Doğa Kültür Köyü ihalesine neden katılım olmadı?
Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Doğa Kültür Köyü'nün ihalesine hiçbir firma katılmamış ve atıl durumdaki yatırım sahipsiz kalmıştı. Konuyla ilgili olarak Vali Şehmus Günaydın, otel işletmecileri ile bir araya geldi. Toplantıya Ergün Otel adına Hüseyin Ergün, Mütevelli Otel adına Serkan Mütevelli, Kurşunlu Han adına Cem Dilimel, Gün Otel adına Mustafa Gün ve İl Kültür ve Turizm Müdürü...
Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Doğa Kültür Köyü'nün ihalesine hiçbir firma katılmamış ve atıl durumdaki yatırım sahipsiz kalmıştı. Konuyla ilgili olarak Vali Şehmus Günaydın, otel işletmecileri ile bir araya geldi. Toplantıya Ergün Otel adına Hüseyin Ergün, Mütevelli Otel adına Serkan Mütevelli, Kurşunlu Han adına Cem Dilimel, Gün Otel adına Mustafa Gün ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet İshak katıldı.
'BİR BAŞLANGIÇ YAPMAMIZ LAZIMDI AMA YAPAMADIK'
Toplantıyı Doğa Kültür Köyü'nün ihalesine neden bir firmanın katılmadığı noktasında düzenlediklerini ifade eden Vali Şehmus Günaydın, şartnamede ya da başka bir konuda sıkıntı olup olmadığını sorarak; 'Ben Doğa Kültür Köyü'nü çok önemsiyorum. Kastamonu'nun turizmine çok ciddi katkı sağlayacağını düşünüyorum. Orada yapılacak yeni tesislerle birlikte Kastamonu'nun turizminin ivme kazanacağına inanıyorum. Bir başlangıç yapmamız lazımdı ama yapamadık. Bunun nedenlerini öğrenmek için sizleri davet ettik' diyerek toplantının gerekçesini anlattı.
'ESNAF OLARAK BEN ORADA PARA KAZANABİLECEĞİMİ DÜŞÜNMÜYORUM'
Kastamonu Turizm ve Otelciler Derneği Başkanı (KASTOD), Gün Otelin sahibi Mustafa Gün, ihaleye girmeme sebeplerini açıklayarak; 'Ben burasını rantabl olarak görmediğim için ihaleye girmedim. Esnaf olarak ben orada para kazanabileceğimi düşünmüyorum. Şartnameye gelirsek de, alan çok büyük ama tüm alanın kiralanması gerekiyor. Tam koşullara uygun bir yatırım ise 1-2 milyon TL civarında olur. Ayrıca oraya müşteri gelir mi kaygısı da var' diyerek kendi nedenini açıkladı.
'KONAK FİYATLARIMIZ SAFRANBOLU'YA ORANLA DAHA PAHALI'
Kastamonu'da otellerin doluluk oranlarının çevre illere göre iyi olduğunu belirten Vali Şehmus Günaydın, fiyatların oranlarına değinerek; 'Fiyatlarımız birçok vilayetten daha pahalı. Özellikle konak fiyatlarımız Safranbolu'ya oranla daha pahalı. Konak fiyatlarını Safranbolu ile mukayese etmemiz lazım' sözleri ile Kastamonu'da fiyatların yüksek olduğunu söyledi.
'ONLARLA BURANIN MUKAYESESİ BİLE OLMAZ'
Konu ile ilgili söz alan Kurşunlu Han Müdürü Cem Dilimel ise; 'Safranbolu'da bir tane bile tarihi konak yok. Hepsi bağ evi. Onlarla buranın mukayesesi bile olmaz. Ayrıca 10 yıllık kira süreside çok kısa. Kastamonu gibi nüfusu 100 bini aşmamış şehirlerde meslekler taklitçilikle ilerliyor. Yani biri dondurmacı açarsa, biri de yanında açar. 200 yıldır kimsenin yüzüne bakmadığı Kurşunlu Han'ı bugün ihaleyi çıkarırsak herkes talip olur. Kurşunlu Han'a 200 yıl bir talip bile çıkmadı. Biz ihaleye girdiğimizde başka kimse yoktu. Fakat şu an ihaleye çıkarsak 2 bin taliplisi olur' diyerek Doğa Kültür Köyü'nün tüm arazisinin tek bir işletmeciye verilmesinin de daha uygun olacağını belirtti.
