Benim Oyun Sandığım, Taşköprü'de uygulanacak

2023 Eğitim Vizyonu ile okul öncesi eğitimi zorunlu eğitim kapsamına almaya hazırlanan Milli Eğitim Bakanlığı, geçiş sürecinde özellikle kırsal bölgelerdeki çocuklara ev ortamında ulaşmak için 'Benim Oyun Sandığım' adlı eğlenceli bir eğitim seti ve bir takvim hazırladı. Sandıkların pilot uygulamanın yapılacağı 26 ilde tespit edilen ailelere ulaştırılmak üzere yola çıktığını belirten Milli Eğitim Bakanı Ziya...

Benim Oyun Sandığım, Taşköprü'de uygulanacak


2023 Eğitim Vizyonu ile okul öncesi eğitimi zorunlu eğitimkapsamına almaya hazırlanan Milli Eğitim Bakanlığı, geçiş sürecinde özelliklekırsal bölgelerdeki çocuklara ev ortamında ulaşmak için 'Benim Oyun Sandığım'adlı eğlenceli bir eğitim seti ve bir takvim hazırladı.

Sandıkların pilot uygulamanın yapılacağı 26 ilde tespitedilen ailelere ulaştırılmak üzere yola çıktığını belirten Milli Eğitim BakanıZiya Selçuk; 'İçindeki oyun materyallerini ders aletleri yapım merkezimizdekendimiz ürettik ve bir de 365 günlük eğitim takvimi hazırladık. Şimdilik pilotuygulamayla ihtiyaç sahibi ailelerimize dağıtıyoruz. Hedefimiz erken çocukluktaerişemediğimiz ailenin kalmaması. Çocukla oynar, nitelikli vakit geçirir vehakkını koruyup teslim ederek çocukluğuna eşlik ederseniz; bir ülkenin geleceğiiçin en önemli yatırımlardan birini yapmış olursunuz' dedi.

'HER ÇOCUĞAOYUN İLE İLGİ İLE BİLGİ İLE ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ'

Okul öncesi eğitim, '2023 Eğitim Vizyonu' ile zorunlu eğitimkapsamına alınacak. Milli Eğitim Bakanlığı, 'Kırsal ve düşük yoğunlukluyerleşim bölgelerindeki çocuklara esnek zamanlı ve alternatif erken çocuklukeğitimi modelleri' sunmak üzere planladığı çalışmaları hayata geçiriyor. Evlereulaştırılmak için hazırlanan 'Benim Oyun Sandığım' bunlardan ilki. Sandıklarilk aşamada pilot uygulamanın yapılacağı 26 ilde çocuklar ve ailelerlebuluşturulmak için yola çıktı. Erken çocukluk eğitiminin çocuğun sosyal,duygusal, bilişsel, dil ve motor gelişimini üst düzeyde destekleyen, yaşam boyuonlara en önemli katkıyı sağlayan en önemli eğitim basamağı olduğuna dikkatçeken Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk; 'Erken çocuklukta erişemediğimizailemizin kalmamasını ve her çocuğa oyun ile ilgi ile bilgi ve kitap ileulaşmayı hedefliyoruz. Süreci izleme, değerlendirme ve geliştirmeçalışmalarıyla takip edeceğiz' dedi.

Ailelere önerilerde bulunan Bakan Selçuk; ''Anne baba olarakçocukla oyun oynar, nitelikli vakit geçirir ve hakkını koruyup teslim ederekçocukluğuna eşlik ederseniz; bir ülkenin geleceği için en önemli yatırımlardanbirini yapmış olursunuz. Bu oyun sandığı bunun için' diye konuştu.

'21 AYRIBAŞLIKTA YAKLAŞIK 2 BİN 650 İÇERİK VAR'

Sandığın içindeki oyun materyalleri ve sandığın BakanlığınDers Aletleri Yapım Merkezinde üretildiğini vurgulayan Bakan Selçuk, sandık ilebirlikte bir de 365 günlük 'Erken Çocukluk Eğitim Takvimi'nin hazırlandığınıduyurdu. Zorunlu okul öncesi eğitime geçiş döneminde bilhassa kırsalbölgelerdeki çocuklara doğrudan evlerinde ulaşmak için Temel Eğitim GenelMüdürlüğü ile çalışma yaptıklarını belirten Bakan Selçuk; 'Sayı çubuğu,bloklar, kuklalar, yap-boz'lar, hikaye setleri gibi 25 parça eğitim materyalibelirledik. Bunların üretimi Ders Aletleri Yapım Merkezimiz tarafındangerçekleştirildi. Bu materyalleri bir sandığa koyduk. Adı da 'Benim OyunSandığım' oldu. Sandıkta, materyallerin yanı sıra, aileleri çocuk gelişimikonusunda bilgilendirecek, çocukları ile iletişimi ve bağını destekleyecekmesajlar, çocukların gelişimine katkı sunacak etkinlikler ve pratik bilgilerinyer aldığı bir de takvim bulunuyor. 365 günlük 'Erken Çocukluk EğitimiTakvimi'nde 21 ayrı başlıkta yaklaşık 2 bin 650 içerik var' ifadelerinikullandı.

İLGİLİPERSONELE EĞİTİM VERİLDİ

Pilot uygulama için Adıyaman'ın Kahta, Afyonkarahisar'ınEmirdağ, Ağrı'nın Doğubayazıt, Ankara'nın Altındağ, Antalya'nın Kepez,Batman'ın Kozluk, Bingöl'ün Merkez, Bitlis'in Hizan, Diyarbakır'ın Sur ve Kulp,Erzurum'un Karayazı ve Pasinler, Gaziantep'in Şehitkamil, Hakkari'nin Merkez veYüksekova, Hatay'ın Altınözü ve Yayladağı, İstanbul'un Esenler ve Esenyurt,İzmir'in Karabağlar, Karaman'ın Merkez, Kastamonu'nun Taşköprü, Malatya'nınBattalgazi, Mersin'in Akdeniz, Muş'un Merkez, Ordu'nun Kabataş, Sakarya'nınHendek, Samsun'un Vezirköprü, Şanlıurfa'nın Birecik, Haliliye ve Harran,Yozgat'ın Akdağmadeni ilçeleri belirlendi. Bu ilçelerdeki materyalin dağıtımı,izleme ve değerlendirme çalışmaları konusunda ilgili personele eğitim verildi.Ayrıcauygulamanın izlenmesi için e-okul sisteminde de bir ekran tasarlandı.Materyalin dağıtılacağı çocuklar e-okul'a kaydedilecek, bu çocukların ilkokulbirinci sınıftaki gelişim düzeyleri diğer öğrencilerle karşılaştırılarakmateryalin etki analizi de yapılacak. Her ay il ve ilçelerdeki formatörlervasıtası ile ailelere bir kitap ulaştırılması ve bu şekilde çocuğa her ay biröykü okunması da hedefleniyor. Çocuğun tüm gelişimine katkı sağlayan bu özelset ile aile-çocuk ilişkisinin güçlendirilmesi de amaçlanıyor.

Bakmadan Geçme