Çocuklarla Doğru İletişim Kurma Yolları
Çocuklarla etkili iletişim kurmak, onların duygusal gelişimine katkıda bulunmanın yanı sıra sosyal becerilerini de destekliyor.
Ancak her gün tekrarlanan rutin sorular, istenen etkileşimi sağlamayabiliyor. Uzman Klinik Psikolog Yiğit Daimselamet, çocuklarla daha yaratıcı ve samimi bir iletişim kurmak için ebeveynlere önemli tavsiyelerde bulunuyor. Daimselamet, doğru sorularla çocukların gün içinde yaşadıklarını ve hissettiklerini daha derinlemesine paylaşmaya teşvik edilebileceğini belirtiyor.
Daimselamet Çocuklara okul döneminde sorular sorulmasının ve iletişim kuranının önemini belirterek ;“Çocuğunuza, "Bugün okul nasıldı?" diye sormak, işlerin nasıl gittiğine dair bilgi edinmek için cazip gelebilir. Ancak aynı soruyu her gün sorarsanız, büyük ihtimalle tek heceli bir yanıt alırsınız. Çocuğunuzun günü hakkında daha fazla şey paylaşmasını teşvik etmek için size bazı sorulardan bahsedeceğim. Bu sorular hem daha çok yaratıcı hem de açık iletişim için rahat bir ortam yaratmaya yöneliktir ”dedi.
Çocuklarla etkili iletişim kurmak, onların duygusal gelişimine katkıda bulunmanın yanı sıra sosyal becerilerini de destekler. Ancak her gün tekrarlanan rutin sorular, istenen etkileşimi sağlamayabilir. Uzman Klinik Psikolog Yiğit Daimselamet, çocuklarla daha yaratıcı ve samimi bir iletişim kurmak için ebeveynlere önemli tavsiyelerde bulunuyor. Daimselamet, doğru sorularla çocukların gün içinde yaşadıklarını ve hissettiklerini daha derinlemesine paylaşmaya teşvik edilebileceğini belirtiyor.
Daimselamet Çocuklara okul döneminde sorular sorulmasının ve iletişim kuranının önemini belirterek ;“Çocuğunuza, "Bugün okul nasıldı?" diye sormak, işlerin nasıl gittiğine dair bilgi edinmek için cazip gelebilir. Ancak aynı soruyu her gün sorarsanız, büyük ihtimalle tek heceli bir yanıt alırsınız. Çocuğunuzun günü hakkında daha fazla şey paylaşmasını teşvik etmek için size bazı sorulardan bahsedeceğim. Bu sorular hem daha çok yaratıcı hem de açık iletişim için rahat bir ortam yaratmaya yöneliktir. Bu soru, odak noktasını olağan rutinden uzaklaştırır ve çocuğunuzu en sevdiği önemli anları paylaşmaya teşvik eder. Bu soru, çocuğunuzu günün olaylarını düşünmeye ve normalde duymayabileceğiniz eğlenceli ayrıntıları paylaşmaya davet eder. Çocuğunuzdan gurur duyduğu birini düşünmesini istediğinizde bu soru sosyal becerilerini geliştirebilir ”dedi.
“Empati Ve Fedakarlığı Teşvik Eder”
Çocukların başarılarını kutlamanın onlara özgüven aşılamak olduğunu söyleyen Uzman Klinik Psikolog Yiğit Daimselamet;“Başkalarıyla neden gurur duyduklarını belirtmenin yanı sıra, çocukların kendi başarılarını kutlamaları da önemlidir. Özgüvenlerini artırabilir ve iyi davranışları pekiştirebilir. Bu, çocuğunuzu karşılaşmış olabileceği hayal kırıklıklarını veya zorlukları ifade etmeye davet eder ve size desteğe ihtiyaç duyabilecekleri alanlara dair fikirler verir. Ayrıca, problem çözme becerileri geliştirmelerine ve yarın için değiştirmek istedikleri şeyleri belirlemelerine yardımcı olabilir. İlgi duydukları şeyleri paylaşma özgürlüğü veren açık uçlu sorularla akademik merakı teşvik edebilirsiniz. Teneffüs, sosyal ve fiziksel gelişimin önemli bir parçasıdır. Bu soru, arkadaşlık, takım çalışması ve oyun hakkında hikayelere yol açabilir ve çocuğunuzun sosyal becerileri hakkında bilgiyi ortaya çıkarabilir. Bu, empati ve fedakarlığı teşvik eder. Çocuğunuzu, nezaket eylemlerinin başkalarını etkileme gücüne sahip olduğunu düşünmeye teşvik eder ”ifadelerine yer verdi.
“Çocuğunuzun Sorumluluk Almayı Ve Yanlış Adımlarından Ders Çıkarmayı Öğrenme Olasılığı Artar”
Çocukların ilgi alanlarına göre zaman geçirmeleri gerektiğini vurgulayan Uzman Klinik Pskolog Yiğit Daimselamet;“Bu soru çocuğunuzun merakla denemek istediği şeyleri paylaşmasına yol açabilir ister yeni bir kulüp ister bir müzik aleti olsun. Hatalar harika öğrenme fırsatları olabilir. Hataları ve başarısızlıkları ne kadar normalleştirirseniz, çocuğunuzun sorumluluk almayı ve yanlış adımlarından ders çıkarmayı öğrenme olasılığı o kadar artar. Konuşmalarınız okul hakkında uzun ve derinlemesine olmak zorunda değil. Amacın sadece bilgi toplamak olmadığını, aynı zamanda çocuğunuzla bağlantı kurma ve onun düşüncelerini ve duygularını duymaya değer verdiğinizi gösterme fırsatı olduğunu unutmayın” şeklinde konuştu.