GAP Sulamasına İnceleme Gezisi Düzenlendi

Tarım ve Orman Bakanlığı, sulama alanlarında tarımsal üretim yapan çiftçilere yönelik inceleme gezisi düzenlendi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Eğitim ve Yayım Daire Başkanlığı'nın Kuraklık, İklim Değişikliği ve Sulamanın Etkinliğinin Artırılması yayım faaliyetleri çerçevesinde Merkez, Devrekani, Seydiler, Taşköprü, Tosya ilçelerinden sulama alanlarında tarımsal üretim yapan çiftçilere yönelik inceleme gezisi düzenlendi.

Gezinin birinci günü Sorgun Öğretmenevi toplantı salonunda, Sorgun İlçe Müdürü Yusuf Canbolat ve Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Teknik Personeli Osman Akarsubaşı tarafından İlçedeki baklagil ve hububat tarımında kuraklıkla mücadelede su hasadı yöntemlerinden birisi olan anıza ekim çalışmaları hakkında bilgilendirme yaptı. Toplantı sonrasında; Sorgun Belediyesi'nin de ortak olduğu otomatik kontrollü sulama otomasyonuna sahip jeotermal kaynaklı 30 dekarlık domates üretim serası gezilerek, yetkililer tarafından gezi katılanlarına bilgilendirme yapıldı.

Güneş Enerjisi Takviyeli Center Pivot Sulama Uygulaması Gezildi

İnceleme gezisinin ikinci günü öğleden önce; Urfa GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'ne bağlı Talat Demirören Araştırma İstasyonu'nda Enstitü Müdürü İbrahim Halil Çetiner tarafından Enstitünün yapmış olduğu çalışmalar hakkında katılımcılara bilgilendirme yapıldı. Su ve Toprak kaynakları Bölüm Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Abdullah Suat Nacar tarafından; lineer yağmurlama sulama sistemi, toprakaltı ve toprak üstü damla sulama sistemleri, yağmurlama sulama ile yetiştiriciliği yapılan deneme alanları ve Enstitüye ait tarım makinaları parkı gezdirilerek katılımcılara bilgi verildi. Öğleden sonra Gündaş Araştırma İstasyonu güneş enerjisi takviyeli center pivot sulama uygulaması gezildi.
Gezinin üçüncü günü; DSİ 15. Bölge Müdürlüğü Atatürk Barajı İşletme Başmühendisi Mehmet Göçmen tarafından gezi katılımcılarına Atatürk Barajı ve GAP sulaması hakkında sunum yapıldı. Bozova-Yaylak Sulama Birliği'ne ait pompa ve dağıtım kontrol istasyonu ve sulama alanları hakkında, Birlik Müdürü Abdullah Gökhan, İşletme Müdürü Ziraat Mühendisi Ömer Güven ve Enstitü Su ve Toprak Kaynakları Bölümde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Sami Nacar tarafından bilgi verildi. Bozova-Yaylak Sulama Birliğine ait sulama alanında yağmurlama sulama yöntemi ile sulaması yapılan şeker pancarı tarlasında incelemeler yapıldı. Öğleden sonra Şanlıurfa ilinin tarihi ve manevi değeri olan yerleri gezildi.

Gezinin dönüşünde, Ankara İli Gölbaşı ilçesindeki AGROTEC 27. Uluslararası Tarım Fuar'ına katılım sağlanarak tarımsal mekanizasyondaki yeni teknolojik gelişmeler gözlemdi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce yapılan inceleme gezisi sonuncunda, yenilenebilir enerji kaynaklarının tarımda kullanımı, sulamada akıllı tarım, etkin ve verimli basınçlı sulama uygulamaları ve kuraklıkla mücadelede anıza ekim tekniği hususlarında çiftlerde farkındalık oluşturuldu.

Özel Haber

Bakmadan Geçme