Başkan Baltacı'dan Kesinti Çıkışı!

Kastamonu Belediye Meclisi, Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı Belediye Başkanı Hasan Baltacı'nın başkanlığında gerçekleştirildi.

Toplantının gündeminde yürüyen tabanlı çöp semi treyler alımının görüşülmesi, Kastamonu Belediyesi iştirakleri ve işletme imalat ticaret ve sanayi anonim şirketi nakdi sermaye artımının görüşülmesi ile Kastamonu Belediyesi 2025-2029 Dönemi Stratejik Planının görüşülmesi yer aldı.

Toplantı öncesinde gündem dışı söz alan CHP Grup Başkan Vekili Alican Yılmaz; “Yerel seçim sürecinde 14 maddelik bir seçim beyannamemiz vardı. Mevcut belediyemiz bu 14 maddenin 3 maddesini gerçekleştirmiştir. Bu projeler Süt Kuzusu, kırtasiye desteği, Akademi Kastamonu Etüt Merkezi, kreş projeleridir. Ayrıca; taş parke projemizin de temelleri atılmıştır. Halen bu memlekette süt içemeyen çocuklar varsa, halen eğitimde fırsat eşitsizliğinin mağduru olan öğrenciler, dershaneye gidemeyen öğrenciler varsa, çocuklarının kırtasiye ihtiyacını karşılayamayan veliler varsa sebebi mevcut iktidardır. Bununla beraber bu süt içemeyen çocukların derdiyle dertlenen, fırsat eşitsizliğinin mağduru, dershaneye gidemeyen öğrencilerin dertlenen, çocuklarının kırtasiye ihtiyacını karşılayamayan ailelerin dertleriyle dertlenen, kendi kendine yeten bir belediye oluşturmayı hedefleyen, sosyal belediyecilik anlayışını inşa eden bu projeleriniz aslında bir niyet beyanıdır. Niyetinizi tüm Kastamonu görmektedir” diyerek teşekkürlerini sundu.

‘Daha Önemli Konular Var'

AK Parti Grup Başkan Vekili Necati Atak ise; “Hizmet için geldik, hizmet yapmak hepimizin asli görevi. Sizler bu hizmetleri yapacaksınız, bizde hizmetler noktasında destekliyoruz. Fakat bunlar süregelen hizmetler. Ciddi manada vizyon olacak, Kastamonu için önemli şeyler var. Bunlardan bir tanesi ulaşım ve park problemidir. Bununla ilgili ciddi manada bir çalışma göremedim. Belediyemiz zaten birçok vatandaşımızın ihtiyacını karşılıyor. Bunlar zaten görevimiz. Belediye zaten bunları yapacak. Bunlardan daha önemli konular var. Bu konulara biraz daha eğilmenizi tavsiye ediyorum” dedi.

Alican Yılmaz'da cevaben; “Biz belediyenin standart hizmetleriyle övünmüyoruz. Yoldu, kaldırımdı, bunlar belediyenin zaten yapması gereken şeyler. Bizim övündüğümüz yer, iktidarın yoksullukla karşı karşıya bıraktığı ailelerin yanında olmaktır. Bizim övüneceğimiz yer burasıdır. 1 kişi de olsa övünürüz, 300 kişi övünürüz, bunların devamında geleceğine inanıyoruz” diye konuştu.

‘Biz Seçimden Önce Söylediğimiz Sözleri Unutmuş Bir Parti Değiliz'

Ulaşım konusunda müzakerelerin ardından söz alan Belediye Başkanı Hasan Baltacı; “Süt Kuzusu Projesi, Etüt Merkezi Projesi, kreş projesi bizim için çok kıymetli projelerdir. Elbette belediye temel hizmetlerini yerine getirecek. Belediye bu hizmetleri daha iyi nasıl yapabilirim diye düşünecek. Bu çalışmaların üstüne de o şehirde yaşayan başta çocuklar, gençler ve kadınlar olmak üzere onların hayatına değer katacak projeleri hayata geçirmek bizim temel prensibimiz. Biz seçimden önce söylediğimiz sözleri unutmuş bir parti değiliz. Unutmuş bir belediye meclisi grubu ya da bir belediye başkanı değiliz. Seçimden önce projelerimiz 14 ana başlık altında toplamıştık. Diğerleriyle ilgili de sırasıyla adımlarımızı atacağız. Bunları da kendi dönemimizde hayata geçireceğiz. Bunlardan bir tanesi de ulaşımdı. ‘Bu şehirle ilgili en büyük sorun nedir?' diye sorduğunuzda elbette ulaşım ve trafik en üst sıralarda yer alacak. ‘Akşamdan sabaha hadi şöyle yapalım diyebileceğimiz' bir konu değil. Bir belediye başkanı aklına geleni yapmamalı. Bir belediye başkanı sırf böyle istediği için de bir uygulama yapmamalı. Bir belediye başkanı şehirdeki sıkıntıyı tespit etmeli ve bunun nasıl çözüleceği noktasında bilimsel bir yaklaşım ortaya koymalı. Biz ulaşım ana planı ile ilgili çalışmalarımıza başladık. Bu bir mühlet sürecek ama bu çalışma devam ederken, özellikle kavşakların düzenlenmesi noktasında adımlarımızı atıyoruz. Ulaşım ana planı yapacağız, toplu ulaşım ana planı yapacağız ve kısa zamanda Kastamonu otopark sorununu, parklanma sorunu gibi meseleleri hızla çözüme kavuşturacağız. Stratejik planı belirlemeden kaç tane otopark yapacağınızı belirlemek mümkün değil. Stratejik plan bir bütünü yani hedefi tarif eder. Biz bu trafik sorununu çözeceğiz. Bunun için bir sabra ihtiyaç var, arkadaşlarımız çalışıyor” dedi.

