GAZİKASTAMONU teklifi TBMM'ye sunuldu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Hasan Baltacı, İstanbul'da düzenlenen Kastamonu Günleri'nin açılışında KAS-DER Genel Başkanı Remzi Şen tarafından gündeme getirilen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından destek verilen Kastamonu'ya 'Gazilik' unvanı verilmesi ile kanun teklifini meclise sundu. Konu ile ilgili olarak dün grup toplantısında bütün siyasi partilere çağrıda bulunan CHP Genel Başkanı...


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Hasan Baltacı,İstanbul'da düzenlenen Kastamonu Günleri'nin açılışında KAS-DER Genel BaşkanıRemzi Şen tarafından gündeme getirilen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) GenelBaşkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından destek verilen Kastamonu'ya 'Gazilik'unvanı verilmesi ile kanun teklifini meclise sundu.

Konu ile ilgili olarak dün grup toplantısında bütün siyasipartilere çağrıda bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu; 'Kastamonu'nuntarihimizde büyük bir önemi vardır. Kurtuluş Savaşı'nda büyük kahramanlılarasahne olmuş bir şehrimizdir. Mili Mücadele döneminde İnebolu'nda cepheye silahtaşınan bir yol vardır. O nedenle bu yolun adı İstiklal Yolu'dur. DolayısıylaKastamonu'nun bizim tarihimizde önemli bir yeri vardır. İstanbul'da düzenlenenKastamonu Günlerine katıldığımda KAS-DER'in sayın genel başkanı 'Neden bizeGazilik unvanı verilmiyor? Biz milli Kurtuluş Savaşı'nın en kilitkonumundaydık. Bizde kadınımızla, erkeğimizle, yaşlımızla, gencimizle silahtaşıdık' diye söyledi. Bende onlara söz verdim. Kastamonu'ya gazilik unvanıverilmesiyle ilgili kanun teklifini vereceğim dedim. O kanun teklifini verdik.Şimdi buradan bütün siyasi partilere çağrı yapıyorum. Kastamonu böyle beklentiiçindeyse Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne düşen görevde Kastamonu'nun hakkınıKastamonu'ya teslim edelim. Gelen hep beraber elimizi kaldıralım veKastamonu'ya gazilik unvanını verelim. Mustafa Kemal Atatürk'ün söyledi çokönemli bir cümle var. Diyor ki 'Gözüm Dumlupınar'da Sakarya'da kulağımİnebolu'da' diyor. Çünkü bir taraftan çarpışma olurken, bir taraftanşehitlerimiz olurken kulağım İnebolu'da oradan gelen silahlarda diyor. Onedenle Kastamonu'ya gazilik unvanı verilmesi bu ilin hak ettiği bir unvandır.Umarım mecliste bütün milletvekilleri ayrım yapmadan, gönül rahatlığıylaKastamonu'ya gazilik unvanını verir' dedi.

KANUNTEKLİFİNİN GEREKÇESİ

CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı tarafından hazırlanankanun teklifinin gerekçesinde; 'Kastamonu ili, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşve kurtuluşu döneminde hiç işgale uğramamasına rağmen nüfus bazında en çokşehidi veren, mütareke sonrasında işgale uğrayan bölgeler arasındabulunmamasına rağmen, Millî Mücadele'nin teşkilatlanması aşamasında, Kuva-yiMilliye'nin yanında yer alarak Millî Mücadeleyi destekleyen ilk vilayetlerdenbiri olmuştur. Mütarekenin hemen akabinde Millî Teşkilatlanmaya gidilmiş, kısasürede Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nin Kastamonu Şubesi kurulmuş, Kastamonu vehavalisi askerî teşkilatlanması tamamlanmış, tertiplenen mitingler ile millîheyecan her zaman için zinde tutulmuş, basın-yayın faaliyetleri ile halkgelişmekte olan olaylar hakkında zamanında bilgilendirilmiştir' ifadeleri yeraldı.

'KASTAMONU'MUZŞÜPHESİZ 'GAZİ' UNVANINI HAK ETMEKTEDİR'

Kastamonu'nun gazi unvanını hak ettiğini vurgulayan gerekçenindevamında: 'İşgal görmemesine rağmen Çanakkale Savaşı'nda en çok şehit verendördüncü il Kastamonu olmuştur. Bursa, Balıkesir ve Konya'dan sonra Kastamonu 2bin 425 şehitle Çanakkale'de en çok şehit veren illerin başında yer almıştır.Kastamonu Çanakkale Savaşı'nda Çanakkale Savaşı'nda en çok şehit veren köyKastamonu'nun Araç ilçesine bağlı Güzlük köyüdür. 25 şehit vermiştir.Kastamonu'nun Küre ilçesine bağlı Dere Köyü, bütün erkeklerini Birinci DünyaSavaşı, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı'nda şehit vermiştir. Cepheye giden köyünerkeklerinden hiçbiri geri dönmediği için köy Ersizler Dere adını almıştır.Gazi, Şanlı ve Kahraman sıfatları ile onurlandırılan Antep, Urfa ve Maraşillerimizin milli mücadeleye olan katkıları her zaman takdir edilmekle birlikte;hiç işgale uğramamasına rağmen bu üç ilimizin toplamından daha fazla şehitvermiş olan Kastamonu'muz da şüphesiz 'gazi' unvanı ile şereflendirilmeyi haketmektedir. Çanakkale Türküsü olarak bilinen ve 'Çanakkale içinde vurdular beni'diye başlayan türkünün Kastamonu kaynaklı olması Kastamonulu şehit sayısınınfazlalığını belirten diğer bir göstergedir' şeklinde cümlelere yer verildi.

