İl Tarım Ve Orman Müdürü Tanrıkulu: 'Şapı bertaraf etmiş durumundayız'
İl Genel Meclisi (İGM) ağustos ayı olağan ikinci toplantısı İGM Başkanı Güray Parçal başkanlığında gerçekleştirildi.
Toplantıda 3 gündem maddesi görüşülürken, İl Tarım ve Orman İl Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu ise şap hastalığı konusunda bilgilendirmede bulundu.
Toplantının ilk gündem maddesinde İl Özel İdaresine ait (B) Sosyal Tesislerde bulunan misafirhanenin tadilat sonrası fiyatların güncellenmesine gerek duyulduğu, bu doğrultuda konaklama ücretlerinin fiyatlandırılması ile ilgili hazırlanan Plan ve Bütçe Komisyonu raporu görüşüldü. Söz konusu raporun oy birliğiyle kabul edilmesiyle birlikte İl Genel Meclisi eski ve mevcut üyelerinin birinci derece akrabaları dahil olmak üzere konaklama kişi başı 120 lira, birden fazla aynı odada konaklama kişi başı 100 lira, kamu personeli (askeri öğrenci ve sivil öğrenci dahil) konaklama kişi başı 250 lira, birden fazla aynı odada konaklama kişi başı 150 lira, sivil konaklama kişi başı 350 lira, birden fazla aynı odada konaklama kişi başı 200 lira olarak uygulanacak.
Toplantının ikinci gündem maddesinde Kastamonu sınırları içerisinde Kurban Bayramı öncesi ortaya çıkan şap hastalığı söylentileri il ve ilçelerde hayvancılık mesleği ile ilgilenen üretici ve ticareti ile uğraşan vatandaşların mağdur olduğu, hayvan pazarının bile kapalı olduğu bir dönemde bu konunun nedenlerinin araştırılması ve önlem alınması hakkında neler yapılabileceğiyle ilgili yazılı önerge hakkında hazırlanan Tarım Orman ve Hayvancılık Komisyonu raporunun görüşülerek meclisin bilgisine sunuldu.
“500 BİN DOZ AŞI YAPTIK”
Toplantıya katılan Tarım ve Orman İl Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, şap hastalığı konusunda yaptığı bilgilendirme sunumunda şap hastalığının çift tırnaklı hayvanlarda görüldüğünü belirterek; “Çok yaygın ve bulaşıcılığı yüksek bir hastalık. Özellikle ülkemizde Bakanlığımızın yaptığı aşılama çalışmalarıyla bunu hastalığın seyrini azaltmıştık ama özellikle bu sene için farklı bir tip görüldüğü içi tekrar gündeme gelmiş durumda. Bu sene özellikle Kuzey Irak'ta gözüken SAT-2 dediğimiz bir tip var. Şap hastalığın normalde 7 tipi var, ülkemizde diğerleri gözüküyordu ama SAT-2 denilen tip ülkemizde hiç gözükmedi bu zamana kadar. Bu tip Kuzey Irak'ta gözüktükten sonra Bakanlığımızın Şap Enstitüsü Müdürlüğü buraya hızlıca bir ekip gönderdi. Çünkü oradan ülkemize geleceği aşikardı ve aşı üretmek için hızlıca ekip gönderildi. 40 gün içinde aşı üretildi ve hızlıca teşkilatlarımıza gönderildi. Bakanlık daha hastalık gelmeden zaten önlemini almış oldu. Normalde Bakanlığımız ilkbahar ve sonbahar olarak iki dönemde şap hastalığıyla mücadele etmektedir. Tüm hayvanlar bu dönemlerde veteriner hekimlerimiz tarafından aşılanır. İlkbaharda normalde yaptığımız aşılamaya bir de SAT-2'yi içeren aşımızı da yaptık. Sonbaharda da zaten aşılamamızla hayvanlarımız daha güvende olacak. Çok şükür hızlı bir reaksiyon almamız neticesinde ilimizde çok fazla noktada şap hastalığı görmedik. Birkaç noktada görüldü ve gerekli yasakları ve karantina uygulamalarıyla ilimizde şap hastalığını bertaraf etmiş durumundayız. Mevcutta şu anda iki noktada şu anda şap hastalığı var, onda da bir sıkıntı yok. İlkbaharda yaptığımız 250 bin civarındaki doz aşı şu anda 500 bin doz olmuş oldu” diye konuştu.
“SON HAYVAN İYİLEŞENE KADAR KARANTİNAYI KALDIRMIYORUZ”
SAT-2 şapı çıktıktan sonra ülke çapında hayvan giriş çıkışlarının kısıtlandığını hatırlatan Tanrıkulu; “Hızlıca bu aşılamayı yapabilmek için tüm veteriner hekimlerin izinleri iptal edilmişti. Bu süreç Kurban Bayramı'na kadar devam etti. Kurban Bayramı yaklaşınca da bu yasaklar kaldırıldı. Süreç içerisinde de hayvanlar iki kere zaten aşılanmış oldu. Kurban döneminde hayvan hareketi ister istemez arttığı için hastalığın artmasında etkili oldu. Çoğu yerde sap hastalığı görüldü ama iki kere aşılama yaptığımız için sadece belirli noktada o hastalık kalmış oldu. Bununla ilgili şu anda da bir sıkıntımız bulunmamakta. Bir yerde şap hastalığı çıkmışsa o noktada son hayvan iyileşene kadar kesinlikle bu yasağı ve karantinayı kaldırmıyoruz. Hali hazırda Kastamonu merkez, Devrekani, Taşköprü ve Tosya hayvan pazarları kapalı durumdadır. Aktif hastalık mihrakı olarak merkezde 1 işletme, Bozkurt'ta 1 işletme vardır. Tosya ve İnebolu'daki hastalık mihraklarının sönüş işlemleri yapılmış, hastalık yayılmadan yerinde bitirilmiştir” dedi.
Gündemin üçüncü maddesinde ise yapılaşma ve kentsel tasarım köylerdeki yapılaşmanın kontrol altında tutulması, estetik ve uyumlu yapılaşma ilkelerinin belirlenmesi, kırsal mimari ve doğal çevreye uygun yapılaşmanın teşvik edilmesi yapılaşmanın prosedür açıcınsan kolaylaştırılması için neler yapılabilir konularını içeren yazılı önerge hakkında hazırlanan Hukuk İşleri Komisyonu raporunun görüşülerek meclisin bilgisine sunuldu.