'Hayvan ihraç eden bir ülke haline gelmek istiyoruz'
AK PARTİ MİLLETVEKİLİ METİN ÇELİK 100 milyon lira yatırımla Devrekani'ye kurulacak Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) Organize Sanayi Bölgesi projesinin Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu Bilgilendirme Toplantısı önceki gün gerçekleştirildi. Toplantıda AK Parti Milletvekili Metin Çelik, Devrekani'de kurulacak Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) Organize Sanayi Bölgesi projesinin tamamlanmasıyla birlikte yurtdışına besi hayvanı ihraç edeceklerini söyledi. Devrekani Belediye...
AK PARTİMİLLETVEKİLİ METİN ÇELİK;
100 milyon lira yatırımla Devrekani'ye kurulacak TarımaDayalı İhtisas (Besi) Organize Sanayi Bölgesi projesinin Çevre EtkiDeğerlendirme (ÇED) Raporu Bilgilendirme Toplantısı önceki gün gerçekleştirildi.
Toplantıda AK Parti Milletvekili Metin Çelik, Devrekani'dekurulacak Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) Organize Sanayi Bölgesi projesinintamamlanmasıyla birlikte yurtdışına besi hayvanı ihraç edeceklerini söyledi.Devrekani Belediye Başkanı Veteriner Hekim Engin Altıkulaç ise, İhtisasOrganize Sanayi Bölgesi'nin 2021 yılında yatırım programına alınarak fiilençalışmalarına başlanmasını beklediklerini ve bu sayede 40 bin ton et ve et ürünlerininüretileceğini kaydetti.
'SÜRECİ HALKIMIZLABİRLİKTE YAKINDAN TAKİP EDECEĞİZ'
Devrekani'de yapılacak İhtisas Organize Sanayi Bölgesi içinson 1,5 yıldır altyapı çalışmalarının sürdüğünü belirten AK Parti MilletvekiliMetin Çelik; 'Bundan sonrada bu sürece halkımızla birlikte yakından takipedeceğiz. Atılması gereken hangi adımlar varsa zamanında atarak bu süreci eniyi şekilde yürüteceğiz. Bu işletmede 102 tane işletme olacak. Yaklaşık 27 bintane besi üzerine hayvan olması planlanıyor. Sütte bir hayli ilerleme sağladıkama besi hayvancılığında artık 2023 yılından itibaren Bakanlığımızın da hedefibudur. Biz artık hayvan ihraç eden bir ülke haline gelmek istiyoruz. Sonyıllarda Kastamonu'daki hayvancılıkta ciddi ilerlemeler var. Geçen yılKastamonu'daki büyükbaş hayvan sayısında 50 bin büyükbaşta hayvan artışı oldu.250 binden 300 bine varan bir büyükbaş hayvancılığımız var Kastamonu'da. Bubazı ilçelerimizde yoğunlaşmış durumda. Devrekani, Taşköprü, Merkez, bu üçilçemizde yoğun bir şekilde hayvancılık var. Diğer ilçelerimizde de atılalanlarımızı da işin içine katarak hayvancılığı ilimizde biraz daha yükseltmekistiyoruz. Besi hayvancılığının bir önemi daha var bizim için. Önümüzdekisüreçte benim aldığım bilgilere göre Bakanlığımız işte bu hedeflerden dolayıbuzağı desteğinde etçil hayvanlara destek verecek. Etçil derken başta simentalırkı olmak üzere Kastamonu'daki yoğun olan simental ırkın buzağısına destekverecek. Amaç belli, amaç ülkedeki üretimi arttırmak. 2023 yılında sonrainşallah ihraç eder bir ülke haline gelmek' diye konuştu.
'PROJE 2021YILINDA FİİLEN BAŞLAYACAKTIR'
Yaklaşık 1,5 yıl önce çalışmalarına başladıkların TarımaDayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin ÇED raporunun halkı bilgilendirmetoplantısını gerçekleştirdiklerini belirten Devrekani Belediye Başkanı VeterinerHekim Engin Altıkulaç; 'Şu ana kadar Tarım Bakanlığı nezdinde Organize SanayiBölgesinin kuruluşu için çok büyük aşama kaydettik. Devrekani için, Kastamonuiçin hatta Batı Karadeniz Bölgesi için çok önemli bir projedir. Peşindenkoştuğumuz bu proje öncelikle ilimize, ilçemize ve bölgemize hayırlı olsun.Proje kapsamında 98 adet besi işletmesi kurulacak. Kurtşeyh Mahallesi'nde 1290dekar alanda üzerinde kurulması planlanmaktadır. Öyle görünüyor ki 2021 yatırımprogramına alınıp fiili olarak çalışmanın önümüzdeki 2021 yılında başlayacağınıtahin etmekteyiz. Proje hayata geçirildiği taktirde ilçemiz için gerçektenönemli bir sektör olan tarım ve hayvancılığın ciddi manada bir ivmekazanacağını düşünüyoruz. Bunun için uğraşıyoruz. İlçemiz, Kastamonu'dadeğerlendirildiğinde tarım ve hayvancılık anlamında ciddi bir konumdadır.Yaklaşık Devrekani'de 30 bin büyükbaş hayvan söz konusudur. OrganizeHayvancılık Bölgesi bittiğinde 30 bin büyükbaş besi hayvanının daha buradabeslenebileceğini tahmin ediyoruz. Bunun yanı sıra sadece kurulacak olanOrganize Besi Hayvancılık Sanayi Bölgesinde besi işletmeleri değil elde edilenetin işlenerek ve mamul haline getirilerek ülkeye pazarlanacağı bir mevcutyapılaşma da olacaktır. Yapmış olduğumuz planlamada onlara da yer verdik.İnşallah 1,5 yıl içerisinde resmi prosedürler bittiğinde bu bölgenin, bölgemizekazandıracağını tahmin ediyoruz. 50 büyükbaş hayvandan bin büyükbaş hayvanakadar değişik kapasitelerde 98 adet besi işletmesi, katı ve sıvı atık işlemetesisleri, biyogaz elektrik tesisi, 1'inci sınıf mezbaha ve et ürünleri ve deriişleme tesisleri, karantina bölgesi ve sosyal tesisler bulunacak. Yıllık 54 binbüyükbaş besi materyalinin kesime ulaşacağı ve yaklaşık 40 bin ton et ve etürünleri üretilecek' diye konuştu.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Oktay Marşap ise, toplantınınamacının halkın bilgilendirilmesi ve halktan alınan taleplerin Bakanlıklarabildirilmesi olduğunu ifade ederek; 'Bu sürecin ardından herhangi bir sorunyoksa burasının ÇED raporu verilecektir' şeklinde konuştu.Konuşmalarınardından toplantıda uygulanacak projenin özellikleri, çevresel etkiler vealınacak önlemler, proje alanına yakın yerleşim birimlerinin mesafe veyönetimleri konuları görüşüldü. Ayrıca yüklenici firma tarafından vatandaşlaraprojenin detayları anlatıldı. Proje, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası,Devrekani Belediye Başkanlığı, İl Özel İdaresi ve Kastamonu Ticaret Borsasıtarafından birlikte yürütülüyor.