Başkan Uzuner Projelerinden Bahsetti
İnebolu Belediye Başkanı Engin Uzuner, göreve gelmesinin ikinci ayında Halk Toplantısı düzenledi.
Belediye Sinema ve Çok Amaçlı Toplantı Salonunda gerçekleşen toplantı Belediye Meclis Üyeleri ve Birim müdürleri ile birlikte halkın yoğun katılımı ile gerçekleşti.
Toplantıda konuşan Başkan Uzuner, önceki yönetimi sert bir dille eleştirirken Belediye'nin içinde bulunduğu mali durumu açıklayarak 2 aylık sürede yapılan hizmetleri anlattı, önümüzdeki süreçte yapılacak projelerden bahsetti. Halk Toplantıların sık sık yapılacağını açıklayan Uzuner, Kent Konseyi'ni de kurarak sık sık vatandaşlarla buluşmalar gerçekleştirileceğini belirtti. Toplantı sonunda vatandaşların sorunları dinlenerek çözümü için neler yapılacağı istişare edildi.
‘Tarihte Görülmemiş Bir Durum'
31 Mart Yerel Seçimlerinde halkın teveccühüyle İnebolu tarihinde olmayan bir şekilde yeniden Belediye Başkanlığı görevine geldiğini belirten Başkan Uzuner: “Geçmişte baktığınız zaman bir belediye başkanı bir dönem aranın ardından yeniden belediye başkanı olmamış. Bu da neyi gösteriyor; daha önce yapmış olduğumuz 200-2019 yılları arasındaki hizmetlerin karşılığını sizler gördünüz ki aradaki 5 yıllık dönemin ardından beni tekrar bu makama layık gördünüz. Bu yüzden hepinize ayrı ayrı canı gönülden teşekkür ediyorum. Hepinizden Allah razı olsun” ifadelerini kullandı.
‘Keşke Aday Olmasaydım Dedim'
Göreve geldikten sonra Belediye'nin içinde bulunduğu durum hakkında da konuşan Uzuner “Göreve geldik borç durumumuzu billboardlarda da gösterdik. Ama belediyede kurumsallık, işleyiş, kurumlar arası ilişkiler, belediye içerisindeki müdürlükler arasındaki ilişkiler, ödenemeyecek borçlar, ödenemeyecek projelere imza atmalar, belediyenin hiç yapmaması gereken işlere atılan imzalar, bunları görünce biraz durakladım. Keşke aday olmasaydım dedim. Ama bir cesaretle ‘Hadi Engin sen bunun da altından kalkarsın' dedim. Çünkü söz verdik, geçmişteki bir izimiz var, size karşı yüzümüz var. O yüzümüzü kara çıkarmamak için mücadele ediyoruz, gücümüz yettiğince de etmeye devam edeceğiz. Seçim bitti, Ankara'ya gittik genel merkezimize İstiklal Madalyamızı takdim ettik. Sağ olsun Genel Başkan bize Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan faizsiz 10 milyon lira para verileceğini söyledi. Sevine sevine gittik İller Bankası'na para istedik, ne parası dediler. İller Bankası'na 11 adet kredi yapılandırma borcumuz varmış. Bunun daha da üzerine para almaya kalkarsam sizlerin İnebolu ile ilgili katkılarınızı satmak gibi bir durumla karşılaşmamak için ben o yükün altına girmedim. O borcu istemedim. “Peşinden acilen bir barınak yapmak istedik. Tarım ve Orman Bakanlığı'na gittik. 2022'de İnebolu Belediyesi'ne barınak yapılması için para gönderilmiş. Yaklaşık 2 milyon küsur. 2 kere ihale yapılmış kimse girmemiş, para da iade edilmemiş. İnebolu büyükşehir değil, il değil 30 milyonluk hayvan barınağı yapmak için proje yapılmış. Büyükşehir miyiz biz. Yapacağın 4-5 milyon liralık bir barınak. 30 milyonluk ihaleye kimse girmeyince para geri istenilmiş. Beyefendi hiç kimsenin bilgisi olmadan, belediye meclisinin, encümenin bilgisi dışında popüler Başkan Yardımcısı ile birlikte protokol yapıyorlar. Biz barınak yapmazsak biz aldığımız parayı yasal faizi ile geri vereceğiz diye protokol yapıyorlar. Bakanlığa para istemeye gittik borçlu çıktık. Protokol gereği yasal faizi ile parayı geri istediler. Para olmuş 5 buçuk milyon. Şimdi o paranın da faizini ödememek için uğraşıyoruz. Avukatlarımız ile görüştük bunun suç olduğunu ifade ettiler. Tahakkuk ettirilip icra edilmesini istedim” şeklinde konuştu.
