Asrın Felaketi Anıldı
Asrın felaketi olarak nitelendirilen ve 11 ili etkileyen, depremlerin 2'nci yıl dönümünde deprem şehitlerini anmak amacıyla Kastamonu Valiliği himayesinde olan anma programı Kastamonu Halk Eğitim Merkezi Salonu'nda yapıldı.
Asrın felaketi olarak nitelendirilen ve 11 ili etkileyen, merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin 2'nci yıl dönümünde deprem şehitlerini anmak amacıyla Kastamonu Valiliği himayesinde olan anma programı Kastamonu Halk Eğitim Merkezi Salonu'nda yapıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan program proje Anadolu İmam Hatip Lisesi Öğrencisi Yusuf Hasanbeşe'nin Kur'an-ı Kerim tilaveti ile devam etti. Milli Eğitim Bakanlığı Arama Kurtarma Biriminin çalışmalarını içeren video ve İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan video katılımcılara gösterildi.
Halk Eğitim Merkezi girişine sergilenen 6 Şubat asrın felaketi deprem fotoları Vali Yardımcısı Çetin Kılınç ve diğer protokol tarafından incelendi.
Kuzey Arama Kurtarma Derneği Genel Sekreteri Murat Yiğit yaptığı konuşmasında; '6 Şubat asrın felaketi depremin üstünden 2 yıl geçmesine rağmen unutmadık diyoruz, unutmayacağız diyoruz. Unutmamak ve unutmayacağımızın dışında, anmanın dışında da yapmamız gerekenleri yapmaya devam ediyoruz. Biz Kastamonu'da bir sivil toplum kuruluşu olarak faaliyet yürütüyoruz, Kuzey Arama Kurtarma Derneği olarak. Tabii bununla birlikte gönüllülerden oluşan bir ekiple çalışıyoruz. Bu da yetmiyor. Kamu Kurumlarımız Kastamonu'da da bütün ülkemizde de aslında bilincil görevleri, asli görevleri olmamasına rağmen gönüllülük esasıyla kendi ekiplerini oluşturuyorlar. Bu ekipler de hem ilgili eğitimleri alıyorlar hem de bundan sonra yaşanacaklar için çalışmalar yürütüyorlar. Şimdi birazcık şuna da değinmek istiyorum. Her milletin karakteristik özellikleri vardır. Biz de güzel karakteristik özelliklerimizden biri olan yardımlaşma ve dayanışmayı gönül rahatlığıyla söyleyebileceğimiz şekilde Maraş depremlerinde de bundan önce yaşadığımız afetlerde de birçok alanda gösterdik ve gösteriyoruz' ifadelerine yer verdi.
'Biraz Daha Proaktif Olup Çalışmalarımızı Hızlandırmamız Gerekiyor'
Gönüllülük esasıyla mesleğiniz dışında bir şeyler daha olmanız gerektiğini vurgulayan Kuzey Arama Kurtarma Derneği Genel Sekreteri Murat Yiğit; 'Bu dayanışma örneğinin çok güzel bir davranış modeli. Yalnız birazcık bize şunu da gösterdi. Afetler ya da işte bir takım musibetler yaşandıktan sonra bir araya kenetlenmek çok güzel. Ama birazcık da bu afetlerden önce hazırlık yapmak, proaktif olmak, riskleri, yaşanabilecekleri olumsuzlukları önceden görüp tedbir almak durumundayız. Birazcık öz eleştiri yaparsak bu konuda bazen zayıf kalabiliyoruz. Onun için biraz daha proaktif olup çalışmalarımızı hızlandırmamız gerekiyor. Şimdi öğrenci sayısının fazla olduğunu görüyorum. Çok da uzatmak istemiyorum ama. Bakın öğretmenleriniz bilinci vazifeleri sizleri yetiştirmek olmasına rağmen gönüllülük esasıyla bir arama kurtarma ekibi kuruyorlar. Sizler de aranızda mühendis olmak isteyen, doktor olmak isteyen, asker olmak isteyen, envai çeşit meslek grubunu yapmak isteyen bireyler olacaksınız. Hepinizin hayalinde bir meslek grubu var. Ama büyük ve müreffeh bir ülke için, uygar bir ülke için, gelişmiş bir ülke için arkadaşlar sadece mesleğinizi yapmanız da yetmeyecek. Gönüllülük esasıyla mesleğiniz dışında bir şeyler daha olmanız gerekecek. Profesyonel bir sporcu olup olimpiyatlarda madalya getirmeniz gerekecek. Bir arama kurtarma üyesi olarak afetlerde milletimize, halkımıza yardım edecek inisiyatifi almanız gerekecek ve zaten ben de üniversite öğretimi görevlisiyim. Gençler çok iyi bu konuda. Sizlerin de öyle olacağına inanıyorum. Yaşanan afetlerdeki kayıplarımızı en iyi bu şekilde onurlandıracağımızı düşünüyorum. Anma programları unutmayarak ve bunun için ve tekrar yaşanmaması için çalışarak onları onurlandıracağımızı düşünüyorum' dedi.
