Dostluk ve Kardeşlik Sergisi açıldı
Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonu etkinlikleri kapsamında Kastamonu Belediye binasında Türkiye, Azerbaycan ve İranlı ressamların çalışmalarından oluşan Dostluk ve Kardeşlik Sergisi'nin açılışı gerçekleştirildi. Geçtiğimiz akşam gerçekleştirilen sergi açılışına Belediye Başkanı Tahsin Babaş, AK Parti İl Başkanı Doğan Ünlü, sivil toplum kuruluşu ve kamu kurum kuruluşu temsilcileri katılım sağladı. Serginin 2 Aralık'a kadar açık kalacağı ve...
Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonu etkinlikleri kapsamında Kastamonu Belediye binasında Türkiye, Azerbaycan ve İranlı ressamların çalışmalarından oluşan Dostluk ve Kardeşlik Sergisi'nin açılışı gerçekleştirildi.
Geçtiğimiz akşam gerçekleştirilen sergi açılışına Belediye Başkanı Tahsin Babaş, AK Parti İl Başkanı Doğan Ünlü, sivil toplum kuruluşu ve kamu kurum kuruluşu temsilcileri katılım sağladı. Serginin 2 Aralık'a kadar açık kalacağı ve vatandaşlar tarafından gezilip görülebileceği aktarıldı. Belediye Başkanı Tahsin Babaş, sergi açılışında değerlendirmelerde bulundu. Serginin Azerbaycan, İran ve Türkiye arasındaki kültürel faaliyetler açısından önemli olduğuna değinen Babaş, Kastamonu'nun 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti olması dolayısıyla yıl içerisinde bu amaçla birçok etkinliğe imza attıklarını belirtti.
'SERGİ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ'
Belediye Başkanı Tahsin Babaş; 'Bugün Azerbaycan ve İranlı ressamlarımızın yaptığı güzel eserleriyle güzel bir sergi açıyoruz. Buradaki amacımız hem Azerbaycanlı, İranlı komşularımızla kültürel faaliyetlerimizi daha da geliştirmek, pekiştirmek. İnanıyorum ki bu sergi bizim için çok önemli' dedi.
'KÜLTÜREL BAĞLARI PEKİŞTİRMEK İÇİN FAALİYETLER GERÇEKLEŞTİRDİK'
2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonu etkinlikleri çerçevesinde kültürel etkinliklere önem verdiklerini belirten Babaş; 'Bu yıl Kastamonu Türk Dünyası Kültür Başkenti. Bu nedenle hem Türk Dünyası hem de komşu ülkelerimizle kültürel bağları ciddi manada pekiştirmek için bir sürü faaliyet gerçekleştirdik. Onlardan birisini de bugün burada gerçekleştiriyoruz. Aralık ayının 18'inde de Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonu'nun kapanış programını yapacağız. Hepinizi kapanış programına da davet ediyorum. Türk Dünyasından diğer ülkeler de burada olacaklar. Onlarla kaynaşmak, birbirimizle olan ilişkileri ve faaliyetleri hızlandırmak için güzel bir faaliyet olduğuna inanıyorum. Üniversitemize de çok teşekkür ediyorum bu gibi faaliyetlerde hep birlikte ve beraber hareket ediyoruz' ifadelerini kullandı.
'CİDDİ BİR ŞEKİLDE ÇALIŞTIK'
Babaş; 'Özellikle bu yıl 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti tertip komitesi olarak çok ciddi bir şekilde çalıştık. Çalışma arkadaşlarımıza, tüm emeği geçenlere de teşekkür ediyorum. Sivil toplum kuruluşlarımız da bu çalışmalarda gayret ve çaba gösterdiler. Sağ olsunlar' dedi.
