Belediye Başkanı Vidinlioğlu'ndan 4 yıllık icraat raporu

Kastamonu Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu göreve geldikten bugüne kadar geçen 48 aylık zaman diliminde gerçekleştirdikleri çalışmalara ilişkin olarak genel değerlendirmelerde bulundu.

Kastamonu Belediye Başkanı Op. Dr. R. Galip Vidinlioğlu göreve geldikten bugüne kadar geçen 48 aylık zaman diliminde gerçekleştirdikleri çalışmalara ilişkin olarak genel değerlendirmelerde bulundu.

Göreve ilk geldiği gün mali disiplin sağlayacağını söylediğini hatırlatarak sözlerine başlayan Başkan Vidinlioğlu; “Geride bıraktığımız dört yılı da hem Kovid-19 salgını, hem de şehrimizin yaşadığı yüz yılın sel felaketi ve tabi bütün dünyada etkisini hissettiğimiz enerji fiyatlarındaki doğalgaz fiyatlarındaki artış ile tüm üretilen mamullere yansıması ve en son da iki ay önce yaşadığımız tarihin en büyük deprem felaketiyle karşı karşıya kaldık. Normal bir dört yıldan çok daha farklı bir süreci birlikte yaşadık. Göreve geldiğimiz ilk gün mali disiplin sağlayacağımızı duyurmuştuk. Bazı rakamlar zorlu süreçten nasıl çıktığımızın adeta özeti gibi. Kastamonu Belediyesi'nde hep ifade ettiğimiz ortak akıl ve şeffaflık ilkesiyle hareket edeceğiz ve tüm verileri de kamuoyuyla paylaşacağız diye. Bunu yapan nadir belediyelerdeniz belki de tek belediyeyiz. Şeffaflığı sadece siyasi bir argüman olarak kullananlardan olmadığımız internet sitemizi inceleyen herkes tarafından görülecektir. Burada sitemiz üzerinden de tüm raporlarımıza ulaşıma imkanına herkes sahip. Tabi ki derdi millet, memleket olmayan sadece algı yaratmak ve iftira siyaseti üretmek üzerine algı yaratmak üzerine bir takım şeyler söylüyorlar. Raporlar kasıtlı olarak yanlış yorumlansa da hemşehrilerimiz ile aramızdaki bağı zedelemeyeceklerini bilmeleri gerekmektedir. Raporlarımızı kasıtlı ve gerçek dışı yorumlayanlara karşı yine şeffaflık ilkemiz çerçevesinde gerekli cevapları veriyoruz. Bizler hem vicdani hem de hukuki sorumluluklarımızı yerine getirdik ve getirmeye devam ediyoruz."

"KASTAMONU BELEDİYESİ, İHTİYAÇ DUYULAN HER NOKTADA"

Vidinlioğlu: "Bu süreçte dünyayı etkisi altına alan ekonomik sıkıntılar süreci başladı. Tüm gelirlerin azaldığı bir süreçten geçtik. Bu dönemde esnaflarımızı rahatlatmak adına kira gelirlerimizde ertelemeler yaptık. Düşük gelirli ailelerimize desteklerimizi arttırdık. Zor zamanlarda Kastamonu Belediyesi olarak hem esnafımızın hem de hemşehrilerimizin yanında olduk. Gerek yangılarda gerek ilimizin de içerisinde yer aldığı sel felaketlerinde gerekse deprem felaketinde ülkemizin 155 yılı aşkın koca çınarı olan Kastamonu Belediyesi var gücüyle sahada, milletinin, hemşehrilerinin yanında oldu. Bizim üzüntümüz de sevincimiz de bir. Yolumuz da hedefimiz de bir. Değerlerimiz bir, toprağımız bir, bayrağımız bir. 100 yıllık Cumhuriyetin temelline en sağlam harcı atan nice Şerife Bacı'nın, Halime Çavuş'un, Hafız Selman İzbeli'nin, Hamamcı Kadı Salih Reis'in torunlarıyız. Bizim için önce ülkemiz ve milletimiz gelir. Bundan ötürü Kastamonu Belediyesi milletinin kendisine ihtiyaç duyduğu her noktada olmuştur ve olacaktır."

“1 MİLYAR TL'LİK BİR YATIRIMA İMZA ATTIK”

“Göreve başladığımız günden bugüne enflasyondaki beklenmedik artışa, yaşanan onca zorluğa rağmen, akılcıl, özenli ve planlı olarak attığımız adımlar sonucunda Kastamonu'muza 4 yıllık süre zarfında 503 milyon 671 bin TL'lik öz kaynaktan yatırım harcaması yaptık. Bakanlıklarımız ile birlikte ortak yürüttüğümüz projeleri de ele aldığımızda şehrimize toplamda 1 milyar TL'lik bir yatırıma imza attık. Yine dört yıl önce 140-145 milyon TL olan belediyemizin toplam borç yükünü gelirlerimizin azalmasının karşısında disiplinli, planlı ve kararlı çalışma ile bütçe giderlerinin enflasyondaki beklenmedik artışa, giderlerimizin beş kat artmasına rağmen kademeli olarak azalmaya devam etmektedir. Sadece 2022 yılı giderimiz yüzde 189 oranında artmasına rağmen bugün itibariyle toplam borcumuz 100 milyon TL civarındadır. Göreve geldiğimizde belediyemizin borç yükü bütçenin yüzde 75'ni kapsarken bugün borcumuz bütçemizin sadece yüzde 11'i oranındadır. Bütçesel oranlamaya baktığımızda yüzde 64 oranında bir azalma söz konusudur. Yatırım artarken borç yükünün azalması şehrimize ve kaynaklarımıza ne denli sahip çıktığımızın bir göstergesidir. Kastamonu Belediyesi olarak biz Kastamonu'nun yarınları için çalışmaya, üretmeye ve üretene destek olmaya devam edeceğiz."

