CHP Kadın Kolları'nda Akıncı Güven Tazeledi

CHP İl Kadın Kolları Olağan Kongresi, Saatçiler Konağı'nda gerçekleştirildi.

Kongrede mevcut CHP İl Kadın Kolları Başkanı Sema Akıncı yeniden seçilerek güven tazeledi.

CHP İl Kadın Kolları Kongresi'ne, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, Parti Meclis Üyesi Hikmet Erbilgin, CHP İl Başkanı İlke Karabacak ve Belediye Başkanı Hasan Baltacı ve çok sayıda davetli katıldı.

Kongrede divan başkanlığı görevini yürüten Belediye Başkan Yardımcısı Eda Büyükdemirci; “Bugün karşımda duran, kendilerinin ve ülkesinin geleceği için gözünü sakınmadan, yılmadan mücadele eden canım kadın yoldaşlarım… Her birinizi kucaklıyorum. Ellerinizde broşürlerinizle çaldığınız her kapı kentlerde aydınlığa açıldı. Anadolu'nun dört bir yanında her sabah açtığımız parti kapılarımız bu ülkede umuda açıldı. Ancak mücadelemiz bitmedi. Sorumluluğumuz arttı. 31 Mart bizlere göstermiştir ki; eşitsizlik, yoksulluk, gericilik memleketin dört bir yanını çepeçevre sarmışken halkımız bizlere, ‘bir umudum sizde' demiştir” şeklinde konuştu.

‘Kastamonu Bir Kadın Ve Cumhuriyet Şehridir'

CHP İl Kadın Kolları Başkanı Sema Akıncı ise; “Yoğun ter dökülen, emek verilen ve verilen emeklerinin karşılığının alındığı, döktüğümüz terlerin başarıya dönüştüğü günlerden geçtik. Önce büyük kurultayımızı, sonra yerel seçimleri hep birlikte karşıladık. Şimdi de ülkemizin en donanımlı kadın hareketini daha güzel günlere taşımak için kongrelerimizi topluyoruz. 105 yıl önce bu topraklarda, bu kadim şehirde emperyalizme karşı kadın mitingi düzenlendi. Bu topraklarda Zekiye Hanımların, Şerife Bacıların daha nice kadınların sesi hala yankılanıyor. O idealler hala bayrak gibi elden ele dolaşıyor. İşte tam bu nedenle Kastamonu bir kadın ve Cumhuriyet şehridir. O inançlı günlerden tam 105 yıl sonra bugün asgari ücretle geçinmeye çalışan hanelerimizde yük kadınlarımızın, kardeşlerimizin omuzlarında. Evi geçindirmek, çocukları için kaygılanmak sizlerin omuzlarınızda. Emekli maaşıyla geçinmeye çalışan hanelerde, torunlarına karşı mahcup bakışlar kadınlarımızın gözlerinde. İşten çıkarmanın olduğu yerlerde, işsizlikle ilk biz kadınlar yüzleşiyoruz. Sarımsak, pancar, pirinç tarlalarında biz varız. İşte tüm gayretimiz bu gidişatı değiştirmek ve eşit, adalet dolu günleri hep birlikte inşa etmektir. Bunu nasıl başardığımızı yerel seçimlerde gördük. Partimizin bütün kurumları hep birlikte omuz omuza vefa içinde, dayanışma içinde, yardımlaşma içinde çalıştı ama en önemlisi disiplin içinde çalıştı. Verilen görevleri eksiksiz yerine getirme bilinci ile çalıştı. Bu vesileyle o günlerde çalınmadık kapı bırakmayan kadınlarımıza yürekten teşekkür ediyorum. Aynı zamanda kadınlarla yan yana, eşit koşullarla siyaset yapmaya katkı oy koyan erkek kardeşlerime de teşekkür ediyorum. Buradan çıkacak sonucun partimize iktidar yolunda mütevazi ama önemli katkılar yapacağını hep birlikte göreceğiz” ifadelerini kullandı.

