Balıkçılık Sektörü Temsilcileri SEANOP'ta Buluşuyor

Balıkçılık Sektörü temsilcileri SEANOP Su Ürünleri İşleme, Şoklama ve Depolama Tesisi'nin Tanıtım ve İş Birliği Geliştirme Etkinliği'nde bir araya gelecek. 

Sektör temsilcileri SEANOP Su Ürünleri İşleme, Şoklama ve Depolama Tesisi'nin Tanıtım ve İş Birliği Geliştirme Etkinliği'nde bir araya gelecek.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti ortak finansmanıyla T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Rekabetçi Sektörler Programı çerçevesinde Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) tarafından yürütülen “Sinop'ta Temel Sektörlerin Rekabetçiliğinin Artırılması için Teknik Yardım Projesi” kapsamında faaliyete başlayan SEANOP Su Ürünleri İşleme, Şoklama ve Depolama Tesisi ‘nin Tanıtım ve İş Birliği Geliştirme Etkinliği düzenleniyor.

SEANOP tesislerinde, Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, Sinop Belediye Başkanı Metin Gürbüz, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şakir Taşdemir, Sinop Ticaret Odası Başkanı Salim Akbaş'ın katılımının beklendiği tanıtım etkinliği ile balıkçılık ve su ürünleri sektörlerindeki aktörlerin bir araya getirilmesi, SEANOP Su Ürünleri İşleme, Şoklama ve Depolama Tesisi'nin ve hizmetlerinin tanıtılması amaçlanmaktadır.

Sinop'taki balıkçılık ve su ürünleri üreticileri ve sektörel temsilcilerin yanı sıra İstanbul, Ankara, Samsun, Kastamonu, Trabzon, Bursa Adana, Antalya, Tokat gibi farklı illerden gelen, kamu kurumlarının, üretici örgütlerinin ve balık avcılığı ve yetiştiriciliği alanında faaliyet gösteren özel sektör temsilcilerinin katılacağı etkinlik, yapılacak olan bilgilendirme sunumunun ardından, tesisin tanıtım turu ile tamamlanacaktır. 

SEANOP Su Ürünleri İşleme, Şoklama Ve Depolama Tesisi

Sinop'ta su ürünleri alanında faaliyet gösteren tüm işletmelerin ortak kullanımına yönelik hizmetlerin sunulduğu Su Ürünleri İşleme, Şoklama ve Depolama Tesisi (SEANOP); Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti ortak finansmanıyla T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Rekabetçi Sektörler Programı çerçevesinde Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen “Sinop'ta Temel Sektörlerin Rekabetçiliğinin Artırılması Projesi” kapsamında hayata geçirildi.

2012 yılında hazırlanmaya başlanan ve 2018 yılında projesi onaylanan Su Ürünleri İşleme, Şoklama ve Depolama Tesisinin inşaatına, 2021 yılı başında yer tesliminin yapılması ile başlamış ve Temmuz 2023 itibariyle tamamlandı. Makine ve ekipmanların kurulumu ve testlerin tamamlanmasının ardından faaliyete geçen tesis, Sinop Organize Sanayi Bölgesi'nde yaklaşık 20 dönüm alanda kuruldu. Sinop Su Ürünleri İşleme, Şoklama ve Depolama Tesisi, idari bina, proses binası, soğuk odalar ve katı atık depolama bölümü olmak üzere toplam 10 bin metrekare kapalı alandan oluşuyor. Enerjisinin bir kısmını güneşten sağlayacak olan tesis, yılda 3 bin ton su ürünleri işleme ve şoklama yapabilecek kapasitede inşa edildi. Günlük bin 200 ton depolama kapasitesine sahip tesiste, dakikada 45 adet somon işleme, saatte 5 ton hamsi boylama ve günlük 60 ton ürün şoklama yapılabiliyor.
Sinop başta olmak üzere, Karadeniz bölgesindeki balıkçılık sektörünün gelişmesine katkı sağlaması amacıyla, hayata geçirilen 10,5 milyon Euro bütçeli proje ile su ürünleri sektöründe faaliyet gösteren tüm işletmelere ortak kullanım hizmetleri sunulacak. Küçük ve orta ölçekli balıkçılara, ürünlerini işleme, şoklama ve depolama hizmetleri sunacak tesis, su ürünleri üreticilerinin gelirlerini artırmayı, su ürünleri ekosistemini geliştirmeyi ve Sinop'u bölgesel bir cazibe merkezine dönüştürmeyi amaçlıyor.