“ANLAYIŞIMIZ ÜRETKEN BELEDİYECİLİK”

"Benim kıymet verdiğim projemiz ata tohumlarımız. Kefili benim. Anlayışımız üretken belediyecilik. Önümüzdeki dönemin ana konusu sağlıklı gıda ve su olacak. Ata tohumları özellikle sahip çıkmamız gereken bir proje. İnşallah bu sene daha fazla dağıtacağız. Geride bıraktığımız üç yılda atalık tohumlardan elde ettiğimiz 200 bin domates, biber ve salatalık fidesini hemşehrilerimize ücretsiz olarak dağıttık. Şehrin alt yapı sorununu çözmek adına önemli projeler yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Bu doğrultuda Mehmet Akif Ersoy Mahallesi Tosya Yolu mevkii ve Budamış Mahallesi başta olmak üzere şehrimizin her noktasında bugüne kadar toplam maliyeti 80 milyon TL olan altyapı yatırımını gerçekleştirdik. Göreve geldiğimde Mehmet Akif Ersoy Mahallemizde Tosya Yolu'nda çamurdan geçilmiyordu. Altyapı hiç yoktu. Orada yaptığımız devasa yatırım sorunları büyük ölçüde çözdü. Ufak bir iki noktada asfaltlama konusu var alt yapı tamamlandı onları da bitireceğiz. Bölgenin park ve peyzaj çalışmalarında örnek bir iliyiz. Bu doğrultuda 57 parkımız, 300 çocuk oyun alanı ve kondisyon setimiz bulunmakta. Çocuklarımız ve gençlerimiz için 13 semt sahası ve 4 basketbol sahası kurulumunu da gerçekleştirdik. Yeşilin başkenti Kastamonu'muza Şehit Fırat Çakıroğlu, Bekir Yücel ve Şehit Öğretmenler Parkı gibi birbirinden güzel alanlar kazandırdık. Bunun yanı sıra; 66 bin 622 adet ağaç ve çalı dikimi, 616 bin 260 adet yazlık ve kışlık mevsimlik çiçek dikimi, 28 bin adet lale, 10 bin adet lavanta, 2 bin Adet sümbül ve nergis üretimi, 41 bin 50 metrekare hazır rulo çim uygulaması, 9 bin 700 metrekarelik alanda otomatik sulama sistemi, 68 adet oyun seti kurulumu, 27 adet Kondisyon Parkuru/Street Workout Parkuru Kurulumu gerçekleştirdik. Mehmet Akif Ersoy Mahallemizde yaşam alanı bitme aşamasına geldi. 3 bin metre kare üzerine gerçekleştirilecek. Geçtiğimiz yıl yapımını tamamladığımız Semt Sahamızın da yer aldığı parkımızın toplam alanı ise 5 bin 250 metrekare olacak. İnönü Mahallesi'nde 27 dönüm alan üzerine yapılacak olan projemizin temeli atılmış olup çalışmalar hızla devam etmektedir. Yeni yaşam alanı içerisinde 8 bin metrekare yeşil alan ve 20'nin üzerinde bitki çeşidiyle bitkisel peyzaj düzenlemesinin yapılacağı proje içerisinde 200 adet kapalı garaj bulunuyor. 17 bin metrekare alan üzerinde temelini attığımız Saraçlar Mahallesi Yaşam Alanı ve Kapalı Garaj Projemiz içerisinde yürüyüş yolu, bisiklet yolu, çocuk oyun alanları, fitness alanları, kafeterya, oturma ve piknik alanları olacak. Yine burada kapalı garajlarda yer alacak. Şehrimizde ilk kez uygulanan duvar bahçe projesini tamamladık. 106 metre uzunluğunda üç metre yüksekliğindeki duvar kentin ahşabı, doğası ve tarihiyle olan bütünlüğü yansıtan bir görünüme kavuştu. Bu çalışmayı da önümüzdeki süreçte şehrin belirli noktalarına yaymak istiyoruz"

“SIFIR ATIK PROJELERİ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİ”

