İlim Yayma Cemiyeti 50'nci Yılını Kutladı
İlim Yayma Cemiyeti Kastamonu Şubesi'nin 50'nci Kuruluş Yıldönümü ve İstiklal Yolunda Şehit Şerife Bacı 3'üncü Şiir Yazma Yarışması ödül töreni Gençlik Merkezi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.
Programa; İlim Yayma Cemiyeti Genel Başkanı Yusuf Tülün, Vali Meftun Dallı, AK Parti Milletvekilleri Halil Uluay, Serap Ekmekci, AK Parti Belediye Başkan Adayı Tahsin Babaş ve çok sayıda davetli katıldı.
İlim Yayma Cemiyeti Şube Başkanı Mehmet Uyanık açılış konuşmasında; “Biz İlim Yayma Cemiyeti olarak Türkiye'de 73'üncü yılını kutlarken Kastamonu'da biraz gecikmeli olarak 50'nci yılımızı kutluyoruz. Arkadaşlarda bize dediler ki ‘50 az bir zaman değil yarım asırdır', Bu bir domino taşıdır. İlim Yayma Derneği zor zamanlarda kurulmuş bir cemiyet, toplumun zorluklarını ortadan kaldırmak için kurulmuş bir cemiyet. İlim Yayma Cemiyeti aynı zamanda bütün Sivil Toplum Kuruluşlarının anası olan bir kurumdur. Böyle bir kurum olduğu için 50'nci yılını burada kutluyoruz. Türkiye'nin en iyi şubesi olarak Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzle birlikte ortaokul ve lise öğrencilerimizi kapsamına alan bir şiir yazma yarışması tertip ettik. Amacımız İstiklal Yolu'nu unutturmamak, şehitlik ruhunu unutturmamak. Amacımız bu yolda çekilen çileleri de bir unutturmamak. İlim Yayma Derneğimizin Kastamonu'da 50 yıllık hizmeti var. Yapmış olduğumuz hizmetler saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Biz değerlerini şehitlik ruhunu yaşatan bir milletiz. Yani ilk şehidimiz Hazreti Sümeyye'den başlamak üzere 100 binlerce şehidimiz toprak altına gittiler. İlim Yayma Cemiyeti olarak her yıl 5 bine yakın hatim yaptırıyoruz. 50 binden fazla Yasin okutuyoruz. 500 binin üzerinde İhlas ve 5 milyondan fazla Salavat okuttuk. Bunların dualarını hepsini bir havuza topluyoruz. 18 Mart Şehitler Günü'nde duasını yaptıracağız. Nasrullah Camisinde imam hatipli öğrencilerle birlikte bunun duasını yapacağız ve bunu bu şekilde taçlandıracağız” ifadelerini kullandı.
‘İlim Yayma Cemiyeti Milletimizle Birlikte Yol Yürüdü'
AK Parti Milletvekili Serap Ekmekci ise; “İlim Yayma Cemiyetimiz çok köklü bir kuruluş olarak hizmetlerini sürdürmekte. Ülkemizde sayısız imam hatip okulları kazandırarak ve çok daha başka işler de yaparak bu kutlu yolda emeğini vermekte. İlim Yayma Cemiyeti milletimiz ile birlikte yol yürüdü. Bizde milletimizin temsilcileri olarak her zaman gururla, şerefle yol yürümeye devam edeceğiz. Bugüne kadar kıymetlilerimiz, gençlerimiz için, çocuklarımız için çok kıymetli projelere en güzel çalışmalara birlikte imza attık ve atmaya da devam edeceğiz. Türkiye Yüzyılı olarak nitelendirdiğimiz bu dönemde bu yüzyılın Müslüman Yüzyılı olduğunu bilinciyle hareket ettiğimizi düşünüyorum ve hep birlikte yine bu güzel yolda yürürken diğer ülkelere göre çok başarılı olacağımıza hiç şüphem yok. Bayrağımızı diğer ülkelere göre en yükseklere çıkaracağımızdan hiç şüphem yok. Her ortamda her yerde İstiklal Marşımızı en yüksek sesle söyleyeceğiz” ifadelerine yer verdi.
