Etkin Marin Kastexpo'daydı: Hedef 20 Milyon Euro Ciro!

Etkin Marin Gemi Üretim Firması şirketinin hedefi 20 Milyon Euro ciro!

KASİAD ve KASİAD Vakfı tarafından 13-16 Aralık tarihleri arasında düzenlenerek Kastamonu iş dünyasını bir araya getiren Türkiye'nin İlk Ticari Şehircilik İhtisas Fuarı ‘KASTEXPO' tamamlandı. Bu yıl 3'üncüsü düzenlenen fuarda Etkin Marin de yerini aldı.

Etkin Marin Kurucusu Hüseyin Şanlı ve Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan Kırmızı yerini aldı.

Etkin Marin Gemi Üretim Firması şirket hakkındaki soruları yanıtladı.

‘Anahtar Teslimi Gemi Projeleri Üretmektedir'

Firmanın faaliyetleri, istihdam durumu, ürün grubu ve markaları ve üretim kapasitesi hakkında bilgi veren Gemi Makineleri ve Mühendisi İmran Sertaşar şunları söyledi: “Etkin Marin, 2016 yılında kurulmuş olup, bugün itibariyle Cemre Tersanesi eski Genel Müdürü Hüseyin Şanlı tarafından ve tamamı yüksek teknik bilgi birikimine sahip mühendislerden oluşan bir ekip tarafından yönetilmektedir. Etkin Marin Ailesi'nin denizle bağlantısı şirketin kuruluşundan çok öncelere dayanmaktadır. Denizcilik sektörünün ihtiyaçları ve gereksinimleri doğrultusunda hareket eden Etkin Marin, dizayn aşamasından teslim aşamasına kadar 30'dan fazla kendi kadrolu çalışan mühendisleri ve işçi kadroları ile anahtar teslim gemi projeleri üretmektedir. Yıllık olarak 6-8 proje (15m-40m gemi) inşaa kapasitesine sahip olan üretici firma, workboat sınıfı; balıkçı servis gemileri, midye hasat gemileri ve aynı zamanda çıkarma gemileri ile tüm denizlerde güvenli yelken açabilen teknolojik yatlar üretmekte ve müşterileri ile birlikte bu ölçüleri büyütmeyi planlamaktadır.”

Tamamlanan ve Devam Eden Projeler

İmran Bey, yapımı tamamlanan ve devam eden projelerle ilgili ise şu ifadeleri kullandı: “Etkin Marin geçtiğimiz senelerde 7 projeye imza attı. Etkin Marin Kuzey Avrupa ülkelerine 2x15m gemi, 2x20m gemi siparişleri ile 4 projeyi başarı ile tamamlayıp teslim etti. Hali hazırda 3 adet iş sınıfı gemilerin de üretim aşamaları devam etmektedir.”

Etkin Marin'in Hedefi

Şirket bünyesinde İş geliştirme faliyetlerinde bulunan Gemi İnşaa Mühendisi İmran Sertaşar, Etkin Marin'in hedefleriyle ilgili ise; “Firmanın hedefi önümüzdeki yıllarda farklı tip projelerle iyi bir marka yaratmak ve önümüzdeki birkaç yıl içerisinde bu büyüklükte bir tepki vermektir. İzmir Aliağa Çaltılıdere Yatek kooperatinde bulunan 10 bin metrekarelik tersane ile, firma kapasitesi daha büyüyecek, tamir bakım-onarım ve boy verme projeleri ile de firma faaliyetlerini de genişletip kapasitesini ciddi bir ölçüde arttırmayı planlamaktadır. Etkin Marin bir yıl içerisinde 6-8 proje (15m-40m Gemi) inşaa kapasitesine ulaşıp, 15Milyon-20Milyon Euro ciroyu yakalamayı hedeflemektedir” dedi.

‘Kendi Pazarını Yaratmayı Hedeflemektedir'

İhracata yönelik beklentilerini de değerlendiren Sayın Sertaşar: “Etkin Marin olarak deneyimli ve dinamik ekibimizle birlikte çelik ve alüminyumdan gemiler inşa ediyoruz. Müşterilerimizin hayallerini gerçeğe dönüştürüp beğenilerini tatmin etmeye çalışırken; denizcilik sektörünün gelişmelerini ve yeniliklerini takip ederek partnerlerimize mühendislik çözümleri sunmaktır. Tersanelerin ve armatörlerin tüm ihtiyaçlarını yüksek kalite ve düşük maliyetle karşılamak için yerel üreticilerle birlikte denizcilik sektörüne yönelik ürünler geliştiriyor, sektör tecrübemizi ve bilgi birikimimizi kullanarak üreticileri doğru yöne yönlendiriyoruz. Aynı zamanda yaratıcı mühendislik çözümleri ile özgün ve inovatif gemi modellerini geliştirip bu konuda da kendi pazarını yaratmayı hedeflemektedir.”

Etkin Marin'in Gözünden Sektöre Bakış

Şirket Mühendisi Sertaşar, sektörü şu ifadelerle değerlendirdi: “Dünya ticaretinin 4'te 3'ünden fazlasının denizlerden yapılmasının sebebi deniz yolu ile ticaretin yük navlun gider oranlarının kara yolu ve hava yoluna göre daha düşük olması ve tek seferde deniz araçlarının daha fazla yük taşımasıdır. Bu sebeple dünya ticareti ve okyanuslar var olduğu sürece denizcilik sektörü hep ileriye gidecek bir sektördür. Dünyada ülke ekonomisindeki krizlerin ilk etkilediği sektörün denizcilik sektörü olduğunu göz önünde bulunduracak olursak, zaman zaman ülkemizde gemilerin inşaa maliyetleri çok yüksek olduğu için yeni gemi inşaa trendi Uzakdoğu ve Avrupa'ya doğru kayabiliyor. Bu sebeple ülkenin ekonomisi de sektörümüzü dönem dönem olumsuz etkilemektedir. Aynı zamanda yabancı müşterilerin denizcilik sektörüne duymuş olduğu güveni özellikle tersanecilik yeniden arttırarak, öncelikli tercih haline gelebiliriz. Kalıcı bir güvenin yeniden inşaası için yalnızca bugünü değil yarını da düşünme bilinciyle hareket edilmelidir. Bu; hem tersanecilik sektörünü geliştirecek hem de yabancı müşterilerin Türk denizcilik sektörüne duyduğu güveni önemli ölçüde arttıracaktır. Kısacası kısa vadeli planlardansa uzun vadeli stratejik planlar yapıp kaynaklarımızı etkili uygulama neticesinde geleceğe yön verilebilir ve denizcilik sektöründeki problemleri kalıcı olarak çözebiliriz.”

Teşekkür

Etkin Marin Kurucusu Hüseyin Şanlı ve Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan Kırmızı, Kastamonu iş dünyası başta olmak üzere iş dünyasını bir araya getirerek geniş çaplı organizasyona imza atan KASİAD ve KASİAD Vakfı'na teşekkürlerini ilettiler.

Özel Haber

Bakmadan Geçme