İstiklal Marşı İlk Nerede Okundu ?
Kastamonu Nasrullah Cami, Kadı Nasrullah tarafından 1506 yılında inşa edildi
Kastamonu Nasrullah Cami Kadı Nasrullah tarafından 1506 yılında inşa edildi.
1506 yılında Nasrullah Camii'yi yaptıran Kadı Nasrullah, Kastamonu ve İstanbul'da müderrislik yaptı. Öte yandan Kadı Nasrullah, Diyarbakır, Manisa ve Belgrad kadılıklarında da bulundu.
9 kubbe ve 1 minaresi olan Nasrullah Camii, Osmanlı İmparatorluğu'nun Kastamonu'da inşa ettiği ilk anıtsal eserlerden biri olarak biliniyor.
Tarihe tanıklık eden Nasrullah Camii, Kent merkezinde Nasrullah Meydanı olarak bilinen yerde bulunuyor.
Birçok özelliğiyle dikkat çeken bu camii . II. Bayezid döneminde 1506 yılında Nasrullah Kadı tarafından köprü ve şadırvan içindeki su havuzları ile birlikte yaptırılmasıyla, Kastamonu'nun Osmanlı döneminden kalma en büyük camisi olarak görenleri kendisine hayran bırakıyor.
1746 yılında genişletilmesine kadar 6 kubbeli bir yapıya sahip olan ve bu çalışmayla 9 kubbeli hale getirilen bu cami, meydanı, şadırvanı, köprüsü ve sonradan eklenen medresesi ile bir külliye olarak biliniyor. Camiye ait şadırvan da bu tarihte cami ile birlikte inşa edildi.
Şehrin merkezinde bulunan medresesi, meydanı, şadırvanı ve köprüsü ile şehrin sembol yapılarından olan Nasrullah Camii'nin içindeki hatlar ve süslemeler Kastamonulu ünlü hattat Ahmet Şevki Efendi tarafından yapıldı.
Şehrin tarihine tanıklık eden eden ve Nasrullah Camii'nin yanında bulunan Münire Medresesi ise 1746 yılında Reis-ül Küttab Hacı Mustafa Efendi tarafından yaptırıldı.
40 pencere ile aydınlatılan Nasrullah Camii, Kesme ve moloz taştan inşa edildi. İki bölüm halindeki yapının üzerini iki kubbe örtüyor.
Şadırvan cepheleri süsleme işli olup, ortalarında birer fıskiyesi bulunuyor.
Nasrullah Köprüsü, dört gözlü iken bir gözü 1961 yılında imar çalışmalarında yıkıldı. Şadırvanlar Nasrullah Kadı tarafından yaptırıldı. Üzerindeki yapı ise 1752 yılında Bedii adında bir hayırsever tarafından tamamlandı.
Kadı Nasrullah, vefatının ardından şadırvanın kuzeyine defnedildi.
İstiklal Marşı Nasrullah Camii'nde Okundu
Milli Mücadele yıllarında Anadolu'yu dolaşarak Türk Kurtuluş Savaşı'na destek toplayan milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy, Nasrullah Camii'nde de vaazlar vererek milli marşımız olan İstiklâl Marşı'nı TBMM'deki kabulünden önce ilk defa Nasrullah Camii'nde okudu.
Sevr Antlaşması'nın Osmanlı Devleti'ni ilgilendiren kısımlarını halka açıklayan Mehmet Akif Ersoy, dini temellere dayandırdığı vaazında, ayetlerle halkı birlik ve beraberliğe davet ederek bu vaazlarla halkı cesaretlendirdi.
Nasrullah Camii, Osmanlı İmparatorluğu'nun inşaa ettiği en büyük cami olmasının yanı sıra İstiklal Marşı'nın ilk kez burada okunması sebebiyle büyük önem taşıyor.
Öte yandan Nasrullah Camii'nde bulunan şadırvandan su içildiğinde 7 yıl sonra tekrar Kastamonu'ya dönüleceğine inanılıyor. Meşhur Nasrullah Meydanı'nda bulunan güvercinleri beslemek te hem Kastamonu halkı tarafından hem de ziyaretçiler tarafından yapılması gerekenler arasında yer alıyor.
.