Fırtına Hamsiyi Küstürdü

Karadeniz'de deniz suyu sıcaklığının yüksek olmasından dolayı avcılık yapmakta zorlanan balıkçılar, özellikle hamsi yakalayabilmek için havaların soğumasını bekliyor.

Denizlerde av yasağının sona erdiği 1 Eylül'de “Vira bismillah” diyen ancak palamuttan umduğunu bulamayan balıkçılar, deniz suyu sıcaklığının yüksek olmasın dolayı hamsiden de istediği performansı yakalayamadı. Özellikle son bir haftadır lodos ve fırtınanın da hakim olduğu Karadeniz'de balıkçıların tabiriyle hamsi adeta kayboldu. Balıkçılar yine de rızıklarının peşinden koşarak tezgahlarını her zaman ki gibi çeşit çeşit balıklarla süsleyerek müşterilerini bekliyor.

Kestane, kanlıca mantarı, tavuk ve dana eti gibi ürünlere göre balığın fiyatının cüzi olduğunu belirten balıkçılar, vatandaşları taze ve kaliteli balık için tezgahlarına davet ediyor. Öte yandan balıkçılar hamsinin aralık ve ocak ayında bollaşacağını tahmin ettiklerini kaydetti.

‘Havalar Bu Şekilde Fırtınalı Devam Ederse Hamsi Kıtlığı Olur'

Vefaoğulları Balıkçılık çalışanlarından Salih Bozkurt, 40 yıldır balıkçılık yaptığını belirterek; “Hamside istenilen bolluk olmadı ama şu anda hamsi çok lezzetli. İklimler değiştiği için karın ne zaman yağıp yağmayacağı belli olmuyor. Havalar bu şekilde fırtınalı devam ederse hamsi kıtlığı olur. Hem havanın esmemesi lazım hem de deniz suyu sıcaklığının düşmesi lazım” diye konuştu.

‘Yemediğimiz Bir Ürünü Kesinlikle Satmayız'

Balıkların kilogram fiyatları hakkında bilgi veren Bozkurt; “İnebolu hamsimiz 70 lira, zargana 200 lira, mezgit ve barbun 150 lira, çinekop 300 lira, istavrit 200 lira, çupra ve levrek de 100 lira. Yerli somon 170 lira, Norveç somunu ise 350 lira. Ürünlerimiz organik ve günlük. Bir de yemediğimiz bir ürünü kesinlikle satmayız. Şu anda vatandaşların balığa olan ilgisi güzel. Biz herkesi bol çeşidimizle tezgahımıza bekliyoruz” şeklinde konuştu.

‘Hamsi Yemenin Tam Zamanı'

Kahraman Balıkçılık sahibi Cengiz Kahraman ise hamsinin şu anda 50 ila 80 lira arasında değişken bir fiyatı olduğunu belirterek; “Hamsinin kulağına az da olsa kar suyu kaçtığı için artık hamsi lezzetlendi. Artık hamsi yemenin tam zamanı. Şu anda lodos ve fırtına Karadeniz'de hakim olduğu için balıklar kaçtı. Buna rağmen fiyatlarımız uygun. Et 400 lira, kanlıca mantarı 150 lira iken birçok şeye faydası olan balığın bu 50 ila 80 lira arasında olması bir nevi bedava. Fiyatlar günün şartlarına göre değişse de balık uzunca bir zamandır birçok ürüne göre ucuz” dedi.

‘Hamsiye Daha Çok Rağbet Gösteriliyor'

Vatandaşların en çok rağbet gösterdiği balığın hamsi olduğuna işaret eden Kahraman; “Hamsi toplumumuzda daha çok rağbet gösteriliyor. Fiyatlar da şu anda hamsi bol olmamasına rağmen uygun. Her kesimin balığa ulaşabilmesi için fiyatlarımızı daima uygun tutuyoruz. Bu güzellikten kimsenin mahrum kalmasını istemiyoruz. Ayrıca aralık ve ocak gibi hamsinin bollaşacağını düşünüyoruz. Vatandaşları da her zaman tezgahlarımıza bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Özel Haber

Bakmadan Geçme