‘2 Ay İçerisinde Belediyeye 5 Buçuk Milyon Lira Gelir Sağladık'
Açıklamalarına devam eden Uzuner; “KASMİB'e gittik 500 bin lira borç, Katı Atık Bertaraf Tesisine 1,5 milyon borç, KASMİB encümene girdim 750 bin lira daha borç. Her taraftan borç çemberine girmiş vaziyetteyiz. Göreve geldiğimiz günden itibaren 2 ay içerisinde Belediyeye 5 buçuk milyon lira gelir sağladık. Onun 2 yılda sağlayamadığı parayı ben 2 ayda sağladım. 5 yıldır alınmayan su paraları, etrafındaki insanların kira borçları, takip edilmeyen alacaklar. Allah razı olsun hepinizden hiç kimse itiraz etmeden borçları teker teker tahsil etmeye başladık. 2 ayda 5 buçuk milyon para toplayarak önümüzdeki sıkışan yapılandırma taksitlerini ödemeye başladık. Aldığımız gün itibariyle Belediye iflas vaziyetteydi. Sadece merak ettiğim konu şu; şu güzelim İnebolu'da yapılamayacak hiçbir iş yok. İktidar partisisin. Neden yapmadın, bunun açıklamasını istiyorum Sayın Özay'dan, neden bir çivi çakmadın, çakılanları yıkmayla uğraştın. Allah bir daha göstermesin neden afet döneminin alabileceklerimizi almadın. Neden gelen devlet yetkililerine ne lazım dendiğinde bizim bir şeye ihtiyacımız yok kendi yağımızda kavruluyoruz dedin. Neden belediyeyi bu hale getirdin. 11 tane İller Bankası yapılandırması, 9 tane de Maliye yapılandırması, 1 tane emekli sandığı yapılandırması 1 ay içerisinde 20 tane taksit yapılandırması var. 30 gün içerisinde 20 gün borç ödüyoruz. Onlar da 60 ay vadeli, benden sonraki belediye başkanına bile borç kalıyor. Bu memleketin amfi Tiyatroya mı ihtiyacı var? AFAD'tan gelen 3 milyon paranın 2 buçuk milyonu oraya verilmiş. Bunun gibi devletin göndermiş olduğu paraları har vurup harman savuran bir yönetimle karşı karşıyaydık. İnebolu bundan kurtulmuş oldu.” Hizmet yapıyoruz, arazözü Doğanyurt'tan istiyoruz. Kuka Kanal Açma aracı lazım Küre'den istiyoruz. Biz zamanında bunlara makine gönderirken şimdi onlardan istiyoruz. Ne yaptı bizim arazözü, hurdada yatıyor. Tamirhanen var, parçacılar var. Al tamir ettir, paran yoksa bir ay sonra verirsin. Ama o kendi yandaşı tamircilere bin 400 liraya alınacak 1 teneke yağı 3 bin lira, bin 900 liraya alacağın 1 lastiği 3 bin 500 liraya, 126 bin liraya yaptırılacak bir elektrik tesisatını 275 bin liraya verirken hepinizin hakkını yedi. Kul hakkı bu. Gidiyorsun bir de utanmadan Umre'de af diliyorsun. Senin ne günahın af olur ne kişiliğin af olur. Bunları yaparken hiç mi vicdanın el vermedi” dedi.