‘Ekrem Başkanımızın Yanındayız'

Türkiye gündemine değinerek sözlerine devam eden Başkan Baltacı; “Türkiye kamuoyunun ‘Ahmakça' bir dava ile meşgul edildiğini görüyoruz. Türkiye'nin hangi ilinde olursa olsun, seçilmiş bir belediye başkanı hizmet etmek istiyorsa, o belediye başkanına destek olmanızı arzu ederim, köstek olmayın. Türkiye Cumhuriyeti'nin 100 yıllık demokrasi geleneğini, ağır aksakta olsa işleten bir ülkenin gündemini bir dava meşgul ediyor. Bu dava kamuoyunda ‘Ahmak Davası' olarak biliniyor. Bu dava ile Türkiye'nin en büyük ilinin belediye başkanının önünü kesmeye çalışıyor, arkadaşlarınız. Onlara da selamımızı söyleyin. Vizyon projelerini gerçekleştiren, İstanbul halkının elinden tutan, gençlere destek olan, çocuklara destek olan, kadınlara destek olan, metro yapmak isteyen, gönlü İstanbul ile atan, gönlü bu memleketle atan Ekrem İmamoğlu başkanımızın önünü, siyasi bir dava ile kesmek isteyenlere de burada selamımızı söyleyin. Onlarda inşallah sizin gibi düşünürde, iyiyi, güzeli yapmak isteyenlere destek olurlar. Sayın İmamoğlu, Kastamonu söz konusu olduğunda Kastamonu'ya karşı ilgisiyle, sevgisiyle bizim gönlümüzü kazanmıştır. İstanbul'da yapılan 3 seçim gösteriyor ki, İstanbulluların da gönlünü kazanmıştır. Ekrem beyin siyasi yolculuğu bir tarafa, halkın iradesine yapılan bu siyasi darbeyi de, bunun yargı yoluyla yapılmasını da doğru bulmuyoruz. Ağır aksakta ilerleyen bir demokrasimiz var. Dahası demokrasi için mücadele ettiğimiz yıllar var. Bu demokrasi mücadelesinin önünü bir davayla kapanmayacağını bildirmek isterim. Ekrem başkanımızın yanındayız. Umarım Türkiye böylesi bir ayıptan kurtulur. Çünkü bu son seçimler göstermiştir ki, halkın iradesi önünde duracak bir mahkeme daha tarihte kurulmuş değildir. Seçim sonuçları halkın gerçek adaletinin ne olduğunu göstermiştir. Umarım partiniz bu konuda gereken dersleri almıştır. Zira bu yapılan Sayın İmamoğlu'na yapılan bir kötülük değildir, bu adalete, birlikte yaşamaya inanmış milyonlarca insana yapılan bir kötülüktür. Bu kötülüğün üstesinden geleceğimize inanıyorum. Türkiye'yi aydınlık bir geleceğe taşıyacağımızı inanıyorum. Ne sayın İmamoğlu, ne bende, ne de seçilmiş bir partilimiz kendi koltuğu için mücadele etmiyor. Daha iyi yaşayalım, daha güzel yaşayalım, adil bir ülkede yaşayalım, hukukun egemen olduğu, demokrasinin olduğu bir ülkede yaşayalım ki daha iyi hizmet edelim” şeklinde konuştu.

