Başkent'te Kastamonu Günleri 15'inci kez kapılarını açtı

Bu yıl 15'incisi düzenlenen Başkent'te Kastamonu Günleri etkinlikleri başladı. Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Kastamonu Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2 bin 383 konutun ceple iyileştirmesiyle yaklaşık 2 bin kişinin istihdam alanı oluşturduklarını söyledi. 14-17 Mart 2019 tarihleri arasında Ankara Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenecek olan 15'inci Başkent'te Kastamonu Günleri başladı. Bu yıl da vatandaşın...


Bu yıl 15'incisi düzenlenen Başkent'te Kastamonu Günlerietkinlikleri başladı. Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Kastamonu Belediyesi ileÇevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2 bin 383 konutun cepleiyileştirmesiyle yaklaşık 2 bin kişinin istihdam alanı oluşturduklarınısöyledi.

14-17 Mart 2019 tarihleri arasında Ankara Atatürk KültürMerkezi'nde düzenlenecek olan 15'inci Başkent'te Kastamonu Günleri başladı. Buyıl da vatandaşın yoğun katılımıyla açılan 15'inci Başkent'te KastamonuGünlerinde konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan;'Olağanüstü doğası, muazzam tabiat varlıkları, zengin havası ile ülkemizinsayılı illerinden biri olan Kastamonu ilimiz, çok iyi bir potansiyeli kendindebarındırmaktadır. Burada ifade edilen 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilebaşlattığı ivmesini hız kazanmıştır. Kültür Başkenti unvanı ile 2018'deolağanüstü kendisinin tanıtılması imkanı oldu ve bunu çok iyi kullandı. Benburadan görüyorum ki Kastamonu ilimiz milletvekillerimizle, belediyebaşkanımızla, Ankara'daki gurbetçiler ile hepsi birlikte bizim için ciddi birimkan ortaya koymakta. Kastamonu'muz daha fazla tanıtım ile daha fazlabilgilendirme ile biraz öncede söylendiği gibi yapılacaklar ile daha fazlainsanı çekmek için adımları atmalıyız. Kastamonu'da bu dinamizmi, bu heyecanıgörüyorum. Bakanlık olarak her türlü destek ile bu amaca gitmek içinçalışacağız. Burada ifade edildiği gibi 1927 yılında 360 bin olan Kastamonunüfusu hem bu seviye de korunduğunu hem Kastamonu'dan dışarı giden iş içingidenler var. Kastamonu için binlerce insan Kastamonu için çalışacak Kastamonuiçin seferber olacak Kastamonu Sevdalısı insan gerek yurt içine gerek yurtdışına gerek İstanbul'da gerek Bursa'da gerek Antalya'da insanlar var. Buinsanları da çok iyi organize ederek Kastamonu'nun milletvekilimizin, belediyebaşkanımızla, büyük yatırımlarla birçok sorununu çözmüştük. Bundan sonra kültürve turizmde daha kendisini geliştirecek Kastamonu'ya olan gelirlerin yatırımlarıdaha fazla ile daha fazla gelişecektir. Tabii ki bunu yaparken bu doğa ve güzeltarihi eserlerini, bozulmamış muazzam doğasını, şelalesinden ormanlarına kadarbunlar bozulmadan korunmalıdır. Kentsel dokusu bozulmuş birçok ilimiz var. BizKastamonulu olarak bundan ders çıkarmış olmamız lazım. Kastamonu'yu gözümüzgibi korumamızı istiyorum. Ancak bunlarla çok daha fazla Kastamonu daha fazlaziyaretçi alır. Dolayısıyla bozulmamış bu güzel mimarisi ile Kastamonu ilimizinkorunması lazım' dedi.