‘Göreve Geldik 1 Haftalık İçme Suyumuz Kaldığını Söylediler'
Göreve geldiğinde su sorunu ile karşılaştıklarını söyleyen Uzuner; “Göreve geldik, önümüz bayram su durumunu sordum, 1 haftalık içme suyumuz kaldığını söylediler. Hiç kimsenin haberi yok. 2 buçuk milyona devlet ishale hattını yenileyivermiş. İkinci bayram suyun başına gittim. Şebekeye su girmiyor, niye hava var. Vantus var mı yok, vana var mı yok. Başkan bir kere gelip başına bakmadı mı. Müteahhit yapmış gitmiş. Para ödendi, başkan imzayı attı. Bir kalk da kontrol et ya, bu para hepimizin parası. Bayram günü İller Bankası müdürünü aradım bayram günü ekip getirttim. Bir baktık ki 2,5 metreye yakın kot farkı var, bu su buraya çıkmaz denildi. Kaldı 3 günlük suyumuz. Dedik kuyuları çalıştırın. Elektrik parası geliyor diye motorları iptal ettirmiş kuyular çalışmıyor. 4 motorun 4'ü de yanık durumda. Kastamonu'daki firmalar İnebolu Belediyesi'nin borcunun çok olmasından kaynaklı peşin para vermeyince işi yapmadılar. Sağ olsun Hasan Heke abimize İstanbul'a gönderdik daha uygun fiyata yapıp bize motorları geri gönderdi. Hemen kuyulara motorları taktık. Devlet Su İşleri ile de görüşüp Cuma gününe kadar bu su İnebolu'ya gelmezse hepinizi mahkemeye veririm dedim. Sağ olsun gece gündüz çalışarak ishale hattını yeniledik. Su İnebolu'ya verildi. İnebolu'ya bunları yapan insan vatan haini olması lazım. İnebolulu değil misin sen? Arazöz çöpte, garajda 1 tane kamyon kalmış. Çöpteki arabayı aldık, şanzıman aldık şimdi çalışıyor. Kukayı aldık gönderdik Amasra'ya 1 hafta içerisinde yapıldı geldi eskisi gibi pırıl pırıl. Şimdi hurda da bir kamyon bulduk onu damperli kamyon yapıyoruz. Minibüsü kestiriyoruz pikap yaptırıyoruz. Elimizdeki hurdalarla borçsuz harçsız sizlere hizmet etmeye çalışacağız. 2019'da bıraktığımız hale gelmek için zamanımız var. Bıraktığımın dibini buldum. Denize pislik akıyor, arıtmalar elektrik parası çok geldiği için çalıştırılmamış. Firmayı çağırdık ekip gelip baktı bunlar çalışmaya çalışmaya küflenmiş bunlar randıman vermez denildi. Yenisini almak zorundayız her biri 38 bin Euro. 3 tane yapacağız 150 bin Euro. Bu da 5 milyon lirayı geçiyor. Neden çalışan makineleri iptal edersin. Böyle bir yönetim anlayışı bu bölgede hiçbir belediyede olacağını sanmıyorum. Bir şey yapılmamasına karşılık bu kadar borç, kaybolan araç gereçler. Bu paralar nereye gitti. Kuruşuna kadar sizlerin hakkını Başkan ve Başkan Yardımcılarından hesap sormazsam namerdim. Bu hesapları verecekler. Kimlerin nerelere, hangi ibanlara paralar aktardığını teker teker açıklayacağım” şeklinde konuştu.
‘4 Mahalleyi Acil İmara Açacağız'
Yapmayı planladıkları çalışmalara değinen Uzuner; “2009 öncesi biliyorsunuz İnebolu'da inşaat kiralık ev yoktu. Göreve geldiğimizde yaptığımız imar çalışmalarıyla Cünürye, Aşağı Hatıpbağı'nda güzel bir yapılaşma oldu. Ama şuan İnebolu doldu. Cünürye kısmında da çok fazla yer kalmadı. Ankara'dan ekip çağırdık, dün itibariyle imar çalışmalarına başladık. Yeşilöz, Musa, Çamlıca ve Yakaboyu mahallelerimizde acil başlayacağız. Cünürye'nin de üst kesimlerini de imara kazandıracağız. Bunları ivedilikle yapmazsak İnebolu'da kira ve ev sorunu artarak devam edecek. Cünürye Mahallesi içilebilir suya kavuşacak. Hiç kesilmeyen tertemiz su için ishale hattına başlıyorum. Ortalama 1-2 ay içerisinde bitireceğiz. Oranın ardından da Aşağı Hatıpbağı Mahallesi'nde de iyileştirme çalışması yapacağız ki arıtmalarla birlikte dört dörtlük içilebilir suya kavuşmanızı sağlayacağız. Pazaryeri ile ilgili söz vermiştim. Yıkıp altına 2 katlı otopark yapıp üzerine pazaryeri yapacaktık. Daha önceki belediye başkanı 3 kat alanı olan bir yeri 1 kata düşürmüş. Anıtlar Kurulu'ndan onaylı 3 kata çıkardığımız yeri tekrar 1 kata düşürmenin mantığını anlamış değilim. Zaten İnebolu'da bir otopark sorunu var. Türkiye'nin her yerinde otoparklar yerin altına giriyor. Neden plan değişikliği yapıp iptal edersin anlamış değilim. Tekrar plan değişikliğini başlattım, onu da gerçekleştireceğiz. Pazaryeri altına en az 200 araçlık otopark yapmak zorundayız. İnşallah en kısa sürede çözeceğiz.