Halk ve muhtar toplantısı düzenlendi

Vali Yardımcısı Vedat Yılmaz başkanlığında dün Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi'nde halk ve muhtar toplantısı düzenlendi. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Vali Yardımcısı Vedat Yılmaz 'İçişleri Bakanlığı'nın talimatları doğrultusunda belli periyotlarda illerde ve ilçelerde muhtar ve vatandaşla buluşma toplantıları düzenleniyor. İnşallah bu toplantıda dile getirilen talepler kısa sürede çözülür. Vatandaşları daha iyi, daha kaliteli, daha hızlı hizmet...

Vali Yardımcısı Vedat Yılmaz başkanlığında dün Rıfat IlgazKültür Merkezi'nde halk ve muhtar toplantısı düzenlendi.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Vali YardımcısıVedat Yılmaz; 'İçişleri Bakanlığı'nın talimatları doğrultusunda belliperiyotlarda illerde ve ilçelerde muhtar ve vatandaşla buluşma toplantılarıdüzenleniyor. İnşallah bu toplantıda dile getirilen talepler kısa süredeçözülür. Vatandaşları daha iyi, daha kaliteli, daha hızlı hizmet sunarız.Maksat vatandaşa iyi hizmet etmek. Burada topluma yönelik hizmetleri elealıyoruz. Toplumu ya da belli grubu ilgilendiren ve çözüldüğü takdirde toplumunsıkıntılarını giderecek talepleri alıyoruz. Burada alınan taleplerdoğrultusunda kişileri bilgilendireceğiz' dedi.

KARAÇOMAKDERESİ'NİN ISLAHI SORULDU

Belediye Başkan Yardımcısı Nuray Çolak'ın toplantının hayırlıolmasını dilemesinin ardından söz alan Budamış Mahallesi Muhtarı HüseyinKarabacakoğlu; 'Budamış Mahallesi'nin çok büyük sorunlarını çözdük. 18uygulaması kapsamında çalışmalar vardı. Sayın Belediye Başkanımız bu sorunuçözdüler. DSİ Bölge Müdürlüğü'nün Karaçomak Deresi yatağının ıslah çalışmasınıne zaman tamamlayacağını öğrenmek istiyorum' dedi.

ÖLÜMLÜKAZALARIN ÖNÜNE GEÇİLMESİ İSTENDİ

Arız köyü Muhtarı Kenan Simsar, köy çıkışlarında yaşanantrafik kazalarına değinerek; 'Bu toplantılarda dile getirdiğimiz sorunlarıfırsat bulunduğunda çözüldüğünü, çözülemese de takibinin yapıldığını şahsentanık oldum. Bu konuda herkese teşekkür ediyorum. Köyümüzün çıkışındakarayolumuz var. Burada sık sık ölümlü trafik kazası oluyor. Burada biraltgeçit ya da bir ışıklandırma çalışması yapılabilir mi? Köyümüzden çıkanaraçların güvenliğinin sağlanması lazım. Işıklandırma çalışması yapılması dahiyeterli. Köylümüzün bu yönde çok şikayeti var. Can kayıplarının önünegeçilebilmesi için. Ayrıca köyümüzden İstiklal Yolu geçiyor. Burada bir taşeleme istasyonu var. Burada ağır tonajlı arabalar çalışıyor. Bu yoldangeçiyorlar. Bu yolda onun için çökmeler meydana geldi. İstiklal Yolu olduğuiçinde bir çalışma yapamıyoruz. Oraya bir çözüm üretebilir miyiz? Uygulamadankaçan arabalar bu yolu kullanmaya başladı' diyerek taleplerini dile getirdi.

ESKİ DEVLETHASTANESİNİN ARAZİSİ NE OLACAK?

Saraçlar Mahallesi Muhtarı Ali İhsan Yapan ise; 'YıkılanKastamonu Devlet Hastanesi'nin yerine, 250 yataklı Rehabilitasyon Hastanesiyapılması gündeme gelmişti. Son zamanlarda aldığımız duyumlara göre yeniRehabilitasyon Hastanesi'nin, yeni Devlet Hastanesi'nin oralarda konuşlanacağıbahsediliyor. O eski devlet hastanesi arazisinin ne olacağının açıklamasınıtalep ediyoruz' diye konuştu.

