Güllaç için coğrafi işaret girişimi

Kastamonu Kalkınma Derneği (KAL-DER), güllaç için harekete geçecek.

Kastamonu Kalkınma Derneği (KAL-DER) Başkanı Turgay Civelekoğlu ve yönetim kurulu üyeleri, Osmanlı Saray Mutfağı'na, Kastamonu'dan giden güllaca Coğrafi İşaret almak için harekete geçeceklerini açıkladı.

KAL-DER Başkanı Turgay Civelekoğlu, güllaç hakkında bilgi vererek; “Arif Bilgin Osmanlı Saray Mutfağı kaynağına göre; güllaç saraya ilk kez 1489'da girmiş bulunmaktadır. Kastamonulu Ali Usta'nın elinde kalan kuru yufkaları, saray görevlilerin Kastamonu gezisi sırasında şekerli sütle ıslatıp, ikram etmesiyle Osmanlı Sarayı'na girmiş ve güllaç sarayın gözdesi olmuştur. Ali Usta bir ferman ile saraya getirilmiş ve tatlıcı başı yapılmıştır. Osmanlı Sarayı'nın sofralarından eksik edilmeyen güllaç tatlısının yaprakları Osmanlı döneminde kömür ocaklarında sac tavalarda yapılmıştır. Kamıştan yapılan sırt küfeleriyle paşa konaklarına taşınmıştır. Bazı kaynaklarda da Kanuni Sultan Süleyman'ın çocukları için düzenlediği sünnet düğünlerinde ikram ettiğine de yer verilmiştir” ifadelerini kullandı.

“GÜLLAÇ TATLISI OSMANLI SARAYI'NA KASTAMONU'DAN GİTMİŞTİR”
Güllacın Coğrafi İşaret alması için girişimde bulunacaklarını söyleyen Civelekoğlu; “Güllaç tatlısı Osmanlı Sarayı'na Kastamonu'dan gitmiştir. Bu Kastamonu için bir gurur vesilesidir. Çünkü kaynaklara göre 6 asırlık bir tatlıdan bahsediyoruz. Bu tatlının öncesi de var. Kastamonu Kalkındırma Derneği olarak biz bunu değerimiz olarak görüyoruz. Bizde bu değerin farkındayız. Kastamonu'muzun maddi ve manevi kalkınmasında her zaman elinden geleni yapan Kastamonu Kalkındırma Derneği olarak bizler bu tatlının da hem maddi hem de manevi anlamda değerini ortaya koymak adına, ilgililerle Kastamonu'muzun bu tatlısının coğrafi işaret alması noktasında çalışmalar gerçekleştireceğiz. Kısa sürede bunun başvurusunu yapıp, Kastamonu adına tescillendirmeyi hedefliyoruz. İnşallah Kastamonu dinamikleriyle bunu başaracağımıza inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme