'Elektrik kesintisi sırasında elektronik cihazları kapatın'
Türkiye’nin birçok kentinde meydana gelen elektrik kesintisiyle ilgi Ayka Makina & Mühendislik sahibi Ayhan Efe’den çok önemli bir uyarı geldi. Elektrik kesintisi sırasında bütün elektronik cihazlar ile kombilerin kapatılması gerektiğine dikkat çeken Efe 'Elektriklerin gelmesinin ardından da bu cihazların çalıştırılması için en az 15 dakika beklenmelidir. Elektrik kesintilerinde abonelerin kombi ve kazanlarını kapalı konuma getirmeleri...
Türkiye'nin birçok kentinde meydana gelen elektrik kesintisiyle ilgi Ayka Makina & Mühendislik sahibi Ayhan Efe'den çok önemli bir uyarı geldi.
Elektrik kesintisi sırasında bütün elektronik cihazlar ile kombilerin kapatılması gerektiğine dikkat çeken Efe; 'Elektriklerin gelmesinin ardından da bu cihazların çalıştırılması için en az 15 dakika beklenmelidir. Elektrik kesintilerinde abonelerin kombi ve kazanlarını kapalı konuma getirmeleri çok büyük bir önem taşıyor' dedi.
Efe, kesintisi sırasında cihazlar açık konumda bırakılırsa elektrik geldiğinde bölgesel anlamda aniden yüksek bir şekilde gaz çekişi olacağından, binaların önündeki servis kutularında birtakım sorunlar yaşanabileceğine dikkat çekti.
'GERİ GELDİĞİNDE YAŞANACAK YÜKSEK VOLTAJ ZARAR VEREBİLİR'
Kesinti sırasında kapalı konuma getirilen cihazların, elektriklerin gelmesinin ardından hemen çalışır vaziyete getirilmemesi gerektiğini vurgulayan Efe; 'En az 15 dakika beklenmelidir. Doğalgaz kullanıcıları için bu çok hayati bir uyarıdır. Türkiye genelinde büyük bir elektrik kesintisi yaşandı. Hayat durma noktasına geldi peki bu durumda ne yapmak lazım? Ne tedbir almak lazım? Öncelikle elektrik kesintisiyle ilgili aranacak numara 186. Ancak Türkiye genelini etkiyen bugünkü gibi bir durumda bu numaraya ulaşmak imkansız. Başta buzdolabı, fırın, çamaşır ve bulaşık makinaları, televizyon gibi elektronik aletlerin fişlerini prizden çekebiliriz. Geri geldiğinde yaşanacak yüksek voltaj zarar verebilir' şeklinde konuştu.
'DONMA RİSKİNE KARŞI ÖNCEDEN ÖNLEM ALIN'
Ağır kış koşullarının etkisini gösterdiği ve dondurucu soğukların yaşandığı dönemlerde, kombilerde oluşabilecek donma riskine karşı önceden önlem almak amacıyla, aşağıdaki konulara dikkat edilmesini, özellikle bu konularda bilgilendirilmesini önemle rica eden Ayhan Efe; 'Kullanma kılavuzlarında da belirtildiği gibi, olumsuz hava koşullarında donmaya karşı alınacak tedbirlerin iki aşamalı olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. 1-Çalışan ve son tüketicilere teslim edilmiş ürünlerde alınması gereken tedbirler: Kombinin kısa süreli kapatma ihtiyacı duyulduğunda kombinin ve kalorifer tesisatının donmasını önlemek için, elektrik beslemesi ve gaz vanası açık tutulmalıdır. Aksi takdirde donmaya karşı emniyet sistemi devreye girmeyecektir. Kombinin uzun süreli kullanılmayacağı durumlarda elektrik beslemesi ve gaz vanası kapatılmalıdır. Kombinin ve kalorifer tesisatının donmasını önlemek için, kombi içerisindeki kullanım suyu, kalorifer hattı ve radyatörlerin içinde bulunan su tamamen boşaltılmalıdır. 2-Çalışmayan, son tüketiciye teslim edilmemiş, ilk çalıştırılması yapılmamış ve montaj aşamasında bekleyen ürünler için alınması gereken tedbirler: Hermetik kombiler, gaz kuruluşlarının izin verdiği yere monte edilmelidir. Ancak yanmış gazlar, cihazın bulunduğu yerden dış atmosfere atılabilir ve gerekli taze hava dışarıdan alınabilir olmalıdır. Kombinin dış mekana monte edilmesi halinde, çalışmasını olumsuz etkileyecek ve garanti koşullarının sona ermesine neden olacak dış etkenlerden korunması gerekmektedir. (Rüzgar, rutubet, donma vs.) Bu amaçla iyi havalandırılmış ve dış etkenlerden korunmuş bir mekana monte edilmelidir. Açık balkonlara kombiler korumasız olarak monte edilmemelidir. Kombilerin balkona monte edilebilmesi için balkonun komple kapatılmış olması gerekmektedir. Test amacıyla doldurulmuş olan suyun, test bittikten sonra kombi, radyatörler ve tesisat devresinden boşalttırılması için müteahhitlere, tesisatçılara ve kullanıcılara bilgi verilmelidir.'