'KASTAMONU İÇİN RİSKE GİRMELİSİNİZ'
Doğa Kültür Köyü'ne gerek duyulduğu takdirde yatak kapasitesini arttırmak için çalışmaların bizzat İl Özel İdaresi tarafından gerçekleştirilip ihale usulü ile kiraya verileceğini kaydeden Vali Günaydın; yapılması gereken ek binaları Özel İdaresi olarak yapacaklarını belirterek; 'Şirketler kendi görüşlerine göre çalışma yapmasın, bizden talep etsinler biz değerlendirir ve gerekeni yaparız. Şu an 50 yataklı bir otelimiz var. İl Özel İdaresi işletmeciden gelen teklifler doğrultusunda değerlendirmesini yapar ve yapılması gereken ne ise onu yapar ardından da ihale usulü ile ihaleye çıkarırız kiralanması yönünde. Yeter ki bir yerden başlayalım. Birçok yatırım yapıldı. Öyle atıl durumda kalmasını istemiyorum. Aylık 10 bin TL kira fazla değildir. Otel kaliteli malzeme kullanılarak inşa edilmiştir. Yalıtımı sağlamdır. Bir araya gelip riski paylaştırın. Kastamonu için riske girmelisiniz' diye konuştu.
'KASTAMONU İÇİN 700 BİN TL HEBA ETMİŞ OLURSUNUZ'
Kastamonu turizmi için otel işletmecilerinin ve firmaların riske girmeleri gerektiğini kaydeden Vali Günaydın, Kastamonu için riske girmeye değer olduğunu ifade ederek; 'Doğa Kültür Köyü'nde 2 yıl çalışın. Kastamonu için 700 bin TL heba etmiş olursunuz. Beni kamu ile işletmeye zorlamayın. Oranın atıl durumda kalmasını istemiyorum. Yüzde 70'iniz şu an buradasınız. Toplanın hep birlikte taşın altına elinizi koyun ve bu riski alın. Buraları ayağa kaldıralım. Benim sizden yıllık alacağım para 120 bin. Yapacağımız futbol sahası için harcayacağımız miktar ise 780 bin TL. Amacımız oraya futbol takımlarını getirmek. Şu an Araç ilçemizde 3 futbol takımı kamp yapmaktadır. Futbol sahasını işletmeye vermeyeceğiz. Futbol takımları şehir dışında doğa ile iç içe kamp yapmak istiyor. Amacımız Kastamonu için her türlü turistik faaliyetleri gerçekleştirmek' dedi.
'DOĞA KÜLTÜR KÖYÜ'NÜ ÖĞRETMENEVİ'NE İŞLETMESİ İÇİN VEREBİLİRİZ'
Doğa Kültür Köyü'nde bulundan Daday ve İnebolu evlerinin simgesel olarak kalacağını ve işletmesini vermeyeceklerini kaydeden Vali Günaydın, ihale şartnamesinin iyi okunması gerektiğini belirterek; 'Katılım fazla olsun diye şartname bedeli dahi almadık. Görünen o ki şartname iyi incelenmemiş. Arkadaşlar şartnameyi tekrardan iyi bir şekilde inceleyip değerlendirmelerde bulununuz. Kastamonu için turizmin lokomotifi olacak bir yerdir orası. Doğa Kültür Köyü'nde yapacağınız kümelenme ile büyük yarımlar da gerçekleşecektir. Mevcut kapasite ile başlayın gerisi gelir. İki yıl sonra ilave oteller gündeme gelecek. Bu riski alınız. Risk almadan başarı olmaz. Doğa Kültür Köyü'nü Öğretmenevi'ne işletmesi için verebiliriz. 50 kişilik ekiple onarım tamiratını yaptık. Her kış masraf çıkıyor. Bir şekilde işletilmesi gerekiyor. Manzarası ve konumu ile birlikte harika bir yer. Şartnameyi alan 4 kişi var. Hayal kırıklığına uğradım. Ayrıca hobi bahçeleri de yapılabilir' sözleri ile Doğa Kültür Köyü'nün mutlaka işletilmesi gerektiğini söyledi.