İnebolu tüm yönleriyle akademik kitaba dönüşecek

Kastamonu Üniversitesi işbirliği ile İnebolu Kaymakamlığı ve İnebolu Belediyesi tarafından organize edilen Uluslararası İnebolu Sempozyumu kapanış oturumuyla son buldu.

İnebolu Belediye Başkanı Mustafa Huner Özay, ilçeye gelerek İnebolu'nun tarihi, kültürel, demografik, siyasi ve ekonomik yönlerini halka aktaran saygıdeğer akademisyen ve öğretim görevlilerine teşekkür ederek, kendilerine katılım belgesi ve İnebolu'ya özgü yöresel ürünlerden oluşan çanta takdim etti. Ardından günün anısına hatıra fotoğrafı çekildi.

Uluslararası İnebolu Sempozyumu kapanış oturumuna katılan İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar; “Uluslararası İnebolu Sempozyumu'nda hedeflerimizin üzerine çıktığımıza inanıyorum. Bir ilçenin, bir ilin, bir kentin ilerlemesi, gelişmesi, kalkınması sadece oranın kamu imkanlarıyla olması mümkün değil. Sadece devlet imkanlarıyla olabilecek bir husus değil. Bu toplu bir organizasyon, çalışma, işbirliği gerektiren bir süreç. O kentin üniversitesi, o kentin mahalli yönetimi, o kentin özel sektörü, o kentin iş insanları, o kentin STK'ları, o kentin insanlarının elbirliğiyle olabilecek bir süreç. Bu bir ortak çalışma ürünüdür. Dolayısıyla bu sempozyumda bu konular irdelendi. İnebolu'nun tarihi misyonundan tutarak, ticaret potansiyeli, turizm potansiyeli, ekonomik potansiyeli ve gelişmesi doğrultusunda yapılabilecek çalışmalar akademisyenlerimiz tarafından masaya yatırıldı. Her bir oturum çok kıymetli” dedi.

“İNEBOLU BÖLGESİNİN HİNTERLANDI GİBİYDİ”

Konuşmasına devam eden Kaymakam Baycar; “Çıkacak sonuç çok kıymetli. Sonucu hem sempozyum bildirgesi olarak yayımlayacağız, İnebolu sevdalıları için, meraklıları için bir eser olmuş olacak, bir done, bir kaynak olmuş olacak. Hem de İnebolu'ya has bir akademik kitaba da vesile olmuş olacak. Biz bunu çok önemsiyoruz. Bize potansiyelimizi ve eksik yönlerimizi de bize göstermiş olacak. Çünkü İnebolu potansiyeli olan bir yer. Sadece bugün değil, bundan 100 yıl öncede, 200 yıl öncede bölgesinin en aktif, ticaret hayatı en canlı merkezlerinden biriydi. İnebolu Ticaret Odası 1881 kurulmuş, bu müthiş bir şey. Bu bizim için çok önemli bir potansiyel. Sadece ticaret canlılığı da yok. Bölgesinin hinterlandı gibiydi. 100 yıl önce bölgesinin merkeziydi. Dolayısıyla bugün bazı konularda eksiklik yaşıyorsak, bizim oturup, iyice düşünüp, bizim işbirliği yapacağımız paydaşlarımızla bunları masaya yatırıp, buranın ilerlemesi, gelişmesi için neler yapabiliriz ona bakmamız lazım. Bu sempozyum sadece bilimsel bir sempozyum değil, aynı zamanda kentin ilerlemesi, gelişmesi, kalkınması için neler yapılacağı konusunda tarihsel perspektiften başlayarak, günümüze kadar ve gerçek vizyonu çizen çok anlamlı derin bir sempozyum olmuş oldu” ifadelerini kullandı.

“İNEBOLU İNSANI HER TÜRLÜ TAKDİRE ŞAYAN BİR MİLLET”

İnebolu insanına değinerek sözlerine devam eden Kaymakam Baycar; “İnebolu insanı her türlü çalışmaya da, her türlü takdire de şayan bir millet. İnebolu'da müthiş fedakar bir ecdadımız var. Şimdiki İnebolulularda öyle, atalarımızda öyle. Milli Mücadelenin başarıya ulaşmasında çok ciddi katkıları olmuş. Yıllar boyunca İnebolu Limanı'na gelen silah ve mühimmatları Milli Ordumuza ulaştırmışlar ve bunu büyük bir kahramanlıkla, fedakarlıkla yapmışlar. Bu kahramanlıkta Beyaz Şeritli İstiklal Madalyası tevdi edilerek, taçlanmış oldu. Türkiye'de Beyaz Şeritli İstiklal Madalyası'na sahip tek ilçeyiz. Bundan da her zaman gurur duyduk, gurur duyacağız. İnebolulular bunun yanında da gelişimde her zaman örnek olmuşlardır. Mustafa Kemal Paşa, İnebolu'yu ziyaretinde o kadar çok etkileniyor ki, 3 gün kalıyor ve burayla ilgili onlarca methiye düzüyor ve Şapka İnkılabı'nın tanıtımını burada yapıyor. Kılık ve Kıyafet Devrimi'ni İnebolu'da yapıyor, bu sadece bir refleks değil, o zamanki İneboluluların ulaştığı medeniyet göstergesinin bir görseliydi. Dolayısıyla İnebolu her zaman tarihi misyonun yanında çevresine değer katmış, ülkesine değer katmış bir merkez olmuştur. Turizminde, ticaretine, mimarisinden kültürel miraslarına kadar İnebolu incelenmesi gereken bir yerdi. Gerçekten çok güzel bir çalışma oldu” diyerek çalışmalara destek verenlere teşekkür etti.

Özel Haber

Bakmadan Geçme