'KASTAMONU,GİDİLİP GÖRÜLMESİ VE GEZİLMESİ GEREKEN BİR İLDİR'

AK Parti Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan ise; 'Kastamonuludeğilim ama Kastamonulu aşığıyım. Kastamonu aslında bütün ilçeleriyle,dağlarıyla, ovalarıyla, sahilleriyle, milli parklarıyla gerçekten mutlakakeşfedilmesi gereken, gidilip görülmesi gereken bir yerdir. Tabiri caizsedoğasıyla, kültürüyle, insanı ile de tam bir Anadolu vilayetidir. Çevresi ileönemli bir yerdir. Onun için Kastamonu'yu çok önemsiyorum. Ankara'da yaşayanlarmaalesef Ankara'ya yakın bir yer sizi tanımalıdırlar. Biz KastamonulularDerneği Federasyon Başkanımızla beraber Ankara'dayız. Ama bir şeyi unutuyoruzyaşadığımız kenti unutuyoruz. Sorunlara bağlı kalmamız lazım. Ama yaşadığımız,ekmeğini yediğimiz, suyunu içtiğimiz şehri unutmamalıyız' ifadelerini kullandı.

'ILGAZTÜNELİ SAYESİNDE ANKARA'YA BİR ADIM DAHA YAKLAŞTIK'

Ilgaz Tüneli sayesinde Ankara'ya biraz daha yaklaştıklarınısöyleyen AK Parti Milletvekili Metin Çelik; '1926'da var olan nüfus günümüzegeldiğinde biraz eridi. Yurtiçi ve yurtdışı göçler oldu. Bunun nedenleriarasında ulaşım ana etkenlerden bir tanesiydi. Son 10-15 yılda ulaşım alanındayaşanan problemleri büyük oranda çözdük. Hepsini halledemedik ama çok iyi biryol aldığımızı söylemek istiyorum. Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli sayesindeAnkara'ya bir adım daha yaklaştık. Havalimanı sayesinde İstanbul'a yaklaştık.Yılda yaklaşık 100 bin kişi havayolunu kullanıyor. Önümüzdeki yıllardahedefimiz diğer gelişmelere paralel olarak bu sayıyı daha da arttırmaktır. Ulaşımalanında yaşanan problemlerini hızlı bir şekilde çözülmesi diğer alanlardakiyatırımların da hızlanmasına vesile oldu. Daha yapacak çok işimiz var.Kastamonu için tarımdan ekonomiye, sağlıktan kültür ve sanata kadar yapılmasıgereken ne varsa yapıyoruz ve bundan sonra da devam edeceğiz' diye konuştu.

'2018YILINDA İLİMİZİ 2 MİLYON KİŞİ ZİYARET ETTİ'

2018 yılında Kastamonu'nun Türk Dünyası Kültür Başkenti ilanedildiğini hatırlatan Belediye Başkanı Tahsin Babaş; 'Yerelde de genelde desivil toplum kuruluşları da dahil bütün kurumlarımızla unvanımızı layıkıylayerine getirdik. Güzel çalışmalar yapıp, ilimizin hem Türkiye'mizde hem de TürkDünyasında tanıtılmasına imkan sağladık. Bunda başarılı da olduğumuzudüşünüyoruz. Yıl içerisinde 2 milyon kişi Kastamonu'yu ziyaret etti. Budatanıtımı açısından, ilimizin güzelliklerini görme açısından bizler için büyükbir fırsat olmuştur. Kanyonlarıyla, şelaleliyle, yaylalarıyla, doğasıyla, üçadet milli parkıyla mükemmel bir şehirdir Kastamonu. Bizlerde Kastamonulular olarakbu güzellikleri ve bu ruhu, hem ilimizde hem de ilimizin dışındakivatandaşlarımızla birlikte yaşatıyoruz' diye konuştu.

