Bin Kişilik İşgücü Uyum Programı Başlıyor

İŞKUR bin kişilik kontenjan ile işgücü uyum programını başlatıyor. İŞKUR işsizlerin istihdam edilebilirliğini artıracak bilgi ve beceri kazandırmak amacıyla İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri işbirliği ile toplam bin kişilik İşgücü Uyum Programı (İUP) başlatacak.

Program kapsamında İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından belirlenen il genelindeki okullarda, katılımcılar temizlik, bakım ve onarım işlerinde yaklaşık 10 ay süresince haftanın belirli günlerinde tam gün şeklinde çalışacaklar.
Katılımcılara Günlük Net 566 Bin 73 Tl Ödenecek

Program 9 Eylül 2024 Pazartesi başlayacak ve 30 Haziran 2025 tarihinde sonlanacak. Başvurular 4 Eylül-8 Eylül tarihleri arasında alınacak olup katılımcılar, geçerli başvurular arasından ikamet durumlarına göre 9 Eylül Pazartesi günü noter tarafından yapılacak kura çekilişi ile belirlenecek. Program, 9 Eylül-6 Ekim tarihleri arasında (ilk 4 hafta) haftada 5 gün ve sonraki haftalarda haftada 3 gün olarak uygulanacak olup çalışma günleri Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından belirlenecek. Katılımcılara İŞKUR tarafından, program kapsamında çalıştıkları her gün için günlük net 566 bin 73 TL (cep harçlığı) ödenecektir. Ayrıca yine İŞKUR tarafından, katılımcıların iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası katılım sağladıkları gün üzerinden karşılanacaktır (emekliliğe yönelik sigorta primi kapsamında değildir).

İŞKUR'dan yapılan bilgilendirmede; “Durumu başvuru şartlarına uyan ve program kapsamında çalışmak isteyen vatandaşlarımızın 8 Eylül Pazar günü saat 23.59'a kadar ALO-170 iletişim hattı üzerinden ve İŞKUR e-şube (www.iskur.gov.tr) internet adresinden iş arayan girişi yaptıktan sonra ‘Online İşlemler İş arayan İşgücü uyum programı' kısmından program numarası seçilerek başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuruda sorun yaşanması halinde İŞKUR İl Müdürlüğüne müracaat edilebilecektir. İşgücü Uyum Programları kapsamında bir katılımcı toplamda en fazla 140 fiili gün programdan yararlanabilir. Toplum Yararına Programlardan (TYP) daha önce faydalanmış olanlar bu programa başvuru yapabilecek olup TYP faydalanma süreleri İşgücü Uyum Programlarını etkilememektedir” denildi.

İşgücü Uyum Programa başvuru ve katılım şartları; “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. İŞKUR'a kayıtlı işsiz olmak. 18 yaşını tamamlayarak 19 yaşından gün almış olmak. Yaşlılık (emekli) ve malullük aylığı almamak (iş göremezlik veya ölüm aylığı alanlar programdan faydalanabilir). Başvuru tarihinden ve katılımcı olarak seçildiği takdirde başlama tarihinden önceki son bir aylık sürede 5510 sayılı Kanunun 4'üncü maddesi kapsamında sigortalı olmamak. Son bir yılda yüklenici kurumun, bağlı veya yan kuruluşunun çalışanı olmamak (belirtilen süre içinde Milli Eğitim Müdürlüğü TYP'sinde çalışmış olup son bir ayda sigortalı olmayanların başvuru ve katılımında engel yoktur). Programa başvuru, başlangıç ve program devamı süresince 5510 sayılı Kanunun 5'inci maddesi (kısa vadeli sigorta) kapsamında sigortalı olmamak. Başvuru tarihindeki Adres Kayıt Sistemine (AKS) göre aynı adreste ikamet edenlerin belirlenen son aya ait aylık toplam kazançlarının, bir aylık net asgari ücretin iki katını aşmaması (Yurtlar ve sığınma evleri, vb. toplu yaşam alanlarında ikamet edenler için bu şart aranmaz). Başvuru tarihi itibarıyla aktif işgücü programlarından ve işsizlik sigortasından faydalanmamak (işsizlik ödeneği hak etmemiş ve almıyor olmak). Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı bulunmamak” şeklinde sıralandı.

İşgücü Uyum Programı

İşgücü uyum programı hakkında yapılan bilgilendirmede ise; “Amaç özel politika gerektiren gruplar başta olmak üzere işsizlerin işgücü piyasasına geçişini sağlayacak bilgi, beceri, çalışma alışkanlığı ve disiplinini kazandırmak üzere Türkiye İş Kurumu tarafından aktif işgücü hizmetleri kapsamında kamu kurum ve kuruluşları ile iş birliği yapılarak düzenlenen programlardır. (istihdamında daha fazla güçlük çekilen engelli, kadın ve genç gibi gruplar)” denildi.

Özel Haber

Bakmadan Geçme