Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Başar: 'Sabit Faiz Oranı Arıcıya Güvence Sağlar'
Kastamonu ili Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cem Başar, arıcılık sektörüne yönelik destekler ve gelecekteki beklentileri hakkında açıklamalarda bulundu.
Kastamonu ili Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cem Başar, arıcılık sektörüne yönelik destekler ve gelecekteki beklentileri hakkında açıklamalarda bulundu.
Konuya ilişkin açıklama yapan Başar; Kastamonu'da birliğe kayıtlı bin 500 üyenin bulunduğunu, bunların bin 100'ünün aktif olarak arıcılık faaliyetlerini sürdürdüğünü belirtti.
Başar, arıcılık işini hobi olarak yapanların ya da daha az sayıda kovan sahibi olanların birlik üyesi olmayı tercih etmediklerini söyledi.
'Bin 100'ü Aktif Olarak Arıcılık Faaliyetlerine Devam Ediyor'
Kastamonu'da yaklaşık 85 bin koloni ile arıcılık yapıldığını belirten Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cem Başar; “Kastamonu Arıcılar Birliğine kayıtlı bin 500 üyemiz bulunmakta. Bunların bin 100'ü aktif olarak arıcılık faaliyetlerine devam ediyor. Diğerleri ise çeşitli sebeplerle bırakmış ya da ara vermiş durumda. Kastamonu'da yaklaşık 85 bin koloni ile arıcılık yapılmakta olup, bunun 70 bini birliğimiz üyelerine aittir. Bunun dışında, bu işi hobi olarak yapan ya da daha az sayıda kovan sahibi olanlar genelde birlik üyesi olmayı tercih etmiyor; İl Tarım Müdürlüğü ve Orman Müdürlükleri üzerinden kayıtlarını sürdürüyorlar” dedi.
‘Koloni Başı Destek Miktarı Birlik Üyeleri İçin 100 TL'
Koloni başına verilen destekler hakkında konuşan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cem Başar; “Devletimizin bizlere her yıl düzenli olarak verdiği desteklemeler var. Bu, koloni başına verilen bir destek. Bunun dışında, devlet çeşitli dönemlerde, genç çiftçi ve uzman eller gibi projelerle arıcılığı teşvik etmekte. Şu anda, mevcut arıcılık yapanlar için İl Tarım ve Orman Müdürlüğü üzerinden verilen koloni başına destek miktarı, birlik üyeleri için 100 TL, üye olmayanlar için ise 80 TL olarak açıklandı. Ayrıca, 41 yaşın altında veya kadın olanlara ek olarak 40 TL, gezginci arıcılık yapanlara da 30 TL daha veriliyor. Bu durumda, 41 yaşından küçük ve gezginci arıcılık yapan bir kişi, koloni başına 170 TL destek alabiliyor. Üye olmayanlar için ise bu rakam, 80 TL'den başlayarak 130-140 TL arasında değişiyor. Önceki yıllarda da devletin sunduğu kısmi destek modelleri bulunmaktaydı. Özellikle 2016-2018 yılları arasında genç çiftçi programı kapsamında çeşitli alanlarda destekler verildi. Bu süreçte arıcılığa yeni başlayan kişilere malzeme ve ekipman desteği sağlandı. Ancak 2016-2018 yılları arasında bu destekten yararlananların çoğu, faaliyete devam etmemekte. O dönemde destekle başlayıp daha sonra bıraktıklarını görüyoruz. Uzman Eller Projesi ise 2022-2023 yıllarında uygulamaya konuldu. Bu proje, tarım alanında eğitim almış üniversite veya meslek yüksekokulu mezunlarının kendi işletmelerini kurmaları için destek vermekte. Bu kişiler sektöre yeni adım atmış olsa da aldıkları eğitim ve aileden gelen deneyimleriyle daha başarılı olacaklarına inanıyoruz” ifadelerine yer verdi.
‘Bir Ülkede Milli Güvenlikten Sonra En Önemli Konu Tarımdır'
Desteklenme modellerinin dünya genelinde uygulandığını vurgulayan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cem Başar; “Tarımsal destekleme modeli dünya genelinde uygulanmakta. Tarımın mutlaka desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz. Zira bir ülkede milli güvenlikten sonra en önemli konu tarımdır. Devletin, milli savunma yatırımlarından sonra en önemli yatırımı tarıma yapması gerekir. Ülkeler, kendi ürettikleriyle kendilerine yetebilmeli; dışarıdan ürün ithal edildiğinde döviz kuru ve ithalat maliyetleri nedeniyle fiyatlar büyük dalgalanmalar gösterebiliyor. Yeni açıklanan destekleme modeli ile birlikte bakanlığımızın sözleşmeli üretim modelini de devreye sokması, tarımsal alanda büyük katkılar sağlayacaktır. Devletimiz, ülkemizi tarım havzalarına ayırarak her bölge için uygun ürünü planlı bir şekilde üretilmesini sağlıyor. Kurak bölgelerde sulama imkânı olmayan yerlere kurak iklim bitkilerine destek veriliyor. Böylece bölgenin iklim koşullarına göre uygun ürünlerin ekilmesi teşvik edilmekte. Bu model, tarımsal anlamda gelişmemize katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.
‘Tüm Dünyada Olduğu Gibi Tarımın Sürekli Desteklenmesi Gerekmekte'
İklim değişiklerinin tarım alanlarını olumsuz etkilediğini söyleyen Cem Başar; “Küresel iklim değişikliği, arıcılığımızı olumsuz etkilemekte. Kışlar artık kış gibi, yazlar yaz gibi geçmiyor. 2030'lu yıllara kadar dünyanın 3-4 derece daha ısınması bekleniyor. Belki de Akdeniz iklimini 5-10 yıl sonra Karadeniz bölgesinde de göreceğiz. Bu nedenle, tüm dünyada olduğu gibi tarımın sürekli desteklenmesi gerekmekte. Bir bölgede insanların kalması isteniyorsa, oradaki tarımsal faaliyetlere destek sağlanmalıdır. Arıcılık desteği açısından baktığımızda, arılı kovan desteklemesi devam ediyor. Bakanlık, başvurularını yapmayanlar için başvuru süresini bir hafta daha uzattı. Birlik üyesi olanlar, bağlı oldukları birliğe müracaat ediyor, üye olmayanlar ise doğrudan İl Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvuruyorlar. Sonrasında, İl Tarım Orman Müdürlüğü yetkilileri yerinde inceleme yaparak kontrolleri sağlıyor. İcmal ve askı listelerinden sonra, 2024 yılı destekleri onaylanarak tahminen 2025 Şubat ayında alınacak” ifadelerini kullandı.
‘Maliyetlerimizin Her Geçen Yıl Artması, Desteklemeyi Yeterli Kılmıyor'
Gal arısının istilasından dolayı üretimin düştüğünü belirten Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cem Başar; “Verilen destek miktarı önceki yıllara göre artış gösterdi ancak üretim maliyetleri de aynı oranda arttı. Geçen yıl 60 TL olan destek, bu yıl 100 TL'ye çıkarıldı. Ancak maliyetlerimizin her geçen yıl artması, desteklemeyi yeterli kılmıyor. Kastamonu'da sahil bölgelerinde gal arısı zararlısı nedeniyle bal üretimimiz 3-4 yıl öncesine kıyasla yüzde 10-20 seviyelerine kadar düşmüş durumda. Türkiye ortalaması 13-14 kilogram iken, bizim üretimimiz bu yıl 3 kilogram seviyesine geriledi. Kastamonu'da gal arısı ile mücadele 5-10 yıl sürebilir. Bu nedenle, bölgesel desteklemeler yapılması gerektiğine inanıyoruz. Özellikle gal arısı sorunu çözümlenene kadar bu bölgelerdeki arıcılar için ek destek verilmesini talep ediyoruz. Devletin sadece koloni başına 100 TL destek vermesi, arıcılık yapmak için yeterli bir sebep değil. Taşıma masrafları bile 10 bin TL'yi bulabiliyor. Bakanlığımızdan bu destek miktarının arttırılmasını talep ediyoruz” dedi.
‘Son 2-3 Yılda Ziraat Bankası Faiz Oranlarını Değişken Hale Getirdi'
Banka faiz oranlarının üreticiler tedirgin ettiğini belirten Arıcılar Birliği Başkanı Cem Başar; “İklim koşulları arıcılığımızı olumsuz etkiliyor. Bal üretimimizin düşüş sebeplerinden biri gal arısı zararlısı. Kastamonu'daki kestane ormanları tamamen gal arısı tarafından istila edilmiş durumda, çiçeklenme miktarı azalmakta. Küresel iklim değişikliğiyle birlikte kasım ayından itibaren arılarımızın kış moduna geçmesi gerekirken, hala sıcak havalar oluyor ve ani soğumalar yaşanıyor. Arılarımız bu değişimden olumsuz etkileniyor. Son 4-5 yılda 75-80 bin koloni bulunmakta, ancak kış kayıplarımız fazla olduğu için arıcılarımız ilkbaharda çevre illerden arı kolonisi getirerek kayıplarını telafi etmeye çalışıyor. Bu durum, arıcılarımıza maddi bir külfet oluşturuyor. Eskiden Ziraat Bankası üzerinden alınan tarımsal kredilerin yarısı devlet tarafından karşılanıyordu ve sabit faiz uygulanıyordu. Ancak son 2-3 yılda Ziraat Bankası faiz oranlarını değişken hale getirdi, bu da arıcıları tedirgin etmekte. Tarım sektöründe yatırım yapıyorsunuz ancak yılsonunda bir ürün alacağınızın garantisi yok. Bu nedenle banka kredilerinin faizlerinin tekrar sabitlenmesini talep ediyoruz. Sabit faiz oranı arıcıya güvence sağlar. Yılsonunda ne ödeyeceğini bilir. Kastamonu Üniversitesi ve Orman Bölge Müdürlüğümüz ile birlikte 18 Kasım'da bir arıcılık paneli düzenlemeyi planlıyoruz. Bu panelde, üniversitemizden ve dışarıdan gelecek uzman hocalarımız tarafından bir günlük eğitim verilecek. Tüm arıcılarımız bu eğitime davetlidir” şeklinde konuştu.