İnebolu gururunun 96'ncı yıldönümü kutlandı
Türkiye’nin İstiklal Madalyalı tek ilçesi İnebolu’da Şeref ve Kahramanlık Günü’nün 96’ncı yıl dönümü törenle kutlandı. Atatürk Anıtına çelenk sunulmasının ardından törenlere liman içinde devam edildi. Vali Yaşar Karadeniz, buradaki törende yaptığı konuşmada, İnebolu’ya gelen silah ve cephanenin İstiklal Yolu güzergahı kullanılarak Ankara’ya ulaştırıldığını söyledi. Milli Mücadeleye İnebolu’nun katkısının hiçbir zaman unutulmayacağını ifade eden Vali Karadeniz...
Türkiye'nin İstiklal Madalyalı tek ilçesi İnebolu'da Şeref ve Kahramanlık Günü'nün 96'ncı yıl dönümü törenle kutlandı.
Atatürk Anıtına çelenk sunulmasının ardından törenlere liman içinde devam edildi. Vali Yaşar Karadeniz, buradaki törende yaptığı konuşmada, İnebolu'ya gelen silah ve cephanenin İstiklal Yolu güzergahı kullanılarak Ankara'ya ulaştırıldığını söyledi.
Milli Mücadeleye İnebolu'nun katkısının hiçbir zaman unutulmayacağını ifade eden Vali Karadeniz; 'Çünkü o en zor zamanlarda artık Anadolu'da cephanenin bitti denildiği zamanlarda İnebolu, Ankara'nın imdadına yetişmiş, Kastamonu ve İnebolu yöresinin insanları kadını erkeğiyle dişini tırnağına takarak Anadolu'ya cephane taşımışlar ve lojistik destek sağlamışlardır' dedi.
'İNEBOLU EKONOMİMİZİN LOJİSTİK YOLU OLMAYA DEVAM EDECEKTİR'
Kurtuluş Savaşı'nda kullanılan İstiklal Yolu güzergahının bugün de önemini koruduğunu dile getiren Vali Karadeniz: 'Her ne kadar coğrafyadan kaynaklanan sıkıntılar ve gelişen ulaşım yollarından yeterince nasibini almamış olması dolayısıyla biraz unutulmuş gibi görünse de ama son zamanlarda önemi yine ortaya çıkmıştır ve buna paralel olarak bildiğiniz gibi Kastamonu İnebolu karayolunun da ihale süreci şu anda devam etmektedir. Bu süreç tamamlandığında inşallah sizler Ankara'ya buradan 3 saat gibi kısa bir sürede ulaşabileceksiniz. Nasıl Kurtuluş Savaşı'nda bu güzergah bu güzergah, bu coğrafya Kurtuluş Savaşı'mızın lojistik yolu olmuşsa bundan sonrada ekonomimizin lojistik yolu olmaya devam edecektir. Özellikle limanla bu yol birleştiğinde inanın buradaki gelişmeler şu anki durumun çok çok daha ötesinde olacaktır' ifadelerini kullandı.
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Kaymakam Abdullah Atakan Atasoy da, İnebolu'da kayıkla kağnın işbirliğinde bir mucize gerçekleştiğini söyledi. Bu mucizenin kahramanlarından birinin de İnebolulu kayıkçılar olduğunu belirten Kaymakam Atasoy, Milli Mücadeleye sağlanan bu katkı nedeniyle 1924 yılında TBMM tarafından İnebolu'ya beyaz şeritli İstiklal Madalyası verildiğini kaydetti.
DÜŞMAN GEMİLERİNİN KAÇIŞI CANLANDIRILDI
Konuşmaların ardından yapılan temsili gösterilerde, gemilerle İnebolu'ya gelen silah ve cephanenin kayıklarla karaya çıkarılışı, yaşlıların ve çocukların cephaneleri kağnı arabasına yükleyişi, 9 Haziran 1921 tarihinde İnebolu'nun Yunan donanmasına ait zırhlılar tarafından bombalanışı, ilçeden yapılan karşılıklı top atışı ve düşman gemilerinin kaçışı canlandırıldı. İnebolu Belediyesi heyamola ekibi ile İnebolu Atatürk Ortaokulu halk oyunları ekibinin gösterileri sunuldu.
Ödül töreniyle sona eren programa, Garnizon Komutanı Teğmen Oğuzhan Dolgun, Belediye Başkanı Engin Uzuner, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürü Abdullah Savaş, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.