'140 Binden Fazla İnsanımız Hayatını Kaybetti'
İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Dr. Suat Tüfekci ise; '6 Şubat 2023 tarihinde saat 04.17'de Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen ve 11 ilimizi etkileyen depremin üzerinden tam iki yıl geçti. 6 Şubat günü ülke tarihimizin en acı günlerinden birisine uyandık. Asrın felaketini yaşadık. Ülkemiz jeolojik özellikleri sebebiyle tarihte ve günümüzde çok sayıda deprem yaşayan ülkelerden birisidir. 1924 Horasan depremi, 1930 Hakkri depremi, 1939 Erzincan depremi, 1942 Niksar-Erbaa depremi, 1943 Hendek depremi, 1943 Tosya-Ladik depremi, 1944 bolu-Gerede depremi, 1966 Varto depremi, 1970 Gediz depremi, 1975 Lice depremi, 1976 çaldıran depremi, 1999 gölcük depremi, 1999 düzce depremi, 2003 Bingöl depremi, 2011 Van depremi depremlerin yanında, heyelan, sel, çığ, orman yangını gibi pek çok doğal afeti yaşadık ve bu afetlerde çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybetti. Son 125 yılda depremler başta olmak üzere, diğer doğal afetlerle birlikte yaklaşık 140 binden fazla insanımız hayatını kaybetti. Ne yazık ki bu afetlerin en büyüğünü 6 Şubat 2023 günü yaşadık' ifadelerine yer verdi.
'Depremde 11 İl, 124 İlçe, 6 Bin 929 Köy Ve Mahallede, Ağır Yıkımlar Gerçekleşti'
Yaşanılan depremin acı kaybına değinen Tüfekci; '6 Şubat ve ilerleyen günlerde yıkıcı etkiye sahip toplam 7 büyük deprem ve yaklaşık 57 bin artçı depremi hissettik. Meydana gelen asrın felaketinde 120.000 km2 alanda 14 milyon kişi depremden etkilendi. Depremde 11 il, 124 ilçe, 6 bin 929 köy ve mahallede, ağır yıkımlar gerçekleşti. Deprem şehirlerimizde ulaşım, iletişim, enerji ve kentsel alt yapıya da büyük zarar verdi.6 Şubat depreminin yıkıcı etkisi Hiroşima kentine atılan atom bombasının 2000 katı büyüklüğe ulaştı. Enerji birimi tabiriyle 30 katrilyon Jullu bir enerji oluştu. Ne yazık ki asrın felaketinde 54 binden fazla insanımızı toprağa verdik. 100 binden fazla insanımız hastanelerde tedavi gördü. Enkazın altından kurtarılarak çıkan, hayata tutunan her bir can, her bir nefes, milletimizin umudunun, yeniden ayağa kalkma kararlılığının sembolü oldu' diye konuştu.
'Zor Günde Millet Devlet Dayanışmasının Destansı Örnekleri Sergilendi'
Depremde göreve alan personel sayısı hakkında Dr. Suat Tüfekci; '35 binden fazla arama kurtarma personeli, depremde yıkılan 38 bin 901 binada arama çalışması, içinde yaşam olduğu belirlenen 26 bin binada ise arama ve kurtarma faaliyeti yürüttü. Tüm dünyadan başta arama kurtarma olmak üzere, sağlık, sosyal yardım çalışmalarına destek amaçlı ekipler ülkemize geldi. Bizlerle kader birlikteliği yaptı. Deprem bölgesinde güvenlik ve asayiş hizmetleri kapsamında; 140 bin personel görev aldı. Ülkemizin her ilinden ve her kurumundan 650 binden fazla kamu görevlisi, beslenmeden, barınmaya, sağlıktan, psikososyal desteğe alt yapıdan, enerjiye, tarımdan ulaşıma, eğitimden ve iyileştirme çalışmalarına kadar pek çok alanda canla başla çalıştı. Bölgedeki yaraların sarılmasında tüm çalışanlarımıza AFAD teşkilatı mensubu olarak müteşekkiriz. Zor günde millet devlet dayanışmasının destansı örnekleri sergilendi. Bağış kampanyasında aziz Kastamonu halkı gibi tüm Türkiye tek yürek oldu gıda-hijyen-giyim-ısınma-barınma gibi pek çok alanda ayni yardımlarını bölgeye gönderdi. Bu necip milletimiz, 7 sinden 7 ine tüm ferdiyle, neyi varsa paylaştı. Evindeki yorganını, düğünü için ayırdığı parasını, kumbarasındaki biriktirdiği harçlığı afet bölgesine gönderdi' değerlendirmesinde bulundu.