'İSTİKLLYOLU ÖNEMLİ BİR İŞLEVİ YERİNE GETİRMİŞTİR'

Gerekçede İstiklal Yolu'na da değinilerek; 'Anadolu'da açılanilk lise olan Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi, 1911 yılında 64 muzun verirken1916, 1917 yıllarında öğrencileri Çanakkale Savaşı için cepheye gittiği içinhiç mezun verememiştir. Kurtuluş Savaşı'nda Kastamonu sadece cephede değil,cephenin gerisinde kalanlarla da ailece savaş vermiştir. Cephelerin ihtiyaçduyduğu cephanenin Anadolu içlerine ve cephelere sevkinde Kastamonu'nun sahililçesi İnebolu'dan Ankara'ya uzanan yol güzerghı (İstikll Yolu) önemli birişlevi yerine getirmiştir. 344 kilometre uzunluğunda coğrafi olarak zorlu birgüzerghtan oluşan İnebolu, Kastamonu, Ilgaz, Çankırı, Kalecik, Ankara hattı;İstiklal Savaşı'nın cephe gerisindeki en önemli lojistik yolu olmuştur. Buyoldan batı cephesindeki savaşın kaderini etkileyecek kadar silah ve cephanetaşınmıştır. Bu silah ve cephaneleri acılarını vatanın kurtuluşuna değişmeyenKastamonu'nun kadınları ve yaşlıları kağnılarla taşımışlardır. Kastamonu'dakibu fedakrlıkları bilen Fransız bir gazetecinin haberine attığı 'Kağnı kamyonuyendi' manşeti Kastamonu'nun Dünya tarihine düştüğü en önemi nottur. Bu gerçeğiBaşkumandan Mustafa Kemal'in 'Gözüm Sakarya'da, Dumlupınar'da; Kulağımİnebolu'da' sözü yeterince anlatmaktadır' denildi.

'BÜTÜNTÜRKİYE'NİN KASTAMONU'YA VEFA BORCU VARDIR'HasanBaltacı'nın sunduğu gerekçede son olarak; 'Cephane taşırken donarak şehit olanŞerife Bacı, erkek kılığına girerek düşmanla savaşan Halime Çavuş,Kastamonu'nun tarihteki yerini alan kadın kahramanlarıdır. İlk Türk KadınMitingini, Anadolu'nun işgalini protesto etmek amacıyla Zekiye Hanım'ınöncülüğünde Kastamonulu kadınlar düzenlemiştir. Millî mücadelede Kastamonubasınının ve cemiyetlerinin faaliyetleri halkın ve askerlerimizin moral kaynağıolmuştur. İstikll Marşımızın ilk okunduğu şehir olan Kastamonu'nun AçıksözGazetesi de İstikll Marşımızın ilk basıldığı mecmua olarak tarihteki yerinialmıştır. Mehmet Akif Ersoy milli mücadele yıllarında halkın içindeki maneviduyguları ateşlemek için Kastamonu Nasrullah Camii'nde vaaz vermiş, iki ayKastamonu'da kalmıştır. Kastamonu'nun ve İnebolu Limanının Kurtuluş Savaşındakistratejik önemi savaş için her türlü malzemenin Ankara'ya ve Anadolu'yaulaşmasında bir köprü görevi kurmasıdır. İnebolu halkının çabaları vegayretleri nedeniyle 9 Nisan 1924 tarihinde TBMM kararı ile İstiklal Madalyasıalmaya hak kazanmış iki ilimizle beraber tek ilçe Kastamonu'nun İneboluilçesidir. Bu özelliği ile Kastamonu bütün bir Millî Mücadele süresinceAnadolu'nun dünyaya açılan bir kapısı görevini görmüştür. KastamonuTrablusgarp, Balkan Savaşları ve I. Dünya Savaşı'nda olduğu gibi Millî MücadeleDönemi'nde de memleket cephelere asker göndererek, bağımsızlığın kazanılmasındaönemli rol oynamıştır. Bugün Kastamonu Milli Mücadele tarihimizde, 'ŞehitlerDiyarı' olarak, haklı bir övünç ve gurur kaynağını taşımaktadır. BütünTürkiye'nin Kastamonu'ya vefa borcu vardır. Kanun Teklifi ile Kastamonulularınözellikle Millî Mücadele döneminde gösterdiği kahramanlığı gelecek nesillereaktarmak, binlerce şehit ve gazimizin hatıralarını canlı tutmak,Kastamonuluların topyekûn gösterdiği kahramanlığı yeniden tescil etmekmaksadıyla Kastamonu ilimize 'Gazi' unvanı verilerek adının 'Gazikastamonu'olarak değiştirilmesi amaçlanmaktadır' ifadelerine yer verildi.

Bakmadan Geçme