Hayal Gücünden Gerçeğe
Orhan Şahin Gökyay Güzel Sanatlar Lisesi Görsel Sanatlar Öğretmeni Özgür Şenyüz, 3D yazıcı ile hayal gücünü ürüne dönüştürme projesi hakkında açıklamalarda bulundu.
Kastamonu Bilim Şenliği'nde açılan stantta Orhan Şahin Gökyay Güzel Sanatlar Lisesi Görsel Sanatlar Öğretmeni Özgür Şenyüz, 3D yazıcı ile hayal gücünü ürüne dönüştürme projesi hakkında açıklamalarda bulundu.
3D kalemlerin nasıl çalıştıklarını öğrencilere gösterdiklerini belirten Özgür Şenyüz; “Okulumuzda 3D yazıcı ve 3D tasarımla alakalı kursları veriyorum. Ve bu konu ile ilgili bu Bilim Şenliği'nde bu stant girişimde bulunduk. Çağrı ve Cihan Hocamızın destekleri ile. Gelen çocuklara 3D kalemlerin nasıl çalıştığını veya bunlarla neler yapılabildiğini gösteriyoruz. Aynı zamanda 3D yazıcıdan ne tip ürünler ya da hangi alanlarda kullanıldığını onlara uygulamalı olarak göstermeye çalışıyoruz” dedi.
‘Kalemden Aktarmaya Başladığımız Zaman İçerisindeki Ürün Hızlıca Donuyor'
3 boyutlu ürünleri tasarlarken zaman aldıklarını söyleyen Özgür Şenyüz; “Bu projede kullandığımız malzeme aslında plastik bir ürün. Biz buna filement diyoruz. Bu filementler 190 derece ulaştığında erimeye başlıyor. 210 derece hatta 220 derecelere kadar dayanabiliyorlar. O ısıya ulaştıklarında sıvı bir kıvama gelip akışkan olmaya başlıyor. Biz bunları kalem ya da makine ile çizeceğimiz ya da yapacağımız malzemeye ya da ürüne uygun olarak aktarmaya başlıyoruz. Bu kalemden aktarmaya başladığımız zaman içerisindeki ürün hızlıca donuyor. Makinadan çıktıktan 1-2 saniye içerisinde hemen donuyor. 190 dereceye geldiğinde hemen bir muhallebi kıvamı ya da yoğurt kıvamında akışkanlığa kavuşuyor. Bu 3D yazıcı ile yaptığımız çalışmalarda bir ürün ya da aynı ürün 2 saatte ya da 1 saat yazdırabiliyoruz. Daha sağlam olmasını isteğimiz veya doluluk oranının daha yoğun olmasını istediğimiz ürünleri 4- 5 saatte de çıkarabiliyoruz. Tabi bunun içinde büyüklük ve küçüklük faktörü de önemli. İçinin doluluk oranı önemli. Destek dediğimiz yazıcı çalışırken yapılan çalışmanın sağlam bir şekilde tutulması için kullandığımız destekleri hangi boyuta oldukları da oldukça önemli” ifadelerine yer verdi.
‘Bu Proje Sayesinde Kalemle Daha Fazla İçli Dışlı Olduk'
U proje ile çok eğlendiklerini vurgulayan Orhan Şahin Gökay Güzel Sanatlar Lisesi 11'inci sınıf öğrencisi Cemile Karaş; “Biz burada 3 boyutlu kalemlerle çocuklara çizimler yapmayı öğretiyoruz. Burada gösterdiğimiz şekilde çocuklar hem deneyim kazanıyor. Hem de hayal güçlerini kullanarak çizimler ve ürünler elde ediyorlar. Bizler için oldukça faydalı oluyor. Kendi hayalimizdeki ürün elimizde oluyor. Bu proje için yaklaşık olarak 2,5 hafta gibi bir sürede hazırlandık. Şuan standımızda bulunan örnekleri yaptık. 3 boyutlu ürünler oldukça emek istiyor. Bu proje sayesinde kalemle daha fazla içli dışlı olduk. Dilini öğrendik diyebiliriz. Hem eğlenceli hem de güzel. Bu ürünler üzerindeki çalışmaları önce kendimiz deneyimledik. Eğlenceliydi. Hava şartları biraz kötü olsa da burada olmak güzel” dedi.