'Erken olgunlaşmak Akif gibi hayatlara sahip olmaktır'
TBMM MİLLİ EĞİTİM KÜLTÜR, GENÇLİK VE SPOR KOMİSYON BAŞKANI BEŞİR ATALAY: Kastamonu Üniversitesi 3 Mart Konferans Salonu'nda Mehmet Akif Ersoy'u Anma Programı kapsamında 4 ilden 4 öğrencinin konuşmacı olarak katıldığı bir panel düzenlendi. Panele dinleyici olarak TBMM Milli Eğitim Komisyon Başkanı Beşir Atalay, Tarım ve Köyişleri eski Bakanı Sami Güçlü ve Milli Eğitim Bakan Yardımcısı...
TBMM MİLLİ EĞİTİM KÜLTÜR, GENÇLİK VE SPOR KOMİSYON BAŞKANI BEŞİR ATALAY:
Kastamonu Üniversitesi 3 Mart Konferans Salonu'nda Mehmet Akif Ersoy'u Anma Programı kapsamında 4 ilden 4 öğrencinin konuşmacı olarak katıldığı bir panel düzenlendi. Panele dinleyici olarak TBMM Milli Eğitim Komisyon Başkanı Beşir Atalay, Tarım ve Köyişleri eski Bakanı Sami Güçlü ve Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem'de katıldı.
Panelden önce söz alan Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Şeyh Şa'ban-ı Veli ve Evliyalar Haftası'nın önemine değinerek; 'Sivil mimarinin en güzel örnekleri Kastamonu'da. Yaklaşık bin 400 konağımız var. Mahalle ve sokaklarda sağlıklaştırma ve iyileştirme çalışmaları başlattık. Kastamonu maneviyatı olan ve kültürel bir şehir. Maneviyatı gelecek kuşaklara atlatmak için her türlü çalışmaları yapıyoruz. Tarihi yerlerimiz bizim için çok önemli. Dünya Kültür Miras listesine adayız. Kasaba köyündeki Çivisiz Camimiz Dünya Kültür Miras listesine aday oldu. Ruhumuz var. Ruhumuzu yönlendiren büyük insanlar var. O insanlardan biri Mehmet Akif Ersoy' dedi.
AK Parti Milletvekili Metin Çelik ise değerlerimize yaşarken sahip çıkmamız gerektiğini vurgulayarak; 'Mehmet Akif Ersoy gibi değerlerimize yaşarken sahip çıkmalıyız. Akif'i okuma günleri hayırlara vesile olsun' diye konuştu.
Mehmet Akif Ersoy'un önemli olduğunu vurgulayan Vali Şehmus Günaydın; 'Akif'i okuma günleri organizasyonunu düzenleyen herkese teşekkürlerimi iletiyorum. Okuma günlerinin devletimize ve milletimize hayırlar getirmesini temenni ediyorum' şeklinde konuştu.
'MEHMET AKİF'İN TÜM ESERLERİ İÇİN BİR ÇALIŞMA BAŞLATILDI'
Panelistlerin 'Mehmet Akif'i Okuma2 isimli anlatımdan sonra söz alan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem; 'Mehmet Akif'in tüm eserleri için bir çalışma başlatıldı. Aksaray toplantısında paneli ve etkinlikleri gösterildi. Lise ve üniversite öğrencileri Akif'in 20 eserini okuduktan sonra panelist oluyorlar. 2015 yılında 8 ilde, 79'uncu vefat yıldönümü nedeniyle 28 panel gerçekleşti. 2016'da ise 11 ilde, 70 adet Akif'i anma panelleri yapıldı. Mehmet Akif'in eserleri, resim sergileri ve tüm eserler sergilendi. Şu anda 20 ilde Akif'i okuyoruz ve anlamaya çalışıyoruz. Değerler eğitiminin en iyisi yapılıyor. Mehmet Akif'in o kadar çok yönü var ki, çocukluğundan, öğrenciliğine, öğretmenliğine, mebusluğu ve Kurtuluş Savaşı'ndaki mücadelesine kadar. Kurtuluş Savaşı'ndaki mücadelesini, gençlerimizin anlamalarını sağlamaları gerekiyor. Akif, iyi bir Müslüman. 195 ülkede böyle bir İstiklal Marşı yok. 'Korkma' diye bu millete İstiklal Marşı yazdırıyor. Mehmet Akif her şeye hikmetle bakmış ve unutulmamış bir insan. Mehmet Akif Ersoy'un Kastamonu ayağında Vali Günaydın, Rektör Aydın ve İl Milli Eğitim Müdürü Bahçacıoğlu'na teşekkür ediyorum. Önemli bir iş yapıyorlar. Panelistlerimiz ve Mehmet Akif'i okumaları dinleyenler ileride toplumda farklı yerlerde olacaklar' dedi.