'AKP İktidarına Karşı Mücadeleyi Hep Beraber Yükseltmeliyiz'

Kongreye katılan CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka CHP'nin uzun yıllar sonra Türkiye'de birinci parti olduğunu vurgulayarak; “Elbette bu hepimizin modunu yükseltti. Aynı zamanda hepimizi omuzlarındaki sorumluluğu da arttırdı. Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel'in ‘Değişimiz yüzyılı, yüzyılın değişimi' diyerek başlattığı süreç öyle görünüyor ki, ilk seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi'nin iktidara gelmesiyle Cumhuriyet Halk Partili bir cumhurbaşkanının seçilmesiyle sonuçlanacak. Zor bir dönemden geçiyoruz. O yüzden birlik ve beraberlik içerisinde olmaya daha fazla ihtiyacımız olduğu bir dönemdeyiz. Öyle bir dönemdeyiz ki, her gün bir kadın ihlaliyle karşılaşıyoruz. Öyle bir dönemdeyiz ki, her gün en az bir kız kardeşimiz aramızdan koparılıyor. 8 ilde 3 günde 9 kız kardeşimiz öldürüldü. İşte bu yüzden AKP iktidarına karşı mücadeleyi hep beraber yükseltmeliyiz. Tek adam bir gece yarısı 3 defa ‘boş ol' diyerek İstanbul Sözleşmesi'ni fesih etti. Yetmedi, şimdi de, ‘6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'u da budamaya kalkıyorlar. Kadınların üç kuruşluk nafaka hakkına el koymaya kalkıyorlar. 9'uncu Yargı Paketi'yle kadın örgütlenmesinin önüne geçip etki ajanlığı adı altında herkesi provokatör ilan ediyorlar. Yine 9'uncu Yargı Paketi kadınların birçok haklarını gasp edecek bir takım unsurlar içeriyor. Bazılarını geri çektiklerini iddia ediyorlar. Ama gerçekte ne olduğunu önümüzdeki hafta salı günü hep birlikte göreceğiz. Geçen günlerde Adalet Bakanı, Medeni Kanunu sil baştan yazacaklarını iddia etti. Hep birlikte Medeni Kanunu sil baştan yazmaya kalkanları ilk seçimlerde siyaset tarihinden sileceğiz. Bunu yapacak güce, bunu yapacak iradeye sahip olduğumuzu biliyorum” ifadelerini kullandı.

‘Kadın Üye Oranımızı Yüzde 37'ye Yükselttik'

Nazlıaka son olarak; “Sizler, kapı kapı dolaştınız. Sıkılmadık el, çalınmadık kapı bırakmadınız ve 30 yıl sonra Kastamonu'nun kaderini değiştirdiniz. Elbette burada örgütle mücadele önemli. Ana kademeyle kadın kollarının uyumlu çalışması çok önemli. Örgütten gelen bir belediye başkan adayımız vardı, bugün belediye başkanımız oldu. Onun da örgütle uyumlu adımları atmış olması çok önemli. Siz burada, Kastamonu'da bu uyumların hepsini beraber gerçekleştirdiniz ve başarıya ulaştınız. İşte şimdi Türkiye'de bunu yapmak zorundayız. Önemli aşamalar kaydettik. Son dört yıl içerisinde 220 bin yeni kadın üye aramıza katıldı. Kadın üye oranımızı yüzde 37'ye yükselttik. Ancak bu bize yetmez yüzde 50 istiyoruz. Kadın temsil oranını da yükselttik. Kadın belediye başkan sayısı dörde katlandı. Kadın belediye meclis sayısın 2019 yılına kıyasla dörde katlandı. Dolayısıyla her kademede kadın temsil oranımızda önemli bir artış yaşandı” diye konuştu.

‘Bizler Çalıştık Kastamonu Kazandı'