‘Kendisine Yüklenen Misyonu Layıkıyla Yerine Getirmiştir'
AK Parti Milletvekili Halil Uluay da; “Şerife Bacı'nın taşıdığı İstiklal Yolu'nda taşıdığı cephaneden bahsederiz de bu cephane nereden geldiğine çok fazla değinmeyiz. Bununla ilgili dinlemiş olduğum bir anı vardı gerçekten benim bile tüylerimi diken diken etmişti. Türkiye Cumhuriyetleri, Bangladeş, Hindistan bölgesinde Müslümanlar İstanbul'a yardım kampanyaları düzenlemişler. Bir örtünün 4 tarafından 4 kişi tutuyor herkes pencereden oraya yardımlarını parasını nesi varsa atıyor. Kadın kulağındaki küpeler vermek istemiş ama küflendiği için sökülemiyor, yetiştiremeyeceğini anlayıp kulağını kesip küpeyle beraber o örtünün üzerine atmış. O kulakla beraber atılan küpe sayesinde biz bugün bu hayatı yaşıyoruz. Ülkemizi o fedakarlıklarla kurtarmış. Bugün de biz aynı duygularla tüm özellikle İslam coğrafyası başta olmak üzere tüm mazlum coğrafya ve tüm gönül coğrafyamızı aynı duygularla unutmamamız gerekiyor. Bize o günlerde destek olan gönül coğrafyamıza bir nevi vefa borcumuzu ödememiz gerektiği düşüncesiyle hareket ediyoruz. İlim Yayma Cemiyeti aslında ülkemizin kurucu iradesi tarafından ihdas edilmiş bir cemiyettir. Kendisine yüklenen misyonu layıkıyla yerine getirmiştir. Bu ülkenin kurtuluşunda mühendisinden, siyasetçilerine, doktorundan ilim adamına kadar neredeyse birçoğunu İlim Yayma Cemiyetleri yetiştirmiştir. Geçmişe bir dönüp baktığımız zaman bu ülkeye harç olan bilim insanlarının birçoğunun İlim Yayma Cemiyeti'nden yetiştiğini, bu ülkenin önünü açan siyasetçilerin birçoğunu yine İlim Yayma Cemiyeti'nden yetiştiğini göreceksinizdir” diye konuştu.
‘İlim Yayma Cemiyeti 1951 Yılında 68 Babayiğit Tarafından Kuruldu'
Kastamonu şubelerinin 50 yıldır hizmet verdiğini söyleyen İlim Yayma Cemiyeti Genel Başkanı Yusuf Tülün; “Cemiyetimiz 1951 yılında 68 babayiğit tarafından kuruldu. O günün zor şartları içinde 11 Ekim 1951 gününde kurulur, kurulmaz bir hafta içinde bir bina kiralandı. 19 ailesiyle de ilk İmam Hatip tesisatına başladı. Daha sonra 100 üstünde okul yaparak arsalarını, temini üzerine, inşaatlarını tamamlayarak, Milli Eğitim Bakanlığı'na ‘Gel çocuklarımıza eğit' diyerek okulları Millî Eğitim Bakanlığı'na bıraktı. 75'inci yılımıza doğru gittiğimiz bu süreç içinde binlerce öğrenciye hizmet vermeye devam ettik. Binlerce öğrenci yetişti. Bunların içinde Cumhurbaşkanları, Belediye Başkanları, Akademisyenler, bürokraside başarılılar çıktı. Türkiye bugün inanılmaz işleri başaran kadrolarıyla göğsümüzü kabartıyor. O gün 68 babayiğidin yola çıkarken, bu cemiyeti kurmasında tek bir nokta vardı. Bu ülkeye güzel insan yetiştirmek, maneviyatını bilen, Rabbine bağlı, Kur'an'ın hükmünü kendine onun ruhuna sarmış olan insanlar yetiştirmek. Şimdi biz yarının kahramanlarına hazırlıyoruz. Bizim öğrencilerimize vermeye çalıştığımız ruh, onların derslerini tahliyenin yanında, milli ve manevi değerlerini onlara kuşanarak vatanını seven, ülkesine sevdalı, devletine saygılı bayrağına aşık gençler yetiştirmek” dedi.
