Engelliler ivedilikle atama istiyor

Türkiye Sakatlar Derneği Şubesi, Özel Bireyler ve Aileleri Dayanışma Derneği, Görme Engelliler Derneği Şubesi tarafından Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) atamalarına ilişkin dün Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması düzenlendi. Engelliler Konfederasyonu Başkanı Turhan İçli burada yaptığı konuşmada, Kastamonu’ya engellilerin sorunlarını dinlemek ve bu sorunları devlet yetkilileriyle müzakere etmek için geldiğini belirtti. Çalışma hakkının engellerin en...


Türkiye Sakatlar Derneği Şubesi, Özel Bireyler ve AileleriDayanışma Derneği, Görme Engelliler Derneği Şubesi tarafından Engelli KamuPersoneli Seçme Sınavı (EKPSS) atamalarına ilişkin dün Cumhuriyet Meydanı'ndabasın açıklaması düzenlendi.

Engelliler Konfederasyonu Başkanı Turhan İçli burada yaptığıkonuşmada, Kastamonu'ya engellilerin sorunlarını dinlemek ve bu sorunlarıdevlet yetkilileriyle müzakere etmek için geldiğini belirtti. Çalışma hakkınınengellerin en başta gelen hakları arasında olduğunu ifade eden İçli; 'Çalışmahakkını kullanamayan engelli ne eğitsel, ne kültürel, ne de toplumsaletkinliklere katılma gücünü, katılma isteğini kendinde bulamamaktadır. İstihdamolmadıkça geçim de olmamaktadır. Dolayısıyla insanlar yoksulluk içerisindetoplumsal yaşamın dışına itilmektedir. O yüzden istihdam hakkı son dereceönemli bir haktır' dedi.

'ENGELLİLERİVEDİLİKLE BU YIL İÇERİSİNDE BİR ATAMA İSTİYORLAR'

Türkiye'de işsizlik oranının yüzde 13-14 civarında olduğunuanlatan İçli, engelliler arasındaki işsizlik oranının ise yüzde 80'in üzerindeolduğuna işaret etti. Arada büyük bir uçurumun olduğunu belirten Turhan İçli; 'Buuçurumu kapatmak uzun yılları gerektiriyor. Ama bu konuda Türkiye önemli birmesafe kat etti. Çünkü yasalarımızda yüzde 3 oranında özel sektörde, yüzde 4oranında da kamu sektöründe işçi istihdamı zorunluluğu var. Ayrıca yüzde 3oranında devlet memurluğu istihdamı zorunluğu var. 2002 yılından 2012 yılına kadar her kurumkendi sınavını kendi açıyordu. 2012yılında EKPSS sistemine geçildi. Bu çok faydalı oldu. 2012 yılından bugünekadar 31 bin engeli, kamu seçme sınavlarına katılarak istihdam edilmiş oldu.2002 yılından 2012 yılına kadar 10 yılda 21 bin kişi, 2012'den 2019'a kadar 7yılda 31 bin engelli istihdam edildi. Bu sınavların önemli bir faydasınıgörüyoruz. Ama şunu görüyoruz. En son sınav 22 Nisan 2018 yılında yapıldı. Butarihten sonra bir defa engelli ataması yapıldı. Bu atamada 2 bin 153 kişininataması yapıldı. 2019 yılında istihdam hiç gerçekleşmedi. Engelliler ivediliklebu yıl içerisinde bir atama istiyorlar. Engelli kotalarının yüzde 3'den yüzde 5'eçıkarılmalarını istiyoruz' ifadelerini kullandı.

Turhan İçli ayrıca bugün Aile, Çalışma ve Sosyal HizmetlerBakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile engelli istihdamı başta olmak üzere engellilerleilgili birçok konuyu görüşeceklerini kaydetti.

'9 BİN 379EKPSS KADROSU BOŞ BULUNMAKTADIR'Engellileradına basın açıklamasın okuyan Ercan Köylü ise; 'Normal kamu personeli alımlarıile 2019 yılı içerisinde 4 ayrı tercih listesi ve bu listelerin sonucuna bağlıolarak atamaların gerçekleştiği ancak engelli kamu personeli adaylarının ilktercih listesi bekleme süreçleri 9 aydır devam etmektedir. Buna bağlı olarakengellilerimizin hayatlarında hem sosyal hem de psikolojik olarak sorunlarmeydana gelmektedir. Gelecek kaygısı normal insanlar gibi, engellilerde debulunmaktadır. Bizler burada toplanarak öncelikle devlet büyüklerimizden yüzde3 olan engelli kontenjanının yüzde 5'e yükseltilmesini ve 10 bin atamagerçekleştirilmesini istemekteyiz. Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü2019 yılı engelli istatistiklerine göre kamuda 9 bin 379 EKPSS kadrosu boşbulunmaktadır' açıklamasında bulundu.

Bakmadan Geçme