İklim Değişikliği Yaban Hayatı Değiştiriyor

Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Özkan Evcin, iklim değişikliği sürecinin yaban hayvanlarının hem kendilerini hem de habitatlarını doğrudan ve dolaylı yoldan etkilediklerini belirtti.

TAKİP ET

Küresel iklim değişikliğine bağlı, sıcaklık artışı yaban hayatını da olumsuz etkiliyor. Kar yağışının azalması ve ılık geçen kış nedeniyle birçok hayvan kış uykusundan erken uyanmak zorunda kaldı. Ekosistemdeki tahribat ve değişimin yaban hayatındaki türleri yok etmesinden de endişe ediliyor.

Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Özkan Evcin, iklim değişikliği sürecinin yaban hayvanlarının hem kendilerini hem de habitatlarını doğrudan ve dolaylı yoldan etkilediklerini belirtirken, “İklim değişikliği yaban hayvanlarının beslenme tercih ve alışkanlıklarını değiştirmeye başladı. Normal şartlarda kış uykusuna veya kış dinlenmesine geçmesi gereken hayvanların, değişken hava koşulları nedeniyle biyolojik saatleri ve takvimleri değişmiş durumda” dedi.

‘10 Yıl İçinde Küresel Isınma Büyük Olasılıkla 1,5 Derece Eşiğini Aşacak'

İklim değişikliğinin özellikle sanayi devrimi sonrası insan kaynaklı aktiviteler sonucunda ortaya çıktığını ifade eden Evcin, dünya nüfusunun son 70 yılda neredeyse 3 kat arttığının da altını çizerek, “Önümüzdeki 10 yıl içinde küresel ısınma büyük olasılıkla 1,5 derece eşiğini aşacak. Bu durum ekosistemlerde geri dönüşü olmayan derecede hasar riski oluşturacak. Sıcaklıkların 1,5 derece eşiğinin üzerine çıkmaya devam etmesi, devamında yüzyılın sonuna doğru 4 derecelik ısınma kaçınılmaz olacak. Bu tablonun sonunda, kara ve sucul habitatlarda çok büyük oranlarda kayıp ve türlerin yok olduğunu görebiliriz. İklim değişikliği, atmosferdeki sera gazlarının artmasıyla birlikte dünya genelinde sıcaklık artışına ve değişken hava koşullarına yol açabilmektedir” dedi.

Bakmadan Geçme