Girişimci Kadınlar Kastamonu için Konuştu
TOBB Batı Karadeniz Kadın Girişimciler Kurulu Bölge Toplantısı Teknokent Seminer Salonu'nda TOBB Batı Karadeniz Kadın Girişimciler Bölge Temsilcisi Mihriban Akyüz'ün katılımıyla düzenlendi. Toplantıda kadınların iş dünyasında yer almalarının önemine vurgu yapıldı.
TOBB Kadın Girişimciler İcra Kurulu Yönetim Başkanı Halime Nilgün Şener selamlama konuşmasının ardından; "Kastamonu nüfusuna baktığımızda Kastamonu nüfusunun hemen hemen eşit olduğunu görüyoruz. 389 bin civarında olan nüfusumuzun yüzde 49.6'sı erkek, yüzde 50.4'ü de kadınlardan oluşuyor. Bununla beraber toplumsal cinsiyet eşitliğine baktığımızda bizim ilimiz çok önlerde değiliz, 69'uncu sıradayız. Eğitime baktığımızda kadınlarımızın eğitimi oldukça düzgün ve yüksek seviyelerde. Bununla beraber siyasette yönetimde temsil edilme şeklimiz erkeklere oranla Türkiye ortalamasının altında. Bu da bize büyük bir görev yüklüyor, bu konuda çalışmamız gerekiyor. Buna da gayret gösteriyoruz. Bizim 322 tane KATSO'ya kayıtlı kadın girişimcimiz mevcut. Bunların hepsi yönetici olarak kurdukları şirketlerde devam etmekte. 2 bin 400 tane de kadın çiftçimiz mevcut. Projelendirmelerimizi yaparken bunlara dayalı projeler yapmaya gayret gösteriyoruz. Kastamonu'daki ekonomik durumu şöyle bir incelediğimizde Kastamonu teşvikte öncelikli 4 bölgede bulunmakta. Kastamonu'yu düşündüğümüzde kuzeyde 170 kilometre bir sahilimiz var. Güneyde Ilgaz Dağı var, Küre Dağları var. Kastamonu'nun milattan önceye dayalı bir kültürel mirası var. Dolayısıyla Kastamonu turizme çok açık. Hem kültür hem Doğa açısından güçlü olan bir ilimiz nokta Kastamonu'da yüzde 72'si ormanlarla kaplı Bu da çok önemli bir özelliğimizdir. Dolayısıyla hem merkezimizde hem ilçelerimizde binlerce irili ufaklı ahşap İşleme tesisimiz var" ifadelerini kullandı.
'Sanayi Bölgesinde Yerimizi Almak İçin Çalışmalarımıza Devam Ediyoruz'
TOBB Kastamonu Kadın Girişimciler Başkanı Halime Nilgün Şener; "Kastamonu'da kadınlara yönelik gıda ve tekstil konusunda istihdamın daha fazla olduğu konularda da fabrikalarımız mevcut. Bunlar da gittikçe artıyor. 5 Organize Sanayi Bölgesi'nde yerimiz var. Bir tanesi merkezde, bir tanesi Tosya'da, bir diğeri Taşköprü'de, biri Seydiler'de biri de Devrekani'de. Devrekani'de hayvancılığa yönelik bir Organize Sanayi bölgemiz bulunmakta. Şu anda da odamızın desteğiyle fizibilite çalışmasını KATSO'nun yaptığı Araç ve İhsangazi'de Organize Sanayi Bölgesi kurulma çalışmaları devam ediyor. Burada kadının yerini düşündüğümüzde Kastamonu'da şu anda sanayide kadınlar sadece tekstil fabrikalarında ağırlıkta. Diğerlerinde oldukça az. Bu konuda çalışmalarımız var. 5 organize sanayi bölgesinde yerimizi almak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bunun dışında yöresel ürünlerimiz olarak sarımsak, defne yaprağı, siyez, pirinç gibi pek çok ürünümüz mevcut. Bunların endüstriyel durumda olmadıklarını biliyoruz. Maalesef Kastamonu'da yetiştirilip satılıyor" dedi.
'Kadınlarımızı Hem Üretim Hem de Satış Açısından Desteklemek İstiyoruz'
2023 yılında yapılan faaliyetlere de değinen Şener; "2023 yılında Cumhuriyetimizin 100 yılı olduğu için en büyük projemiz '100. Yılda 100 Kadına 10 Meslek' projemiz oldu. Bu projeyi 4 yıl boyunca görevde olduğumuz sürece arkadaşlarımızla yürütüp tamamlamak istiyoruz. İlk mesleğimizi Tosya'da seçtik. Tosya Kesesi çok önemli olmasına rağmen maalesef günümüzde artık üretilmiyor. Şu anda sadece 2 tane üreticimiz mevcut. Tosya Keçesi keçi kılından üretilen çok özel bir ip. Bu ip eğrildikten sonra elde kesinlikle makine kullanılmıyor yine özel bir işlemden geçiriliyor ve kese dokunuyor. Biz öncelikle buna eğilelim istedik. İpi bulamadığımız için ip eğirme işine de başladık. Daha doğrusu kurslarda öğretmeye başladık. Tosya Kaymakamlığı, Tosya Belediyesi, Tosya Halk Eğitim Merkezi, Tosya Sanayi ve Ticaret Odası ile biz olmak üzere bu proje başlatıldı. Nisan ayında başlayan eğitimimiz devam ediyor. Buradaki kadınlarımızı eğitim aldıktan sonra hem üretim hem de satış açısından desteklemek istiyoruz" ifadelerine yer verdi.