"Örencik TOKİ'deki vatandaşlarımızın şehre ulaşımlarını kolaylaştırmak adına önemli bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Örencik TOKİ bağlantı yolunun çalışmaları aralıksız sürmekte. Buraya 15 metre genişliğinde yaklaşık 1643 metre uzunluğunda yeni yol açıyoruz. Hemşehrilerimizin her türlü belediye hizmetini alabildiği binamızda Beyçelebi Mahallesi Muhtarlığı da yer almakta. Şehre bir kütüphane kazandırdık. Eğitim çok önemli. Burada 10 bin kitabımız var. 250 civarında üyemiz var. DSİ'nin Karaçomak Barajı kenarında bir yeri vardı. Biz burayı aldık. Atıldı orayı hem bir misafirhane olarak hem de mesire alanını arttırarak hizmete açacağız. Orman Bölge Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmeler var oraya bir yürüyüş yolu ve bisiklet yolu da kazandırmak istiyoruz. Yaptığımız çalışmanın ardından mesire alanımıza 27 adet piknik masası ve kamelya ile çocuk oyun gurupları konulacaktır. Türkiye'nin en temiz şehrine yakışır şekilde çalışmaları yürütüyoruz. Bu kapsamda Cumhurbaşkanlığı'ndan ödül aldık. Özellikle sıfır atık projeleri bizim için çok değerli. Doğal alanlarımızı temizliyor, atık pil kampanyalarımız ile çocuklarımıza ulaşıyor, yerinde ayrıştırma için vatandaşlarımıza bilgiler veriyoruz. Şehrimizin belirli noktalarında görüntü kirliliğini ve çöp kokusunu ortadan kaldırmak için 69 adet yeraltı çöp konteyneri kurulumu gerçekleştirdik. Yine ihtiyaç duyulan ve vatandaşlarımızın talebine göre mahallelerimize, sokak, cadde ve oyun alanlarımıza 908 adet dekoratif çöp kovası monte ettik. Geçici hayvan bakımevimizin fiziki şartlarında iyileştirme yapıldı. Alttan ısıtmalı hale getirildi. Bölgedeki en konforlu bakımevine sahibiz. Şartları çok düzgün hale getirildi. Sokak hayvanlarımızın tedavileri ve sahiplendirilmesi doğrultusunda 14 bin 356 sadık dostumuzun tedavisi ekiplerimizce gerçekleştirildi. 645 sokak hayvanımızın ise sahiplendirilmesi sağlandı. 29 bin kilogram kuşyemi, kedi ve köpek maması sokak hayvanlarının beslenmesi için kullanıldı. Yine sokak hayvanların korunmasına yönelik eğitim semineri hazırlandı. 200 hayvana ev sahipliği yapabilecek Doğal Yaşam Parkı projesi tamamlandı. Doğal yaşamdaki hayvanlarımızın da aç kalmamaları adına da mücavir alan dışına yiyecek ve yem bırakımları gerçekleştirdik. Vatandaşlarımızın sağlığı için 7/24 çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu doğrultuda vektörle mücadelede 34 bin 700 litre uçkun sinek ilacı, 32 bin litre larvasit ilaçlaması gerçekleştirildi. Kamu kurumları ve sivil toplum kurumlarında 3 bin litre dezenfeksiyon çalışması yapıldı. Mahalle kültürümüzü yaşatmak adına başlattığımız projelerden olan Mahalle Evleri projemizin ilki Esentepe'de tamamlandı. İnşallah devamını getireceğiz. Muhtarlık hizmetlerinin de burada verilecek. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza gıda desteğimizi sürdürüyoruz. Sosyal Yardım Marketimiz de bugüne kadar yaklaşık 8 bin aileye gıda yardımı yapıldı. Bugün itibariyle her ay düzenli olarak 242 ihtiyaç sahibi vatandaşımıza gıda desteği sağlamayı sürdürüyoruz. Covid-19 salgını süresince mağdur olan vatandaşlarımızın da yanında olarak ilk yıl 12 bin, ikinci yıl ise 10 bin gıda kolisi dağıtımı gerçekleştirdik. Ayrıca yaklaşık 400 öğrencimize gerekli yardımlarda bulunduk. Başımızın tacı ihtiyaç sahibi 118 yaşlımıza günlük olarak evde yaşlı bakım hizmeti veriyoruz. Bu doğrultuda yaşlılarımıza; banyo, yaşam alanı temizliği, çamaşır temizliği, yemek hizmeti, ayakta sağlık hizmeti ve psikolojik destek verilmektedir. Vatandaşımızın sorunlarını hızla çözmek adına faaliyete aldığımız Hilal Masa projemiz doğrultusunda 18 bin 915 hemşehrimizin gerçekleştirdiği başvurunun 17 bin 384'ü ilgili birimlerimizce çözüme kavuşturuldu. İl merkezimiz de dünyaya gelen yeni bebeklerimizin ailelerine yeni doğan bakım setleri veriyoruz. Başladığımız her hizmete devam ediyoruz. Hiçbir hizmetimizde kesinti yok. Yaklaşık 750 civarında yeni doğan bakım seti dağıtımı yaptık. Yeni Doğan Bebek Setimizde Alt Bezi, Islak Mendil, Bebek Yağı, Bebek Şampuanı, Tırnak Makası, Baskılı Önlük, Pudra, Emzik, Dişlik, Biberon ve Çıngırak bulunmaktadır."

