Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: 'Gençlerimiz Büyük Bir Hazine'

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Kastamonu'da TDV Kız Öğrenci Yurdu ve Şehit Ahmet Şahan 4-6 Yaş Kur'an Kursu'nun açılışını yaptı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Kastamonu'da yapımı tamamlanan TDV Kız Öğrenci Yurdu ile Şehit Ahmet Şahan 4-6 Yaş Kur'an Kursu'nun açılışlarını gerçekleştirdi.

Yapılan yatırımın anlamlı olduğunu söyleyen AK Parti Milletvekili Fatma Serap Ekmekci; “Diyanet vakfımızın kız öğrenci yurdu açılışını yapıyoruz. Bu da diyanet başkanlığımızın ve sizin eğitime verdiğiniz önemin göstergesi. Yurdumuzun kız öğrencilerimize hizmet verecek olması elbette yapılan yatırımı çok daha anlamlı kılıyor. 22 yıllık iktidarımız da kız çocuklarının okullaşması, her alanda mevcudiyetlerini artırması için emek verdik. Bugün de çok açık görülüyor ki, Türkiye Cumhuriyeti milli eğitim bakanlığından Diyanet İşleri Başkanlığına kadar bu ulvi sorumluluğu tüm gücüyle sürdürüyor. Bugün kurdelesini keseceğimiz yurt Kastamonu'muza emanettir. Göz bebeğimiz gibi emanete sahip çıkacağımızdan ve başta şehitlerimiz olmak üzere coğrafyamızı edebi Türk İslam yurdu yapanlara daim dua edeceğimizden şüpheniz olmasın. Cumhurbaşkanımız, Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Türkiye yüzyılında Kastamonu'muzu istişare ve imece ile her alanda yıldız illerden biri yapmakta kararlıyız ”ifadelerine yer verdi.

‘1978'den Bu Tarafa Yurtçuluk Yapan Bir Teşkilatız'

Yurt kapasitesi hakkında açıklama yapan Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Genel Müdürü İzani Turan; “ Yarım olan bu binayı 50 milyon küsurun üzerinde bir meblağ ile tamamlamış olduk. Bir hafta içerisinde eksiklerimizi tamamlamış olacağız. Çocuklar ve gençlerimizin, kızlarımızın hizmetine sunmuş olacağız. Allaha şükür olsun ki böyle bir binayı devletimize, milletimize ve gençlerimizin hizmetine açıyoruz. Bu büyük bir bahtiyarlık büyük bir mutluluk. Kadim şehir Kastamonu'da olması da ayrı bir anlam ifade ediyor. Şeyh-Şaban-ı Veli Hazretlerinin gölgesinde inanıyoruz ki onun maneviyat desteğiyle yavrularımız geleceğe daha donanımlı hazırlanmış olacaklar. Yurdumuz 504 kapasiteli bir yurt. Yani büyük çapta diyebileceğimiz bir yurt. İstanbul özellikle Ankara'dan sonraki yurtlarımızdan bir tanesi. Biz 1978'den bu tarafa yurtçuluk yapan bir teşkilatız. Yine ilk yurdumuz Kastamonu'da açılıyor. Şuan itibariyle Türkiye'de 29 şehirde 52 tane yurdumuz var. Bu yurtlarımızın 36 tanesi kız yurdu. Son 6 tanesi erkek yurdu. Kızlarımıza pozitif ayrımcılığı yapan bir kuruluş olarak onları çok ehemmiyetli görerek himaye altına başkanlığımızın riyasetinde ve talimatlarıyla çok ihtimam gösterdiğimizi söylemek isterim. Biz sadece yurtçuluk yapmıyoruz. Yurtçulukta asla ticari kaygımız ön planda değil. Sadece şunu düşünüyoruz, yurtlarımızdan zarar etmeyelim. Zarar edersek vakfımızın, şartlı kaynaklarından kullanarak vebale girmek endişesini taşırız. Aksi takdirde herhangi bir endişemiz yok. Biz yurtlarımızı dinini bilen, devletini seven, milletine sevdalı olan gençleri yetiştirmek adına bu işte ve yoldayız. Gençlerimizi akademik yönde desteklemek için çaba sarf ederken öbür taraftan olmasa olmazımız bizim kimliğimiz olan kurumumuzu asla vazgeçmediği manevi eğitimleri noktasında yetiştirmek istiyoruz ”dedi.