“Bazı duyumlar alıyorum, gelesiye cenaze hizmetlerini kaldırdı deniliyor. 3 tane dairesi olan, 5 tane aracı olan, bankadan mevduatta parası olan insanın da cenaze masraflarını siz karşılamayın. 400 bin liraya yakın cenaze masrafı, 270 bin liraya yakın tahta parası, 100 bin liraya yakın minibüs parası… Muhtarlar size sesleniyorum. Mahallenizde durumu elverişli olmayan fakirlik belgesi verebileceğiniz insanların cenaze hizmetlerini ücretsiz biz üstleneceğiz. Mevlidine varıncaya kadar biz ödeyeceğiz. Ama durumu iyi olan adama da yaparsak kul hakkıdır. Bu paralar hepinizin parası, ben har vurup savurursam Belediyeyi ne toparlayabiliriz ne de yapabileceğimiz işleri yapabiliriz. Ücretsiz cenaze hizmetlerini kaldırmadık, sadece ihtiyaç sahibi insanlara ücretsiz olacak. Cenaze aracımız tabi ki her vatandaşımıza ilçe, köyler ve şehirler arası ücretsiz hizmet vermeye devam edecek” ifadelerini kullandı.
‘Doğalgaz İçin Herkes Aboneliklerini Alsın'
Doğalgaz ile ilgili de konuşan Belediye Başkanı Engin Uzuner, yaklaşık 2 bin abone ile İnebolu'nun çevre ilçelerin gerisinde kaldığını belirterek vatandaşların aboneliklerini açtırması istedi. Uzuner; “İnebolu'da şuan 5 bin 500 abonelik doğalgaz şebekesi mevcut. Önümüzdeki hafta büyük ihtimal abonelikler açılacak. Sizlerden ricam hat çekilen yerlerdeki apartmanlar, abone olunması mümkün yerler lütfen bir an evvel abone olsun. Bu yıl İnebolu'nun doğalgaz işini bitirelim, yollarımızı tamamlayalım. Abone olamayacak maddi durumu olmayan vatandaşlar bize ulaşsın biz onların abonelik masraflarını bir şekilde karşılarız. Bu yıl bir 3 bin abone daha yaparsak yeni projede bir 10 kilometre daha hat çekerek ilçeyi komple doğalgaza kavuşturmuş olacağız. Göreve geldiğim gün bizden önceki yönetim tarafından iş makineleri satılmamış olsaydı 1000 araçlık bölümü bitirilmiş olacaktı.
Ekskavatörümüz satıldı, bizim Belediyenin ekskavatörü 30 tonluk paletli en büyük ekskavatördü. O şuanda elimizde olsaydı dolgu alanında tahkimat çalışmasını biz kendimiz yapabilirdik. Dere içinden çıkan malzemelerle dolgu alanının bir bölümü bitirilmiş olacaktı. Göreve bir geldik ekskavatör, greyder, dozer, kamyon, lowbed, folklift, ne varsa akla gelen satılmış. İnebolu'nun malı ben bunları İnebolulunun parasını vererek aldım. 1 milyon küsüre ekskavatör satıldı, şuanda aynısını 5 milyona alamazsın. Kiralasak saat ücreti 4-5 bin lira öyle bir imkanımız yok. Kurumlar ile irtibatımız sürüyor. Mazot masrafı ile ekskavatör bulabilirsem bin araçlık otopark kısmını bir an evvel yapacağız. Orman Kampı göreve geldiğimizde ne haldeydi şimdi ne halde. Yaz geliyor sezona hazır olsun diye oraya başladık. Bitti çok şükür. Seçim akşamı Boyran sahilinden toplanan kamelyalar nereye gitti. Apartman ve toplu kullanım alanında olan yerlerdekini tenzih ediyorum. Şahıslara verilen kamelyaları kimse kusura bakmasın önümüzdeki hafta teker teker toplattırıyorum. Seçim zamanı sahildeki kamelyaları birilerini bahçesine koyuyorsan bu haramdır, bu da kul hakkı. Seçimden hemen önce apar topar Elisa'nın oradaki 4 tane motel yıkıldı. Kaybedeceğini anlayınca oradaki binaları da yıktın, enkazıyla bıraktın çektin gittin. Kıyı Kanunu nedeniyle şimdi oraya aynı şekilde bina da yapamıyoruz. Orman Kampında motelde yer yok, burayı da yıkacağına yenileseydin herkes kalırdı. Kıyı kanunu nedeniyle hiçbir şekilde yeni yapı çivi çakamıyoruz. Orayı eskisi gibi canlı müzikli çok güzel bir çay bahçesi yapacağız. Yeşil alanları, peyzaj çalışmaları yapılıyor. Ön tarafta denize girmeye şezlongları olacak. Yan tarafına da çocuklar için çok güzel bir park alanı yapıyoruz” şeklinde konuştu.