CHP İl Başkanı Dilek İlke Karabacak ise; “Bugün bu kürsüye Cumhuriyet Halk Partisi'nin Kastamonu'daki ilk kadın il başkanı olmanın gururuyla çıkıyorum. Bu gücü sizlerden aldığımın bilinmesini istiyorum. Kastamonu'nun çocukları, kadınları, anneleri için mücadele ettik ve bu mücadelenin sonunda şehrin geleceği için önemli bir başarı elde ettik. Bizler çalıştık Kastamonu kazandı. Bu süre zarfında her biriniz evinden, işinden, çocuğundan fedakârlık yapıp, bu şehrin geleceğine omuz verdiniz. Şimdi önümüzde yeni bir görev var, yeni bir sorumluluk var. O görev, o sorumluluk Cumhuriyet Halk Partisi'ni ilk seçimde iktidara taşımaktır. O nedenle; Kadının ortak olmadığı bir düzenin barışı getirmediğini, kadını yok sayan bir anayasanın şiddeti doğuracağını, kadını yok sayan bir ekonomik düzenin refah yaratmayacağını, kadını yok sayan bir siyasetin ülkeye aydınlık bir gelecek inşa etmeyeceğini herkese anlatmamız gerekiyor. Kadınların dolgu malzemesi olduğu değil siyasette aktör olduğu bir siyaseti hep birlikte inşa etmeliyiz. Bu nedenle bugün buradaki tüm kadınların önümüzdeki kongrelerde ana kademe yönetimlere, ana kademe il ve ilçe başkanlıklara talip olmaya davet ediyorum. Her daim yanınızda olacağımı bilmenizi istiyorum” şeklinde konuştu.

‘Bize Kader Diye Dayattıkları Bu Kötü Düzeni Değiştirelim'

Kadınlara seslenen Karabacak; “Kastamonu'nun yiğit ve fedakâr kadınlarına seslenmek istiyorum. Baba evinize gelin Cumhuriyet Halk Partisi'ne üye olun. El ele verelim. Omuz omuza verelim. Bize kader diye dayattıkları bu kötü düzeni değiştirelim. Bu ülkede iyiliğin ve güzelliğin iktidarını hep birlikte kuralım. Hiçbir şey için olmasa bile gelin bunu geleceğimiz için, evlatlarımız için yapalım. Biliyorum Türkiye'de kadın olmak zor. Kastamonu'da kadın olmak zor. Bedeli fazla. Ama bu düzeni biz kadınlar değiştireceğiz. Bir kez başardık, bir kez daha başaracağız. Sözlerime son verirken Kadın Kollarımıza bugüne kadar emek veren her bir yol arkadaşıma canı gönülden teşekkür ediyor, bugün kongremizde görev alacak yeni yönetim kurulumuza şimdiden başarılar diliyorum. Başta Genel Başkanımız Özgür Özel olmak üzere kadınların siyasette aktör olmalarının önünü açan parti meclisi üyem yoldaşım Hikmet Erbilgin'e ve belediye başkanım yoldaşım Hasan Baltacı'ya tekrar huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Uzun bir yoldan geldik. Uzun bir yola çıkıyoruz. Dün başardık. Biliyorum ki bugün de başaracağız. Yolumuz açık olsun” dedi.

‘Önceliğimiz Kadınlarımız, Çocuklarımız Ve Gençlerimiz Olacak'

Belediye Başkanı Hasan Baltacı ise; “Bugüne kadar elde ettiğimiz bütün başarılarda sizlerin emeği ve gayreti var. Bunu kürsüde birbirimize iltifat etmek için söylemiyorum. Buna kalben inanıyorum. Biz Kastamonu'da kadınların ve gençlerin mücadelesinin önünü açabildiysek ne mutlu bize. Bundan sonrada yapacağımız her işte önceliğimiz kadınlarımız, çocuklarımız ve gençlerimiz olacak. Bu şehirde başta kadınlar ve çocukların güvenli, huzur içinde mutlu bir şekilde yaşaması için Kastamonu Belediyesi olarak üzerimize ne düşüyorsa onu yapacağız. Önceliğimiz her zaman bu olacak. Süt mü dağıtacağız? Kreş mi açacağız? Etüt merkezi mi yapacağız? Kültür sanat merkezi mi yapacağız? Toplu ulaşımı mı düzenleyeceğiz? Önceliğimiz bu olacak. Zekiye Hanımların, Şerife Bacıların şehrinde öncelik kadınlarındır. ‘Yuvamız Kastamonu' diyoruz ya, yuvamızın sahibi sizsiniz. Yönetme iradesini millet bize verdi, sizlerin iradeli gayretleri sayesinde. Fakat biliyoruz ki, bu yuvanın gerçek sahipleri sizlersiniz. Bunu bilerek önümüzdeki günlerde mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu mücadeleyi birlikte büyüteceğimizden zerre kuşkum yok” şeklinde konuştu.

