Fidanlarıyla Geleceğe Nefes oldular

Geleceğe Nefes Projesi ve 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü münasebetiyle dün Türkiye genelinde 11 milyon fidan dikimi gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında ilimizde 132 bin 750 adet fidan toprakla buluşturuldu. İlimizde 56 farklı bölgede gerçekleştirilen Milli Ağaçlandırma Günü'nün açılış töreni Kastamonu Üniversitesi Kampüsü'nde gerçekleştirildi. Törene Vali Yaşar Karadeniz, AK Parti Milletvekili Metin Çelik, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Ahmet...

Geleceğe Nefes Projesi ve 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günümünasebetiyle dün Türkiye genelinde 11 milyon fidan dikimi gerçekleştirildi.Etkinlik kapsamında ilimizde 132 bin 750 adet fidan toprakla buluşturuldu.

İlimizde 56 farklı bölgede gerçekleştirilen MilliAğaçlandırma Günü'nün açılış töreni Kastamonu Üniversitesi Kampüsü'ndegerçekleştirildi. Törene Vali Yaşar Karadeniz, AK Parti Milletvekili MetinÇelik, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Ahmet Hamdi Topal, Garnizon KomutanıPersonel Albay Gamze Aydoğdu, Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, kurum,kuruluş amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

'İLİMİZDE132 BİN 750 ADET FİDAN TOPRAKLA BULUŞTURULACAK'

Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Orman Bölge Müdür VekiliMahmut Şentürk; 'Doğaya ve çevreye olan duyarlılığı arttırmak, ağaç ve ormansevgisini geliştirmek, gelecek nesillere daha yeşil bir Türkiye bırakmak için,toplumun tüm kesimlerinde, 7'den 77'ye herkesin katkıları Geleceğe NefesProjesi kapsamında 81 ilimizde düzenlenen ve saat 11.11'de başlayacak olan 11 milyonfidan dikimi etkinliğini gerçekleştiriyoruz. Sanayinin ve iklim değişikliğininmeydana getirdiği olumsuzluklar, doğal kaynakların korunması vegeliştirilmesini elzem kılmaktadır. Bu bağlamda ülkemiz üzerine düşen görevi layıkıylayerine getirmiş ve günümüze kadar 4 buçuk milyar fidanı topraklabuluşturmuştur. Bunun yanı sıra orman varlığını arttıran nadir ülkeler arasındayer almıştır. Ülke genelinde düzenlemekte olan bu etkinlikte 3 saatte 11 milyonfidan dikilecek, dikilen fidan sayısı ve dikim esnasında çekilecekfotoğrafların gelecegenefesalbum.com adresine yüklenmesi sonucunda 2 ayrı daldaGuınness Rekorlar Kitabı'na aday olunacaktır. Bu manada ilimizin 56 noktasında toplam132 bin 750 adet fidan toprakla buluşturulacaktır. Burada hazırlanan bölgemizdeise, bin 300 öğrencimiz ile 4 bin adet, merkez Bahadır köyünde bin 200 kişiyle3 bin adet fidan dikimi gerçekleştirilecek. Etkinliğin gerçekleştirildiği bugünCumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından Milli Ağaçlandırma Günüilan edilmiştir' dedi.

'ORMANEKO-SİSTEMİ DÜNYANIN ORTAK MİRAS ALANI İÇİNDEDİR'

Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet HamdiTopal, ormanların önemine değinerek; 'Bugün daha yeşil bir Türkiye için ağaçlandırmaseferberliği kapsamında, ormancılık ve tabiat turizmi alanında ihtisaslaşan üniversitemizdeağırlıyoruz. Ormanlar, içinde barındırmış oldukları sayısız biyolojikzenginleriyle, önemli tabi kaynaklarımızın içinde yer alır. Orman eko-sistemidünyanın ortak miras alanı içindedir. Geçmişten geleceğe aktarılması içinsürdürebilir anlayış içinde yönetilmektedir. Orman ve ağaç servetini arttırmaktoprak, su ve bitki arasında ekolojik dengeyi kurmak, geliştirmek ve çevredeğerlerini korumak için ağaçlandırma faaliyetleri sürekliliği gerçekleştirir.Endüstrileşmedeki gelişmeler, hızlı nüfus artışı ve yeni yerleşim alanlarınaduyulan ihtiyaç orman alanları üzerindeki baskıyı arttırmakta ve ormanalanlarında azalma gözlemlenir. Ancak, ülkemiz orman alanını arttıran nadirülkelerden birisi konumundadır' şeklinde konuştu.

