Ekonominin dengesi, pazar esnafı
Soğuk havaların etkisi ve Akdeniz Bölgesi'nde yaşanan felaket sonrasında özellikle sebze fiyatlarındaki artışı Sebzeciler ve Meyveciler Odası Başkanı Muzaffer Karamustafa değerlendirdi. Karamustafa, pazar esnafının marketlerin fahiş uygulamasındaki tek engel olduğunu belirterek vatandaşı pazara çağırdı. Türkiye'deki ürünlerin bol olduğunun altını çizen Karamustafa 'Pazardaki esnafımız bol ve birçok çeşit ürünü pazarlıyor. Fakat marketler tek tip ürünleri pazarlıyor....
Soğuk havaların etkisi ve Akdeniz Bölgesi'nde yaşanan felaket sonrasında özellikle sebze fiyatlarındaki artışı Sebzeciler ve Meyveciler Odası Başkanı Muzaffer Karamustafa değerlendirdi. Karamustafa, pazar esnafının marketlerin fahiş uygulamasındaki tek engel olduğunu belirterek vatandaşı pazara çağırdı.
Türkiye'deki ürünlerin bol olduğunun altını çizen Karamustafa; 'Pazardaki esnafımız bol ve birçok çeşit ürünü pazarlıyor. Fakat marketler tek tip ürünleri pazarlıyor. Çoğulcu olan yerde kaliteli ve ucuz ürünü bulmak mümkün olur. Fakat marketlerde tek bir ürünü tek fiyattan alırsınız. Pazarda 2 TL'den de domates alırsınız, 5 TL'den de domates alırsınız. Havaların soğuk olması ve bu nedenle pazarcı esnafımızın pazara inememesi sebebiyle marketlere rağbet arttı. Marketlerde talep fazla olduğu için bazı ürünlerde artış meydana geldi. Narenciye, elma gibi ürünlerde bir artış yok. Fiyatlar normal düzeyde. Mevsimi olmayan ürünlerinde fiyatlar yüksek gibi duruyor' diye konuştu.
'UZMANLARI ARADAN ÇIKARTIRSAN SİSTEM ÇÖKER'
Fiyatların yükselmesine aracıların sebep olduğu yönündeki iddialara da değinen Karamustafa, aracıların etkili olmadığını belirterek; 'Akdeniz'den bir ürünü tekelden alıp ta, ne Kastamonu'da ne de İstanbul'da pazarlayamaz. Mecbur bu işleri yapan uzmanların olması gerekir. Uzmanları aradan çıkartırsan sistem çöker. Uzmanları aradan çıkarmak mümkün değil. Antalya'daki bir ürünün Kastamonu'ya gelmesinin, İstanbul'a gelmesinin maliyetini uzmanlar araştırsın. Pazarcı da bizzat gidip kendi alıp getirse de bir değişim olmaz' dedi.
'BARKOTLAMAYI ZİRAAT ODASI'NIN YAPMASI GEREKİYOR'
Pazar ürünlerindeki barkotlama uygulamasına değinen Karamustafa; 'Yerli üreticinin bu uygulamayı kendi imkanları ile yapması mümkün değil. Bizim burada yöresel ürünlerini satan esnafımız daha fazla. Çiftçimiz tarlasındaki ürünü getirip, pazarda satıyor. Bu barkotlamayı Ziraat Odası'nın yapması gerekiyor. Vatandaş üç sandık içinde Ziraat Odası'na gelip, bunu yaptırmaz. Bu da artı bir masraf. Bunu devletin karşılaması lazım. Büyük yerlerde bu uygulama rahat uygulanır. Çünkü orada ürün direkt Hale giriyor. Bizim toptancı halimize giren ürünü menşei zaten belli oluyor' ifadelerini kullandı.
'MARKETLERİN KARŞISINDAKİ TEK RAKİP, PAZARCI ESNAFIDIR'
Yeni Toptancılar Hali için Yeni Maslak Sanayi Sitesi'ndeki çalışmalarının sonuçlandırılmasını beklediklerini ve şu anda farklı bir gelişme olmadığını belirten Karamustafa, beklemekte olduklarını ifade etti. Ürünlerin fiyatlarında da Mart ayından itibaren düşüş yaşanmasını beklediğini söyleyen Karamustafa; 'Bizim küçük esnafımız ülke ekonomisini dengede tutan önemli kollardan biri. Eğer pazar sektörü tamamen marketlerin eline geçerse, halkımız fahiş fiyatlarla karşılaşır. Onun için halkımız pazar esnafımıza güvensin, pazar esnafına yönelsin. Küçük esnafımızı mutlaka ayakta tutmamız lazım. Marketlerin karşısındaki tek rakip, pazarcı esnafıdır. Pazarda en az 200 esnaf tezgah açıyor ve bu da rekabeti sağlıyor. Onun için pazardan alışveriş daha uygundur' diye konuştu.