Bakan Göktaş: '566 bin kişiye evde bakım yardımı ödemesi yapıyoruz'
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, 566 bin kişiye evde bakım yardımı ödemesi yaptıklarını söyledi.
Bakan Göktaş, “Engelli bireylerin haklarının korunması ve geliştirilmesi konusunda yasal, kurumsal ve uygulamaya yönelik yapılması gerekenleri, güçlü bir iş birliği, koordinasyon ve en önemlisi katılımcı bir anlayışla gerçekleştiriyoruz. '2030 Engelsiz' vizyonumuza verdiğimiz önem, Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı'nda kendini açıkça göstermektedir. Eylem planımızın ilk 6 aylık döneminde aldığımız çok kıymetli geri bildirimlerin de ışığında kurul gündemimizi ‘Uzun Süreli Bakım Güvence Sistemi' olarak belirledik” ifadelerine yer verdi.
“566 BİN KİŞİYE EVDE BAKIM YARDIMI ÖDEMESİ YAPIYORUZ”
Bakanlık olarak önceliklerinin aile odaklı ve toplum temelli hizmetleri ve uygulamaları güçlendirmek olduğunu söyleyen Göktaş; “2006 yılından bu yana vatandaşlarımıza evde bakım yardımı sunuyoruz. Engelli vatandaşlarımıza bakım hizmeti veren 566 bin kişiye evde bakım yardımı ödemesi yapıyoruz. Evde bakıma destek pilot uygulamamız ile kendi evlerinde yaşamlarını sürdüren engelli bireyleri ve bakım veren aileleri destekleyerek bakım yükünü paylaşıyoruz. 3 ilde sürdürdüğümüz pilot uygulamamızı ülke geneline yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Ülke genelinde 171 gündüzlü bakım merkezimizde engelli ve yaşlı bireylere yönelik gündüz bakım hizmetinin yanı sıra sosyal, kültürel faaliyetler ile danışmanlık hizmetleri sunuyoruz. Adanmış hayatlara bir nefes olmak amacıyla bu merkezlerimizde engelli bireylere gündüzlü bakım hizmeti sunarak ailelerin kendilerine vakit ayırmalarına destek oluyoruz. Ayrıca engelli ve yaşlıların ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda sunduğumuz yatılı bakım hizmetlerini de insan onuruna yakışır şekilde sürdürüyoruz. Bakanlığımıza bağlı 107 engelsiz bakım merkezi ve 309 özel engelli bakım merkezinde yaklaşık 36 bin engelli bireye bakım hizmeti sunuyoruz. Kanunda belirtilen kriterleri taşıyan engelli bireyler için özel bakım merkezlerine Bakanlığımız bütçesinden ödeme yapıyoruz. Bakanlığımıza bağlı 168 huzurevinden yaklaşık 14 bin 500 yaşlı vatandaşımız yararlanıyor” ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin değerleriyle uyumlu, devamlılığı olan, vatandaşların faydasını gözeten bir sistem kurma hedefleri olduğunu söyleyen Göktaş, “Bu toplantı ve çalıştay, iş birliği ve ortak akla verdiğimiz önemin bir sonucu. Kurulumuz bünyesinde bir alt çalışma grubu kurulacak, modele ilişkin ayrıntılı bir çalışma yapılacak ve aralık ayındaki Kurul toplantımız aynı gündemle gerçekleştirilecek. Uzun Süreli Bakım Güvence Sistemi'nin altyapısının oluşturulmasına yönelik bu çalışmaların çok yararlı olacağına inanıyorum” dedi.