'Envanter satışlarında tartışılacak bir şey yok'
VALİ YAŞAR KARADENİZ Vali Yaşar Karadeniz ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahir Zafer Karahasan, İl Genel Meclisi toplantısına katıldı. Genel Sekreter Karahasan, 2017 mali yılında Özel İdare'nin çalışmalarını gösteren faaliyet raporunu meclis üyelerinin bilgisine sundu. 2017 Mali Yılı'nda Özel İdare'nin çalışmalarını gösteren faaliyet raporunu sunan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahir Zafer Karahasan 'Yıllardır...
VALİ YAŞAR KARADENİZ;
Vali Yaşar Karadeniz ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahir Zafer Karahasan, İl Genel Meclisi toplantısına katıldı. Genel Sekreter Karahasan, 2017 mali yılında Özel İdare'nin çalışmalarını gösteren faaliyet raporunu meclis üyelerinin bilgisine sundu.
2017 Mali Yılı'nda Özel İdare'nin çalışmalarını gösteren faaliyet raporunu sunan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahir Zafer Karahasan; 'Yıllardır belirlediğimiz bir misyonumuz var. Biz kurulduktan bu yana bu misyon ile devam ediyoruz. Bir bölgenin önemli bir şehriyiz. Dünya kenti Kastamonu olma yolunda hizmet verme vizyonu var. Bizimde vizyonumuz kendi bölgemizde dünya şehri olma vizyonudur. Bu vizyonda büyük yatırımlar gerçekleştirdik. 51 Özel İdaresi'nin içerisinde de her açıdan ilk 3'te olan bir Özel İdare'yiz. Bu Kastamonu'nun ne kadar önemli bir şehir olduğunun en somut örneğidir' diyerek makine parkı ve personelinin durumu hakkında bilgi verdi.
'KASTAMONU'NUN CİDDİ KIRSAL YATIRIMLARA İHTİYACI VAR'
2017 yılında Özel İdare olarak yaklaşık 4 milyon TL tazminat ödemesi yaptıklarını söyleyen Karahasan; '2017 yılında yaklaşık 40 bin evrak inceledik. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre; kırsalda yer alan nüfus oranı Kastamonu'nun ciddi kırsal yatırımlara ihtiyacı olduğunu göstermektedir. Hangi iş olursa olsun işimizi en iyi şekilde yapmak önceliğimizdir. 2017 yılında Yurdun Tepe'deki yasal sıkıntıları hallettik. Yurdun Tepe Telesiyej yapımını da 2018 yılında tamamlayıp, 2018-2019 kış sezonunda açılmasını sağlamak istiyoruz. Bir aksilik çıkmazsa önümüzdeki kış tamamlanmış olacak' dedi.
'2018 YILINDA 130 KM. BSK VE BETON YOL YAPACAĞIZ'
Özel İdare olarak 2018 hedeflerine değinen Karahasan; '2018 yılında 130 km. BSK ve beton yol yapacağız. 85 kilometren 1'inci kat asfalt, 125 kilometre 2'nci kat asfalt yapmak önceliğimizdir. Ayrıca yol bakım çalışmaları da yapacağız. Amacımız bu hedeflerin üzerine çıkmak. 2018 yılında köy grup yolları karayolları standartlarına kavuşmuş olacak. BSK ve kaliteli stabilize yol yapacağız. Kanalizasyon hizmetlerinin de etkin bir şekilde yapılması lazım. Bu her yere kanalizasyon yapmak anlamına gelmiyor. Bizim bazı kriterlerimiz var. Bu kriterlerin dışında kanalizasyon yapmıyoruz' ifadelerini kullandı.