‘Cünürye Okulu Kreş Olacak'
Engin Uzuner son olarak; “Cünürye tarihi ilkokulunun da kreşe dönüştürülmesi için çalışma yapacaklarını ifade eden Başkan Uzuner “Cünürye kalabalıklaştı, bürokrasi memur ağırlıklı nüfusa sahip. Okulun tahsisini en kısa sürede alabilirsek güzel tam günlü bir kreş yapacağız. Acil olması gerek işlerden bir tanesi, memur kesimi sıkıntı içerisinde çocuk bakıcısı bulamıyorlar. Plaj işini yapmak zorundayız. Projemiz hazır tasarruf tedbirlerine takılmazsak 11 tane mahmuz yapılacak Boyran sahiline. Çatalzeytin'e uygulanan projeyi uygulayabilirsek hem sahili kurtarırız hem de mahmuz araları çok güzel plaj olacak. Kaymakamlıktan 4 bin 500 metrekare Musa Köyü mevkiinden bir arsa almıştım. O arsanın 1 parselini satmak zorundayım. Çünkü her yer icralık, ipotekli. Bunları biraz bertaraf edip bir iş makinesi almak zorundayım. Çünkü iş makinesi olmayınca iş göremiyoruz. Denize girebilmek için Boyran Köprüsü altındaki arıtmayı acilen faaliyete sokmak zorundayız. Şimdi onun ihalesine başladık. Kızılkara sahilinde korkuluklar çürümüş, millet denize düşecek oranın ihalesini yapıyoruz oraya başlayacağız. Gücümüz yetiğince bu kıt kanatla bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Sağ olsun tek yaptığı iyilik Hazine'den Kurt Köyü'nde 12 bin metrekare bir arsa alınmış. Sanayi arsası ile ilgili ilk etap benzinlikten İnebolu çarşı içine kadar olan dükkanlarla ilgili başlatacağım. Para bulabilirsek ya biz binalara başlayıp satacağız, ya da oradaki esnaflara dükkanlarını taşımak kaydıyla siz yapın maliyet hesabı yapılarak 5-10 yıl kira vermeyin diyeceğiz. İlk olarak ilçe merkezine kadar olan sanayi esnaflarını ikinci etap olarak çarşı merkezindeki sanayi esnaflarını Kurt Köyü'ne taşımayı hedefliyorum. Bunun içinde arsayı alan Özay Başkan'a teşekkür ediyorum. Önümüzdeki günlerde sanayi esnafımızla toplantı yapıp çalışmalara başlayacağız. İnebolu Belediyesi'nin 2019 Mart ayı seçime kadar devlete 1 lira borcu yoktu, 4 milyon 200 bin lira piyasaya olan borcu vardı. Hiçbir icra dosyası da yoktur, evrakı işte burada. 400 bin liralık Belediye bütçesinden folyo alınmış. Bunun karşılığında ne kadar para kazandık diye sordum, sıfır. Nereye gitti diye sordum, Özay başkan hep kendine harcadı. Ertesi gün 319 bin liralık tahakkuk yaptım AK Parti İlçe Başkanlığı'na gönderdim. AK Parti İlçe Başkanı ben ödemem dedi, Özay ödesin. Beyefendi dün akşam itibariyle kredi kartından borcunu ödemiş. Seçim zamanı 20 günde harcadığı para 3 milyon 800 bin lira. Belediye bütçesinden kömür alıp kömür dağıtmış. 156 bin liralık Kastamonu'da bir lokanta Belediye'nin düzenlediği iftara fatura kesiyor. Seçimde harcadığı paraları Belediye bütçesinden karşılamış” dedi. (Barış İLYASOĞLU)