'2 BİNKİŞİLİK İSTİHDAM ALANI OLUŞTURACAĞIZ'

Kastamonu Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığıtarafından Saat Kulesi, Kastamonu Kalesi ve Nasrullah Meydanı arasında kalanbölümde 2 bin 383 konutun cephe iyileştirmesini yapacaklarını belirten BaşkanBabaş, bu sayede yaklaşık 2 bin kişilik istihdam alanı oluşturacaklarını ifadeederek; 'Yerel yöneticiler olarak bizler yolumuzu çizdik. Biz, Kastamonu'yuUNESCO Dünya Kültür Miras Listesine yazdıracağız. Çünkü bu unvanı taşıyacakelimizde bir sürü materyaller bulunuyor. Tarihi ve dokusu bozulmamış bir sürümirasımız var. Bununla ilgili bizler çalışma yapmamız gerekiyor. Turizmin alt yapısınıyapmamız gerekiyor. Bizler çıktığımız bu yolda hızla ilerliyoruz. Buna yönelikçalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bununla ilgili konukları, hanları, hamamları,bedestanları, çeşmeleri, türbeleri hep birlikte bütün kurumlarımızla birlikteyaşatmak için büyük bir gayret gösteriyoruz. 2014 yılından bu tarafa ciddimanada belediyemiz çalışmalar yaptı, yapmaya da devam ediyoruz. ÖzellikleKastamonu'ya münhasır olan Kastamonu konakları sivil mimarinin en güzelörneklerini taşımaktadır. Bizlerde, yıkılmaya ve kaybolmaya yüz tutmuş bueserleri hızla onarmaya başladık. Çok sayıda eseri onardık. 2018 yılıiçerisinde 300 adet Kastamonu evini, sokak sağlıklaştırma yaparak veya tamamınıonararak tekrar ayağa kaldırdık. Tabii ki bu bizim çalışmalarımız, diğer kurumlarımızında katkısıyla sürmektedir. Bizim bu yaptığımız çalışmalara 2018 yılındaBakanlığımızda dahil oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız teknik ekiplerKastamonu'ya gelerek incelemelerde bulundular. Neticesinde de NasrullahMeydanından Kastamonu Kalesi ile Saat Kulesine kadar olan bölümde bulunantescilli veya tescilsiz 2 bin 383 evin yeniden sokak sağlıklaştırma ve yenilemeprogramına aldılar. İnanın çok mutlu olduk bundan. Bizler, bu tarihi vekültürel dokumuzu ayağa kaldırıp turizm altyapısını oluşturmak istiyoruz. Bukonuda da ciddi manada çalışmalarımız sürüyor. Buna Cumhurbaşkanımız da onay vedestek verdi. Bizim yaptığımız bu çalışmaya merkezi yönetimde ciddi manadaortak oldu. Bu da önümüzdeki günlerde Kastamonu'nun bu konudaki vizyonunu görmeimkanı olacaktır. İnanıyorum ki biz, çok kısa zamanda UNESCO Dünya Kültür MirasListesine gireceğiz. Çünkü hem yerelde hem de genelde bu atağı başlattık. Artıkbu Kastamonu için bir vizyon haline geldi. Bu kadar uygarlığın eserlerinibarındırdığın ve geldiği bir ili, Dünya'ya tanıtmak bizlerin boynunun borcudur.Ayrıca Bakanlığımız ile birlikte yapacağımız 2 bin 383 konutun cepheiyileştirmesini hem kültürümüze kazandıracağız hem de bu sayede de turizmicanlandırarak yaklaşık 2 bin kişilik istihdam alanı da oluşturmuş olacağız'şeklinde konuştu.

'812 ÇEŞİTYEMEĞİMİZİN FUARLARDA TANITIMINI SAĞLADIK'

Kastamonu'nun yemekleriyle de meşhur bir il olduğunuvurgulayan Başkan Babaş; 'Kastamonu'ya ait 812 çeşit yemek vardır. 2018 yılında812 çeşit yemeğimizin Türk Dünyasında tanıtma imkanı bulduk. Almanya'datanıtımını yaptık, bütün havalimanlarımızda yemeklerimizi tanıttık. Bu konudaher fuara katıldık. Gastronomideki Kastamonu'yu da öne çıkarma şansı bulduk.Bizler yemeklerimizi de tanıtmaya devam ediyoruz. Kastamonu denilince ilk aklasarımsak geliyor. Daha sonra tarihi evleri, kültürü, doğası, siyez bulguru,doğası gibi bu tür özellikleri ilk insanın aklına geliyor. Bunlar artıkilimizle özdeşleşmiştir' ifadelerini kullandı.

