'Hayvan Pazarı 17 Şubat'ta açılacak'
Kastamonu'da şap hastalığı nedeniyle il genelindeki tüm hayvan pazarlarının kapatılmasından dolayı besiciler zor günler yaşıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Kastamonu'da şap hastalığı nedeniyle 18 Aralık'ta tüm hayvan pazarlarını kapatarak hayvan giriş ve çıkışlarını da yasakladı. Yaklaşık 51 gündür Kastamonu'daki tüm hayvan pazarlarının kapalı olması ve hayvan giriş-çıkışlarının da yasaklanması nedeniyle hayvan alım ve...
Kastamonu'da şap hastalığı nedeniyle il genelindeki tüm hayvan pazarlarının kapatılmasından dolayı besiciler zor günler yaşıyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Kastamonu'da şap hastalığı nedeniyle 18 Aralık'ta tüm hayvan pazarlarını kapatarak hayvan giriş ve çıkışlarını da yasakladı. Yaklaşık 51 gündür Kastamonu'daki tüm hayvan pazarlarının kapalı olması ve hayvan giriş-çıkışlarının da yasaklanması nedeniyle hayvan alım ve satımı yapamayan besiciler, zor günler yaşamaya başladı. Besiciler, hastalığın bir an önce söndürülerek, hayvan pazarlarının da ivedilikle açılmasını istedi.
'HİÇ KİMSE HAYVANLARINI SATAMADI VE BORÇLARDA ÖDENMEDİ'
Kastamonu'da Hayvan Pazarlarının kapatılması nedeniyle besicilerin olumsuz yönde etkilediğini belirten Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği İl Başkanı Osman Şekercioğlu; 'Besicilerimiz, yaz ayında hayvanlarına bakıyor ve hayvanlarını kış ayı için besliyor. Hayvanlar belirli kilo ve yapıya ulaştıklarında da pazarlara götürüp satıyorlar. Hayvanların yaz ayında beslenmesinde de birçok çiftçimiz, bankalardan veya başka yerlerden kredi kullanıyor ve borçlanıyor. Bu borçları da kış ayında sattıkları hayvanlarla karşılayıp ödemeyi planlıyorlar. Fakat hayvan pazarlarının kapalı olmasından dolayı hiç kimse hayvanlarını satamadı ve borçlarda ödenmedi. Bizde hayvan pazarlarının açılmasını bekliyoruz' dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile yeni görüştüklerini söyleyen Şekercioğlu; 'Hayvan pazarlarının, ayın 17'sine tekabül eden Çarşamba günü açılacağının bilgisini verdi. İnşallah bu eksiklikte hayvan pazarlarının açılmasıyla birlikte zaman içerisinde giderilir' diye konuştu.
'FİYATLARIN AŞAĞI ÇEKİLMESİ VE DÜŞMESİ GÜNDEME GELEBİLİR'
Kastamonu'da bütün çiftçilerin ve besicilerin hayvan pazarlarının açılmasını dört gözle beklediğini söyleyen Şekercioğlu; 'Tek korkumuz, hayvan pazarlarının açılmasıyla birlikte birden yığılma olur mu bilemiyoruz. Çünkü yaklaşık 2 aydır besiciler, satacakları hayvanları ahırlarında bekletiyor. Pazarlar açılınca da, besiciler hayvan pazarlarına satamadıkları hayvanlarını götürecek. Bu da ister istemez yoğunluğa ve pazarlarda da bir yığılmaya yol açacak. Bu da bizleri, endişelendiriyor. Çünkü fiyatların bu yüzden aşağı çekilmesi ve düşmesi gündeme gelebilir. Buna mahal vermemek istiyoruz' şeklinde konuştu.
Hastalıkların önlenmesi için hayvan pazarlarının kapatıldığına dikkat çeken Şekercioğlu; 'Hayvan pazarlarının kapatılması, buna benzer riskleri de ister istemez beraberinde götürüyor. Fakat bizler, bu konudaki hazırlıklarımızı sürdürüyoruz, inşallah böyle bir şey yaşanmayacak diye ümit ediyoruz' ifadelerini kullandı.
'FİYATLARDA DA İNŞALLAH GÖZLE GÖRÜLÜR BİR DÜŞÜŞ YAŞANMAZ'
Fiyatlarında birazda arz talep meselesine bağlı olduğunu sözlerine ekleyen Şekercioğlu, şöyle konuştu: 'İnşallah hiçbir sıkıntı yaşamadan hayvan pazarları açılır ve besicilerimizde rahat bir nefes alır. Fiyatlarda da inşallah gözle görülür bir düşüş yaşanmaz. Ayrıca fiyatlarda da çok fazla değişiklik olmayacağını düşünüyoruz. Çünkü et fiyatları, hayvan pazarları kapatıldıktan sonra yükseldi. Pazarlar kapandığı zaman 24 TL iken şu anda 26-27 TL'ye kadar yükseldi. Buna bakarak yola çıktığımız zaman fiyatlarda bir düşüş yaşansa bile pazarların kapatıldığı andaki fiyatlara kadar ancak gerileyebileceğini düşünüyoruz. Bunun daha da altına fiyatlar düşmez.'
'TEDBİRLERİN İLİMİZDE DE UYGULANMASINI TALEP EDİYORUZ'
Kastamonu'da kırsal alanda tarımın yapılmadığı bir yerde sadece hayvancılıkla geçimini sağlayan çiftlere yeteri kadar desteğin verilmesini ve hayvan hastalıklarına karşı gereken önlemlerin alınmasını isteyen Şekercioğlu; 'Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu ile batı illerinin bir kısmında hayvan hastalıklarını önlemeye yönelik bazı tedbirler alınıyor. Fakat Kastamonu'da maalesef bu tedbirler uygulanmıyor. Bu tedbirlerin bizim ilimizde de uygulanmasını istiyoruz. Doğu ve batı illerinin birçoğunda hayvan hastalıklarına karşı mücadele yürütülüyor. Her ildeki hayvan hastalığının sıkça görülmesine karşı şap hastalığı, tüberküloz veya diğer hayvan hastalıklarına karşın etkin bir mücadele yapılıyor. Ama Kastamonu'da böyle bir mücadele yapılmıyor ve Kastamonu'ya gözden ırak görüyorlar. Bu düşünceyi doğru bulmuyoruz. Bu tedbirlerin ilimizde de uygulanmasını siyasilerimizden ve Bakanlığımızdan talep ediyoruz. Çünkü Kastamonu, simental hayvan cinsinde Türkiye'de ilk sırada geliyor. Bu iddiamızı kaybetmemek için hayvan hastalıklarına karşı etkin bir şekilde mücadele edilmesini ve siyasilerimizin de bu konuda bizlere yeteri desteği sağlamasını bekliyoruz' dedi.