'Güzel Bir Eğitim Alarak Üniversite Eğitimlerini Tamamlayıp Kastamonu'dan Ayrılacaklardır'

Şehit Ahmet Şahan hakkında konuşan Vali Meftun Dallı; “Burası sadece maddi olarak üniversite öğrencilerimize, kızlarımıza her türlü maddi imkânı sunmakla kalmayıp onların aynı zamanda en başta dinlerini,tarihlerini,milli kültürlerini, dünyayı en sahih şeklide anlamalarını sağlayacak programlarında yapılacağı bir yer. Bu anlamda buranın son derece önemli olduğu açık. Bu gidişle kızlarımız kendileri vatana, millete, insanlığa faydalı bireyler olarak yetişmekle kalmayıp ilerde anneler olarak bu ülkenin geleceğine çok büyük katkılar yapacak. Güzel çocukların yetişmesi noktasında da burada gayet güzel bir eğitim alarak üniversite eğitimlerini tamamlayıp Kastamonu'dan ayrılacaklardır. Bundan sonra geçeceğimiz Şehit Ahmet Şahan kardeşimizin ismini verdiğimiz Kuran kursumuzun açılışını yapacağız. Oda son derece isabetli oldu. Bu kardeşimizde İl Emniyet Müdürlüğümüzün Narkotik biriminde çalışan, çocuklarımızı uyuşturucunun her türlüsünden ve her türlü bağımlılıktan uzak tutmak için gecesini gündüzüne katan, her kesin bu kanaatte olduğu çok kıymetli bir kardeşimizdi.2 küçük çocuğu kaldı. Onlara da Allah uzun ömür versin. Bu ismin oraya verilmesi konusunda da İl Müftümüz ve katkısı olan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum ”ifadelerini kullandı.

‘Kastamonu'yu 17 Bin Evliyanın Memleketi Olarak Biliyoruz'

Kastamonu'nun ilim ve edep şehri olduğunu vurgulayan AK Parti Milletvekili Halil Uluay; “Sözlerime başlarken Ahmet Şahan kardeşimi bir kez daha rahmetle anıyorum. Kastamonu'yu ilim ve edep şehri olarak tanımlıyoruz; çünkü Osmanlı sarayında Taşköprü-Zâde gibi değerli ilim aileleri vardı. Taşköprü'müzden yetişen iki kıymetli Diyanet İşleri Başkanımız da Kastamonu evladıdır. Kastamonu'da yaklaşık 4 üniversitemizde eğitim verilmektedir. Osmanlı Candaroğlu dönemlerinde ve sonrasında da Kastamonu, ilim ve edep şehri olarak varlığını sürdürmüştür. Edep şehri diyoruz çünkü edep sahiplerine "Allah dostu" diyoruz. Kastamonu'yu 17 bin evliyanın memleketi olarak biliyoruz. Bu, benim programlarımın sonunda söz alma sebebimdir; inşallah hep beraber Kastamonu'ya 29 Mayıs Kolejlerini kazandırırız. Bugün Kastamonu'ya vermiş olduğunuz destekten dolayı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Diyanet Vakfı'nın bugüne kadar Kastamonu'ya yaptığı katkılardan ötürü tekrar teşekkür ediyorum. Bundan sonra da 29 Kolejleri için desteklerinizi esirgemeyeceğinizden emin olarak, saygılarımla selamlıyorum efendim ”dedi.

‘Devletine, Ezanına, Bayrağına Âşık Gençler Olarak Yetiştirmemiz Lazım'

TDV Kız Öğrenci Yurdu'nun açılışında konuşan Başkan Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı'nın (TDV) işi en doğru ve en güzel bir şekilde yapmanın gayretin olduklarını belirterek; “Müftülerimiz, imamlarımız, vaizlerimiz bunun gayreti içerisinde. TDV'miz kurulduğu 1975 yılından bu yana binlerce, 100 binlerce üniversite öğrencisine hem burs vererek hem de işte böyle muhteşem yurtlar yaparak en güzel hizmeti sunmanın bahtiyarlığını yaşamaktadır. Üniversitelerimizde okuyan 9 milyon kadar gencimiz, öğrencimiz var, 20 milyona yakın da üniversite öncesi anaokulundan ilkokula, ortaokuldan liseye öğrencimiz var. Dünyada bizim öğrencimizin sayısından nüfusu daha az olan 100'ün üzerinde ülke var. Yani büyük bir hazine. Gençlerimizi, öğrencilerimizi, Rabbini bilen, Peygamberini bilen, Kitabını tanıyan, onun ilkelerine göre yaşayan, vatanını, milletini seven, devletine, ezanına, bayrağına âşık gençler olarak yetiştirmemiz lazım” diye konuştu.