SEANOP'un Faaliyetleri

Müşterilerine avcılık ve kültür balığı işleme, şoklama, depolama ve altyapı hizmetlerinin kullanımı için uygun fiyatlı hizmetler sunan SEANOP; balık yakalama, yetiştirme ve işleme zaman dilimine göre faaliyet gösterecek. “Hamsi İşleme ve Şoklama: 1 Eylül- 15 Nisan balık avı sezonunda, Palamut İşleme ve Şoklama: 1 Eylül- 15 Nisan balık avı sezonunda, Türk Somonu İşleme ve Şoklama: Nisan- Temmuz ayları arasında.”

İşleme Bölümü: Avcılık ve kültür balıkçılığı olarak 2 farklı hat olmak üzere planlandı ve her iki hattan gelen balıkların girişinin yapıldığı, sınıflandırıldığı, temizlendiği, filetosunun çıkarıldığı, dondurulduğu alan. Soğutma Odaları: Bu odalar, işleme öncesinde balıkların tazeliğini korumak, bozulmasını önlemek ve hijyenik koşullarda işlenmesini sağlamak amacıyla kullanılıyor. Balık Kabulü, Sınıflandırma (Tür), Temizleme, Kafa Kesme, Fileto Çıkarma: Her türlü avcılık ve kültür balıklarının işlenmesine uygun tasarımda, biri hamsi, palamut gibi avcılık balıkları, diğeri somon ve çipura, levrek gibi kültür balıkları için olmak üzere avcılık ve yetiştiricilik olarak tasarlanmış iki ayrı işleme hattı bulunuyor. Bu hatlarda balıklar ayıklanıyor, kafaları kesiliyor, temizleniyor ve fileto haline getiriliyor. Boylama: Bu bölümde, denizlerde ve iç sularda avcılığı yapılan su ürünleri türlerinin yasal avlanabilir asgari boy ölçülerinin kontrolü; kültür balıklarının ise ağırlık ve boy kalibrasyonu standardizasyonu yapılılıyor. Vakum Paketleme Ünitesi: İşlenmiş balıkların tüketiciye ulaşmadan önce uygun şekilde paketlenmesini sağlamak amacıyla kullanılıyor. Bu hat üzerinde, balıklarda süper marketlerde son tüketiciye ulaştırmak için balıklar paketleniyor. Dondurma Bölümü: Balıkları hızlı bir şekilde (- 40 0C) dondurulmasını sağlar, tazeliğini ve kalitesini korur ve ürünleri mikrobiyolojik bozulmalara karşı korunmasını ve uzun süre saklanabilmesini sağlıyor. Soğuk Hava Depoları: Temizlenen, fileto edilen ve paketlenen balıkların uygun koşullarda muhafaza edilmesini sağlıyor. Balıkların bozulmasını önleyen ve tazeliğini koruyan soğuk hava depoları taze soğutma (0°C ila 4°C) ve dondurulmuş muhafaza (-18 *C ve altı) odalarını içeriyor.

Sinop'ta Temel Sektörlerin Rekabetçiliğinin Artırılması Projesi Nedir?

Sinop'ta Temel Sektörlerin Rekabetçiliğinin Artırılması Projesi, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti ortak finansmanıyla Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) tarafından yürütülüyor. Kastamonu, Çankırı ve Sinop illerini kapsayan TR82 Bölgesi'nin ekonomik itici gücü olan su ürünleri ve turizm sektörlerine odaklanan ve 31 Ağustos 2022 tarihinde başlayan proje teknik destek bileşeni, 32 ay devam ederek Nisan 2025'te sona erecek.

Sinop'ta öne çıkan turizm ve su ürünleri sektörlerinde ekonomik potansiyelini harekete geçirmeye odaklanılan proje ile işletmelerin rekabet gücünün, verimliliğinin ve pazarlama etkinliklerinin artırılması, AR-GE ve teknoloji altyapısının oluşturulması, istihdam imkânlarının geliştirilmesi ve işletmeler arası iş birliği düzeyinin artırılmasına katkı sağlanması hedefleniyor. Projenin amacı, Sinop, Kastamonu ve Çankırı illerinde; su ürünleri üreticilerinin ve turizm KOBİ'lerinin üretim ve pazar koşullarının ve yeni pazarlarla bağlantılarının iyileştirilerek ekonomik katma değer ve rekabet güçlerinin artırılması. (Haber Servisi)
Fto (balıkçılar)

Bakmadan Geçme