'3 Bine Yakın Personelimiz Bölgede Pek Çok Konuda Faaliyet Sürdürmüştür'
Yaraların sarılması, afetin etkilerinin silinmesi için tüm ülkenin canla başla seferber olduğunu söyleyen İl Afet ve Acil Durum Müdürü Dr. Suat Tüfekci; 'Ya 4 milyon kişiye yemek hizmeti verildi. 20 milyon gıda kolisi dağıtıldı, yaklaşık 150 bin yardım tırı bölgeye ulaştırıldı ve bunların dağıtımları koordine edildi. İlimizden de 3 bine yakın personelimiz bölgede görev alarak pek çok konuda faaliyet sürdürmüştür. Ulusal düzeyde gerçekleştirilen kampanyalarla 140 milyardan fazla nakit bağış toplandı. Toplanan bu bağışlar, kira ödemeleri, hasar hane ödemeleri, taşınma, vefat ve tahliye ödemeleri için kullanıldı. Milletçe el ele vererek, omuz omuza gösterdiğimiz dayanışma asrın felaketini, asrın birlikteliğine dönüştürdü. 3.5 milyon insanımızın bölge dışına tahliyesi gerçekleştirildi. 1 milyon 188 bin vatandaşımızı yurtlarda misafir edildi' açıklamasını yaptı.
'Bölgede 215 Bin Adet Konteyner Kuruldu'
Deprem hakkında bilgilendirmede bulunmaya devam eden İl Afet ve Acil Durum Müdürü Dr. Suat Tüfekci; 'Depremden hemen sonra etkilenen alanla da çadır kentler kuruldu. Bölgeye 1 milyon çadır sevk edildi. Bunların bir kısmı bireysel olarak dağıtıldı. 350 çadır kent alanında 645 bin çadır kuruldu ve yaklaşık 2,5 milyon afetzedemize buralarda geçici olarak barınma imknı sağlandı. Bölgede 415'den fazla konteyner kentte, 215 bin adet konteyner kuruldu. Yaklaşık 700 bin kişiyi bu alanlarda geçici olarak barındırıldı. 350 bin hanemize kira desteği sağlandı. Kurulan geçici yaşam alanlarında, park, spor sahası, oyun alanı, kreş, vb. sosyal donatı alanları kurularak travmatik etkiler silinmeye çalışıldı' dedi.
'4 Milyon 765 Bin 345 Bağımsız Bölümde Hasar Tespit Çalışması Tamamlandı'
Hasar gören bina ve yapılara değinen İl Afet ve Acil Durum Müdürü Dr. Suat Tüfekci; 'Bakanlıkların mobil koordinasyon merkezleri ve afet yönetim merkezleri mobil araçlarla sahada kurularak, hasar tespit, zarar tespit, hak sahipliği, acil yardım gibi pek çok konuda başvuruların hızla alınması sağlandı. Prefabrik okullar hızlıca tesis edilerek yavrularımızın eğitim hayatında uzaklaşmalarının önüne geçildi. Depremde zarar gören yapıların belirlenmesi için 1 milyon 538 bin 9 binada, 4 milyon 765 bin 345 bağımsız bölümde hasar tespit çalışması tamamlanmıştır. Yaşanan depremlerde 38 binden fazla bina yıkıldı, 200 binden fazla bina ağır hasar, 40 binden den fazla bina orta hasar, yaklaşık 450 bin bina da az hasar gördü. Yıkılan evlerin yapılması, bölgenin yeniden imarı için hızla çalışmalara başlanılmış olup bugüne kadar 201 bin 580 konut ile iş yerinin anahtarlarını vatandaşlarımıza teslim edildi' bilgisini paylaştı.
'Yaralarımız Hızla Sarılmakta, Asrın Felaketinin İzleri Silinmektedir'
Son olarak açıklamalarını yapan İl Afet ve Acil Durum Müdürü Dr. Suat Tüfekci; 'Devletimizin gayreti sayesinde, deprem bölgesindeki 11 ilde 2025 yılı sonunda 358 bin 859 konut, 31 bin 307 iş yeri ve 62 bin 817 köy evi olmak üzere toplam 452 bin 983 bağımsız bölüm hak sahiplerine teslim edilmiş olacaktır. Yine bölgede zarar gören sivil mimari unsurları, restore edilerek hızlıca ayağa kaldırıldı. İşyerleri, sanayi siteleri, okullar, hastaneler, kamu binaları, sosyal donatı unsurlar inşa edilerek gündelik hayat hızla normale döndü. Yaralarımız hızla sarılmakta, asrın felaketinin izleri silinmektedir. Ülkemiz güçlü bir ülke, milletimiz zor günde kader birliğini hızlıca tesis eden necip bir millettir. Türk Milleti her zorluğun üstesinden gelmeyi tarihte hep bilmiştir. Bu sayede asrın felaketi, asrın dayanışmasına dönmüştür. Sözlerime son verirken, yüce Allahtan bu tür afetleri ülkemize ve tüm dünyada bir daha yaşatmamasını niyaz ediyorum. Bu vesileyle asrın felaketi başta olmak üzere afetlerde hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyor, selam ve saygılarımı sunuyorum' şeklinde konuştu.