‘Müslümanlar Dağınık Olduğu Sürece Zalimin Cesareti Artacak'

İslam medeniyetinde üretilen şeylerin insanlığı yaşatmak için olduğunu dile getiren Başkan Erbaş; “İslam'daki ilmin, bilginin amacı insanlığı huzura kavuşturmak, daha iyi yaşatmak. Yukarıdan bombalarla, masum bebekleri, insanları, kadınları katledenler de bilgiyle bunu yapıyorlar. İnsanları öldürmek için kullanılan bilgi zararlı bilgidir. Peygamber Efendimiz (s.a.s.); ‘Yarabbi faydasız bilgiden sana sığınırım.' buyurmaktadır. İkinci Dünya Savaşındaki ölü sayısını en az 60, 75, 80 milyona çıkaranlar da var, bu savaşta bu kadar masum insanı kim öldürdü? Birinci Dünya Savaşı'nda 20 milyon insanı kim öldürdü? Daha dün 1992-1995 yılı arasında Avrupa'nın ortasında Bosna'da 250 bin Müslümanı toplu katliamlarla kim öldürdü? Bugün Gazze'de 10 ayda bir sene olmadan 40 binin üzerindeki Gazzeli, Filistinli masumları insanları kim öldürüyor? Müslümanlarda birlik beraberlik olmayınca zalimlerin cesareti artıyor. Ey Müslümanlar artık bir araya gelin güçlerinizi birleştirin. Sizler, bizler dağınık olduğumuz sürece zalimlerin cesareti artacak, öldürmeye devam edecekler”dedi.

‘Her Zaman Mazlumların Yanında Yer Alan Gençler, Nesiller Yetiştireceğiz'

Başkan Erbaş, “İnşallah bu yurdumuzda olduğu gibi bütün yurtlarımızda zalimlere karşı duran, dünyanın neresinde olursa olsun her zaman mazlumların yanında yer alan gençler, nesiller yetiştirmek için Diyanet İşleri Başkanlığı ve TDV olarak gecemizi gündüzümüze katarak çalışacağız, başka çaremiz yok. Bütün kurumlar olarak, millet olarak bu toprakları kanlarıyla yoğurarak bize emanet eden şehitlerimizin hatırına bunu yapmamız lazım. Onlar yarının gençleri olacak, Allah sevgisiyle, vatan sevgisiyle, Peygamber, ezan ve bayrak sevgisiyle büyüyecek.İnsanımızı yetiştirirken hem tabiat bilimleriyle, fen bilimleriyle, modern bilimlerle hem de inancımızın gereği olan bilimlerle birlikte yetiştirmeliyiz, o zaman değerimiz daha da artar. Bizim inancımız bunu gerektiriyor. Hz. Ali'nin bizlere tavsiyesi gibi; ‘Çocuklarınızı zamanın şartlarına göre yetiştirin.' buyuruyor. Ne inancımızın gereklerini ihmal edeceğiz ne de bilginin, ilmin gereklerini ihmal edeceğiz” şeklinde konuştu.

‘Çocuklarımıza Milli Manevi Değerlerimizi Doğru Bir Şekilde Öğretmek Bizim Vazifemiz'

4-6 yaş Kur'an kurslarında çocuklara değerler eğitim verdiklerini dile getiren Başkan Erbaş, şöyle konuştu;“Sevgi, saygı, dürüstlük, doğruluk, yalanın kötülüğü nedir, anne babayı sevmek nedir, vatan, ezan, bayrak sevgisi nedir bunları öğretiyoruz. Zaten bunlar evrensel değerlerdir. Hangi yaşta olursa olsun 4, 5, 6 yaşında, okul öncesi, ilkokulda, ortaokulda, lisede, üniversitede çocuklarımıza, gençlerimize milli manevi değerlerimizi doğru bir şekilde öğretmek bizim vazifemiz. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bu vazifeyi en güzel bir şekilde yerine getirmeye gayret ediyoruz. 90 bin camimizde 150 bine yakın hocamız, 30 bin civarında Kur'an kursumuzla 4-6 yaş Kur'an kurslarımızda, hafızlık Kur'an kurslarımızda, ihtiyaç odaklı Kur'an kurslarımızda bu değerleri öğretmeye çalışıyoruz. 1 milyon 100 bin öğretmenimiz Milli Eğitim'in okullarında bu değerleri çocuklara, gençlerimize öğretmeye çalışıyor. Allah hepsinden razı olsun ”ifadelerine yer verdi.

Başkan Erbaş, Kur'an kursuna ismi verilen şehit Ahmet Şahan'a Allah'tan rahmet, ailesine de sabırlar diledi.

Konuşmasının ardından Kur'an kursunun yapımında emeği geçenlere teşekkür eden ve açılış kurdelesini kesen Başkan Erbaş, daha sonra beraberindekilerle Kur'an kursunu gezerek, bir süre çocuklarla sohbet etti.

Açılışlara, Kastamonu Valisi Meftun Dallı, Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü İzani Turan ile Kastamonu İl Müftüsü Bekir Derin ve vatandaşlar katıldı.

Özel Haber

Bakmadan Geçme