“ATIK SU TÜRKİYE'DEKİ İLK 5 TESİSTEN BİRİ”

"Benim önemsediğim ve sıkça vurgu yaptığım ve defaten anlatmaya devam edeceğim. Yerel basınımıza da bu projenin ne denli büyük olduğunu duyurmak adına da önemli bir görev düşüyor. Biliyorsunuz daha öncesinde arıtılmayan su salgın hastalıklar için riskti hem de tarım alanını sulayan suyun kirliliğinden dolayı bu bir tehditti. Atıksu Arıtma Tesisi'ni başladık ve bitirdik. Bugün 400 Milyon TL'lik bir yatırım. Şehrin 27 yıllık rüyasını gerçekleştirdik. Ama ne yazık ki samimi bir eleştiri yapmamdan alınmazsınız 27 satır bile anlı şanlı anlatım olmadı. Burası Türkiye'deki ilk 5 tesisten biri. Üç fazlı arıtma yapan bir tesis. Şehrin 35-40 sene sonrasının hesabı yapılarak, planlanarak yapılmış bir tesis. Atıksu arıtmayla ilgili şehrimizin sıkıntısı olmayacak. Buradan 8-10 ton yakıt alıyoruz. Enerjisini kendisi üretiyor, büyük çoğunlukla. Gerçekten çok önemli. Bu yatırımın yüzde 10'unu belediyemiz ödedi. Bazen söylüyorlar, Avrupa Birliği fonu bu diye. Bulun bakalım ben alayım Avrupa Birliği fonu… Bankalar 150 bin lira kredi vermiyordu. Biz 15 Milyonluk işi kopardık geldik. 27 yıllık yapılamayanı yaptık, 27 satır yer almadı. Özellikli bunun çok önemli olduğunu hemşehrilerimize duyuralım. Tesisimizde 2022 yılında toplam 10 milyon metreküp atıksu arıtılmıştır. Tesiste 550 bin metreküp biyogaz üretilmiş olup karşılığında 998 bin kilovat elektrik üretilmiş ve elektrik tesiste kullanılmıştır"

“DERE ISLAH PROJESİ TAMAMLANDI”

“Tarihimize sahip çıkıyoruz. Kastamonu Belediyesi olarak dünden bugüne tarihi sokak ve caddelerimizde 270 adet yapının cephe iyileştirmesini tamamladık. Bu doğrultuda yedi etaptan oluşan Sokak Sağlıklaştırma projelerimizin ilk dört etabında çalışmalar tamamlandı. Mülkiyeti belediyemize ait 24 adet tescilli yapının 11'inin restorasyon çalışması tamamlandı. Bir tescilli binanın ise restorasyon çalışması sürüyor. Yapılan bu çalışmalar kapsamında Kastamonu'nun tarihi alanları ihtişamlı görüntüsüne yeniden kavuşuyor. Hemşehrilerimize daha iyi hizmet etmek ve projelerimizi hızla tamamlamak adına makine parkımızı güçlendirdik. Üç yıllık süre içerisinde 18 adet araç ve iş makinası alımı yaptık. Hizmet araç sayımızı 151 araç, 22 iş makinesine çıkarttık. Yaklaşık 2 Milyon liralık yatırım yaptık. 2 otobüs ve 1 adet finişer (asfalt serici) iş makinası da hayırseverlerimiz tarafından belediyemize hibe edildi. Dere ıslah projesi tamamlandı. Budamış Mahallesi'nde yürütülen alt yapı çalışmalarıyla ortak şekilde dere ıslah çalışması da tamamlandı. 18 milyon liralık proje Devlet Su İşleri'yle yapılan görüşmeler doğrultusunda hızla başlayarak bitirildi. DSİ Bölge Müdürümüz ile görüştüm. Burada geri kalan kısmının ihalesinin tamamlandığını ve Kebeci'nin önündeki yol ile ilgili sıkıntının da bu ihaleye dahil edilerek çözüleceği bilgini aldım. Üretime destek olmak, hemşehrilerimize en iyi hizmeti sunabilmek adına 5 adet tam otomasyonlu seramızın yer aldığı Park ve Bahçeler Müdürlüğümüz yerleşkesini tamamladık. 1500 metrekare sera alanı bulunan yeni yerleşkemizde yıllık 100 bin adet atalık tohum fidesi üretimi de yapılıyor. Burada yağmur suyu ve kar suları depolanarak sulamada kullanılıyor. Yine refüjlerde kullandığımız çiçeklerimiz de burada üretiliyor. Yine biliyorsunuz coğrafi işaretli ürünlerde iddialıydık. Türkiye'deki sayılı belediyelerden biriyiz bu anlamda. kastamonudogal.com üzerinden kendi ürünlerimizin satışını yapıyoruz. Bunu da üç bölüme ayırdık. Doğal, elişi ve ahşap ürünlerimiz var. Kim talep ediyorsa ürünler hızla ulaştırılacak."

“BELEDİYEMİZİN YAPTIĞI İŞ AZ BİR İŞ DEĞİLDİ”

“Ağustos ayında şehrimiz yüz yılın en büyük sel felaketini yaşamıştır. DSİ'nin verilerine göre ise 500 yılda böyle bir afet yok. Bir metrekareye düşen 100 kilogramlık yağış afet kabul edilirken Bozkurt'ta bu rakam 453 kilogramdı! Afetin dört buçuk katı afet! Biz bu felakette sahadaydık. Ekiplerimiz sahadaydı. Belediyemizin yaptığı iş az bir iş değildi. Hem genel merkezimizden hem bakanlarımızdan övgüye mazhar oldu. Çünkü Ağustos'un sıcağında yaşanan bir sel felaketinden sonra salgın hastalığın görülmemesi mucizedir. Biz bunun görülmemesi için mucizeyi gerçekleştirdik. 8 bin dönüm alanı üç günde bir üç farklı ilaçla dezenfekte ederek bu süreçte kimsenin karnı ağrımadan geçirmelerini sağladık. Bu bağlamda da belediyemiz çalışanlarına çok teşekkür ediyorum. Aynı tarihlerde Elazığ ve Malatya'da yaşanan depremlerden etkilenen vatandaşlarımıza yardım TIR'ı gönderilmiştir. Yine Antalya bölgesinde yaşanan yangın felaketinde ekiplerimiz aktif olarak görev almıştır”

