Elaiussa Sebaste'nin Kazısı KÜ'ye Verildi
Mersin'in Erdemli ilçesinde bulunan ve Doğu Akdeniz'in en önemli liman kentlerinden biri olan Elaiussa Sebaste Antik Kenti'nin arkeolojik kazı başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı kararı ile Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi H. Asena Kızılarslanoğlu'na verildi.
1995 yılında başlayan kazı çalışmaları, 2022 yılına kadar İtalya Roma Sapienza Üniversitesi tarafından yürütüldü. 2023 yılında ise Mersin Müzesi başkanlığında, Dr. Kızılarslanoğlu'nun bilimsel danışmanlığında devam etti. Bu karar, antik kentin arkeolojik araştırmalarında yeni bir dönemin başlangıcını işaret ediyor. Elaiussa Sebaste, Anadolu'yu Suriye'ye bağlayan önemli sahil yolu üzerindeki stratejik konumu ve zengin doğal, tarımsal kaynakları ile MÖ 2. yüzyıldan MS 7. yüzyıla kadar bölgenin ticaret merkezi olmuştur. İtalya, İspanya, Afrika, Kıbrıs, Suriye – Filistin'den Ege ve Karadeniz bölgelerine kadar uzanan geniş bir ticaret ağına sahip olan Elaiussa, Akdeniz Bölgesi'ndeki yoğun ticaretin aktif bir parçasıydı.
MS 2. yüzyılda “metropol” unvanı kazanan antik kent, tiyatro, tapınak, agora, bazilika, nekropol, Bizans sarayı, üretim alanları ve hamamları ile büyük bir Roma kentiydi. Bu yaz aylarında başlayacak olan kazı çalışmaları, arkeoloji bölümü öğrencilerine teorik bilgilerini pratik bilgiye dönüştürebilecekleri büyük bir uygulama alanı sunacak. Dr. H. Asena Kızılarslanoğlu, kazı çalışmalarında öğrencilerin eğitimine ve antik kentin tarihine ışık tutacak keşiflere imza atmayı hedeflediklerini belirtti. Kastamonu Üniversitesi, bu önemli projeyle hem akademik hem de kültürel alanda önemli katkılar sağlamayı amaçlıyor.