Eş'arilik sempozyumu düzenlendi
Kastamonu Belediyesi ve Kastamonu Üniversitesi (KÜ) İlahiyat Fakültesi tarafından, Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş'un şeref başkanı olduğu 5'inci Uluslararası Şeyh Şaban-ı Veli Sempozyumu (Eş'arilik) düzenlendi. KÜ Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi Konferans Salonu'nda düzenlenen sempozyuma, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Belediye Başkan Vekili Eşref Can, rektör yardımcıları, dekanlar, kamu kurum ve...
Kastamonu Belediyesi ve Kastamonu Üniversitesi (KÜ) İlahiyat Fakültesi tarafından, Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş'un şeref başkanı olduğu 5'inci Uluslararası Şeyh Şaban-ı Veli Sempozyumu (Eş'arilik) düzenlendi. KÜ Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi Konferans Salonu'nda düzenlenen sempozyuma, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Belediye Başkan Vekili Eşref Can, rektör yardımcıları, dekanlar, kamu kurum ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
3 gün boyunca sürecek olan sempozyumun açılış konuşmalarını, sempozyum koordinatörü ve Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Atalan, Rektör Prof. Dr. Seyit Aydın ve Belediye Başkan Vekili Eşref Can gerçekleştirdi.
KÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Atalan; 'Eş'ari geleneğinin doğru anlaşılmasının, günümüzü anlayabilmek açısından önemi yadsınamaz bir gerçektir. Kısıtlı da olsa sonraya ışık tutacak çalışmalar yapılmıştır. Fakat bu çalışmalarda ya şahıs merkezli ya da görüş merkezli olmak üzere oldukça dar bir yaklaşımla ele alınmıştır. Bu tür çalışmalar elbette önemlidir ve faydalıdır. Ama bundan daha fazlası yapılması gerekir. Bu noktada Eş'ariliğin sosyal çerçevesi netleştirilmeli ve bir şekilde ilişkili olduğu toplumsal zemin ortaya konmalıdır' dedi.
Atalan son olarak; 'Eş'ariliğin doğru bir şekilde tanıtılması, anlaşılması ve gelecek nesillere aktarılmasında, onların düşünceleri doğrultusunda müslümanlar arasındaki birlik ve beraberliği güçlendirecek, yeni teklif ve düşüncelerin değerlendirilmesine, bu hedefler doğrultusunda yeni projelerin ve çalışmaların başlatılmasına katkı sağlayacağı düşüncesindeyiz' ifadelerini kullandı.
'HAYAT FELSEFEMİZİ TEMSİL EDER'
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın ise; 'İslam Medeniyeti'ni ayakta tutan ve yaşatan, bu güzel medeniyetin temel direklerini teşrif eden manevi kıymetler mevcuttur. Kastamonu manevi yönüyle müstesna bir yere sahiptir. Evliya Şehri, namıyla meşhurdur. Güzel Kastamonu'muza asırlar boyunca manevi kıymetler, güzel insanların bizlere bıraktığı miraslar ortaya çıkarılmalıdır düşüncesiyle, bu sempozyumun 5'incisini gerçekleştiriyoruz ve inşallah devamında da sempozyumlarımız devam edecek. Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli, manevi mimarların başında gelmektedir. Sempozyumumuzun ismimi de ondan gelmektir. Hz. Pir başta olmak üzere tüm Kastamonu evliyası, ruhumuzun sesini, kalbimizin akışını ve hayat felsefemizi temsil eder' dedi.
'ALLAH AŞKININ OLDUĞU YERDE ŞECAAT VE FAZİLET OLUR'
Aydın: 'Şeyh Şabanı Veli'nin mensubu olduğu tasavvuf ekolü sadece Allah'ın rızasına yönelmiştir. Yalnızca Allah'a giden yolu şiar edinmiştir. Tarih boyunca hakiki islamı, sevgiyi, müsamahayı yaşamış ve yaşatmıştır. Dolayısıyla bugün terör üreten ve besleyen radikalizmin panzehri de her zaman tasavvuf olmuştur. Tasavvuf Allah'a aşıktır. Allah aşkının olduğu yerde şenaat olmaz, yalnızca şecaat ve fazilet olur. Maneviyatı yok eden, kupkuru bir İslam anlayışını getiren radikalizm, bugün her biri İslam ve insanlık için tehlike olan DAEŞ, Taliban, Haşdi Şabi, Boko Haram gibi terör teşkilatlarını doğurur ve doğurmuştur. Hasan Sabbahları da bu anlayış dünyaya getirmiştir. Ehl-i Sünnet'ten uzak her akım buna müsaittir. Hristiyanlık, Yahudilik ve Müslümanlığın arasında yeni bir din icat etme projesi olan bizdeki adıyla FETÖ de; ehl-i sünnet dışı olan Vehhabilik, İsmailiye ve Selefiye gibi akımlar da birer radikalizmin ve insanlığın düşmanı grupların kaynağıdır. İhanet kaynağı olan FETÖ'nün sözde lideri de dini bir cemaat olmadıklarını, dini hassasiyetlerinin olmadıklarını yıllar evvel Türkiye'de bizatihi söylemiştir. Hak hareketin olduğu her yerde bunlar zemin ve mekan bulamazlar. Abdulkadir Geylani, Şah-ı Nakşibend, Hacı Bayram Veli, Hacı Bektaş-ı Veli, Mevlana Celaleddin Rumi, İmam Rabbani, Yunus Emre, Ahmet Yesevi, Muhyiddin Arabi, Seyid Yahya Şirvani, Şeyh Şabanı Veli gibi büyük velilerin bulunduğu alanlardan insanlığa zararlı bir adam tarihte çıkmamıştır, gelecekte de olmaz. Onlar bizim gönül pınarımızın kaynaklarıdır. O kaynaklardan hiçbir zaman kir akmaz, her zaman nur akar' şeklinde konuştu.
'ŞEYH ŞABAN-I VELİ DÜNYACA BİLİNMELİ'
Belediye Başkan Vekili Eşref Can ise; 'Şeyh Şaban-ı Veli; Kastamonu'da, İstanbul'da eğitim görmüş çok önemli bir din adamı, önemli bir evliya. Bugünkü karşılığı profesör düzeyde bir eğitim almıştır. O bakımdan çok önemlidir. Türkiye'nin 4 önemli manevi direğinden de birisidir. Üniversitemize böyle bir sempozyumu düzenlediği için teşekkür ediyorum. Kastamonu'da bu güne kadar, dernek ve vakıf düzeyinde Şeyh Şaban-ı Veli anmaları yapılıyor ama bu sene Kültür Bakanlığımızın himayelerinde Şeyh Şaban-ı Veli kutlamaları yapılmaya başladı. Bu hususta Kültür Bakanımız Numan Kurtulmuş'a da teşekkür etmek istiyorum. Bundan sonraki hedefimiz, kutlamaları, UNESCO programına girmeli. Dünyaca tanınmalı, bilinmeli. İslam Dünyası olarak, Şeyh Şaban-ı Veli kutlamalarını daha geniş bir şekilde yapmayı istiyoruz. Çalışmalarımız başladı ve devam ediyor' dedi.
Programın ardından, sempozyuma katkıda bulunanlara Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın tarafından plaket takdim edildi.