Berberler KDV indirimi istiyor
Kuaförler ve Berberler Odası Başkanı Cahit Kıcıroğlu, Katma Değer Vergisi'nin (KDV) 18'den 20'ye çıkmasının sektörü olumsuz yönde etkilediğini belirterek, açıklamalarda bulundu.
Hizmet sektöründe bulunduklarını belirten Kıcıroğlu; “Herhangi bir malı alıp satmıyoruz, direkt iş gücüyle çalışan hizmet veren bir sektörüz. Hizmet veren sektörlerde KDV'nin düşük olması veya kaldırılması lazım. Bazı Avrupa ülkelerinde bu uygulanıyor. Arkadaşlarımızın bize konuyla ilgili talepleri var. Biz 18'den 10'a düşmesini beklerken, 20'ye çıkması bizi üzdü. Devlet büyüklerimizden ve Sayın Cumhurbaşkanı'mızdan sanatkar ve zanaatkarlara karşı vergi konusunda bir düzenleme yapılması talebinde bulunuyoruz. İsteğimiz yüzde 5 bantlarına kadar düşmesi” dedi.
“ÇOĞU KİŞİ 2-3 AYDA BİR TIRAŞ OLMAYA BAŞLADI “
Oda üyelerinin KDV'nin düşürülmesi konusunda kendisine sürekli olarak talepleri bulunduğunu ifade eden Kıcıroğlu; “Gerekli yerlere bunu bildirdik ama maalesef vergi artırıldı. Emek sektöründe bu kadar vergi olmaması talebinde bulunuyoruz. 1 Temmuz'da biz de fiyat tarifesi değişikliği yaptık ve yüzde 40 uyguladık. Enflasyonla aynı oranda ama o değişiklikten sonra birçok kaleme zam geldi. Uyguladığımız zam eridi. Arkadaşlarımızın birçoğu bu fiyat değişikliğini az buluyor. Saç tıraşı 120 lira, sakal tıraşı 60 lira oldu. 120 lira çok gibi gözüküyor ama sigara 50 liraya dayanmışken, bu fiyatlar uygun. Artık müşteriler de aylık tıraş olmamaya başladı. Çoğu kişi 2-3 ayda bir tıraş olmaya başladı. Bayan kuaförlerimize de yeni bir tarife çıkardık ama onlara bu tarife yeterli olmayacak gibi. Bayan kuaförlerinde de bir kadın depresyona girdiği zaman kuaföre gider saçının rengini değiştirir ya da saçını kestirirdi, şu anda bayan kuaförlerine gelen müşterilerin azaldığını arkadaşlarımız bize iletiyor. Bayan kuaföründe 3-4 ayda bir saçını boyatan bir kadın şu anda senede bir kere boyatıyor. Keza bizde de aynı şekilde iş sirkülasyonu çok azaldı” diye konuştu.
“ESKİYE GÖRE DAHA AZ KAR EDİYORUZ”
BAĞ-KUR fiyatlarının yüksek olduğunu ödemekte zorluk çektiklerini vurgulayan Kıcıroğlu; “Ciro olarak işimiz arttı ama masraflarımız çok ağır. Eskiye göre daha az kar ediyoruz. Primimiz 9 bin, 7 bin 200'e çekilecekti onu bekliyoruz, düşürülmesi konusunda da talepte bulunuyoruz. Çıraklık ve stajdan mağdur olan arkadaşlarımız da var. Sektörümüzün maalesef çözülmesi gereken birçok sorunu var” dedi.
“BU ŞEKİLDE GİDERSE KÜÇÜK ESNAF YOK OLACAK”
Kira artışlarından etkilendiklerini belirten Kıcıroğlu; “Dükkan sahipleri ‘Bir daire 5 bin lira ediyor, benim dükkanım niye 10 bin lira etmesin' diyor. Dükkan sahibi de kendince haklı esnafımız da haklı. Bu şekilde giderse küçük esnaf yok olacak. Bu işi uzun zamandır yapanlar eski müşterileriyle bir şekilde çevirir dükkanı ama yeni dükkan açan esnafın döndürme ihtimali kalmadı. Böyle olunca da ilerleyen zamanlarda meslek ölür” diye konuştu.
“ÇALIŞMA SAATLERİNE STANDART GETİRİLMELİ”
Berber, kuaför ve güzellik salonları için oluşturulan tatil ve çalışma saatlerinin uygulanmadığının altını çizen Kıcıroğlu; “Birçok kez yapılan çalışmalar ertelendi. ‘Uygulamaya konuldu' denildi ama yine konulmadı. Bütün esnaflarda belirli bir standart olmalı, nasıl eczaneler hem hafta sonu kapalı hafta içi de sabah 9'da açılıp 19.00'da kapanıyorsa bize de böyle bir standart getirilmeli. Kafasına göre esnaf açıp kapattığında da müşteri kayıplarına sebep olabiliyor. Bizim sektör çok uzun çalışıyor. En uzun çalışan sektörlerin başında geliyoruz. Psikolojik olarak etkilenme ve depresyona girme ihtimali de bizim sektörde çok. Çünkü kişi kendine zaman ayıramıyor, bu da çeşitli sorunları beraberinde getiriyor” dedi.
“ENFLASYONİST GELİŞMELER BİZİ ZORLUYOR”
Berber ve kuaförler olarak yaşadıkları diğer sorunlardan da bahseden Kıcıroğlu; “Elektrik paraları çok yüksek. Meslek gereği birçok hastalığa yatkınız, berber ve kuaförler riskli meslek gurupları içinde yer alıyor ama daha az senede emekli olamıyoruz. Varis, parmak arasında kıl batması, bel fıtığı bizim meslekte çok sık görülen hastalıklar ama emeklilik de herhangi bir indirim yok. Federasyonumuz bu konuda çalışmalar yürütüyor, inşallah bu konularda da devletimizden sevindirici bir haber bekliyoruz. Pandemi döneminde de bir süre kapalı durduk ve o zaman da elektrik, kira giderlerimiz devam etti. O zaman da borçlarımızda artış oldu. Bu borçları düzeltmeye çalışırken enflasyonist gelişmeler bizi zorluyor” diyerek sözlerini tamamladı.