“İLİMİZE 62 YATAKLI HUZUREVİ'Nİ KAZANDIRDIK”

“Hemen hemen küçük problemleri de çözerek açılışa hazırladığımız, hayırseverimiz mekanı Cennet olsun Ömerül Faruk Darende'nin destekleriyle yaptığımız Ömerül Faruk Darende Huzurevi tamamlandı. İlimize 62 yataklı Huzurevi'ni kazandırdık. Artık müracaatları alacağız. Açılışını yapmak için geri sayıma geçtiğimiz Engelsiz Yaşam Merkezimiz 750 metrekare alana sahiptir. Engelsiz Yaşam Merkezi'nde kurs odaları, spor aktive odaları, oyun odası, günlük bakım odası, idari odalar, toplantı salonu, kafe ve mutfak gibi mekanlar bulunmaktadır. Bu proje faaliyete geçtiğinde engelli kardeşlerimize burada resim kursu, ritim kursu, oyun kursu, el sanatları kursu, müzik ve bilgisayar kursu da verilecektir. Gerekli bağlantıları gerçekleştirdik. Hem Milli Eğitim hem de Halk Eğitim bünyesinde. Burayı da faaliyete geçirdik. Onlar için ne yapsak az. 750 metrekare alan çok bir şey değil belki ama şimdilik problemi karşılamaya yeterli. Bundan sonra inşallah daha da büyüğünü yapmak nasip olur. Bugün işimizi görecek bir Engelsiz Yaşam Merkezi'ni şehre kazandırmış olduk. Türkiye'nin en büyük 3'üncü Millet Bahçesi'ni şehrimize kazandırıyoruz. Çalışmalar sona geldi. Burada şehirde ihtiyaç duyulan bir alanı canınızın sıkılmayacağı yeşilin her tonunu göreceğiniz çok güzel bir Millet Bahçesi'ni kazandırmış olacağız. Kuzeykent Mahallesi'nde 240 dönümün üzerinde bir alana kurulan Millet Bahçesi'nin içerisinde yürüme yolları, bisiklet yolları, Millet Kıraathanesi ve Kastamonulu vatandaşlarımızın ihtiyaç duyacağı tüm sosyal alanlar yer alacak. Millet Bahçesi'nde çalışmalar sürüyor. Karaçomak Barajı'nda ciddi bir su kaybı var. Onun için çok önemli bir proje. 73 bin 690 dekarlık bölgenin zirai su ihtiyacını giderecek bir proje. İçme suyu temini için hayati önem taşıyan bir proje. Çalışmalar sürüyor. Maliyetler burada da ciddi arttı. İnşallah en kısa zamanda burasını şehrimize kazandırırız. Kırık Barajımızın yapımıyla alakalı Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü İçme Suyu Daire Başkanlığı Kırık Barajı protokolü imzalamıştık. Protokole göre Baraj yapıldıktan sonra Kastamonu Belediyesi üzerine düşen hisseyi 30 yıla yayarak geri ödeyecektir. Göreve geldiğimde yaşadığım en büyük sıkıntılardan birisi de bu Candaroğulları Mahallesi Huzur 2 konutlarıydı. İnsanlar orayı terk etmek zorunda kalmışlardı. Yol yapımından sonra ağırlık dolayısıyla toprak kaymalar meydana gelmeye başlamıştı. Çok ciddi bir maliyeti vardı. İçişleri Bakanımız sağ olsun bizi kırmadı. Bugün yaptırmaya kalksak 40-50 Milyon lirayı bulur. Geçen yıl 18 Milyona bitti. İkili ilişkilerimizle İçişleri Bakanımız, İçişleri Bakan Yardımcımız ve AFAD Başkanımız sağ olsunlar gereken desteği verdiler ve o sorunu hallettik."

“ESKİMİŞ BİNALARI DEĞİŞTİRMEMİZ ELZEM”