'7-8EVİMİZDE HEYELAN TEHLİKESİ VAR'

Esentepe Mahallesi Muhtarı Recai Karandı ise; 'MahallemizdeSuluceviz Deresi var. DSİ buranın kenar duvarlarının bir kısmını yaptı, birkısmını yapmadı. Bunlar tamamlanmadığından belediyenin yapacağı duvarlardayapılamıyor ve açılacak yollarda açılamıyor. Buradaki 7-8 evimizde heyelantehlikesi var. DSİ'nin bir an önce bu dere ıslahını tamamlanmasını talepediyoruz. Elektrik hatlarının ağaçlara değmesinden dolayı taleplerimiz kurumailettik ama herhangi bir yetkili bu sorunun çözümü için mahallemize gelmedi'ifadelerini kullandı.

'İLİMİZDEONKOLOJİ DOKTORUMUZ YOK'

Toplantıya vatandaş olarak katılan Tahsin Değirmenci; '2 taneOnkoloji hastam vardı. 2 yıldır tedavi görüyorlar. Fakat ilimizde OnkolojiDoktorumuz yok. Buraya üniversitesi için 10 yıl önce temel atıldı, halayapılmadı. Bakan Yardımcısı ile de görüştüm. Üniversite hastanesi olacakdediler, hala bekliyoruz. Kastamonu'nun bir yarası bu. Onkoloji doktoruolmadığından Ankara'ya gidiyorum. Bu konuda duyarlılık bekliyorum. Ben bunusürekli dile getiriyorum. İlimizde binin üzerinde Onkoloji hastası var' diyerekbu eksikliğin giderilmesini talep etti.

'HERKESİTAŞIN ALTINA ELİNİ KOYUP, HİZMETE DAVET EDİYORUM'

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Kastamonu Muhtarlar DerneğiBaşkanı Muammer Yapıcıoğlu; Onkoloji doktoru eksikliğine değinerek; 'Bir kantahlili için Ankara'ya gitmek dokunuyor. Bu konuda haklılar. Bu konuda SağlıkMüdürlüğümüzden, Milletvekillerimizden, Cumhurbaşkanlığımızdan, Kastamonu'nunbu yöndeki eksikliklerinin giderilmesi yönünde talepte bulunuyoruz.Vatandaşlarımızdan yanında olmak zorundayız. Köylerimizde milli eğitime bağlıkapalı köy okullarını ve kullanılmayan sağlık ocaklarını köy muhtarlıklarınadevrini talep ediyoruz. Herkesi taşın altına elini koyup, hizmete davetediyorum' dedi.

Beyçelebi Muhtarı Rıfat Cozuroğlu, Ankara'dan Kastamonu'yagirişte bulunan yamaçta heyelan tehlikesi olduğunu vurgulayarak çözüm talepetti. Ayrıca Cozuroğlu, Hüsnü Tandoğan Kapalı Spor Salonu'nun önünde yer alanköprünün ömrünü tamamladığını ve acil onarım gerektirdiğini söyledi.

'TÜRKİYE'DEONKOLOJİ DOKTORU ÇOK AZ'

Muhtarların talepleri dile getirmesinin ardından kurumyetkilileri söz aldı. İlk olarak soruları cevaplayan İl Sağlık Müdürü Dr. SadettinYazı; 'Sağlık Ocağı sistemi yok, Aile Hekimliği sistemi var. Aile Hekimliğiiçinde nüfusun 3 bin ve üzerinde olması gerekir. Köylerdeki sağlık ocaklarınıMilli Emlak'tan aldık. Devredilmemiş olanlar varsa hemen görüşülsün.Onkolojiyle ilgili haklılar ama Türkiye'de onkoloji doktoru çok az. Bizmüracaatımızı yaptık, bu ay sonunda belli olacak. Milletvekillerimiz,valiliğimiz ve bürokratlarımızla el birliğiyle uğraşıyoruz. Normalde onkolojihastaları tedaviye nerede başlarsa orada kontrol olur. Bakanlık 3-4 doktorudağıtacak ve Bakanlık üzerinden bir baskı unsuru gerekir. Kalıcı çözümü Eğitimve Araştırma Hastanesi'ne dönüştüğümüzde yapacağız. Üniversiteden onkolojihocası getirildiğinde kalıcı olacaktır. Ayrıca Tıp Fakültesi Hastanesiyapılmayacak, mevcut hastanemizde Tıp Fakültesi hizmet vereceğiz. Bizim binamız küçük değil, her şeye yetecekve artacak şeklindedir. Sadece süreci bekliyoruz' dedi.