'DAHA YEŞİLBİR TÜRKİYE İÇİN FİDANLARIMIZI TOPRAKLA BULUŞTURUYORUZ'

Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, Türkiye'nin her zamanorman varlığının değerini bildiğini vurgulayarak; 'Türkiye, orman varlığıbakımından zengin ve bu varlığın önemini en iyi bilen ülkeler arasında yeralıyor. Şehrimiz de orman ve tabiat varlıkları konusunda oldukça zengin birşehir. Biz de bu mirasa sahip çıkmak ve gelecek nesillere aktarmalıyız. Tarımve Orman Bakanlığımız aracılığıyla düzenlenen Geleceğe Nefes kampanyası ileülkemizde 11 milyon fidan toprakla buluşacak. Bu ağaç dikim seferberliğiTürkiye'yi Guinness Rekorlar Kitabı'na taşıyacak. İlimizde 132 bin 750 fidanile bu kampanyaya bize yakışır şekilde destek verdik ve katılım gösterdik. Bizdikilen her yeni ağacın gelecek nesiller için büyük önem arz ettiğinibiliyoruz. Hem ilimize hem de doğamıza sahip çıkıyoruz. Bugün burada sizdeğerli hemşehrilerimizle birlikte daha yeşil bir Kastamonu, daha yeşil birTürkiye için fidanlarımızı toprakla buluşturuyoruz. Biz de gerek belediyeolarak yapmış olduğumuz parklarda ağaç dikim faaliyetleri gerekse başkakurumların fidan dikimleri ile ilgili etkinliklerinde daha da aktif rolüstleneceğiz. Kastamonu'muzun daha yeşil olması ile ilgili çalışmaları hem yapacağızhem de destekleyeceğiz' ifadelerini kullandı.

'2003YILINDAN İTİBAREN 4 MİLYARI AŞKIN FİDAN DİKİLDİ'

AK Parti Milletvekili Metin Çelik; Türkiye için önemli birgün olduğunu ifade ederek; 'Sayın Cumhurbaşkanımın riyasetleri ile çok önemlibir adım atılıyor. Aslında bu adım 2003 yılından itibaren atılmıştı. Türkiye'de2003 yılından itibaren 4 milyarı aşkın fidan dikildi. 20 milyon 800 dekardan şuanda 22 milyon 600 bin dekara çıkan bir orman varlığımız var. Türkiye'de bazeneleştiriler yapılıyor ama gerçekliğin aslında bu eleştirilerin tam tersindeolduğunu bu veriler bize ortaya koyuyor. 11 milyon ağacın aynı anda Türkiye'detoprakla buluşturuluyor olması çok önemli. Dünyada bir ilk. Bu konuda bundanönceki atılan adımlarda çok değerliydi, bu da çok değerli. Herkese teşekkürediyorum' diye konuştu.

'DOĞALKAYNAKLARIMIZ EKONOMİK SERVETİMİZDİR'

Ağaçlandırmanın önemine değinen Vali Yaşar Karadeniz; '11milyon fidanı bugün toprakla buluşturuyoruz. Kastamonu'da da yaklaşık 133 binfidan toprakla buluşacak. Aslında ekonomik değer açısından hem ormanlar hem deyeraltındaki madenlerimiz hem yerüstü kaynaklarımız tüm doğal kaynaklarımızekonomik servetimizdir. Bu servetimizden en iyi şekilde istifade etmek hem debunları yaparken doğayı da korumak ve bu faaliyetleri sürdürülebilir şekildeyapmak oldukça önemlidir. Onun için hem ormanlar işlenmeli hem onlardanekonomik fayda sağlanmalı bunlar sağlanırken de onların yine yaşamına da devametmeleri sağlanmalıdır. Ağaçlandırma çalışmaları bu açıdan önemli. GerçiKastamonu'da maşallah o konuda büyük bir bereket vermiş, siz toprağı bırakınağaç kendiliğinden yetişiyor. Özellikle orman yönünden fakir olan yörelerimizidikkate aldığımızda bu etkinlik ülkemizin bundan sonraki orman varlığınınartması ve ileride bunun daha büyük bir ekonomik değer taşıması açısındanoldukça önemli olduğunu düşünüyorum. Tabii ki ilimize de faydalı olacaktır. Hemekonomik açıdan hem de doğal hayatı daha da canlı tutmak açısından' dedi.

Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü tarafından ücretsizservislerle yüzlerce vatandaş ve öğrenciler, bölgeye ulaştırıldı. Saatler 11.11'igösterdiğinde ise toplu olarak fidan dikimine geçildi. Kastamonu'da il genelinde132 bin 750 bin fidan toprakla buluştu. Fidanlarını toprakla buluşturanvatandaşlar, fotoğraf çekinerek yaşadıkları anı ölümsüzleştirdiler.

EVLİLİKYILDÖNÜMLERİNİ FİDAN DİKEREK KUTLADILAR

11 Kasım'da hayatlarını birleştiren Dr. Öğretim Üyesi SerayÖzden Keleş ve eşi Gölköy Orman İşletme Şefi Muhammet Ali Keleş fidanlarınıdikerek, evlilik yıldönümlerini kutlayarak, unutulmaz bir anıya imza attılar.

Bakmadan Geçme