Başkan Butur: 'Beyaz altının fiyatı çiftçimizi tatmin edecek'
Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, Taşköprü sarımsağının hasadına başladığını belirterek açıklamalarda bulundu.
Butur, Taşköprü'de birçok ailenin geçim kaynağı olan Avrupa Birliği (AB) nezdinde coğrafi işaret alarak tescillenen ve “beyaz altın” olarak nitelendirilen sarımsağın Kastamonu'daki yoğun yağışlar sebebiyle hastalık oluşmaya başladığından dolayı hasadının başladığını söyledi.
”REKOLTEDE SIKINTI OLUŞACAĞINI ZANNETMİYORUM”
Sarımsaklarda büyük çapta bir hasar oluşmadığını belirten Butur; “Ufak çaplı hasarlar oluştu. Yağışlara göre hasat dönemi de zaten 10-15 gün önce ve sonraya kayabiliyor. Beyaz altınımızın rekoltesinde sıkıntı oluşacağını zannetmiyorum. Şu anda pazar da açıldı ve durum iyi. Yaş sarımsağın ebadına göre fiyatın 15 ila 40 lira arasında değişiyor. Kuruyunca elbette fiyatlar daha da artacaktır ama şu anki fiyatlar çiftçimizi tatmin edecektir. İnşallah bu seviyede de devam eder. Biz en çok istikrar olsun istiyoruz, dalgalanmayı çok istemiyoruz” diye konuştu.
“BAŞKA İLLERDEKİ SARIMSAĞIN KALİTESİ DÜŞÜK”
Sarımsakta duydukları en büyük rahatsızlıklarının başka illerde üretilen sarımsakların Taşköprü sarımsağı olarak satılması olduğunu dile getiren Butur; “Onların rekoltesi en az bizim 2 katımız ama onların kalitesi düşük. Bizim sarımsağın rekoltesi düşük ama kalitesi çok yüksek” dedi.
“OTOMOBİLDE SİGORTA NASIL MECBURSA TARSİM DE ZORUNLU OLMALI”
Dünya genelinde küresel ısınmadan dolayı iklim değişikliğinin söz konusu olduğunu vurgulayan Butur; “Bunu bilim adamları da sık sık diyor. Son yıllarda Kastamonu'da da afetler yaşıyoruz. Bu da iklim değişikliğine bağlanıyor. Kuraklıkla ilgili de buğday ve diğer üretilen ürünlerde TARSİM sigortası kapsamına girdi. Vatandaşımız malını üretiyor, malının tam hasadına yakın bir afet yaşıyor, malı heba oluyor. Bu hususta TARSİM sigortası artık kaçınılmaz olmuştur. Genel Başkanımız ‘Bizim fabrikalarımız açık alanda' der, yani diğer fabrikalar gibi kapalı alanlarda değil. Bu yüzden TARSİM son derece önemli. Otomobilde nasıl sigorta mecbursa TARSİM de zorunlu olmalı. Artık afetler bizim normalimiz olmalı.” diye konuştu.
“DRONLA İLAÇLAMAYI YAYGINLAŞTIRMAK İÇİN ÇALIŞMALAR GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”
Dronla tarım arazilerinin ilaçlanmaya başladığını ifade eden Butur; “Bunun daha çok yaygınlaşması lazım. Şu anda Seydiler'de var. Dronla ilaçlama çok yaygınlaşması lazım çünkü katma değeri yüksek ürünlerin içine traktör girdiği zaman, biraz sorun olabiliyor. Bazen yağış çok olduğu için de çamurdan dolayı zor giriliyor ama dron yukarıdan ilaçlama yaptığı için ürüne zarar vermeden işlem yapılabiliyor. Ümit ediyorum bu dronla ilaçlama da çoğalır. Bu konuda biz de yaygınlaştırmak için çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Ayrıca dere yataklarında yağışlardan dolayı zarar gören alanlar var bunları düzeltmek için de çalışma yürütüyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.