“Kastamonu'muzun tarihi sokaklarını gün yüzüne çıkartmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile birlikte uygulayacağımız dev projemizin gerekli çalışmaları tamamlanmıştır. Kentsel dönüşüm çalışmaları için 8,11 hektarlık alan Bakanlık tarafından uygun bulunmuştur. Belirlenen alan 2'nci ve 3'üncü Etap Sokak Sağlıklaştırmalarımızla bütünlük oluşturmaktadır. Sayın Bakanımız ile bu bağlamda bir görüşme gerçekleştireceğim. Kentsel dönüşümle ilgili çalışmalara hız vermemiz gerekli. Hem deprem hayatımızın gerçeği hem de Kastamonu'nun tarihi bir şehir olduğu gerçeğimiz. Hem tarihi yapıyı ortaya çıkartmak hem de eskimiş binaları değiştirmemiz elzem. Bu proje kapsamında 136 adet binanın yıkılması, 56 adet binanın ise restore edilmesi öngörülmektedir. Projenin tamamında 250 adet bina bulunmakta olup bunların 32'si tescillidir. Projenin toplam maliyeti geçtiğimiz yıllarda 315 Milyon TL'ydi mutlaka artış olur. 52 dönümlük alan rezerv alan olarak tespit edilmiş ve bakanlıkça ilan edilmiştir. Konuyu Bakanımız ile görüştüğümüzde bu alanın kullanım şekliyle ilgili durumu halletmiş olacağız. Acem Hanı Gastronomi Merkezi projesinde, KUZKA bir miktarına destek olacaktı. Türkiye'de ilk projelerden biri olacaktı. İki yıl önce bu gündeme geldiğinde 9 milyon gibi bir maliyeti vardı. Bunun yarısını da KUZKA yapacaktı. Biraz gecikmeler prosedürde olunca start verilemedi. Şuan maliyetler çok yüksek. İnşallah bir kaynak bulup bu projemizi şehre kazandırmak istiyoruz. Tarihi Nasrullah Meydanı'nın görselliğiyle bütünlük sağlaması adına tabela karmaşasına son verilecek. Çalışmalar sona geldi. Yine meydanda taşlarla ilgili de sıkıntılar var. Orada gerekli tamiratlar da yapılacak. Ayrıca buraya bir yeşillendirme çalışması da yapabilirsek çok daha güzel olacak.”

PLANLANAN PROJELER

Planlanan projeler ile ilgili de bilgi veren Başkan Vidinlioğlu; “Şehrimizin trafik akışının daha sağlıklı ve güvenilir olması için gerekli çalışmalar başlatılmıştır. Çalışma dahilinde şehrimizdeki kavşaklar ele alınacak ve gerekli düzenleme yapılacaktır. Mülkiyeti İl Özel İdaresi'nde bulanan ve kurumumuza 10 yıl süreyle tahsis edilen alanda 1'inci Etap projemiz olan Seyir Kulesi yapımı ve çevre düzenlemesine 2023 yılı içerisinde başlayacağız. Projemizin tüm etapları tamamlandığında seyir terası, manzara ve seyir alanı, dinlenme alanı, piknik alanı, çocuk oyun alanı, bisiklet yolu, yürüyüş yolu da yer alacak. Biz söz verdik mi yaparız. Tosya Yolu Kapalı Pazar alanının ihalesi yapılıyor. Burayı da hayata geçirmiş olacağız. Projemiz 5 bin m² alan içerisinde bin 400m² oturumlu toplam 2 bin 800m² inşaat alanına sahip 2 katlı betonarme binadan oluşmaktadır. Dernekler Binası Projesi; buranın da ihalesi önümüzdeki günlerde yapılacak. Mehmet Akif Ersoy Mahallesi 711 ada 56 parsel üzerine 3 katlı 455 m² toplam inşaat alanlı bir proje. Kuzeykent Kültür ve Gençlik Merkezi Projesi; memleketin en çok ihtiyacı olan projelerden biriydi. Onun ile ilgili çalışmalar sürüyor. Bir ay içerisinde maliyet hesapları bitmiş olacaktır diye düşünüyorum. Üst Geçit Projeleri; Mehmet Akif Ersoy ve İnönü Mahallesi üst geçit projelerimizi gerçekleştireceğiz. İlk etapta İnönü Mahallesi Şekerevleri'nin oradan Mehmet Akif Ersoy Mahallesi'ne bağlanan bir üst geçidi tamamlayacağız."

“TABİ BAŞLAMIŞ İŞİN BİTMESİNİ ARZU EDİYORUM”

“Isıtılıp ısıtılıp yenen benim de en çok başımı ağrıtan projelerden bir tanesiydi teleferik projesi… Ne oldu teleferik diyenler bu proje 2018'de bitmesi gerekiyordu 2019'a neden sarktı diye sormuyorlar. 2019 Mart ayında bulduk biz bunu… Tekraren söylüyorum, anlaşılsın diye söylüyorum. Bir önceki Belediye Başkanımızın bir projesiydi. Ödenen rakam 2 milyon KUZKA, 2 Milyon Kastamonu Belediyesi ödeme yapmış. Toplam 4 milyon lira para ödenmişti. Ben göreve geldiğimde 3.3 milyon lira ödeme yaptım. Neredeyse KUZKA ve bir önceki dönemin ödediği rakam kadar para verdim. Firma ben bunu bitiremiyorum diyor. Mahkemelik olduk. İlk etabını kazandık. Çarşamba gününe bir firma çağırdım. Onlarla bir görüşeceğim. Bir maliyet hesabı yapacağız. Uçuk rakamlar çıkarılıyor. 15-20 milyon bütçe ayırmamız gereken bir durum ortaya çıkarsa bunu buraya ayırmaktansa Kültür Merkezi projesine aktarırım gençlerin istediği bir proje yaparım daha mantıklı. Tabi başlamış işin bitmesini arzu ediyorum. Çarşamba günü görüşmeden sonra kamuoyunu bilgilendireceğim” dedi.

