Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü başladı

Kastamonu Valiliğinin himayesinde bu yıl 14'üncüsü düzenlenen 'Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü' İnebolu'da başladı. Kurtuluş Savaşı’nda İnebolu Limanı’na gelen silah ve cephanenin taşındığı İnebolu-Kastamonu arasındaki 95 kilometrelik yolda düzenlenen yürüyüşe Türkiye’nin birçok yerinden yüzlerce yürüyüşçü katıldı. Kastamonu Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile güzergahta bulunan belediyelerinin iş birliğinde düzenlenen 4 günlük programın başlangıcında İnebolu'da...


Kastamonu Valiliğinin himayesinde bu yıl 14'üncüsü düzenlenen'Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü' İnebolu'da başladı.

Kurtuluş Savaşı'nda İnebolu Limanı'na gelen silah vecephanenin taşındığı İnebolu-Kastamonu arasındaki 95 kilometrelik yoldadüzenlenen yürüyüşe Türkiye'nin birçok yerinden yüzlerce yürüyüşçü katıldı.Kastamonu Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile güzergahta bulunanbelediyelerinin iş birliğinde düzenlenen 4 günlük programın başlangıcındaİnebolu'da Türk Ocağı Binası önünde programı düzenlendi.

'İSTİKLALMÜCADELESİNDE DESTEKLENECEK TEK LOJİSTİK HAT İNEBOLU'DUR'

Törende konuşan İnebolu Kaymakamı Abdullah Atakan Atasoy,Milli Mücadele döneminde gemilerle İnebolu'ya getirilen silah ve cephaneninKastamonu üzerinden Ankara'ya ulaştırıldığı güzergahın 'İstiklal Yolu' olaraktarihe geçtiğini söyledi. Kayık ve kağnının iş birliğinde istiklale yüründüğünübelirten Atasoy; 'Milli Mücadele yıllarında silah ve mühimmatın cepheyetaşınmasında olağanüstü mücadele veren, yılmadan vatana vefasını ispat etmişolan Yiğit İnebolu'da sizleri ağırlamaktan büyük şeref ve mutlulukduymaktayım. Mondros Ateşkes anlaşmasınailk tepkiler Kastamonu'da yükselmeye başladı. Anadolu'yu saran işgallere karşıbaşlatılan İstiklal mücadelesinde desteklenecek tek lojistik hat, tek pencereİnebolu'dur. İnebolu'dan başlayıp Kastamonu üzerinden Ankara'ya ulaşan güzergahyolu İstiklal Yoludur. İstanbul'dan, Rusya'dan getirilen birçok lojistikmalzemeler de asker mühimmat İnebolu'dan karaya çıkartılıyor ve buradaoluşturulan kağnı kolları ile Kastamonu üzerinden Ankara'ya ulaştırılmaktadır.Kağnı ve kayığın işbirliği ile istiklale yürünüp, yeni bir mucizeyaratılıyordu. O yüzden İnebolu o kadar önemliydi ki, Ulu Önder Gazi MustafaKemal Atatürk, 'Gözüm Sakarya'da Dumlupınar'da Kulağım İnebolu'da' diyerek buyolun önemini çok kez vurgulamıştır. İstiklal Yolunu ilk aşamasında canla, başla, mühimmat boşaltan İneboludenizciler, İnebolu'nun yiğit evlatları kayık ile kağnın birleşmesi iledestansı zaferi mimarı olmuşlardır. Gösterdikleri başarı ve cesaretten dolayıda 9 Nisan 1924 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından beyaz şeritliİstiklal madalyası ile ödüllendirilmiştir. Türkiye'de Beyaz Şeritli İstiklal Madalyalı tek ilçe Yiğit İnebolu'dur'dedi.

'MİSAFİRLERİMİZGÜNDEN GÜNE ARTMAYA BAŞLADI'

İnebolu Belediye Başkanı Mustafa Huner Özay ise; 'İnebolu'nuntarihteki yeri, önemi 'Şu Çılgın Türkler' kitabından sonra daha da çokanlaşılmaya başlandı ve misafirlerimiz günden güne artmaya başladı. Bizbugünden sonra sizleri daha çok İnebolu'da misafir etmek istiyoruz. İnebolu'nuntarihteki Cumhuriyetimizin kuruluşundaki önemini sizler de arkadaşlarınıza,dostlarınıza, anlatmanızı ve hepinizi İnebolu'ya çağırmaya davet ediyorum.İnebolu'nun önemini anlatmaya kelimelerin yetmeyeceğini düşünüyorum. Çünküİnebolu öyle bir yer ki o cephane buradan kış şartlarında Ankara'ya savaşalanına ulaştı. Bizim ihtiyarlarımız, gençlerimiz, çocuklarımız, kadınlarımız,taşıdılar ve onur olarak da Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden Beyaz Şeritliİstiklal Madalyası ile ödüllendirildi. Bizler de bugün onun onur ve gururunuyaşıyoruz' diye konuştu.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet İshak da, 'Şehit ŞerifeBacı'nın donarak öldüğü bu 95 kilometrelik güzergah, 2012'de Kültür ve TurizmBakanlığımızca tarihi sit alanı olarak tescil edilmişti. 2018'de de İstiklalYolu, Milli Park İlan edildi' şeklinde konuştu.

YÜRÜYÜŞÇÜLER,DEV TÜRK BAYRAKLARI İLE 95 KİLOMETRELİK YOLA ÇIKTI

Konuşmanın ardından yürüyüşçüler, dev Türk Bayrakları ile 95kilometrelik yola çıktı. İlçe merkezindeki yürüyüşe İnebolu Kaymakamı AbdullahAtakan Atasoy, İnebolu Belediye Başkanı Mustafa Huner Özay, İl Kültür ve TurizmMüdürü Mehmet İshak ile birlikte İnebolu sivil toplum kuruluşları, İneboluhalkı ve çok sayıda öğrenci de katılarak destek verdi.Yürüyüşkorteji Türkiye'nin birçok yerinden gelen yüzlerce yürüyüşçüyü, İstiklal Yolugüzergahının başlangıcındaki Turgut Özakman Parkı'ndan sevgi gösterisi ileuğurladı. Yürüyüşçüler, Küre ve Seydiler güzergahında yürüyerek 4 günün sonundaKastamonu'ya ulaşacak.

Bakmadan Geçme