Bakan Bolat: 'İhracatımız 254 milyar dolara ulaştı'
Ticaret Bakan Ömer Bolat, 2021 yılında 225 milyar dolar olan ihracatın, 2022 yılında 254 milyar dolara ulaştığını ve bu rakamın 2023 yılında daha da yüksek seviyelere ulaşması için çalıştıklarını söyledi.
2022 yılında Türkiye'nin ihracatının yüzde 59'unun deniz, yüzde 31'inin kara ve yüzde 8'inin ise hava yoluyla yapıldığına dikkat çeken Bakan Bolat, “Aynı yıl Avrupa'ya yapılan ihracatımızın da yüzde 37,5'i kara yoluyla gerçekleştirilmiştir. Dolayısıyla kara yoluyla yapılan ihracatta gümrük kapılarımız ve bu kapılarımızın altyapısı hayati bir öneme sahiptir. İhraç mallarımızı yakın ve uzak pazarlara zamanında ve düşük maliyetle ulaştırmak için lojistik hizmetlere yönelik sağlıklı bir altyapı oluşturulması da son derece önemlidir. Son yıllarda 'yükte hafif pahada ağır' bir kısım ürünlerin hava yoluyla taşınması öne çıkmakla birlikte, karayolunda maliyet avantajı nedeniyle hızlı kargo taşımacılığında da bir artış eğilimi gözlemlenmektedir. Özellikle Avrupa'ya açılan gümrük kapılarımızda bu durum her geçen gün yoğunluğun daha da artmasına neden olmaktadır” ifadelerine yer verdi.
“YAP-İŞLET-DEVRET MODELİ İLE YATIRIMLARIMIZ DEVAM EDECEK”
Yüksek hacimli trafiğin hızlı ve güvenli şekilde yönetilebilmesi ve gümrük kapılarında oluşan yığılmaların önüne geçilmesinin sağlanabilmesi, gümrük kapılarında yeni bir anlayışın hayata geçirilmesini gerekli kıldığını aktaran Bakan Bolat, bu istikamette gümrük hizmetlerinin daha hızlı ve güvenli gerçekleştirilebilmesi amacıyla, değişen ticari şartları da dikkate alarak, bütçe imkanlarının yanında Yap-İşlet-Devret Modeli'yle de (YİD), gümrük kapılarının yenilenmesine yönelik yatırımlara devam ettiklerini söyledi. Avrupa'ya açılan Kapıkule, İpsala, Hamzabeyli ve Pazarkule kapıları da dahil, bu zamana kadar 13 gümrük kapısını bu yöntem ile modernize ettiklerini hatırlatan Bakan Bolat, aynı şekilde Bulgaristan üzerinden Romanya ve diğer ülkelere gidecek yolculara ve ticari taşımalara hizmet verecek Dereköy Gümrük Kapısı'nı da kısa sürede yenileyerek ülkenin hizmetine sunacaklarını dile getirdi.
Avrupa Birliği'ne açılan gümrük kapılarının ülkenin ihracat, ithalat ve transit taşıma kapasitesinin geliştirilmesinin yanı sıra başta Avrupa'da yaşayan vatandaşlara olmak üzere, yolcu işlemlerinin gerçekleştirilmesinde çok önemli bir role sahip olduğunu vurgulayan Bakan Bolat, öte yandan bir ülkenin gümrük kapısının, ülkeye giriş/çıkış yapanlara o ülkenin bir nevi tanıtım yüzü olduğundan gümrük kapılarının modern bir altyapıya sahip olmasının da son derece önemli olduğuna değindi.
Avrupa'da yaşayan Türk vatandaşlarının Türkiye'ye gerçekleştirdikleri ziyaretlerinde, bekleme sürelerini en aza indirmek amacıyla geçişlerin hızlı, rahat ve güvenli olması adına her türlü tedbiri almaya çalıştıklarını söyleyen Bakan Bolat, bu çerçevede pek çok yeniliği ve uygulamayı hayata geçirdiklerini ifade etti.
Ayrıca, ticari yük taşıyan araçların kontrolünde elektronik cihazlardan ve dedektör köpeklerden, göçmen kaçakçılığını engellemek amacıyla tarama cihazlarından ve kapalı alanda karbondioksit ölçüm cihazlarından yararlandıklarını belirten Bakan Bolat, risk analizi tabanlı bir denetim yöntemi geliştirerek, elde edilen istihbarattan daha fazla istifade ettiklerini söyledi.