'KENT GÜVENLİK SİSTEMLERİNİN YAYGINLAŞTIRILMASI ÖNCELİĞİMİZ'
Hükümet Konağı'nın restorasyon işini tamamladıklarını hatırlatan Karahasan; 'Hükümet Konağı'nın altında bir Kent Tarihi Müzesi oluşturacağız. Projesini hazırladık. Ayrıca Kastamonu Açık Hava Müzesi ile park yapmayı planlıyoruz. Proje çalışmalarımız devam ediyor. Kent güvenlik sistemlerinin yaygınlaştırılması da önceliğimiz. Doğa Kültür Köyü'nün adını Doğa Kültür ve Spor Kompleksi olarak değiştirdik. Orada 2 tane uluslararası standartlarda futbol sahası yapılacak. Ayrıca bir spor salonu yapacağız. Sayısal harita çalışmalarımızda önceliklerimiz arasında yer alıyor' dedi.
'REEL GERÇEKLEŞMEMİZ ÜZERİNDE BİR İŞ YAPTIK'
Depreme dayanıklılık testinden geçemeyen ve yıkım kararı alınan okullara değinen Karahasan; 'Yıkım kararı çıkan okulların tamamını yıktık. Projelendirmelerini tamamladık. 15'inin ihalesini yaptık. 2'si içinde çalışmalar devam ediyor. 2017 yılında bütçemizde yüzde 84'lük bir gerçekleşme sağladık. Bütçe performansı olarak da yüzde 94 bir gerçekleşme sağladık. Reel gerçekleşmemiz üzerinde bir iş yaptık. Bütçemiz güçlü ve dinamiktir' ifadelerini kullandı.
'2017 YILINDA ÖZEL İDARE OLARAK BÜYÜK BİR BAŞARI ELDE ETTİK'
112 Acil Servis Merkezi'ni bu yıl içerisinde tamamlayacaklarının söyleyen Karahasan; 'Site İş Hanı içinde sözleşme aşamasına gelindi. Yetkili firma ile sözleşme imzalandıktan sonra orada da çalışmalar başlayacak. Ilgaz Yurdun Tepe'nin yol ulaşım ve sanat yapıları içinde karlar eridikten sonra çalışmalar başlayacak. 2017 yılında bir buçuk milyon litre akaryakıt harcamamız oldu. Biz bunu bir milyon litre olarak öngörmüştük. Bu da bizim hedeflenenden yüzde 50 daha fazla çalıştığımızı gösteriyor. Öngördüğümüz proje sayısının üzerine çıktık. 2017 yılında Özel İdare olarak büyük bir başarı elde ettik. İyi bir yıl geçirdik. 2016 yılından kalan işlerin çoğu bitmiş, problemli olanların sorunları çözülmüştür. 2018 yılında da kalan işler tamamlanacaktır. 2017 yılında 43 milyon 905 bin TL civarında KÖYDES ödeneği alındı. KÖYDES çalışmalarımızın da büyük bir kısmını tamamladık. Ortalama yüzde 90 seviyesindeyiz. Kalanı da tamamlayacağız. 2018 yılında da çok ciddi bir KÖYDES ödeneğimiz var' diyerek genel çalışmaları hakkında bilgi verdi.
'BİZ BİR ŞEYİ SATMA DERDİNDE DEĞİLİZ'
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Karahasan'ın sunumunun ardından İGM üyeleri sorularını yöneltti. İGM üyeleri köy yerleşik alan tespitinde yaşanan eksikleri, köylerdeki yangın vanalarının eksikliğini ve yollardaki sıkıntıları dile getirdiler. Abana CHP İGM üyesi Hasan Tığlı ise; Abana'da yer alan Hacıveli Konağı'nın satılmamasını istedi.