DEPREM DESTEKLERİ

“11 İlimizi etkileyen deprem felaketinin ardından 15 TIR, 16 kamyon, 8 kamyonet, 10 minibüs, 2 itfaiye aracı, 2 su tankeri, 4 arama kurtarma aracı ve 2 arazözü ile birlikte 5 konteyneri bölgeye sevk ettik. 68 personelle sahadaki çalışmalara katıldık. İlimize gelen misafirlerimiz ile yakından ilgilendik ve ilgilenmeye devam ediyoruz. 3 bin 569 misafirimize gıda, hijyen ve temizlik kolisi desteği sağladık. Mobil Tiyatro TIR'ı ile deprem bölgesindeki çocuklara psikolojik destek sağlamaya çalıştık. Mobil Tır, ciddi anlamda destek gördü. Her gidilen yerde birkaç gün daha kalsın isteği oldu. Her yere birer gün gibi plan program yapmıştık. Planladığımızın ötesine geçtik.”

“10 YILDIR ÇÖZÜLEMEYENİ ÇÖZÜYORSUNUZ VE ELEŞTİRİLİYORSUNUZ”

“Özellikle bir türlü anlaşılamayan yada anlaşılmak istenmeyen kamuoyuna yanlış akseden bir konu var. Bu Özel Uğurlu Hastanesi. Şimdi herkes elini vicdanına koysun da söylesin. 10 yıldır dillere pelesenk olmuş ama hiçbir şekilde çözüme kavuşturulmamış. Çözüme kavuşturulma ihtimali olmayan, umutların tükendiği noktada ben çıktım dedim ki ben buraya talibim. Süreç böyle olmadı mı? Ben burayı binasıyla ruhsatıyla almak istiyorum dedim. Yeri geldi tartışmaların göbeğinde buldum kendimi. Bir yıl emek neticesinde burayı ihaleye çıkarttım. Bir problemi çözdüm mü? Satıldı mı burası? Evet satıldı. Problem çözdüm mü çözdüm. O aldı bu aldı şu aldı… Binayı alan oldu ruhsatı da belediye aldı. Keşke binayı da biz alsaydık. Ama olmadı… Kimseye ihaleye girme diyemiyorsunuz. Ben imasını yaptım ama bunu bile bazı arkadaşlar “tehdit eder gibi konuştu diye yazdı” yazan basın mensubunu biliyorum. Tehdit eder gibi demedim. Belediyenin talip olduğu bir yere başkasının talip olması şık olmaz dedim. Devlet satıyor devlet alacak dedim. Bu sözümün arkasındayım. Belediye devlet değil mi? İflas maması devletin bir kurumu değil mi? Evet devlet satıyor devlet alıyor dedim. Bunun dendiği yere başkalarının girme hakkı var ama…. Ama bu kamuoyuna böyle yansımamalı. Arkasından belediye başkanı alacağım dedi fos çıktı ifadeleri kullanılıyor. Hadi oradan… Belediye Başkanı kafasına silah mı dayayacak ihaleye girmeyin diye. İhaleye girene neden kimse laf etmiyor. Belediye bir yıldır emek veriyor. Belediye Başkanı'nın emeği var açacağım dedi. Belediye'nin talip olduğu yere neden giriyorsunuz diye kamuoyu niye bilgilendirilmedi. Başkası alınca kabahatli benmişim gibi… Ben bir problemi çözdüm. B planımda var. Allah izin verirse çözeceğim. Bu konu üzerinden bizlere söylenen bazı sözler hak ettiğimiz sözler değil. 10 yıldır çözülemeyen bir problemi irade gösterdim ve çözdüm. Artık kimse diyemez orası iflas masasında diye. Bir mahkeme süreci var, satışa itiraz edenler var o da devam edecek. Ne zaman biter bende bilmiyorum. İnşallah o da en kısa sürede biter. Binanın atıl durumdan kurtarılması önemliydi bunu becerdik, ruhsatın işlevlik kazanması bunu da sağladık. Bazı noktalarda olay buraya geldi bunun çözümü noktasında bir irade gösterilse deniyor bana. Neden iradeyi herkes benden bekliyor? Neden demiyorsunuz, binayı neden aldınız? Ruhsat alamadıysanız işletemiyorsanız verin belediye işletsin diye neden diyemiyorsunuz? Ben binayı alayım diyorum. Binayı aynı rakamdan geri almaya hazırım. Kamuoyuna duyuruyorum. Bu saatten sonra bina ile ilgili ruhsat ile ilgili benim çaba rağmen aleyhte yorum görürsem çok üzülürüm. 10 yıldır çözülemeyeni çözüyorsunuz ve eleştiriliyorsunuz. Neden binayı alamadın? Milyon milyon paramız vardı damı almadık. Aynısını binayı alanlara sorun. Madem binayı alana sorun ruhsatı neden almadın diye? Kimse kimseye bir şey demiyor bize gelince neden almadın? Bütçemiz belliydi bizim. Biz borcu azaltacağız, belediye yönetilebilir bir hale gelsin diye uğraşıyoruz. Dört yıldır memlekette başa gelmeyen iş kalmadı. Ne pandemisi kaldı, ne seli ne depremi kaldı. Sadece bu ay gelen İller Bankası'ndan gelen paraya 7 Milyon lira ekleyerek maaşları ödüyorsunuz. Paranız varsa alırsınız. Yoksa öyle borçlanmayla olmaz. Cumhurbaşkanlığı'nda geçtiğimiz günlerde yapılan toplantıda da dile getirdim. Benden sonrası tufan anlayışı bende yok. Ben, benden sonraki ne yaparsa yapsın belediyenin borç yükünü arttırayım sonra da güllük gülistanlık yöneteyim kusura bakmayın benden beklemeyin. Seçimi kaybedeceğimi de bilsem Kastamonu hepimizin öyle bir şey asla yapmam. Benden sonra gelecek arkadaşıma öyle bir borç yükü bırakmam. Doğru değil. Ben borçtan dolayı bugün nasıl bir sıkıntı yaşıyorsam aynısını başkasına yaşatmamalıyım. Mümkün olduğunca borcu azaltacaksınız hizmet üreteceksiniz. Biz epeyce şehre yol aldırdık."