'TARİHİ KÜLTÜREL DOKUYU EN İYİ ŞEKİLDE YANSITMAMIZ LAZIM'
Belediye Başkanı Tahsin Babaş, ilimizin tarihi ve kültürel doku noktasındaki zenginliğine dikkat çekerek; 'Kastamonu'nun bu tarihi-kültürel dokusunu en iyi şekilde yansıtmamız lazım. Özellikle kültürel miras olayını iyice benimsememiz lazım. Kastamonu'da çok fazla kültürel mirasımız var. Bunları iyi değerlendirmemiz, onarmamız, korumamız lazım ve gelecek nesillere de aktarmamız lazım. Bu bizim en büyük görevlerimiz arasında. Bununla ilgili çok ciddi faaliyetler yapıyoruz. Çok ciddi çalışma ve yatırımlarımız var. Hem sivil toplum kuruluşlarımız hem de kurumlar bu nokta ciddi destek veriyorlar. Özellikle KUZKA bu konuda Kültür Bakanlığı ile beraber ciddi destekçimiz. Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz, Valiliğimiz, Özel İdaremiz birlikte ve beraber çalışarak Kastamonu'da yapılması gerekeni yapmaya gayret gösteriyoruz. Yaptığımız işlerin doğruluğu her ortamda ve koşulda bize iletiyorlar' ifadelerini kullandı.
'KÜLTÜREL MİRASINI GELİŞTİRİLMESİ KONUSUNDA CİDDİ ADIMLAR ATTIK'
Babaş, Tarihi Kentler Birliği'nden 3 kez üst üste ödül aldıklarını kaydederek; 'Tarihi Kentler Birliği'nde üç yıl üst üste ödül aldık. Oraya başladığımda üçüncü sırada oturuyordum. Bu sene ilk sıraya gelmişim, hocanın yanına. Demek ki kültürel mirasın geliştirilmesi, ilimizde yaygınlaştırılması konusunda ciddi adımlar attık. Tabiat ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu şu an burada. Bizim projelerimizi inceliyorlar. Son olarak da Acem Hanı'nın projesini hazırladık onu incelemeye gelmişler. Orası da Kastamonu'nun yemeklerini tanıtmak amacıyla yaptığımız bir han. Kastamonu'ya özgü 812 çeşit yemek var. Bunların sunumunun yapılması, yapacak ustaların yetiştirilmesi için çok önemli merkezlerden birisi olacak. Çalışmalarına başladık, inanıyorum ki önümüzdeki yılsonuna tamamlanacaktır. Bunun yanı sıra kültürel mirasımızın özelliklerini taşıyan bütün eserlerimizi onarıyoruz. Burada verdiğiniz katkılardan dolayı hepinize teşekkür ediyorum' dedi.
'KASTAMONU DÜNYA KÜLTÜR MİRAS LİSTESİ'NDE YER ALACAKTIR'
Babaş yapılan çalışmalarla ilimizin Dünya Kültür Miras Listesi'nde yer alacağına inandığını ifade ederek; '1-2 yıl sonra Kastamonu Dünya Kültür Mirası Listesi'nin en başlarında yer alacaktır. Buna inancım sonsuzdur. Biz böyle çalışmaya, birlik ve beraberliğe devam edersek çok güzel işler çıkaracağımıza, turizmin Kastamonu'da maksimuma ulaşacağına gerçekten inanıyorum. Dünya turizminin yüzde 68'i kültürel mirasa gidiyor. Kültürel Miras Listesi'ni alıyor oradan bakıyor. Safranbolu orada. Ciddi manada turist çekiyor. Kastamonu'da daha çok kültürel varlık olmasına rağmen bu çalışmalarda geç kalındığı için listeye giremedik. Ama girme yolundayız. Kısa zamanda da girmeyi hedefliyoruz, müracaatımızı da yaptık. Çalışmalarımızın sonuçlanması lazım. Ondan sonra Kastamonu'da müthiş bir turizm canlanması olacaktır. Çünkü bizim 12 ay turizm yapacak bir kapasitemiz var. Kuzeyinde denizi, güneyinde Ilgaz'ı, şelaleleri mağaraları koyları, antik kentleri var. Bunlar ilgi bekliyor, alaka bekliyor. Bunlar üzerinde ciddi çalışmalar yapıyoruz. Bu işle uğraşan tüm hemşerilerime teşekkür ediyorum' ifadelerini kullandı.