‘Kastamonu'da Kadınların Sesi Gür Çıkıyor'

Kastamonu'nun bir kadın ve cumhuriyet şehri olduğunu vurgulayan CHP PM Üyesi Hikmet Erbilgin; “Genel merkezimizden önce Türkiye'de eşit temsili önce sayın İlke başkanım, Merkez ilçe başkanıyken hayata geçirmişti. O dönem yönetiminin yarısı kadın, yarısı erkeklerden oluşuyordu. Yine aynı dönemde 20 ilçemizde, 6 kadın ilçe başkanımızla birlikte omuz omuza çalışma imkanını yakalamış bir il başkanıydım. Bu dönemde belediye başkan yardımcılarımızda genç bir kadın kardeşimiz var. Karşımda Atatürkçü Düşünce Derneği başkanımız var. Oda bir kadın. Kastamonu'da kadınların sesi gür çıkıyor. Gür çıkmaya devam edecek. Bizde onların bu gayretli mücadelesine destek olmaya devam edeceğiz. Kastamonu tarihi itibariyle bir kadın ve cumhuriyet şehridir. Bize düşen bunun içini doldurmak ve güçlendirmektir. Bu topraklarda 105 yıl önce Zekiye hanımlar 10 Aralık'ta emperyalizme karşı Kurtuluş Mücadelesinin kıvılcımlarından birini yaktılar. Kadınların özgüveni arttıran, sorumluluğunu hatırlatan işler yaptılar. Bize düşen görev yürüdüğümüz bu yolda Cumhuriyet Halk Partisi'ni ilk seçimlerde iktidara taşımaktır. Bunu bilincindeyiz. Bunun en önemli dayanağı Cumhuriyet Halk Partisi örgütü diye tanımlanan şeyin sadece ana kademelerden ibaret olmadığını bilmeniz gerekiyor. Cumhuriyet Halk Partisi örgütü kadın ve gençlik kollarıyla seçilmiş milletvekilleri, belediye başkanları ve meclis üyeleri ile tam bir uyum içerisinde çalışmalıdır. Bu alanların birinde topallama veya aksama olduğunda bu önce partimize sonra seçmenlere sirayet eden, ağızda kötü bir tat bırakan bir duyguya dönüşür. O nedenle bugüne kadar ki mücadelemizde örgütü ile çalışmaktan bir an bile vazgeçmemiş sayın belediye başkanıma, değerli yoldaşıma huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum. Seçilmiş olanlarımızın, partisi ile el ele, onun duygusunu anlayan, onun beklentisini anlayan, adımları doğru atan her işin büyüdüğünü biz Kastamonu'dan biliyoruz. Parti yöneticisi olarak biz üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız. Şimdi bu yürüyüşü daha çok kız kardeşimizle güçlendirme vakti. Şimdi bu yürüyüşü tamda 105 yıl önce olduğu gibi Kastamonu'da kadın ve cumhuriyet kenti vurgusunu güçlendirme vakti. Kongremizin Kastamonu'ya hayırlı olmasını diliyorum. Türkiye'deki kadın hareketinin biçimlendirilmesinde 100 yıllık deneyim biriktirmiş olan Kastamonu İl Kadın Kolları Hareketi başkanlığının bilgi ve birikimleri üst kademelerimize aktarılacaktır. Omuzlarınızda yük büyük. Bunun altından başarıyla kalkacağınızı biliyorum” dedi.

Konuşmaların ardından gerçekleşen genel kurulda güven tazeleyen Sema Akıncı'nın yönetiminde; Gülcan Büyükdemirci, Hamiye Yılmaz, Şadan Keleş, Damlagül Yazıcıoğlu, Ayla Burkucu, Sibel Aydemir, Nurten Abasıyanık, Şebnem Şenay Berber, Sema Tarakçı, Şerife Ceyda Atılgan, Özlem Şenel, Nimet Kalemci, Şengün Başıdinç, Sevil Veren yer aldı.

Özel Haber

Bakmadan Geçme