'İSTİHDAMIARTTIRICI PROJELER TEK TEK HAYATA GEÇİRİLİYOR'

Kastamonu'nun hazırladıkları projeler sayesinde artık göçveren bir il konumundan göç alan bir il haline gelmesini sağladıklarına işareteden Başkan Babaş; 'Bizler yaptığımız bu çalışmalarla artık göç veren değil,göç alan bir il haline geldik. 2 yıldır yaptığımız işler sayesinde reeldeğerler değişti. Şimdiye kadar ilimizin göç verdi, bunların da nedenleri var.Biz bu nedenlerini iyi irdeledik ve bu yönelik çalışmalar yaptık. Kastamonu,Ilgaz Dağını geçememişti. Ilgaz Dağını aşamadığı için göç vermeye devamediyordu. Fakat son yıllarda yaptığımız projeler sayesinde Kastamonu'muz artıkbu makus talihini de yenmiştir. Bugün Ilgaz Tüneli açılmıştır, havalimanıaçılmıştır. Tünelden sonraki 300 metre ilerisine de yeni yol yapılmaktadır. 19kilometre yol ile beraber Ilgaz Tünelinden itibaren konforlu yol devamedecektir. Bu konuda çok büyük bir yatırım yapılmıştır ve bu çalışmalar halendevam etmektedir. Yine Kastamonu'dan İnebolu'ya yapılacak yolun ihalesi,Türkiye tarihinde tek kalemde yapılan en büyük ihaledir. Kastamonu-İneboluarasında yeni bir yol çalışması sürmektedir. Bunlar ilimiz için çok önemliyatırımlardır. Tabii bu yatırımlarla beraber binlerce kişiyi istihdamedebilecek potansiyele ulaştırmıştır. Kastamonu'da son iki ayda istihdam noktasındayatırım atağı başlamıştır. Özellikle sağlık alanında, spor alanında, eğitimalanında, sanayi alanında inanın şu iki ay içerisinde yaklaşık 10 bin kişiistihdam edebilecek projeler ihale edilmiş veya programa girmiştir. 250 yataklıFizik ve Tedavi Rehabilitasyon Merkezi, şu anda resmi gazetede yayınlanarakyatırım programına girdi. Bu sayede 500 kişi daha istihdam edilecek. Yine aynışekilde Türkiye'de ilk yapılacak spor salonu Kastamonu'da ihale edildi veburada da en az 250-300 kişi istihdam edilecek. Bin 300 kişilik Kredi veYurtlar Kurumu ihale edildi, burada da yine 250-300 vatandaşımız istihdamedilecek. Gençlerimiz, çocuklarımız, öğrencilerimiz burada barınma imkanıbulacak. Bunlar sadece son iki ay içerisinde yaşanan gelişmelerdir. Birde MaslakYeni Küçük Sanayi Sitesi kurulacak. Bu konuda da ciddi şekilde çalışıyoruz.Kooperatifimiz ve belediye olarak altyapısını ciddi şekilde oluşturduk. Bundan15 gün önce yatırım programına alındı. Maslak Yeni Küçük Sanayi Sitesitamamlandığında inşallah burada da yaklaşık 5 bin kişi istihdam edilecek.Kastamonu, artık her yönüyle gelişiyor, istihdamını geliştiriyor, yatırımlarartık geliyordu bundan sonrada hızla gelecek, hem yerelde bizler hem de merkeziyönetimimizle birlikte şehrimizin her tarafının gelişmesini, güzelleşmesini vebüyümesi noktasında gayret gösteriyoruz' dedi.