'2'nci Büyük Projemizde Eğitim Konusunda Oldu'
Projelerinde en önemli hazırlıklarından birinin eğitim olduğunu vurgulayan TOBB Kastamonu Kadın Girişimciler Başkanı Halime Nilgün Şener; "2'nci büyük projemizde eğitim konusunda oldu. Kadın Girişimciler Grubu eğitim konusunu ön planda tutuyor. Biz de bu sene Girişimcilik 1 ve Girişimcilik 2 Kampı adı altında KUZKA ile birlikte eğitim programı hazırladık. 3 eğitmen ve 40 tane kadınımızla markalaşma, marka ilişkileri, satış pazarlama, muhasebe gibi eğitimler verdik. Eylül ayından sonra tekrar eğitimlerimize devam edeceğiz. Bu konu ile ilgili üniversite ile de bir işbirliğimiz oldu. 2. dönem eğitimleri üniversiteyle birlikte vereceğiz. Bizim için en önemli projelerimizin başında geliyor. Tarımda kadın ile projesine eğilmek istiyoruz. 2 bin 400 tane kayıtlı kadın çiftçimiz var. Bununla ilgili kadın kooperatifleri ile ilgili bir işbirliğimiz oldu. Yazın çalışamadık, çünkü bütün kadınlarımız yoğundu. Ekim ayında başlayacak projemiz. Kadınlarımıza tarımla ilgili bilginin yanında hem kültürel hem sağlık açısından bilgi vermek istiyoruz. Hedefimiz; 'Kadın varsa, yarın var' diyerek, kadınlarımıza her konuda desteklemek onların önünü açmak ve girişimci kadınlarımızın hem ülkede hem dünya pazarında söz sahibi olması için onlara destek olmaya çalışmak. Hepinize çok teşekkür ederiz" dedi.
'Bu Gizli ve Aktif Edilmemiş Enerji Kadınlara Aittir'
TOBB Batı Karadeniz Kadın Girişimciler Bölge Temsilcisi Mihriban Akyüz selamlama konuşmasının ardından kadınların iş hayatındaki yerinin önemine vurgu yaparak; "Kadınların çalışma hayatına katılımı ve aktif rol alarak girişimcilik ekosistemi içerisinde yer almaları; gelişen ekonomiler için elzemdir. Yeni belirlenen ekonomik stratejilerde, büyümenin anahtarı, kullanılmayan potansiyelin aktif hale gelmesiyle mümkündür. Bu gizli ve aktif edilmemiş enerji kadınlara aittir ve geleceğin anahtarı kadınlarımızın elindedir. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk bu gelecek öngörüsünü 'Daha emin ve daha doğru olarak yürüyeceğimiz bir yol vardır: Bu da büyük Türk kadınını çalışmamıza ortak kılmaktır' sözüyle en anlamlı şekilde ortaya koymuştur. Son yüzyılda kadın girişimciler hem ulusal hem küresel düzeyde karşılaştıkları pek çok engel ve zorluğa rağmen, cesaretleri ve yenilikçi bakış açılarıyla büyük başarılar elde etmektedir. Onların hikâyeleri, sadece kendi hayatlarını değiştirmekle kalmayıp, aynı zamanda toplumun dönüşümünde de etkin rol oynamaktadır. Bu dönüşüm toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve cinsiyetsiz bir iş dünyası oluşturulması açısından oldukça kıymetlidir. Kadın girişimciliğinin desteklenmesi için kadınların iş dünyasında karşılaştıkları büyük zorlukların sık sık dile getirilmesi, tespit edilen konularda eylem planları oluşturulması elzemdir. Bunun için devlet, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörün iş birliği yapması oldukça büyük önem arz etmektedir. Biz de KGK olarak en önemli işlevimizin kadının iş dünyasında varoluşunu kolaylaştıracak, engellere takılmadan ilerlemesini destekleyecek çalışmalar yapmak olduğu inancındayız” dedi.
'Türk Kadınının Gücünü Dünyaya Duyurabiliriz'
Kadın girişimci sayısının artırılması ve onların iş dünyasında hak ettikleri yeri almaları için hep birlikte çalışması gerektiğini belirten TOBB Batı Karadeniz Kadın Girişimciler Bölge Temsilcisi Mihriban Akyüz ;"Kadın girişimci sayısının artırılması ve onların iş dünyasında hak ettikleri yeri almaları için hep birlikte çalışmalıyız. Çünkü biliyoruz ki kadın güçlendikçe toplum güçlenecek; ülkemizin gelişen dünyada hak ettiği yeri alması hızlanacaktır. Geldiğimiz yer düne göre önemli ama yarınlar için oldukça yetersiz. Modern dünyada hak ettiğimiz yeri alabilmek, bende varım diyebilmek için önce bulunduğumuz bölgelerde farklılığımızı ortaya koymamız gerekliliği aşikârdır. Sahip olduğumuz değerleri özümseyerek, inovatif bakış açısı ile birleştirerek fark yaratabilir ve bu farklılık üzerine kurduğumuz modelle Türk kadınının gücünü dünyaya duyurabiliriz. Biz kadınlar bu güce fazlasıyla sahibiz. Her şeyden önce kadın sahip olduğu yeteneklerinin kendisi farkına varmalı, bunu önce özel hayatına sonra iş dünyasına aktarabilmelidir. Bu toplantılar bu anlamda girişimcilik hikâyesini başlatmamış ya da kendi öyküsünü yenilemek isteyenler için oldukça kıymetlidir. Sorumluluğumuz çok büyük, misyonumuz çok değerli. Bugün burada elde edeceğimiz bilgi ve deneyimler, hepimiz için yol gösterici olacaktır. Bu toplantının, yeni iş birliklerine, fikir alışverişlerine ve güçlü ağların kurulmasına vesile olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.