Geleneksel Havlular Ellerinde Hayat Buluyor
Kastamonu'da Berrak Çeyiz Evi İşletme Sahibi Ayşe Şanlı nesilden nesile aktarılan el emeği göz nuru ürünleri ile müşterilerin beğenisini topluyor.
Kastamonu'da Berrak Çeyiz Evi İşletme Sahibi Ayşe Şanlı; nesilden nesile aktarılan el emeği göz nuru ürünleri ile müşterilerin beğenisini topluyor. Berrak Çeyiz Evi İşletme Sahibi Ayşe Şanlı; yıllara meydan okuyan havlu kültürünü hem yaşatıyor hem de satışını yapıyor.
Havlu ve havlu kenarı işçiliği yapan Şanlı, Türk kültürünün vazgeçilmez bir parçası olan bu ürünler için 19 yıldır yoğun mesai harcıyor. Neredeyse tüm modelleri müşterilerin beğenisine sunan Ayşe Şanlı, vatandaşlardan yoğun talep görüyor.
‘Havlu Yapmak Meşakkatli Ve Zor Bir İş'
Havlu kültürü hakkında konuşan Berrak Çeyiz Evi İşletme Sahibi Ayşe Şanlı; “Kız meslek lisesinden aldığım kalfalık belgemle el emeğine dayalı çalışmalarımı sürdürmeye başladım. 19 yıldır Kastamonu'da her türlü çeyizlik eşyaları hem yapıp hem de satıyorum. Özellikle kendi el emeğimle hazırladığım havlu ve pikeler, vatandaşlarımız tarafından büyük bir ilgi ve beğeni görüyor. Aynı anda Kastamonu'nun özel tırnak bağı ve iğne oyasını havlu kenarlarına işliyorum. İki güzel ve gözde el işini tek bir üründe birleşmesini sağlıyorum. Dışarıdan gelen turistlerin dikkatini de çekiyor bu ürünler. Dükkânımda yıllardır çeyizlik eşya adına akla gelebilecek hemen her model ürünü müşterilerime sunuyorum. Havlu yapmak meşakkatli ve zor bir iş. Ancak bazen emek verince elinize şah esere dönüşüyor. Havlu uzun yıllardır genç kızlarımızın çeyiz sandıklarını süsleyen en önemli eşya. Kimileri bu havluları özenle saklayarak gelecek nesillere bir yadigâr olarak bırakırken, kimileri de günlük yaşamlarında kullanmayı tercih ediyor. Bana göre havlu, hem Kastamonu'da hem de ülkemizin genelinde çeyiz geleneğinin vazgeçilmez bir parçası ve olmazsa olmazlarından biridir. Havlu kültürünü geleneği ülkemizin köklü geçmişini de yansır” dedi.
‘Havlular Yeniden Revaşa Çıktı'
Tüm dünyada havluların geleneksel ve Türk işçiliği olduğunu belirten Ayşe Şanlı; “ Bugün tüm dünyada bizim el emeği havlularımız göz bebeği halini almıştır. Özel dokusu yapısı ve işlemesiyle dünyada belki de havluyu bizim kadar özenle işleyen bir topluluk daha yoktur. Ben işimi yılladır sabır ve özveri ile yapmaya ve havlularımı, işlemeye devam ediyorum. Kıyamadım bir gün bu yeteneğimi emeğimi unutmak istemezdim. Bu yeteneğimi ve emeğimi unutmak ya da bir kenara bırakmak bana göre hiçbir zaman mümkün olmadı. O yüzden bu ürünleri yapmaya başladım yapmakla kalmayıp ekmek paramı kazanmaya başladım. Kıyamadım ve bu el işçiliğini sürdürmeye karar verdim. Bu süreçte hem sevdiğim bir işi yapmanın hem de emeklerimden ekmek paramı kazanmanın mutluluğunu yaşıyorum. Eskisi kadar havluya ilgi var desem, bu tam olarak doğru olmaz, çünkü modernleşme ve değişen yaşam tarzları nedeniyle çeyiz ürünlerine olan rağbet azalmıştı. Ancak son dönemde geleneksel motiflerin ve el emeği ürünlerin yeniden popüler hale gelmesiyle, havlular yeniden revaşa çıktı diyebilirim. Ama bizim insanımız her ne kadar modernleşme ve kültürleşme etkisine de gitse yine de köklerinden ayrılamaz kolay kolay bunun en iyi örneği geleneksel çeyizlerimizdir. Bunları yapmak her bir örneği yapmak bazen haftalarımı saatleri mi de alsa buna değer” şeklinde konuştu.