“KASTAMONU HER DAİM YARDIM ELİNİ UZATACAKTIR”

“Bazen bize soruyorlar eski den çadır vardı diye. Online eğitime geçildiği için öğrencilerimizin faydasına olacak bir çadır kurmadık. Kurum olarak da iftar programı yapmadık. Deprem bölgesindeki kardeşlerimizin ellerinden tutalım istedik. Burada yapacağımız bazı işleri oraya kaydırdık. Şehrimizde de ihtiyaç sahiplerimize ciddi gıda kolisi dağıtımı sağladık. Sel felaketinde Bozkurt'a Türkiye'nin dört bir yanından yardım yağmıştı. Benzerini biz yaptık, deprem bölgesi için. Kastamonu insanı kadirşinastır. Kastamonu bölgesi Türkmen kaidesi diye anılır. Özü sözü birdir. Mert insanların barındığı bir ildir. Türkiye'nin neresinde ne olursa Kastamonu her daim yardım elini uzatacaktır.”

“YOL GÖSTERİCİ OLSUN HER TÜRLÜ FİKRE AÇIĞIZ”

"Bir ay sonra bir genel seçimden geçeceğiz. Ardından 11 ay sonra yerel seçim sürecini yaşayacağız. Eleştirilmekten asla yüksünmem hatta hoşuma gider. İşleyen demir ışıldar, meyveli ağaç taşlanır. Yeter ki edep sınırını aşmadan maksat hasıl olsun. Yol gösterici olsun her türlü fikre açığız. Maksadını aşan cümleler çok doğru cümleler değil. Kimse Kastamonu Belediyesi'ne Belediye Başkanı'na haddini aşan ifadeler kullanmasın. Beni sevmeye bilirsiniz. Ama bana asgari saygıyı göstermek zorundasınız. Bir makamı temsil ediyorum. Eleştiri yaparken haddini aşanlara sesleniyorum. Zannetmesin ki kimse verilecek cevabımız yok. Kale almadığım için haddi aşanlara cevap vermiyorum. Şehirle ilgili yapıcı ve yol gösterici eleştirileri varsa bunları dikkate alırım. Ama ağzı kalabalık laflarla bana kimse ayar vermeye kalkmasın ayarını bozarım. Kimseye bir şey demiyoruz diye hiç kimse haddini aşan ifadeler kullanmasın. Hayatım boyunca dik durdum, dik durmaya da devam ederim. Burası Kastamonu Belediye Başkanlığı, burası bir kamu kurumu… Buraya hitap ederken edebinizle hitap edeceksiniz. Herkes kendisini farklı muamele uygulanacak her sözüne eyvallah edilecek, hiç ses çıkarılmayacak zannetmesin. Ben ne edepten vaz geçmem herkesi de edebe davet ederim. Üzerine alınanlar alınsın. Önümüzdeki süreçte siyasetin dili sertleşecektir. Ama işte geldik gidiyoruz. Birbirimize kullandığımız hoş olmayan ifadelerin hepsi kem söz sahibine aittir. Ülke bizim, vatan bizim, millet bizim… Herkes bu ülkeye, vatana, millete nasıl katkı sağlayacaksa öyle katkı sağlamalı. Olaylara farklı yönden bakabiliriz, farklı değerlendirebiliriz, bu ülkenin menfaati için düşünen, plan yapan bu ülkeye yürekten bağlı herkes benim öz kardeşimdir. Siyasi yelpazenin neresinde yer alırsa alsın elbette farklılıklar olacak. Burada kırmızı çizgimiz ruhunu satmışlar ve iblisin çocuklarıdır. Onlara asla müsamaha yok. Bu topraklara yürekten bağlı herkes bizim için kardeştir. Her kim ki bu ülkeye ihanet ediyor babam olsa acımam. Arkadaşlar teşekkür ediyorum. Bu süreçte mutlaka basın mensuplarımıza çok iş düşüyor. Basın için haber çok kıymetli. Ama şu süreçte gerginlik çağrıştıracak ifadeleri gazetelerinizde çok yer vermeyin ki Ramazanın manevi iklimine uygun olsun. Herkes bu memlekete çivi çakmak istiyor. Kavgadan gürültüden kimsenin kazanacağı bir şey yok. Bazen maksadını aşan ifadeleri bizlerde kullanabiliriz. Siyasetin dili bazen istemediğiniz yerlere de gidebilir. Burada mutlaka sizlere de düşen görevler var. Herkes yapacağı hizmetleri söylesin. Biri kazanacak diğerleri kaybedecek. Önemli olan kaybederken kazanmak, kazanırken diğer adayları kazanmak. Birbirimizin elinden tutarsak şehre bir şey katabiliriz."

Bakmadan Geçme