Dev Proje Profesyonel Dağcılarla Başladı
Kastamonu Kalesi çevresindeki dev kayaların, depreme karşı dayanıklı hale getirilmesi için hazırlanan 72 milyon TL'lik projede çalışmalar başladı.
Tosya'da 1943 yılında meydana gelen depremde 7 evin yıkılmasına, 4 kişinin ölümüne ve 2 kişinin de yaralanması sebep olan Kastamonu Kalesi çevresindeki dev kayalar, depreme karşı dayanıklı hale getirilmesi için hazırlanan 72 milyon TL'lik projede çalışmalar başladı.
Afet ve Acil Durum (AFAD) Yönetimi Başkanlığı tarafından Kastamonu'da hazırlanan İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) kılavuzu çerçevesinde, Kastamonu Kalesi'nin ihtimal afetlerde oluşturabileceği riski azaltmak amacı ile proje başlatıldı. Proje çerçevesinde kalenin etrafında bulunan kayaların sağlamlaştırılması ve çelik tellerle örtülmesi hedefleniyor. Kastamonu Valiliği ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalar çerçevesinde 72 milyon TL ödenek ayrılan projede çalışmalar başladı.
Mahallesinde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Hisarardı Mahallesi Muhtarı Cafer Zaifoğlu; “AFAD öncülüğünde kalemizin çelik örtüleme çalışmaları yapılmaya başlandı. Daha öncesinde vatandaşların dilekçeleri verilmişti. İhalede sonuçlanınca süreç başladı. Kalenin etrafında dolaşan vatandaşlar ve evler için büyük tehlike arz ediyordu. İnsanlar kalenin kenarından ve yanından geçince ufak tefek taşlar düşüyordu. Bu durum vatandaşların bayağı korkmasına neden oluyordu. O yüzden AFAD bunu İçleri Bakanlığı bünyesinde projelendirdi. Bu projenin ihalesi yapıldı. Şu anda 256 gün içerisinde bitmesi şartıyla çalışmalara başlanıldı. Çalışmaları gerçekleştiren ekipte profesyonel yamaç dağcılar çalışıyor. Profesyonel dağcılar çalışıyor. Bir taraftan malzemeler gelmeye başladı. Bir taraftan çalışmaları yürüten ekip hızlı bir şekilde yapmaya çalışıyor” dedi.
‘Toplamda 256 Gün Sonra Tamamlanacaktır'
Hava şartlarında sorun olmazsa 256 gün sonra tamamlanacağını söyleyen Hisarardı Mahallesi Muhtarı Cafer Zaifoğlu; “Tabi burada bulunan mahalle sakinlerimizin güvenliği açısından veya gelen yabancı misafirlerin açısından güvenli olacağına inanıyorum. Bu çalışmaların 256 günde biteceği söylenildi. Toplamda 256 gün sonra tamamlanacaktır. Ancak hava şartlarına bağlı olarak da birkaç gün uzama ihtimalinin olduğunu düşünüyorum. Tahminimce en kısa sürede bitirmeye çalışılacaktır. Kalenin Nasrullah tarafına file yapılacak ve bizim burada Hisarardı Mahallesi, Şeyh-Şaban-ı Veli, tarafına da çelik bariyerler yapılacak. Bu çalışmalar çok ciddi bir şekilde yapılıyor. Orada delikler delinerek, 10 metre yakınında çelik demirler takılarak üstüne bu fileler örtülüyor. Zor ve meşakkatli bir iş. Ama tabi uzun vadeli sağlam bir çalışma olacağına inanıyorum. En azından vatandaşlar için bir tehlike ve tehdit olmayacak” ifadelerine yer verdi.
‘Önlem Alınmak İçin Yarın Yol Kapatılacak'
Kalenin karşı tarafı bittiği gibi kaleye başlanacağını söyleyen Hisarardı Mahalle Muhtarı Cafer Zaifoğlu; “Kalenin karşısındaki kayalıklar bittiği gibi kalenin yapımına başlanılacak. Bu yol yarın kapatılacak bir gün için. Delme işlemi yapılırken taş düşme ihtimali çok yüksek. Tehlikeye karşı önlem alınmak için yarın yol kapatılacak. Ancak sadece bir gün için. Yarın yol kapatılıp vinçlerle delikler delinecek kale tarafında. Bir 10-15 gün içerisinde kalenin karşısı bitecektir. En azından tahminimce 20 gün içinde kaleye başlanacak. Bu yapılan çalışmaya kaya ıslahı deniyor bu çalışmaya. Mahallemiz için bu projeler dışında yeni projelerimiz de yapılacaktır. Mahallemizde dış cephe kaplamalarında 1'inci etap çalışmaları tamamlandı. Şimdi 2'nci etap çalışmaları için projemiz hazır. Gerekli yerlere sunduğumuzda önümüzdeki sene muhtemelen yapılamayan bölgelerdeki dış cephe kaplamaları da yapılacak. Henüz detayları netleşmedi. Evlerin çatısı ve dış cephesiydi. Bunun yanına evlerin yalıtımlı bir şekilde yapılmasını da eklemek istiyoruz. Çünkü insanlar dış cephe kaplatınca içerisinde bir daha yapamıyor. Ancak projelerimiz hazır. Dilekçelerimiz hazır. En kısa zamanda yetkili mercilere sunacağız. Geri kalan dış cephe kaplamlarında yapılacak. Çünkü şelaleden aşağısında dış cephe kaplaması yok. Yukarı tarafta ve Hz. Şeyh Şaban-ı Veli üst tarafında bir boşluk var. Onlarda yapılmadı daha yapıldığı zaman buralarda mahallemiz daha güzel olacaktır. Bu kaya düşmeleri hem mahalle sakinleri için hem de gelen ziyaretçiler için tehlikeliydi. Böylece bu projeyle bu tehlikede ortadan kalkmış oldu. Hem mahallem hem de Kastamonu'muz için çok güzel olacak” şeklinde konuştu.
Vali Meftun Dallı Duyurmuştu
Hayata geçirilen proje ile ilgili geçtiğimiz ay açıklamada bulunan Vali Meftun Dallı; “Çalışma kapsamında kalenin kaya düşme ihtimali olan 6 ayrı alanında çelik örtüleme yapılacak. Tıpkı Karayollarının kenarlarındaki riski azaltmak için yapılan çalışmaların benzeri olacak. Ancak daha sağlam bir çalışma gerçekleştirilecek. Bazı yerlerde kaya düşmesini önleyecek barikatlar konulacak. İhale gerçekleştirilmesinin ardından yer teslimi yapıldıktan sonra verilen süre içerisinde bu bahsettiğimiz imalatlar gerçekleştirilecek. Allah göstermesin, eğer olur da bir deprem yaşanırsa, oradaki kaya düşmesi ihtimalini böylelikle ortadan kaldırmış olacağız. İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) isimli Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'mızın son yıllarda ortaya koyduğu bir çalışması var. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, bu tür çalışmalar gerçekleştiriyor. AFAD İl Müdürlüğümüz tarafından da ilimizde böyle bir risk olduğu tespit edilerek bir çalışma gerçekleştirildi. Kastamonu'muz için bu çalışmanın son derece gerekli olduğunu düşünüyorum. Emeği geçen bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum. Kalenin giriş çıkışına engel olacak bir çalışma olmayacak. Kalemiz ziyarete açık olmuş olacak. Vatandaşlarımızın kalemizi ziyaretini engelleyecek boyutta bir çalışma olmayacak” ifadelerini kullanmıştı.