Hasan Tığlı'nın talebi üzerine Genel Sekreter Karahasan; 'Envanter temizliği yapıyoruz. Biz bir şeyi satma derdinde değiliz. Buradan elde edilecek gelire de ihtiyacımız yok. Yıllardır atıl kalan bir yer orası. Ayrıca tescilli bir yer olduğundan yeni bir şey yapmak mümkün değil. Orasının mevcut haliyle değerlendirilmesi gerekmektedir. Bir fikir üretin, atıl durumdan daha iyi bir hale getirelim. Bu özünde bir envanter temizliğidir. Bunu yapmak zorundayız. Encümen tarafından açık arttırmayla yapılacak. Envanterlerimizden bizim işimize yaramayanları çıkardık ve meclisten kararını istedik. Satışı söz konusu olduğu durumda ilgili envanter detaylı bir şekilde incelenecektir' dedi.
'TEKRAR BAKIM İHTİYACINI DOĞURMAYACAK NİTELİKTE YOL YAPMALIYIZ'
Vali Yaşar Karadeniz: geçen yılın Kastamonu'yu tanımı anlamında çok kıymetli bir yıl olduğunu ifade ederek; 'En önemli gündem maddelerinden birisi Köylere Yönelik Hizmet Götürme Birliği'nde oldu. Nelerde ve nasıl yanlışlarımız var bunları irdeleyip tespit ettikten sonra rasyonel ve akılcı çözümler bulmasını gerektiğinde hem fikiriz. 9 bin 300 kilometrelik köy yollarının tamamını herkesin istediği standartlara getirilebilmesi Türkiye'nin yıllık değerine eş değerdir. Birden bire yapma şansımız yok. Daha önceki sati kaplama yoluyla gitmekte doğru değil. 500 kilometrelik yolun yamasını bütçelendirebildik. Bin 500 kilometreye de çıkarmayı hedefliyoruz. Toplam yol ağımız 3 bin kilometre. 3 bin kilometrenin hepsini yapamıyoruz. Sati kaplama olan yola senede 3 defa bakmak lazım. Kış çıkışında bitiminde, yazın çok sıcak havalarda ve kışa hazırlık bakımı. O programın 9 bin kilometre olması lazım. Bunu sağlayamıyoruz. Bütçemiz yetersiz. Bütçemiz yetersizliğinden de ziyade yol ağımız çok fazla. Geriye dönük tekrar bakım ihtiyacını doğurmayacak nitelikte yol yapmalıyız. Az yapacağız ama planlı bir şekilde ilerleyeceğiz. Bizim köyümüz hemen yolu yapılsın istemiyor. Yol yapılacaksa 3 yıl sonra yapılacağı söylensin o şekilde yapılsın istiyor. Bu şekilde bir strateji belirleyip plan yaparsak, insanımıza anlatabilirsek, vatandaş memnuniyetini arttırma noktasında çok mesafe alacağız. Vatandaş yolu için önce muhtara sonra idarecilere soruyor. Ayağımızı yorganımıza göre uzatıp gitmek zorundayız. Vatandaşa bu yıl yol yapılacak dediysek bu yıl mutlaka yapılmalı. Yol yapılamayacaksa o programa yazılmamalıdır. 130 kilometrelik BSK ağırlıklı ve beton yol yapacağız. Nüfus kriteri, köy yolu ağı uzunluğu ve asfalt oranları baz alınarak 3 farklı kriter ile hangi ilçeye ne kadar yol alacağı belirlendi. Bundan önce İl Özel İdare'nin yapısı bunu hazırlıyordu, valinin onayında yapılıyordu. Artık ilçeler öncelikleri belirleyerek 3 alternatif öneriyorlar' ifadelerini kullandı.