'KASTAMONU'DA NASRULLAH CAMİİ ÖNEMLİDİR'
Panele katılan tüm katılımcıları selamlayarak konuşmasına başlayan TBMM Milli Eğitim Kültür, Gençlik ve Spor Komisyon Başkanı Beşir Atalay; 'Sizlerin arasında durmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Ankara'nın siyaset ortamının hüzünlü yüzünde, burayı şifa gördüm. Gençlerimiz hatip olmuşlar, söyleyecekleri söylediler. Mehmet Akif'le ilgili programın Kastamonu'da yapılması önemli. Mehmet Akif için Ankara ve İstanbul dışında 3 şehir önemli. Balıkesir, Kastamonu ve Burdur. Kastamonu'da Nasrullah Camii önemlidir. Burdur'da Akif, 1'inci Mecliste vekil oldu. 1'inci Meclis Mehmet Akif'in ruhuyla, İstiklal Savaşı'nı yürüten meclistir. 2'nci Meclis ise Cumhuriyet Devri yönetimlerini devrimlerini yapan meclistir. Görülen işler ve çalışmalar çok farklıdır. TBMM Eğitim, Kültür ve Gençlik Komisyonu Başkanı olarak, gerçekleşen toplantıların ayrı bir önemi var' dedi.
'MEHMET AKİF'İN HÜZÜNLÜ BİR HAYATI VAR'
Mehmet Akif Ersoy'la ilgili gerçekleşen sergiden söz eden Atalay, şöyle konuştu: 'Mehmet Akif'in hüzünlü bir hayatı var. Okul hayatı, destansı şiirleriyle, İstiklal Marşıyla Akif'in hayatı fotoğraflanmış. Panelist genç arkadaşlarımız erken olgunlaşmış. Erken olgunlaşmak Akif gibi hayatlara sahip olmaktır. Üzülmek, irdelemek, acılara çekmek, olup bitine gücün yetmediğinde çok üzülmek ama mücadele etmek, dertli olmak erken olgunlaşmadır. Akif okumaları hayırlı bir çalışma, kutlu bir eylemdir.'
'BAZI İNSANLAR VARDIR HAYATIYLA ÖRNEK OLUR'
Franz Kafka'dan söz ederek sözlerine devam eden Atalay, şunları kaydetti: 'Kafka'nın arkadaşı, Kafka'nın olduğu yaştan daha büyük gösterdiğini söyler. Kafka ise Yahudiler anasından yaşlı doğar der. Hayatın yükünü çekenlerle, erdemli, haysiyetli ve kaliteli hayat yaşayarak erken olgunlaşır. Akif'te hayatını böyle yaşamış. Sezai Karakoç ile Ersoy hayatı, düşünceyle, idealle birleştiren 2 kişi. Akif biraz daha güncel, hikaye gibi bir dil kullanıyor. Akif'in hayatını okuduğumuzda İmparatorluğu, son dönemi Sultan Abdülhamit'i, Cumhuriyet'i, Milli Mücadeleyi ve sonraki değişimi görüyorsunuz. Akif'te çıkarılacak hayat dersleri var. Bazı insanlar vardır hayatıyla örnek olur, kendisi derttir. Akif'te öyle birisi. Akif'te sözünde durma var, dostluk, vefa var.'
'KİTAP OKUMASI OLMAYAN HAYAT FUKARA BİR HAYATTIR'
Genel olarak Mehmet Akif Ersoy'un çabası özetleyerek sözlerini sürdüren Beşir Atalay, konuşmasının sonunda; 'Müslüman olmanın daima olması gerekir. Siyaset yapan içinde strateji, yöntem belirlenirken, karar verilirken bu çağın içinde bu çağın insanının anlayacağı şekilde bir inanç, günlük yaşamımızda olacak. Panelistlerimizi tebrik ediyorum. Genelde yüzeysel olunur. Çalışmanın kıymetini bilin. Hayatı kaliteli geçirmenin adımlarıdır. Kitap okuması olmayan hayat fukara bir hayattır. İnsanın kendi hayatı uğruna feda edeceği bir anlamı yoksa hayatının da anlamı yoktur. Akif'in çağında yaşamış milyonlarca insan var ama Akif, hayatına değer yüklemiş' dedi.
'FERT EĞER İSTERSE KENDİ DÜNYASINI DEĞİŞTİREBİLİR'
Panel sonrasında kürsüye çıkan 23'üncü Dönem Konya Milletvekili ve eski Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü ise; 'Fert eğer isterse kendi dünyasını değiştirebilir. Akif okumalarında emeği geçen çok insan var. Bazen bir Rektör, bazen Milli Eğitim Müdürü, bazen bir öğrenci sayesinde okumalar yürüyor. Kastamonu'da ölüm kalım mücadelesinde önemlidir. Bu topraklarda mücadelede verildi. Şehrin yöneticilerine ve diğer milletvekili arkadaşlarımıza gönüllü insanlara sahip çıkılmasını rica ediyorum. Bursa'dan Çorum'a kadar okuma grubu var. Maraş'ta en son okuma grubu oluşturduğu il' dedi.