‘Bizim Gençlerimiz Bundan Sonra Olgularla Uğraşacaklar'
Kastamonu'da devlete hizmet vermekten onur duyduğunu belirten Yusuf Tülün; "Şeyh Şaban-ı Veli'nim, Yanık Sultanın burada Nasrullah Camii'nin yanında olmak çok büyük bir mutluluk. Nasrullah Camii'nin önemini tarihsel açıdan baktığımızda hiçbirimizi ıskalama şansı yok zaten Şeyh Şaban-ı Veli'nin çeşmesinden Nasrullah Cami'nin çeşmesinden bir kez su içen benim gibi bir daha buradan ayrılamıyor. Kaçıncı gelişim saymadım çok mutluyum. Her gelişimde çok huzurluyum. Bugün de burada gerçekten sevgili Mehmet Başkanımız ağabeyimizin söylediği gibi 50 yıldır burada hizmet eden geçmişten bu yana emeği geçen bütün abilerimize, ahirete intihal edenlere rahmet dileyerek, yaşayanlara teşekkür ederek şükranlarımızı arz ederek onların arasında sizin de bizim bu mutluluğumuzu paylaşmandan dolayı sizinle birlikte olmaya koşarak geldik. Allah nice daha 50 yılları nasip etsin. Biz milletle beraber yürürüz. Milletimize arkamızı, sırtımızı yaslarız, başka hiçbir gücümüz yok. Elbette Cumhurbaşkanımıza müteşekkiriz. Elbette devletimizi yöneten karar mekanizmalarına uygulama icap eden organizmalarına elbette müteşekkiriz. Devletimizin yetişemediği yerlerde yavrularımızın ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz. Bizim gençlerimiz bundan sonra olgularla uğraşacaklar. Bu millete, bu vatanda bu topraklarda bundan sonra kimse sıkıntı yaşatamayacak. Allah'ın izniyle bunun için çalışıyoruz. Kime güveniyoruz gençlerimize güveniyoruz. Hepinizden ve dualarınızdan güç alıyoruz. Yüreklerimiz bir duygularımız bir gönüllerimiz bir gözden kalbe kalpten gönle giden yollar açıyoruz. Hızlı hızlı büyümeye ve genişlemeye çalışacağız” şeklinde konuştu.
‘En Değerli Olan İnsan Yetiştirmek'
Vali Meftun Dallı ise; “Pek çok sahada hizmetler yapılmış ama bunlar içerisinde en değerli olanı insan yetiştirmek. Bu toprağın değerleriyle vatan, bayrak, millet sevgisiyle ve bu vatana bu millete hizmet aşkıyla dolu insanlar yetiştirmek. Bütün bu hizmetler içerisinde en kıymetli olanı. İlim Yayma Cemiyeti de başından beri mutlaka en büyük çabayı bu yolda bu sahada da harcadı. Az önce ifade edildiği gibi şu anda da ülkemizin bürokrasisine, siyasetine, iş dünyasında neresine bakarsanız bakınız hakikaten bu çabaların meyvesini son derece verimli bir şekilde verdiğini hep birlikte gördük. Dileğimiz 73 yıl önce bu cemiyeti kuran, bütün o büyüklerimizin verdiği çabaların önümüzdeki yıllarda gelecekte de inşallah aynı şekilde aynı güzellikle devam edecektir. Güzel bir dergi çıkarttılar. Fevkalade önemli günümüzde şiirin çok fazla alıcısı yok gibi görünüyor ama şiir güzel bir şey. Her şeyden önce bir insanım, süzülmüş hali şiir. Yani gençlerimizin hem estetik yönlerinin, duygularının gelişmesi, hem vatan, millet, bayrak gibi değerleri çok daha içselleştirerek öğrenciler açısından bu açıdan fevkalade kıymetli olduğunu da düşünüyorum” dedi.
Konuşmalarının ardından İstiklal Yolunda Şehit Şerife Bacı 3'üncü Şiir Yazma Yarışması'nın ödül töreni gerçekleştirildi.