Hat Sergisi Açılacak
TÜRKAV Şubesi öncülüğünde Kastamonu Belediyesi ve Kutlu Bilgi Derneği'nin katkılarıyla Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi'nde Mehmet Feyzi Efendi'nin vefatının 35'inci yılı münasebetiyle Hüsn-i Hat Sergisi açılıyor.
TÜRKAV Şube Başkanı Kamil Çonkor yapılacak sergi sebebiyle bir basın açıklaması yayımlayarak Kastamonu halkını sergiye davet etti. Çonkor; “Her coğrafi bölgenin kendine has özellikleri vardır Kastamonu yöresi de istila görmemiş yerleşim yeri olduğu için dil, kültür ve manevi değerler yönünden zengin ve kimliğini muhafaza etmiş bir bölgedir. Kastamonu'nun Türklerin idaresine geçmesinden sonra şehir, ilmi ve edebi faaliyetlerin de merkezi olmuş, bu sayede kültürel yozlaşmadan uzak kalmıştır. Candaroğulları beylerinin ilim ve edebiyatla bizzat uğraşmaları; ilim insanları, edipler ve sanatkârlara yüksek maaş ödemeleri sahalarında tanınmış bir çok ilim insanını ve sanatkarı Kastamonu'ya çekmiştir. Bu itibarla Candaroğulları döneminden itibaren önemli bir kültür potansiyeline sahip olan bu şehirde birçok ilim insanı, şair, yazar ve sanatkâr yetişmiştir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde de Kastamonu'nun bu özelliği devam etmiş, birçok ilim insanı ve sanatkâr yetişmiştir. Kastamonu'nun öne çıkan özelliklerinden biri de önemli hattatlar yetiştirmesidir. Candaroğulları'ndan Osmanlı'ya, Osmanlı'dan günümüze gelinceye kadar hat sanatında ustalaşmış, yazılarıyla ün salmış önemli hattatlar Kastamonu'da yetişmiştir. Hattat Mehmed Şevkî Efendi, Hattat Kazasker Mustafa İzzet Efendi, Hattat Hacı Nuri Korman, Hattat Emrullah Demirkaya ve daha niceleri” dedi.
“Kastamonu'da Önemli Bir Etkinliğe İmza Atmış Olacağız”
Herkesi sergilerine davet eden Çonkor; “TÜRKAV Kastamonu Şubesi olarak Mehmet Feyzi Efendi'nin vefatının 35'inci yılı vesilesiyle Kastamonu'daki hat geleneğine dikkat çekmek için Hüsn-i Hat sergisi açmak istedik. Organizasyon için Kastamonu'daki hat geleneğinin günümüz temsilcilerinden Hattat Ahmet Kutluhan hocamız ile iletişime geçerek sergi organizasyonu için destek istedik. Bir Kastamonulu olarak Ahmet Kutluhan hocamız bu görevi seve seve üstlendi. Kendisine ve öğrencilerine ait yazılarla birlikte daha önce başka şehirlerde açtıkları gibi Kastamonu'da da Hüsnü-i Hat sergisi açmak için hazırlıklara başladı. Uzun süren hazırlık sürecinin ardından sergi için bütün çalışmalar tamamlandı. Yine ilimizin Hat tarihinde de bu serginin önemli bir yeri olacaktır. Zira 37 Plakalı güzel Kastamonu'muzda, 37 Hat sanatçısının katılımı ile böyle büyük bir Hat sergisi ilk defa açılıyor. Hayırlı olsun. Geleneksel Türk-İslâm Sanatlarımızın ilimizde tanınmasına ve gelişmesine, yeni Hattat Şevkî Efendiler yetişmesine vesile olsun inşallah. 2 Mart 2024 Cumartesi günü saat 14.00'da gerçekleşecek söyleşi ve açılışla birlikte Kastamonu'da önemli bir etkinliğe imza atmış olacağız. Bütün halkımızı sergi açılışımıza davet ediyorum. Sergimiz bir hafta açık olacaktır. Açılışa katılamayan hat meraklılarını da bu süre içerisinde sergimizi ziyarete bekleriz. Başta Hattat Ahmet Kutluhan hocamız ve talebeleri olmak üzere Kastamonu Belediyesi'ne, Kutlu Bilgi Derneği'ne ve organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.
Hattat Ahmet Kutluhan Kimdir?
1975 yılında Kastamonu Tosya'da doğdu. 1991 yılında Kastamonu İmam Hatip Lisesi'nden, 1997 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden mezun oldu. Hüsn-i Hat sanatına ilk olarak lise yıllarında Kastamonu'da Rik'a meşk ederek başladı. 1992'de üniversite eğitimi için İstanbul'a geldiğinde Hattat Hasan Çelebi'den sülüs ve nesih yazılarını çalışmaya başladı. 1998'de İRCİCA'da (İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi) düzenlenen törenle SÜLÜS VE NESİH icazeti aldı. Ayrıca Fakültede Prof. Dr. Muhittin Serin'den Rik'a'yı tekrar çalışarak geliştirdi. Prof. Dr. Ali Alparslan'dan Celi Divani yazıyı meşk etti. Aynı hocadan Ta'lik dersleri alırken Ocak 2006'da hocası vefat etti. Yarım kalan Ta'lik yazıya Hattat Hasan Çelebi Hoca'dan devam ederek 25 Kasım 2010'da İRCİCA'da (İslam, Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi) düzenlenen törenle TA'LİK icazeti aldı. Bugüne kadar pek çok karma sergiye katıldı. İlk kişisel sergisini 2005'de İstanbul- Kadıköy Seven Sanat Galerisi‘nde açmıştır. İkinci kişisel sergisini ise 6 Kasım 2015'te Eyüp Sultan Kültür Merkezi'nde açmıştır. 2009 ve 2011'de İRAN-TAHRAN'da uluslararası Hüsn-i Hat Sergilerine katılmıştır. Çalışmalarına Üsküdar'daki atölyesinde devam eden Ahmet Kutluhan, hocası Hasan Çelebi'nin onayı ile 40 öğrencisine icazet vermiştir. Halen Üsküdar Balaban Tekkesinde cumartesi günleri hüsn-i hat dersleri vermektedir.