'YIKIM KARARI GİBİ ŞİKAYETLERE MEYDAN VERMEMELİYİZ'
İl Özel İdaresi'nin denetim ve denetimde uygulamalarla ilgili uygulamaları olduğunu hatırlatan Vali Karadeniz; 'Önemli olan yanlışın yapılmasını engellemek. Ruhsat işi, kaçak yapılanmayı önlemek önemli. Geçen yıl ki yazışmalar ile önleyici olmak anlamında amaca yöneliktir. Büyük ölçüde sonuç alındı. Belki bazı yerlerde eksiklikler aksaklıklar oluyor ama eksiklikler ile önemler alacağız. Bir işin düzgün gitmesi için o işe düzgün başlamak lazım. O işe düzgün başlanamıyorsa o işi düzeltme imkanı olmuyor. Vatandaş nerede açık kapı görürse girmek isteyecektir. Sadece bizim vatandaşımıza özgü değil, yurt dışında da olur. Amaç bağcıyı dövmek değil. Yıkım kararı gibi şikayetlere meydan vermemeliyiz. Her mahalle seçiminden sonra yeni seçilen muhtarları, İGM üyeleri, belediye meclis üyeleri hizmet için eğitime alınması gerekir. Muhtarımızdan beklentimiz var ama hangi hareket içinde nasıl tepki vereceğini bilmeleri gerekir. Geçen yılın iyi geçtiğine inanıyorum. Sorunlu, önü tıkanmış gözüken projenin çözüme kavuşturması ilimiz adına önemli bir gelişmeydi' şeklinde konuştu.
'TANITIM YAPACAKSAK HEDEF KİTLEMİZDE KASTAMONULU OLMAYANLAR OLMALI'
Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilmenin Kastamonu için ciddi bir fırsat olduğunu söyleyen Vali Karadeniz; 'Bu fırsatı ilimizin tanıtılması adına iyi değerlendirmeliyiz. Öyle teklifler geliyor, Kültür Başkenti çalışmaları içine alınması isteniyor. Kastamonu'da birilerini memnun etmek için çalışma yaparsak bu yılı boşa geçirmiş oluruz. Kastamonu'da neyin ne tür fırsatların olduğunu buraya gezmeye gelenlerin neleri bulabileceği konusunda tanıtım yapacaksak hedef kitlemizde Kastamonulu olmayanlar olmalı. İzmirli, Antalyalı, Denizlili, Adanalı, Ankaralı, İstanbullulara tanıtım yapılmalıdır. Burada etkinliğin programa alınması Kastamonu'ya bir şey kazandırmaz. Sadece o etkinliği yapanları daha fazla mutlu eder. Bu yılı da çok iyi geçirmemiz gerektiğini düşünüyorum makro hedefte hepimizin birlik ve bütünlük içinde hareket etmemiz gerekiyor' dedi.
'DİĞERLERİ YAPINCA TARTIŞILMIYOR DA, ÖZEL İDARE YAPINCA NEDEN TARTIŞILIYOR?'
İl Özel İdare'nin envanterlerinin bir kısmını satışa çıkarması hakkında da konuşan Vali Karadeniz; 'Satış konusunun bu kadar tartışılmasını anlamış değilim. İçişleri Bakanlığı'nda ne zaman ödenek istesek 'Ne kadar Özel İdare arsası sattınız. Arsa sizin maddi imkanınız niye kullanmıyorsunuz?' cevabını alıyoruz. Hazine müşterisini buldukça arsalarını satıyor. Belediyelerde aynısı yapıyor. Özel İdare yapınca ne fark ediyor? Onu çözmüş değilim. Diğerleri yapınca tartışılmıyor da, Özel İdare yapınca neden tartışılıyor? Parselle ilgili özel bir durum varsa zaten değerlendirilir. Alınan karar bizim açımızdan bir yetkidir. O yetkiyi aldıktan sonra hangi şartta uygulanacağı da encümende belirlenecektir. Belli bir fiyata müşteri bulunursa satılacak, bulunmazsa satılmayacak. Oradakiler daha ucuza isteyebilir ama biz verir miyiz? Taşköprü İGM üyeleri bilir. Eski kaymakamlık lojmanın arsası var. Taşköprü Kaymakamın arsası bulunmadığından Bakanlığa bildirdik. Bunun için ödenek talebinde bulunduk. Cevap eski lojman arsasını satın, parasıyla yeni lojman yapın. Bedel belirlendi. 2 defa ihaleye çıktı. İstediğimiz fiyat verilmediği için satılmadı. Arsanın değeri geriye değil, ileriye gider. Ev olsa farklı olur ama arsada durum böyle. Menfaatleri korumak her zaman bizim önceliğimizdir. Menfaatleri koruyarak, en fazla hizmeti vermek ise ikinci önceliğimizdir. 2 amacı birleştirerek yetkinin kullanımı var. Tartışılacak bir şey yok. Okul arsası değil' diye konuştu.