'RESMİEKİPLER GELECEK, BURAYI İNCELEYECEKLER'

Rehabilitasyon Hastanesi'nin durumuna da bilgi veren Yazı; '250yataklı Rehabilitasyon Hastanemiz eski devlet hastanesinin yerinde yapılacağıgörünüyor. Fakat buradaki hastalarımız yatalak hastalar. Diğer branşlardakidoktorlara da görünmek zorundalar. Eski devlet hastanesinin yerine yapıldığındasürekli devlet hastanesine hasta taşımak zorunda kalacaklar. Devletimizin şuanda tıp fakültesi olarak yaptığı ve yarım kalan yatırımlar var. Yeni birhastane yapımı 150 milyon TL civarında bir maliyet tutuyor. Fakat burasıtadilatla Rehabilitasyon Hastanesi yapılırsa, hem daha çabuk hizmete girmişolur, hem de hastaların diğer hizmetleri almaları daha kolay olur.Ambulanslarımız sürekli taşıyor. Bu olduğu takdirde hem milli bir servet ölübir yatırım olmaktan kurtulacak, hem de büyük bir sağlık kampüsü haline gelmesiaçısından bir fikir jimnastiği var. Buna Bakanlığımızda sıcak bakıyor,Rektörlüğümüzde sıcak bakıyor. İlimizde böyle bir çalışma var. Fakat henüzBakanlığa resmi bir müracaat etmedik. Müracaat ettiğimizde Bakanlıktan resmiekipler gelecek, burayı inceleyecekler. Onlar uygun görürse, buraya yapılacak,aksi takdirde eski devlet hastanesinin yerine yapılacak' diyerek bilgi verdi.

'ALT GEÇİDİYAPABİLİRİZ'

Karayolları Bölge Müdür Yardımcısı Zafer Özdemir, kurumlarıile ilgili taleplere değinerek; 'Arız köyü muhtarımızdan, İnebolu Yolu bağlantıyoluyla ilgili talep geldi. Bağlantı yollarında yönetmelik gereği, bizimsinyalizasyon yapma imkanımız yok. Ancak alt geçidi yapabiliriz. Olukbaşımevkiindeki yola taş düşmesiyle ilgilidir. Buradaki talep yerinde incelenip,gerekli tüm tedbirler 2020 yılı içinde alınır. Şehir girişindeki çalışmayıbelediyemizle de paylaşırız. Çelik ağ ile taş düşmesi engellenebilir ama şehringirişinde böyle bir yapı sorgulanabilir. Kastamonu'ya yakış bir çalışmaolmalıdır. Devlet Hastanesi'nde yaya geçidi konuşuldu. Terminal girişinde yayaüst geçidimiz var. Hemzemin kavşağımızda belediyenin açması gereken imaryolları bulunmaktadır. İmar yollarının kavşakla bağlantısı yapıldığı zaman hemaraçlar hem de yayalar için sinyalizasyon işlemi yapacağız. Hastaneye ulaşımdasıkıntı giderilmiş olacak' dedi.

