Ambalaj atıkları yönetiminde yeni dönem

Kastamonu Mahalli İdareler Birliği'nin (KASMİB) 2019 yılına ait son Encümen toplantısı, Vali Yaşar Karadeniz'in başkanlığında, Turhan Topçuoğlu Şehir Parkı'nda yer alan Birlik İdare Merkezi'nde yapıldı. Tosya Belediye Başkanı Volkan Kavaklıgil, Şenpazar Belediye Başkanı Cem Çınar, Daday Belediye Başkanı Hasan Fehmi Taş ve Ağlı Belediye Başkanı Şahin Çolak'ın katıldığı toplantıda, aylık gelir-gider cetvellerinin tasdiki ve bütçe...

Kastamonu Mahalli İdareler Birliği'nin (KASMİB) 2019 yılınaait son Encümen toplantısı, Vali Yaşar Karadeniz'in başkanlığında, TurhanTopçuoğlu Şehir Parkı'nda yer alan Birlik İdare Merkezi'nde yapıldı.

Tosya Belediye Başkanı Volkan Kavaklıgil, Şenpazar BelediyeBaşkanı Cem Çınar, Daday Belediye Başkanı Hasan Fehmi Taş ve Ağlı BelediyeBaşkanı Şahin Çolak'ın katıldığı toplantıda, aylık gelir-gider cetvellerinintasdiki ve bütçe içi ödenek aktarılması konuları görüşülerek karara bağlandı.Toplantıda ayrıca Kastamonu Belediye Başkan Yardımcısı ve Birlik Müdürü olanAdnan Tot ile İl Encümen Müdürü ve Birlik Mali Yetkilisi olan Ferhat Can dahazır bulundu.

BESTE GERİDÖNÜŞÜM İLE SÖZLEŞME İMZALANDI

Toplantının ardından, geçtiğimiz ay Birlik Encümeninceihalesi yapılan 'Ambalaj Atıkları Yönetimi (Ambalaj Atıklarının Kaynağında AyrıToplanması, Taşınması, Ayrıştırılması ve Katı Atık Ön İşlem Tesisi Kurularakİşletilmesi) İşletme Hakkının Kiraya Verilmesi' işine ait sözleşmeninimzalanmasına geçildi. Birlik Toplantı Salonu'nda düzenlenen imza törenine,ihaleyi kazanan firma olan Beste Geri Dönüşüm İnşaat Nakliye Sanayi ve TicaretLimited Şirketi'nin yetkilileri ile KASMİB teknik personelleri katıldı. İhalesözleşmesi Kastamonu 4'üncü Noteri Sevgi Kökbudak'ın huzurunda KASMİB adına,aynı zamanda Birlik Başkanı olan Vali Yaşar Karadeniz, yüklenici firma adınaise işadamı Adil Koçoğlu tarafından imzalandı.

AMBALAJATIKLARI AYRIŞTIRILARAK EKONOMİYE KAZANDIRILACAK

Yapılan sözleşme kapsamında, bir ay içinde yüklenici firmaile birlikte Ambalaj Atıkları Yönetim Planının hazırlanacağı ve tüketim sonucuoluşan plastik, cam, metal, kağıt ve karton gibi ambalaj atıklarının kaynağındadiğer atıklardan ayrı biriktirilerek ekonomiye geri kazandırılmasının etkin birşekilde sağlanacağı belirtildi. Yine sözleşme kapsamında, Devrekni'ninSarıyonca köyünde bulunan KASMİB'e ait Katı Atık Bertaraf Tesisi bünyesindeKatı Atık Ön İşlem Tesisi kurularak evsel atıklar içerisine karışmış olanambalaj atıkları da ayrıştırılarak ekonomiye kazandırılacak.

6,5 MİLYONTL'LİK YATIRIM YAPILACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca geçtiğimiz Temmuz ayındaçıkarılan Sıfır Atık Yönetmeliği'ne uyumlu olarak hazırlanacak olan yeniAmbalaj Atıkları Yönetim Planının, 10 yıl süreyle Kastamonu merkez veilçelerinde ambalaj atıkları yönetimiyle ilgili yürütülecek olan tüm hizmetlerikapsayacağı ifade edildi. Ayrıca ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanmasıve ayrıştırılması için yaklaşık 3 milyon, Katı Atık Ön İşlem Tesisi kurulmasıiçin de yaklaşık 3,5 milyon liralık yatırım yapılması gerektiği ve buyatırımların yüklenici firma tarafından yapılacağı öğrenildi.

KASMİBNEDİR?KastamonuBelediyesi, Kastamonu İl Özel İdaresi ve 19 ilçe belediyesinin üyesi olduğuKastamonu Mahalli İdareler Birliği (KASMİB), üye mahalli idarelerin birlikteyürütmek zorunda oldukları hizmetleri yerine getirmek üzere 2006 yılındaBakanlar Kurulu kararıyla kuruldu. Halen il genelinde katı atıkların aktarmaistasyonlarından itibaren taşınması ve katı atık bertaraf tesisinde düzenlidepolama yöntemiyle bertaraf edilmesi hizmetleri KASMİB tarafından yürütülüyor.Ayrıca Birlik bünyesinde tıbbi atıkların toplanarak bertarafı, çöp gaz (LFG)elektrik enerjisi üretimi ve ambalaj atıkları yönetimi hizmetleri de altyükleniciler aracılığıyla sürdürülüyor. KASMİB'e ait hibe destekli AB projesiolan Kastamonu Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi'nde ise geçtiğimiz aylardabaşlatılan ihale süreci Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde devam ediyor.

Bakmadan Geçme