'2014YILINDAN BU TARAFA BİN 16 PROJEYİ HAZIRLAYIP TAMAMLADIK'

Kastamonu Belediyesi olarak 2014 yılından bu tarafa bin 16adet projeyi hazırlayıp tamamladıklarını belirten Babaş; 'Bu hazırladığımızprojeler tamamlanarak Kastamonu halkına hizmet vermekteyiz. Bizlerin, daha çokyapacak işi bulunuyor. Bizim, birlik ve beraberliğimiz sürdüğü sürece hem yerelhizmetlerle hem de genel hizmetlerle birlikte çalışmalarımızı devam ettirdiğimizsürece Kastamonu, olması gerektiği yere hızlıca geleceğini düşünüyorum' diyekonuştu.

'ELİMİZDENGELEN GAYRETİ TANITMAK İÇİN GÖSTERECEĞİZ'

Vali Yardımcısı Ünal Kılıçarslan ise; 'İnanıyorum ki bu türorganizasyonlar ilimizin, tarihi ve kültürel varlıklarını tanıtma açısındaneşsiz, özverili gayretlerdir. İlimizin tanıtımını sağlayacak bütün gayret veçalışmaların her türlü saygıyı hak ettiğini düşünüyorum. Geçtiğimiz yılıolağanüstü bir yoğunlukta geçirdik. İlimiz için bulunmaz bir fırsatı iyiyönettiğimizi düşünüyorum. Yıl boyu ulusal, uluslararası etkinliklerle ilimizinve ülkemizin, tarihi ve kültürel varlıkları tanıtılmıştır. İlimiz ve ülkemiz,Türk Dünyası etkinlikleriyle tanıtılmaya çalışılmıştır. Kastamonu'muz, bir yılboyunca Türk coğrafyasında kalıcı etki bırakmış ve kültürel değerleri TürkDünyasında konuşulur hale gelmiştir. Kastamonu'muzu, tanıtmak için yorulmadançalışacağız. Elimizden gelen gayreti tanıtmak için göstereceğiz. Çünkü ilimizintarihi ve kültürel varlıkları, bizleri şevkle çalışmaya sevk etmektedir'şeklinde konuştu.

'KASTAMONU'NUNYÖRESEL LEZZETLERİNİ, BAŞKENT'TE TAŞIDIK'

KASDERFED Başkanı Hasan Şen de; 'Kastamonu Belediyesininüstlendiği ve esnafının Kastamonu'dan geldiği ürünlerin, yemeklerin Kastamonuürünleri olduğu Başkent'te Kastamonu Günleri, bugün sizlerle olacak. Ilgaz'ındağ esintisini getirmiştir. Ilgaz'ın 10 bin yıllık genetiğiyle oynanmamış siyezbulgurunu, ekmeği, tarhanası, Taşköprü'nün dünyaca ünlü sarımsağı, kuyu kebabı tanıtılacak.Cide'nin sarı yazması, Araç'ında evleri, yayla havası, Daday'ın etli ekmeği veat çiftliği, ekşisi tanıtılacak. Şenpazar'ın şimşir kaşığı, kestane balıtanıtılacak. Kastamonu, Başkenttedir. Ilgaz'ın çam kokulu esintisiBaşkent'tedir. Tadımlık Kastamonu burada, doyumluğa sizi Kastamonu'ya bekleriz.Üreticiden tüketiciye yerli ve milli. Burada stant açan, yol parası, yerkirası, oteli, yemeği. Attığı taş, ürküttüğü kurbağa değmeyen bir kurum.Yapılan iyi ve güzel işte mutlaka karşılığı vardır. Bu işin kovalayankucaklayan Belediye Başkanımız Tahsin Babaş'a bu yükü omuzladığı içinhuzurlarınızda çok teşekkür ediyorum' dedi.Konuşmalarınardından açılış kurdelesi kesildi. Daha sonra Bakan Yardımcısı Alparslan,beraberindeki heyetle birlikte stantları gezdi. İlk günden oldukça yoğunkatılımın olduğu organizasyonda Kastamonu'dan gelen esnaflar kendi yöreselürünlerini tanıttı. Peynirinden pastırmasına, helvasından soğanına kadarçeşitli ürünler satışa sunuldu.

Bakmadan Geçme