KARAÇOMAK'INISLAHI İÇİN İHALE İZNİ İSTENECEK

DSİ 23'üncü Bölge Şube Müdürü Gökhan Gündoğan, ıslahçalışmalarına değinerek; 'Budamış Mahallesi Karaçomak Çayı ıslahı çalışmasıkonusu gündemde, bu konuda Budamış Mahallesi Muhtarımız çok azimli bir çalışmayürütüyor. Karaçomak Çayı onarım iç kısım ihmali işi 10 milyon bedelle yatırımprogramımıza 2019 yılında girmiş olan bir işti. 2020 yılında ihale iznini talepedeceğiz. Bu işte başta belediyemiz olmak üzere üst makamlarla ilgili olaraktakibe de ihtiyaç var. Esentepe Mahallesi ile ilgili Suluceviz Deresi ileilgili ıslah la ilgili olarak da 2006 -2007 yıllarında o günkü imar durumunagöre Suluceviz Deresinin taşlık programını ve çevre düzenlemesini yapmıştık.Daha sonra oralarda yapılaşma ve imar genişleyince orada yine ihtiyaç hasıloldu. Bizim o bölge ile ilgili rapor ve programımız da hazır. Tasarruftedbirleri sonucunda biraz iş ağırlaşmıştı. Burası ile ilgili projemiz hazır,bir an önce de yapılması için elimizden geleni yapacağız. BeyçelebiMahallemizde de o bölgedeki köprünün onarımı ile alakalı, bu köprü ile ilgilikurumumuza gelen bir talep olmamış, herhalde bu talep belediyeye verildi. Bizebelediyemiz bu konuda çalışma yapacaksa bize sadece onarım projesini sunup, benbunu yapacağım dediği zamanda yapabilir' diye konuştu.

YOLLARLA İLGİLİTALEPLERE DEĞİNİLDİ

İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Nida Sinsi,yollarla ilgili taleplere değinerek; 'Arız köyü ve bunun devamında olan yolağında olan İstiklal Yolu ile ilgili olarak bu bozulan yolların yapılması ileilgili olarak bu yol bizim yol ağımızda olan bir yer değil. Bununla ilgilimuhtarımla tekrar bir görüşme yapacağız. Bazı köylerimizde tankerle su taşımasıve sondajla ilgili olarak da, artık sondajı yapıp suyu bulsak dahi bunungerekli izinlerini almak bir miktar prosedürlerini almak çok uzun sürebiliyor.Bununla ilgili çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. Bazı köylerimizin kumlama veyama, su depoları onarımı ile ilgili talebi hakkında ise bu konuda çok talepleroluyor. Bunu biz biliyoruz. Bunları biz yakından takip ediyoruz. Bu konuda acilolanları zaten hemen yapıyoruz. Genel kumlama talebi ise bu mevsimde yapmamızbizim için avantajlı değil. Hava şartları bu mevsimde yapılan çalışmaları dabozabiliyor. Canlı hayvan pazarı yolu 40 köy tarafından kullanıldığı söylendi.Bu doğu çevre yolu üzerinden Tosya'ya bağlanan yol, bu yolun asfaltın da bozukolan kısmı da kontrol edeceğiz' dedi.

'İHTİYACACEVAP VERMEYE ÇALIŞIYORUZ'

Son olarak Belediye Başkan Yardımcısı Nuray Çolak; 'Boştagezen hayvanlarla ilgili belediyemizin tek olan Geçici Bakım Evi bu konudaçalışmasını yürütüyor. Talepleri de yerine getirmeye çalışıyor. Boşta gezenhayvanlarla ilgili şikyetler bize de geliyor. Tek geçici bakım evi olmasınedeniyle kapasitemizde belli, bun rağmen en iyi hizmet vermeye çalışıyoruz.Bütün il bazında da yeterli kalmıyor. Köylerimiz var, ilçelerimiz var,ilçelerimizde hayvan barınağı olan yer çok az, yeterli de değil, bu konudaçalışmalar ilçelerde de valiliğimiz bünyesinde de devam ediyor. Bu konudaeksiklerimiz var ama yine de ihtiyaca cevap vermeye çalışıyoruz. Yine muhtarlarımızınilimiz ile ilgili taleplerini de değerlendireceğiz. Yaşanan sıkıntıları dagidermeye çalışacağız. Karayolları ile ilgili olan çalışmalarımızı da birliktedeğerlendireceğiz' dedi.

Bakmadan Geçme