‘İbretlik Bir Tablo'

Necati Atak'a hitap ederek sözlerine devam eden Başkan Baltacı; “Eğer destek olmak istiyorsanız, bir yerden başlamanız lazım. Önümde 2 tablo var. Bu tabloların bir tanesinde 2013 yılından 2024 yılına kadar İller Bankası'ndan Kastamonu Belediyesi'ne aktarılan yani Kastamonuluların genel bütçeden hak ettiği paylardan yapılan kesintilerle ilgili bir tablo. İbretlik bir tablo. 2014 yılında Kastamonu'ya gönderilen bütçeden yapılan kesinti yüzde 6, 2015 yılında yani sizin partiniz döneminde binde 2 kesilmiş. 2016 yılında yüzde 7,71 kesilmiş, 2017 yılında yüzde 11 kesilmiş, 2018 yılında yüzde 7,61 kesilmiş. Seçim olmuş yönetim değişmiş 2019 yılında yüzde 17 kesinti yapılmış, 2020'de yüzde 13, 2021'de yüzde 15, 2022 yüzde 16, 2023 yılında yani seçime girdiğimiz yılda yüzde 9,70 kesinti yapılmış. Sonra seçim gelmiş çatmış, Kastamonulular bir irade ortaya koymuş, sandıktan bir sonuç çıkmış. 2024 yılında Ocak ayından Eylül ayına kadar Kastamonu Belediyesi'ne gönderilen paylardan yapılan kesintilerin ortalaması yüzde 18,85'tir. Yani son 10 yılda yapılan bütün kesintilerden daha fazla. Dahası Ocak ayında yüzde 7, Şubat ayında yüzde 16, Mart'ta yüzde 13, Nisan ayında yüzde 11, Mayıs ayında yüzde 29, Haziran'da yüzde 14, Temmuz'da yüzde 8, Ağustos'ta yüzde 35, Eylül ayında yüzde 35 kesinti yapılmış. Ağustos ile Eylül aylarında yapılan kesintiler önümüzdeki 3 ayda devam ederse son 10 yılda yapılan kesintilerden çok daha fazla kesinti yapıldığını göreceksiniz. Eğer partiniz destek olmak istiyorsa, İller Bankası bu devletin bir kurumu ise ve bize gönderilecek bütçe bu halkın alın teriyle, vergileriyle oluşturulmuş bir bütçe ise, bu belediyenin yatırım yapabilmesi için, vizyon projelerini gerçekleştirebilmesi için, Kastamonu'ya hizmet edilebilmesi için bu kesintiler adil bir seviyeye çekilmeli. Eğer Ağustos ve Eylül'de yapılan kesintiler geçen yıl yapılmış olsaydı, bugün belediyenin bütçesi bu halde olmazdı, bugün belediyenin bu kadar borcu olmazdı. Bizde projelerimizi ve daha fazlasını gerçekleştirmek için daha fazla bütçeye ve imkana sahip olurduk. Fakat her ne kadar kesinti yapılmış olsa da, her ne kadar bizden önce sorumsuzca harcama yapılmış olsa da, borçlar birikmiş olsa da, bunların üstesinden geleceğiz ve hayalimizdeki projeleri gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

‘Buna Hep Beraber Karşı Çıkmalıyız'

Necati Atak cevaben ise; “İller Bankası'nın değişik bir hesaplama sistemi var. Çevre illerdeki kesintilere de bakarak bunu değerlendirmek lazım. Sadece Kastamonu Belediyesi'ne bu yapılıyorsa, ben karşıyım buna. Neticede bir hesaplama yöntemleri var, ona göre yapılıyor. Bu sadece Kastamonu'ya yapılmışsa, bu adaletsiz bir yaklaşımdır, buna karşıyım. Geçmiş dönemlerden eften püften sebeplerle partilerin kapatılması, Erbakan hocanın yasaklanması gibi dönemler yaşadık. Bunlarda kötü, Ekrem beye yapılacak önünü kesme işi de kötüdür. Buna hep beraber karşı çıkmalıyız. Demokrasi ve özgürlük hepimizin ortak ihtiyacı. Buna hep beraber sahip çıkalım. Biz Kastamonu'ya hizmet için buradayız, hizmet için yapılması gerekeni yaparız” diye konuştu.

Konuşmaların ardından gündem maddelerine geçildi. Toplantıda ilk olarak yürüyen tabanlı çöp semi treyler alımı görüşüldü. Söz konusu madde Plan ve Bütçe Komisyonu'na gönderildi. Diğer gündem maddesinde; Kastamonu Belediyesi İştirakleri ve İşletme İmalat Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi Nakdi Sermaye Artımının görüşülmesi yer aldı. Müzakerelerin ardından söz konusu madde Plan ve Bütçe Komisyonu'na gönderildi. Toplantıda son gündem maddesi olarak Kastamonu Belediyesi 2025–2029 Dönemi Stratejik Planı yer aldı. Söz konusu madde de Plan ve Bütçe Komisyonu'na gönderildi.


Bakmadan Geçme