Bisikletçilerin Akçaabat yolculuğu başladı
Trabzon'un Akçaabat ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 100'üncü yıldönümü kapsamında, 13-17 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan bisiklet turunun startı dün Cumhuriyet Meydanı'ndan verildi. Dün gerçekleştirilen başlangıç törenine Vali Yaşar Karadeniz, Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Gençlik Hizmetler ve Spor İl Müdürü Erdoğan Akbıyık, Organizasyon Organizatörü Osman Kalyoncu, bisikletçiler katılım sağladı. İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından protokol...
Trabzon'un Akçaabat ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 100'üncü yıldönümü kapsamında, 13-17 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan bisiklet turunun startı dün Cumhuriyet Meydanı'ndan verildi.
Dün gerçekleştirilen başlangıç törenine Vali Yaşar Karadeniz, Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Gençlik Hizmetler ve Spor İl Müdürü Erdoğan Akbıyık, Organizasyon Organizatörü Osman Kalyoncu, bisikletçiler katılım sağladı.
İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından protokol konuşmalarının gerçekleştirildiği başlangıç etkinliğinde Trabzon'un yöresel halk oyunları da oynandı.
'KASTAMONU'NUN TRABZON İÇİN AYRI BİR ÖNEMİ VARDIR'
Organizatör Osman Kalyoncu yaptığı konuşmada; '1918 yılında, silahların bir şekilde Kastamonu'ya ulaştırılması gerekiyordu. 1918'de Akçaabat'ın eski ismi olan Polathane Gemisi'yle geceleri yol kat ederek ve gündüzleri bekleyerek silahlar İnebolu Limanı'na ulaştırıldı. Trabzon ile Kastamonu'yu birbirine bağlayan bu olguyu yaşatmak ve yüceltmek anlamında bu organizasyonu gerçekleştirdik. Kastamonu'nun Trabzon için ayrı bir önemi vardır. Kastamonu, bulunduğu konum itibariyle Karadeniz'in en önemli şehirlerinden bir tanesidir. Kastamonu'nun Kültür Başkenti olması münasebetiyle, bu organizasyon Sinop, Samsun, Ordu ve Giresun'un ardından Trabzon'da sona erecek. Katılımda bize destek verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Kazasız belasız bir yolculuğu Allah'tan niyaz ediyorum' dedi.
'BİZİM ŞU AN CİĞERİMİZ YANIYOR'
Belediye Başkanı Tahsin Babaş ise; 'Tarihi kahramanlıklarıyla dolu yurdumuzda her ilimizin kendine özgü bir kurtuluş destanı, bir kahramanlık destanı vardır. Trabzon Akçabaat'ın da böyle bir destanı var, onun da 100'üncü yıl dönümü. İlimize, memleketimize, içinde bulunduğumuz ortama yakışır bir organizasyon düzenlendi. Kastamonu da 900 yıllık kahramanlık dolu, hiç işgal görmemiş bir ilimizdir. Bu nedenle, buradan başlatılıp Akçabaat'a kadar bisikletçi kardeşlerimiz ulaşacaklar. Kendilerine kolaylıklar diliyorum, Allah muvaffak etsin. Bizim şu an ciğerimiz yanıyor. Afrin'de toprağımız, bayrağımız, ezanımız, milletimiz, namusumuz için Türk Silahlı Kuvvetleri, kahraman askerlerimiz orada savaşıyorlar. Allah burunlarını kanatmasın. Orada ciğerparelerimiz, aslanlarımız şehit oluyorlar. Onlara da Allah'tan rahmet yakınlarına da başsağlığı ve sabırlar diliyorum' ifadelerini kullandı.
'KASTAMONU İLE TRABZON'UN KADERİ BİRÇOK NOKTADA KESİŞİYOR'
Vali Yaşar Karadeniz ise: 'Kastamonu ile Trabzon'un kaderi birçok noktada kesişiyor. Bu yolun kesişmesi çok daha ötelere gidiyor. 1461'e gittiğimizde, 1461 yılı hem Trabzon'un hem de Kastamonu'nun Osmanlı topraklarına katılım yılı. Aynı yıl içerisinde Osmanlı toprağı haline gelmişler. O günden bu güne kadar da Türk yurdu olarak yollarına devam ediyorlar. Daha sonraki yıllarda Kastamonu ve Trabzon Osmanlı'nın iki büyük yönetim merkezi olmuşlar ve komşu vilayet olarak Türk milletine hizmet etmeyi sürdürmüşler, ta ki 1'inci Dünya Savaşı'na kadar bu durum devam etmiş. 1'inci Dünya Savaşı'nda Trabzon bir süre işgal altında kalıyor ve 1918'e doğru da artık Akçaabat ve Trabzon bölgesi bu işgalden kurtulduktan sonra, 'biz kurtulduk, sıra Anadolu'nun kurtulmasında' diyorlar. Oradaki cephaneyi deniz yoluyla İnebolu'ya oradan da Ankara'ya ulaşması için seferberlik başlatıyorlar. İşte bugün burada yapacağımız bu etkinlik, bu seferberliğin karadan, bu sefer Kastamonu'dan Akçaabat'a olan yönü. Ben, bisikletçilerimize bu uzun yolculukta başarılar diliyorum. Afrin'de, Kurtuluş Savaşı'nda ve terörle mücadelede şehir olan tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Biz aslında şu anda fiilen bir savaşın içindeyiz ama bakın şu durduğumuz ortamda ve normal yaşantımızda savaşı hemen hemen hiç hissetmiyoruz. İşte bu bizim ne kadar güçlü bir devlet olduğumuzun da göstergesidir. Biz bu gücü, bu devleti, sağlam temeller üzerine kuranlar ve bu süre içerisinde bu devlete hizmet edenlere ve şehitlerimize borçluyuz. Hepsini rahmet ve minnetle anıyorum' diye konuştu.
Protokol konuşmalarının ardından, hediye takdimleri gerçekleştirildi. Vali Yaşar Karadeniz, organizasyonun startını verdi.
GÜZERGAH: SAMSUN-ORDU-GİRESUN-TRABZON
1918 yılında kaptan Harun Kaptan'ın Pulathane Gemisiyle cephaneleri İnebolu'ya getirildiği ve İnebolu'dan da Şerife Bacı gibi kadınlarımızın cephaneleri Anadolu'ya ulaştırdığı göz önüne alınarak; ilimizde startının verildiği organizasyonda, bisikletçiler Sinop-Samsun-Ordu-Giresun-Trabzon istikametini takip edecek.
Her gidilen ilde, sahnenin kurulacağı, halk oyunlarının oynanacağı ve çeşitli ziyaretlerin gerçekleştirileceği öğrenildi.