Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nasrullah Kadı'yı takdim etti
Gürsoy Grup Yönetim Kurulu Başkanı İnebolulu Hasan Gürsoy, restorasyonunu gerçekleştirdiği Kastamonu Nasrullah Kadı Camii ve Külliyesi’nin kitaplaştırdı. Gürsoy Grup Kültür Yayınları’nın 8’incisi olarak çıkan kitapta Nasrullah Kadı ve Kastamonu Tarihindeki Yeri, Mehmet Akif’in Milli Mücadele Yılları ve Nasrullah Kadı Camii’ndeki Tarihi Vaazı, Kastamonu’nun Manevi Kutuplarından Şeyh Şaban-ı Veli, Kastamonu’nun Kentsel Gelişimi, Mimari Mirası ve Koruma...
Gürsoy Grup Yönetim Kurulu Başkanı İnebolulu Hasan Gürsoy, restorasyonunu gerçekleştirdiği Kastamonu Nasrullah Kadı Camii ve Külliyesi'nin kitaplaştırdı.
Gürsoy Grup Kültür Yayınları'nın 8'incisi olarak çıkan kitapta Nasrullah Kadı ve Kastamonu Tarihindeki Yeri, Mehmet Akif'in Milli Mücadele Yılları ve Nasrullah Kadı Camii'ndeki Tarihi Vaazı, Kastamonu'nun Manevi Kutuplarından Şeyh Şaban-ı Veli, Kastamonu'nun Kentsel Gelişimi, Mimari Mirası ve Koruma Sorunları, Nasrullah Meydanı'ndan Hükümet Meydanına: Kastamonu Şehir Dokusuna Osmanlı Modernleşmesinin Etkisi, 2'nci Beyazıt Dönemi Cami Mimarisi İçinde Nasrullah Kadı Camii, Nasrullah Kadı Camii Kalem İşleri ve Hatlar, Nasrullah Kadı Camii ve Şadırvanı Restorasyonu hakkında üniversite öğretim üyelerinin yazılarına ve konularla ilgili tarihi fotoğraflara yer verildi.
'NASRULLAH KADI, SEVİLEN BİR ALİMDİR'
'Kastamonu Nasrullah Kadı Camii ve Külliyesi' adlı 430 sayfalık kitabın 'Takdim' yazısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kaleme alındı. Kastamonu'nun medeniyetimizin kadim bir şehri olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan; 'Bu vakıf eserlerinden biri de Nasrullah Kadı Camii'dir. Caminin banisi olan Nasrullah Kadı, vakıfları ve hayratı yanında ilmiyle de tanınmış, saygıyla anılan, sevilen bir alimdir. Onun vakfettiği hayırların çoğu günümüzde hala faal olarak hizmet vermektedir' dedi.
'KASTAMONULULAR, ANADOLU'NUN VEFALI İNSANLARIDIR'
Nasrullah Kadı Camii'nin yakın tarihimizde çok önemli bir yere sahip olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan; 'Kastamonulular, Türk milletinin başı ne zaman dara düşse, yüreğiyle, bileğiyle ve kanıyla mücadeleye koşan Anadolu'nun vefalı insanlarıdır. Çanakkale Savaşı'nda ve İstiklal Savaşı'nda en çok gazi ve şehit veren illerin başında Kastamonu gelmektedir' ifadelerini kullandı.
İstiklal şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un Nasrullah Camii'ndeki tarihi vaazından bahseden Cumhurbaşkanı Erdoğan; 'Nasrullah Kadı Camii ve tüm camilerimizin minarelerinden okunan ezanlar, içinde saf tutan müminlerin huşu içinde kıldığı namazlar, kubbeleri altında yankılanan her dua, her ses, bizim bu coğrafyadaki istikbalimizin ve istiklalimizin teminatıdır' şeklinde yazdı.
'ŞARTLARI HAKKINDA ÇOK FAZLA DÜŞÜNMEDEN KABUL ETTİK'
Kitabın 'Sunuş' yazısını kaleme alan Hasan Gürsoy ise, 3 yıl önce Mekke'de Osmanlı yadigarı Kabe revaklarını restore ederken katıldığı yemekli bir sohbet esnasında Nasrullah Kadı Camii'ni tamir ettiren Aşir Efendi ile ilgili sitayişle bahsedildiğini söyledi. Bu hadisenin ardından 'Nasrullah Kadı Camii ile ne yapabiliriz?' diye düşünürken Vakıflar Genel Müdürü'nün kendisini arayıp, 'Anadolu'nun tek taş yüzüklerinden biri olan bu eseri herkese emanet edemeyiz; bizim bu güzide eseri acilen onarmamız gerekiyor' dediğini aktaran Hasan Gürsoy; 'Bu sözlerin ardından sunduğu teklifi çok güzel bir işaret, bir hizmet vesilesi olarak görüp, şartları hakkında çok fazla düşünmeden kabul ettik. Hamd olsun ki, camide ibadeti hiç aksatmadan iki yıl gibi kısa bir süre boyunca devam ettirdiğimiz restorasyonu 26 Aralık 2016 tarihinde tamamlayarak fiziki ve manevi bütün güzellikleriyle varlığını sürdürmesine vesile olduk' dedi.
Nasrullah Kadı Camisi'nin sadece bir ilim ve ibadet merkezi değil, bir simge ve sembol olarak da Kastamonu'ya asırlarca damgasını vuran kutlu bir mekan olduğunu ifade eden Gürsoy, buna en güzel örnek olarak İstiklal Marşı şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Savaşı sırasında işgalcilere karşı bu camide 'birlik ve bağımsızlık' şuuruyla verdiği vaazı hatırlattı.
'ONLARI RAHMETLE ANIYORUZ'
Kastamonu şehri ve onun kahraman halkının hiç işgal yaşamamasına rağmen İstiklal Savaşında en çok şehit veren illerden biri olduğuna dikkat çeken Hasan Gürsoy; 'Kastamonu, Kurtuluş Savaşında Türkiye'yi istiklale kavuşturan kadroların ve bu uğurda verilen savaşın silah ve cephanelerin taşındığı bir mübarek şehir, meşhur bir ifade ile İstanbul ile Anadolu arasında bir 'İstiklal Yolu' olmuştur. 'Ana ben gidiyom düşmana karşı' diyerek vatan müdafaası için Çanakkale'ye koşan Kastamonulu şehitlerin çocukları da İnebolu'dan Ankara'ya kağnı ile silah ve cephane taşımışlardır. Bunlardan 21 yaşındaki Şerife Bacı, kucağında küçücük Elif'i Aralık 1921'de kağnısı ile cepheye silah ve cephane taşırken İnebolu'dan çıkışta, Kastamonu yolunda, Seydiler kasabasında donarak şehit olmuşlardır. Onları rahmetle anıyoruz' dedi.
Gürsoy Grup ailesi olarak bundan önce de ata yadigarı birçok eserin tadilat ve tamirat işlerini üstlendiklerini ve bunları başarı ile tamamladıklarını dile getiren Hasan Gürsoy, Nasrullah Kadı Camii'nin restorasyonunu yapmalarına vesile olan ve kendilerini yalnız bırakmayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem ile Diyanet İşleri Başkanlığına teşekkür etti.
Türkçe ve İngilizce dillerinde yazılan kitapta Kastamonu'nun tarihi, doğal ve kültürel güzelliklerini yansıtan fotoğraflara da yer verildi.