'ŞEHRİN İÇİNDEKİ FONKSİYONLARLA OYNAMAMAK GEREKİR'
Merkez Ortaokul ile ilgili kendisine teklifler geldiğini söyleyen Vali Karadeniz; 'Tekliflere verdiğim cevap belli. Okul yeriyse okul yeri olarak kalmalı. Çok da kıymetli bir yer. Bir şehirde, şehir kültüründe şehrin içindeki fonksiyonlarla oynamamak gerekir. Bir okul olan yeri spor salonu yapalım, spor salonunu yarın yeşil alan yapalım. Kadim bir şehirde bunlar doğru değil. Parksa park olarak nesiller boyu gitmeli, okulsa okul olarak gitmelidir. Geçmişten beri gelen kültürü olan şehirlerin yapmış olduğu da budur. Bizimde yapmamız gereken budur. Kastamonu'nun otoparka ihtiyacı var. Merkez Ortaokul yerine otopark yapalım, olmaz. Otopark ihtiyacı varsa, o ihtiyaç başka bir şekilde giderilir. Okul yerinde giderilmemelidir. Satış imkanı olan yerleri satmak, Özel İdare ve kamu menfaati açısından uygundur. Dün vazgeçilen yerlerden birinin satışı yapılsa yaklaşık 8-10 kilometre BSK'lı yol yapılacak. Aylık 2 bin lira kira alıyoruz. Aynı şartlarda kiralamaya kalksa 10 bin liradan fazla kira alacak. Konuşup, tartışmak gerekiyor. Hedefler çerçevesince yürümemiz gerekir, daha hızlı daha güzel çalışmalar yapalım. 2017 yılı içindeki çalışmalardan dolayı hepinize teşekkür ediyorum' dedi.
'HEP İNSAN ODAKLI OLARAK ÇALIŞTIK'
2017 Yılı Faaliyet Raporu'nun meclis üyeleri tarafından onaylanmasının ardından İGM Başkanı Mehmet Kayıkcı; '2017 yılı faaliyet raporu onaylandı. Kastamonu'muza hayırlı olsun. Öncelikli amacımız kırsalda yaşayan insanlarımızın yaşam standartlarını yükseltmek için yapmış olduğumuz çalışmalar olsa da şehir merkezinde de tarihi yapımıza, kültürümüze uygun, şehrimizin siluetini bozmadan yapmış olduğumuz çalışmalarla 103 bin 108 km² de 372 bin 373 nüfusa hizmet eden bir kurumuz. Bu kurumun karar organı olarak yapmış olduğumuz çalışmalarda hep insan odaklı olarak çalıştık. 'İnsan yücelt ki devlet yücelsin' düsturuyla vatandaşıma hizmet etmeyi hedefledik. Aynı anlayışla vatandaşlarımıza bu yatırımların aktarılmasında meclis üyeleri olarak üzerimize düşen her görevi yapmaya devam edeceğiz. Tarihimizden gelen misyonuyla kendi bölgesinde lider bir il olma yolunda yapılan çalışmalarda emeği geçen başta sayın valimiz olmak üzere, milletvekillerimize, İl Genel Meclis üyelerimize ve İl Özel İdaresi personelimize teşekkür ederiz. 2018 yılında hedeflerimiz doğrultusunda kazasız ve belasız bir çalışma dönemi temenni ediyorum' dedi.