Depremlerden Alınan Dersler Anlatıldı
Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kasım Yenigün deprem hakkında kapsamlı açıklamalar yaparak, depremin sadece binaları değil, bazı altyapı ve kritik yapıları da etkilediğinden söz etti.
6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremler sonrası, Kastamonu Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mahmut Bilgehan'ın da içinde bulunduğu bilim insanlarından oluşan bazı ekipler bölgede incelemelerde bulundu. Gerçekleştirilen incelemeler, yapıların neden ağır hasara uğradığı ve gerek zemin seçiminde gerekse yapısal elemanların tasarım ve imalatında yapılan hataların neler olduğu hakkında bilgi edinmeyi sağlıyor.
Gelecek 30 yıllık bir süre içerisinde meydana gelme olasılığı oldukça yüksek olan Marmara Depremi yanında; güneyindeki Tosya'dan geçen Kuzey Anadolu Fay hattı Kastamonu'yu ve bölgesini yıkıcı bir deprem ile tehdit etmektedir. Bu anlamda, Kastamonu'nun depremselliği, depreme ne kadar hazır olduğu ve yapılması gerekenler konusunda bir aktiviteye ihtiyaç vardır. Deprem kuşağında olmasına rağmen Türkiye'nin, bu konuda hala kat etmesi gereken çok uzun bir yol vardır. Deprem ile ilgili yapılacak her çalışma ve araştırma, ülke ve millet olarak bu yolda mesafe almamıza yardımcı olacaktır. Bu nedenle, Prof. Dr. Mahmut Bilgehan'ın girişimleri ile TÜBİTAK'a deprem konulu bir çalışma önerisi sunuldu ve bu öneri TÜBİTAK tarafından kabul edildi.
Verilen Deprem Etkinliğinin Amacı
Yürütücülüğünü Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mahmut Bilgehan'ın yaptığı “6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremlerinden Alınan Dersler ve Ülkemizin Yeni Depremlere Hazırlık Durumu” başlıklı TÜBİTAK 2237-A proje etkinliği Teknokent İnebolu Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.
Verilen deprem etkinliğinin amacı; “6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depremlerinin yapılarda oluşturduğu hasarın nedenlerini irdelemek. İlgili depremlerde hasar almayan yapılarda nelerin doğru yapıldığını katılımcılar ile paylaşmak. Depremde hasar görmüş yapıların onarımı ve güçlendirilmesi konusunda bilgiler sunmak. Meydana gelen depremlerden elde edilen dersler ışığında ülkemizin depreme ne kadar hazır olduğu ve bunun için nelerin yapılması gerektiği konusunda katılımcıları bilgilendirmek. Deprem ile mücadele konusunda deprem bilinci ve bilgisi yüksek araştırmacıların ve bireylerin yetişmesine katkı sunmak. Ülkemizde deprem bilincinin artmasına katkı sunmak” şeklinde sıralandı.
Etkinliğin Kapsamı
Etkinliğin kapsamı ise; “Proje kapsamında, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin bize öğrettiği bilgiler katılımcılarla paylaşmak. Bu kapsamda verilecek eğitimlerde bu depremlerin sadece inşaat mühendisliği hizmeti görmüş yapılarda oluşturduğu hasarlar ve nedenleri anlatmak. Son depremlerden elde edilen bilgiler ve ülkemizin depreme hazırlık durumu sadece inşaat mühendisliği ve mimari açıdan ele almak şeklinde tasarlanmıştır” ifadeleriyle belirtildi.
Gerçekleştirilen proje kapsamında açılış konuşması yapan Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kasım Yenigün deprem hakkında kapsamlı açıklamalar yaptı, depremin sadece binaları değil, bazı altyapı ve kritik yapıları da etkilediğinden söz etti. Bunun yanında İskenderun Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Fatih Üneş, İstanbul Arel Üniversitesi'nden Doç. Dr. Mehmet Palanci, Yeditepe Üniversitesi'nden Dr. Öğr. Üyesi Eren Vuran, Kastamonu Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hasbi Yaprak, Prof. Dr. Mahmut Bilgehan, Doç. Dr. Selçuk Memiş, Doç. Dr. Oğuzhan Yavuz Bayraktar, Dr. Öğr. Üyesi Adem Ahıskalı, Dr. Öğr. Üyesi Rukiye Koçkar Tuğla ve Dr. Öğr. Üyesi Emre Birinci genel olarak son depremlerden alınan dersler ve yeni depremlere ülke olarak hazırlık durumumuzla ilgili değişik bakış açılarıyla katılımcılara kapsamlı ve son derece faydalı bilgileri içeren konuşmalar gerçekleştirdiler.
Ayrıca Kastamonu Üniversitesi öğretim elemanlarından Dr. Arş. Gör. Mehmet Uğur Yılmazoğlu, Arş. Gör. İffet Gamze Mütevelli Özkan, Arş. Gör. İhsan Türkel ve Arş. Gör. Halil Oğuzhan Kara etkinlik organizasyonunda yer alarak katkıda bulundular. Etkinlik sonunda öğretim üyeleri ile öğretim elemanlarına ‘Teşekkür Belgesi' ve katılımcılara ise “Katılım Belgesi” takdim edildi.